Progresion 12-fazor | Simptomat e Sindromës së Burnout

Progresion 12 faza

Autorë të ndryshëm kanë ndarë sindroma e djegies në dymbëdhjetë faza, por këto nuk kanë pse të ndodhin saktësisht në këtë renditje. - Dëshira për njohje është shumë e fortë. Ambicia e ekzagjeruar që rezulton çon në kërkesa të tepruara, pasi vendosen qëllime shumë të larta.

  • Ajo manifestohet përmes një gatishmërie të ekzagjeruar për të kryer, prandaj vështirë se ndonjë detyrë u jepet të tjerëve. Kështu, nuk ka zvogëlim të ngarkesës së punës, por më tepër një ngarkesë pune. - Nevojat themelore vetanake janë zbehur.

Gjumi, pushimi dhe rigjenerimi vështirë se ndodhin. Në vend të kësaj, konsumi i shtuar i kafesë, alkoolit dhe nikotinë zë vendin e vet. - Sinjalet paralajmëruese të kërkesave të tepërta janë zbehur dhe gjithnjë e më shumë gabime depërtojnë.

  • Mjedisi vetjak perceptohet si i shtrembëruar. Kontakti me familjen dhe miqtë zvogëlohet, pasi gjithnjë e më shumë perceptohet si stresues. Shpesh partnerët e të prekurve vuajnë.
  • Simptoma fizike të tilla si ankthi, dhimbje koke dhe lodhje ndodhin këtu. Sidoqoftë, këto shenja injorohen me shkathtësi. - shtë faza e tërheqjes.

Ndjenjat pozitive shtypen kryesisht nga kërkesat e tepërta dhe nga pashpresa. Alkooli dhe ilaçet konsumohen më shpesh. Mjedisi shoqëror është pothuajse plotësisht i injoruar.

  • Paaftësia kritike është karakteristika kryesore në këtë fazë. Rejectedshtë plotësisht e refuzuar dhe e perceptuar si një sulm kundër vetvetes. Si rezultat, personi i prekur tërhiqet gjithnjë e më shumë.
  • Faza e tjetërsimit fillon kur dikush e percepton veten si të ndryshëm, si të automatizuar dhe ka ndjenjën se nuk ka më asnjë vullnet të lirë të vetin. - Jeta e përditshme e personit të prekur përcaktohet nga lodhja dhe dekurajimi. Përveç kësaj, sulme paniku ndodhin shpesh.

Ngrënia e orgjive ose rritja e alkoolit dhe të ngjashme supozohet se shtypin problemet. - Humori i depresionuar, mungesa e makinës dhe interesi janë shenjat kryesore të depresion dhe ndodhin në këtë seksion. - Lodhja totale tregon vetveten. Sistemi imunitar zvogëlohet nga stresi i vazhdueshëm, rritet rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare dhe çrregullimeve gastrointestinale. Për më tepër, rreziku i vetëvrasjes rritet dhe është më i larti në këtë fazë.

Diagnozë

Shpesh diagnoza paraprake e dyshuar e "djegies" bëhet nga mjeku i familjes që trajton pacientin, i cili në shumë raste fillimisht këshillohet në bazë të simptomave fizike, të tilla si dhimbje koke dhe mbrapa dhimbje ose lodhja ne rritje. Pas përjashtimit të një shkaku organik dhe anamnezës shoqërore përkatëse (mbledhja e informacionit në lidhje me situatën ekonomike, sociale, familjare, psikologjike dhe të punës së pacientit), atëherë bëhet një referim tek një specialist i psikiatrisë dhe mjekësisë psikosomatike ose një psikologu, i cili në fund të fundit është në gjendje të bëjë diagnozën e "sindromës së djegies" përmes diskutimeve dhe ekzaminimeve të mëtejshme fizike të mundshme. Për shkak se simptomat janë shumë të ndryshme dhe shpesh ndryshojnë shumë nga pacienti në pacient, ndonjëherë mund të duhet shumë kohë për të vendosur diagnozën përfundimtare.

Sidoqoftë duhet të theksohet se termi "djegie" shpesh përdoret nga pacientët si eufemizëm për çrregullime të tjera psikiatrike. Moda "digjet" duket se është më e pranuar shoqërisht sesa, për shembull, depresion.