3. Kardiomiopatia e Dilatuar

Kardiomiopatia e Dilatuar: Përshkrimi.

Kardiomiopatia e zgjeruar (DCM) është një sëmundje serioze në të cilën muskujt e zemrës ndryshojnë strukturën e tyre. Ajo nuk funksionon më si duhet dhe kështu zemra pompon më pak gjak në qarkullimin sistemik gjatë fazës së dëbimit (sistolë). Përveç kësaj, muskuli i zemrës zakonisht nuk mund të relaksohet siç duhet, kështu që faza në të cilën dhomat e zemrës duhet të mbushen me gjak (diastolë) dhe të zgjerohen gjithashtu shqetësohet.

Kjo formë e kardiomiopatisë e ka marrë emrin nga fakti se barkushja e majtë në veçanti zgjerohet gjatë sëmundjes. Nëse sëmundja përparon, mund të preken edhe barkushja e djathtë dhe atriumi. Muret e zemrës mund të bëhen më të holla ndërsa zgjerohet.

Kë prek kardiomiopatia e zgjeruar?

Kardiomiopatia e Dilatuar: Simptomat

Pacientët me DCM shpesh kanë simptomat tipike të një zemre të dobët (dështimi i zemrës). Nga njëra anë, për shkak të performancës së saj të kufizuar, zemra nuk arrin të furnizojë trupin sa duhet me gjak dhe rrjedhimisht edhe me oksigjen (cianozë) – mjekët flasin për dështimin përpara.

Nga ana tjetër, dështimi i zemrës gjithashtu shoqërohet shpesh me dështim të kundërt. Kjo do të thotë që gjaku mbështetet në ato enë gjaku që të çojnë në zemër. Nëse preket zemra e majtë (dështimi i zemrës së majtë), një bllokim i tillë i gjakut prek kryesisht mushkëritë. Nëse barkushja e djathtë dobësohet, gjaku kthehet në enët venoze që vijnë nga i gjithë trupi.

Kardiomiopatia e dilatuar fillimisht bëhet e dukshme me simptomat e dështimit progresiv të zemrës së majtë. Pacientët vuajnë nga:

 • Lodhje dhe ulje të performancës. Individët e prekur shpesh ankohen për një ndjenjë të përgjithshme dobësie.
 • Mungesa e frymëmarrjes gjatë sforcimeve fizike (dispne sforcuese). Nëse kardiomiopatia është tashmë shumë e avancuar, dispnea mund të ndodhë edhe në pushim (dispnea në pushim).
 • Shtrëngim në gjoks (angina pectoris). Kjo ndjenjë shfaqet kryesisht edhe gjatë sforcimit fizik.

Në rrjedhën e sëmundjes, kardiomiopatia e zgjeruar shpesh prek edhe barkushen e djathtë. Në raste të tilla, mjekët flasin për pamjaftueshmëri globale. Përveç simptomave të dështimit të zemrës së majtë, pacientët ankohen më pas për mbajtjen e lëngjeve (edemë), veçanërisht në këmbë. Përveç kësaj, venat e qafës shpesh bëhen shumë të spikatura sepse gjaku grumbullohet edhe nga koka dhe qafa.

Meqenëse struktura e muskulit të zemrës ndryshon në DCM, gjenerimi elektrik dhe transmetimi i impulseve në zemër është gjithashtu i shqetësuar. Prandaj, kardiomiopatia e zgjeruar shpesh shoqërohet me aritmi kardiake. Individët e prekur herë pas here e ndjejnë këtë si rrahje zemre. Ndërsa sëmundja përparon, aritmitë mund të bëhen më të rrezikshme dhe të shkaktojnë kolaps të qarkullimit të gjakut ose - në rastin më të keq - edhe vdekje të papritur kardiake.

Për shkak të rrjedhjes së dëmtuar të gjakut në atriume dhe barkushe, mpiksjet e gjakut formohen më lehtë në kardiomiopatinë e zgjeruar sesa te njerëzit e shëndetshëm. Nëse një mpiksje e tillë shkëputet, mund të hyjë në arteriet me rrjedhën e gjakut dhe t'i bllokojë ato. Kjo mund të çojë në komplikime serioze si infarkt pulmonar ose goditje në tru.

