10. Kanceri inflamator i gjirit: simptomat, prognoza

Çfarë është kanceri inflamator i gjirit?

Kanceri inflamator i gjirit (karcinoma inflamatore e gjirit) është një lloj i veçantë i kancerit të avancuar invaziv të gjirit - domethënë një tumor malinj i avancuar i gjirit që pushton indet përreth. Në shumicën e rasteve këtu, qelizat e kancerit rriten përgjatë enëve limfatike në lëkurën e gjirit.

Termi "inflamator" për këtë kancer të gjirit vjen nga fakti se të paktën një pjesë e lëkurës në gjoksin e prekur shfaq shenjat klasike të inflamacionit - skuqje dhe mbinxehje (inflammatio = latinisht për "inflamacion").

Forma e rrallë e kancerit

Kanceri inflamator i gjirit është i rrallë. Vetëm një përqindje e vogël njëshifrore e të gjitha kancereve të gjirit janë për shkak të kësaj forme progresi. Është më e zakonshme tek gratë e reja para menopauzës. Tumori mund të shpërthejë edhe gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji.

E nevojshme terapi intensive

Karcinoma inflamatore e gjirit është një kancer agresiv i gjirit që kërkon trajtim intensiv me kimioterapi, kirurgji dhe rrezatim:

  • Mastektomia: Në këtë rast, i gjithë gjoksi duhet të hiqet (mastektomia radikale) – operacioni për ruajtjen e gjirit nuk rekomandohet për kancerin inflamator të gjirit (rreziku i përsëritjes është shumë i lartë).
  • Rrezatimi: Kirurgjia pasohet nga terapia me rrezatim për të eliminuar çdo qelizë tumorale të mbetur në trup.

Ju mund të mësoni më shumë për secilin hap të trajtimit këtu.

Në shumicën e kancereve të tjera të gjirit, terapia anti-hormone është e mundur sepse qelizat tumorale rriten në përgjigje të hormoneve seksuale femërore. Ky nuk është rasti me kancerin inflamator të gjirit: qelizat e tij zakonisht nuk kanë vende lidhëse për hormonet seksuale, kështu që ato nuk i përgjigjen terapisë së privimit të hormoneve.

Kanceri inflamator i gjirit: cilat janë simptomat?

Në këtë formë të kancerit të gjirit, një "njollë e kuqe" difuze (d.m.th., skuqje e përhapur e lëkurës) dhe mbinxehja e gjirit tregojnë një komponent inflamator. Zona e prekur gjithashtu mund të lëndohet. Lëkura shpesh është e fryrë dhe e trashur. Në strukturën e saj, shpesh i ngjan lëkurës së lëkurës së portokallit (peau d’portokalli).

Një tumor solid (“gungë në gji”) zakonisht nuk është i prekshëm në kancerin inflamator të gjirit, ndryshe nga format e tjera të kancerit të gjirit.

Inflamacioni i gjirit (mastiti) zakonisht manifestohet me skuqje, hipertermi dhe ënjtje të lëkurës së gjirit – ashtu si kanceri inflamator i gjirit. Edhe me ultratinguj dhe teknika të tjera imazherike, shpesh është e vështirë të bëhet dallimi midis dy gjendjeve. Siguria vjen nga analizimi i një kampioni të indit (biopsi).

Kanceri inflamator i gjirit: Cila është mundësia për të mbijetuar?

Prognoza është e dobët: për shkak të simptomave jo specifike, kanceri inflamator i gjirit rrallë zbulohet në fazat e hershme; inflamacioni i gjirit (mastiti) shpesh diagnostikohet gabimisht. Përveç kësaj, kjo formë e kancerit përparon me shpejtësi (brenda javësh deri në muaj) dhe formon shpejt metastaza në organe të tjera si nyjet limfatike. Në shumicën e rasteve, metastaza të tilla janë tashmë të pranishme kur kanceri zbulohet.

Trajtimi intensiv i përbërë nga kimioterapi, kirurgji dhe radioterapi është rrjedhimisht i rëndësishëm në kancerin inflamator të gjirit. Nëse ky koncept terapie reduktohet, koha e mbijetesës së të prekurve shkurtohet.