1. Mushkëritë: Funksioni, Anatomia, Sëmundjet

Çfarë është mushkëria?

Mushkëria është organi i trupit në të cilin oksigjeni absorbohet në gjak nga ajri që thithim dhe dioksidi i karbonit lëshohet nga gjaku në ajër. Përbëhet nga dy krahë me përmasa të pabarabarta, e majta e të cilave është pak më e vogël për të lënë hapësirë ​​për zemrën.

Dy mushkëritë lidhen nga dy bronket kryesore me trakenë, përmes së cilës ajri i thithur hyn në mushkëri pasi kalon përmes gojës, hundës dhe fytit.

Mushkëritë janë të mbuluara nga një shtresë e hollë, e lëmuar dhe e lagësht e indeve të quajtur pleurë. Pjesa e brendshme e kafazit të kraharorit është gjithashtu e veshur me një shtresë kaq të hollë, të quajtur pleurë. Së bashku, pleura dhe pleura quhen pleurë. Midis tyre - në të ashtuquajturën hapësirë ​​pleurale - ka një shtresë të hollë lëngu. Siguron që mushkëritë dhe kafazi i kraharorit të lëvizin kundër njëra-tjetrës kur marrin frymë, por nuk mund të ndahen plotësisht nga njëra-tjetra (si dy fletë xhami të lagura të vendosura kundër njëra-tjetrës - edhe këto "ngjiten" me njëra-tjetrën).

Cili është funksioni i mushkërive?

Ajri i thithur hyn në dy bronket kryesore nëpërmjet trakesë, ku secila çon në njërën nga dy mushkëritë. Atje ato degëzohen më tej në bronke dhe bronkiola. Në bronke, ajri jo vetëm që shpërndahet më tej - trupat e huaj dhe patogjenët kapen gjithashtu këtu: Këta ngjiten në një mukozë të fortë të prodhuar nga mukoza e bronkeve.

Në fund të shumë bronkiolave ​​ndodhen afërsisht 300 milionë vezikula (alveola) të vogla të mbushura me ajër, në muret delikate të të cilave rrjedhin enë të panumërta të imta gjaku (kapilarë). Shkëmbimi aktual i gazit ndodh në alveola: Oksigjeni nga ajri që thithim kalon në gjak, dhe dioksidi i karbonit nga gjaku kthehet në ajër në alveole dhe më pas nxirret me të.

Thithja dhe nxjerrja

Puna aktive e muskujve kërkohet për thithjen: Veçanërisht diafragma dhe muskujt ndër brinjëve, por edhe muskujt e gjoksit dhe të shpinës hyjnë në veprim. Ato shkaktojnë zgjerimin e kafazit të kraharorit, i cili në mënyrë pasive shpalos mushkëritë (të cilat nuk mund të shkëputen nga kafazi i kraharorit). Presioni negativ që rezulton tërheq ajrin e frymëmarrjes.

Shkalla dhe vëllimi i frymëmarrjes

Kur jemi në pushim, marrim frymë brenda dhe nxjerrim rreth dhjetë deri në 15 herë në minutë. Për të marrë frymë, na duhen rreth gjashtë deri në nëntë litra ajër në minutë. Gjatë punës fizike ose sportit, kjo sasi rritet jashtëzakonisht - deri në 50 deri në 100 litra në minutë.

Ku ndodhen mushkëritë?

Mushkëritë janë të vendosura në gjoks (toraks), të cilin e mbushin pothuajse plotësisht. Dy krahët e tij kanë formën e një koni, maja e të cilit ndodhet direkt nën klavikulën përkatëse. Baza e gjerë konkave mbështetet në diafragmë.

Çfarë problemesh mund të shkaktojnë mushkëritë?

Problemet shëndetësore të organit të frymëmarrjes zakonisht ndikojnë në frymëmarrje dhe manifestohen si gulçim (dispnea). Shembuj të rëndësishëm përfshijnë pneumoni, bronkit, astmë bronkiale, COPD (sëmundje pulmonare obstruktive kronike) dhe pneumotoraks (kolapsi i mushkërive për shkak të akumulimit jonormal të ajrit në gjoks). Një nga kanceret më të zakonshme tek njerëzit prek mushkëritë: kanceri i mushkërive është shkaku më i zakonshëm i vdekjes nga kanceri te meshkujt dhe shkaku i tretë më i zakonshëm tek femrat.