Kardiomiopatia e zgjeruar: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Kardiomiopatia e zgjeruar mund të jetë parësore ose dytësore. Primar do të thotë se e ka origjinën direkt në dhe kufizohet në muskulin e zemrës. Në format dytësore, sëmundjet e tjera ose ndikimet e jashtme janë shkaktarët e VKM-së. Zemra ose organe të tjera dëmtohen më pas vetëm si rezultat i këtyre faktorëve.

Kardiomiopatia primare e zgjeruar është në disa raste gjenetike. Në një të katërtën e mirë të rasteve preken edhe anëtarë të tjerë të familjes. Shpesh, nxitësit e VKM parësore janë të panjohura (idiopatike, rreth 50 përqind).

Kardiomiopatia e zgjeruar është një formë e sëmundjes së muskujve të zemrës që shkaktohet relativisht shpesh në mënyrë dytësore. Shkaktarët përfshijnë, për shembull:

 • Inflamacion i muskujve të zemrës (miokarditi), për shembull i shkaktuar nga viruse ose baktere (shembull: sëmundja Chagas, sëmundja Lyme).
 • Defektet e valvulave të zemrës
 • Sëmundjet autoimune, si lupus eritematoz sistemik (SLE).
 • Çrregullime hormonale (veçanërisht të rritjes dhe hormoneve tiroide).
 • Medikamentet: Disa barna të kancerit (citostatikë) mund të shkaktojnë sëmundje të zgjeruara të muskujve të zemrës si një efekt anësor i rrallë.
 • Mosushqim
 • Terapia me rrezatim në zonën e gjoksit
 • Sëmundjet kongjenitale që prekin strukturën proteinike të muskujve, p.sh. distrofitë muskulare.
 • Toksinat mjedisore: Veçanërisht metalet e rënda, si plumbi ose merkuri, vendosen në muskulin e zemrës dhe prishin metabolizmin e qelizave.
 • Sëmundja koronare e zemrës (CHD). Në të prekurit, muskuli i zemrës merr përgjithmonë shumë pak oksigjen dhe për këtë arsye ndryshon strukturën e tij (kardiomiopatia ishemike). Fajtori është një ngushtim i arterieve koronare.
 • Në raste shumë të rralla, kardiomiopatia e zgjeruar shfaqet gjatë shtatzënisë. Megjithatë, lidhjet këtu janë ende të paqarta.

Kardiomiopatia e zgjeruar: ekzaminimet dhe diagnoza

Së pari, mjeku pyet pacientin për historinë e tij mjekësore. Ai është veçanërisht i interesuar për simptomat e pacientit, kur ato shfaqen dhe sa kohë kanë qenë të pranishme. Është gjithashtu e rëndësishme të dihet nëse pacienti pi shumë alkool, merr barna të tjera apo ka ndonjë sëmundje të mëparshme.

Intervista pasohet nga një ekzaminim fizik. Disa shenja të dështimit të zemrës mund të shihen nga mjeku me sy të lirë. Për shembull, lëkura e personit të prekur shpesh shfaqet kaltërosh (cianozë) për shkak të mungesës kronike të oksigjenit. Edema pulmonare mund të vërehet si një zhurmë kërcitëse kur dëgjon mushkëritë.

Shumë sëmundje të muskujve të zemrës shfaqin simptoma të ngjashme. Për të përcaktuar saktësisht se çfarë lloj kardiomiopatie është e pranishme, nevojiten teste të veçanta diagnostikuese dhe ndihmë nga pajisjet mjekësore. Ekzaminimet më të rëndësishme janë:

 • Elektrokardiograma (EKG): Shumë pacientë DCM kanë një shqetësim specifik në aktivitetin elektrik të zemrës në EKG të quajtur bllok i degës së majtë.
 • Radiografia e gjoksit: Për shkak të ventrikulit të majtë të zmadhuar, zemra duket e zmadhuar në rrezet X (kardiomegalia). Mbyllja e mushkërive gjithashtu mund të shihet në këtë.
 • Kateterizimi i zemrës. Gjatë kësaj metode mund të ekzaminohen enët koronare (angiografia koronare) dhe të merren mostra të indeve nga muskuli i zemrës (biopsia e miokardit). Ekzaminimi i indeve të imta nën mikroskop mundëson vendosjen e një diagnoze të besueshme.

Ekzistojnë gjithashtu disa vlera gjaku që mund të rriten në lidhje me VKM. Megjithatë, këto gjetje vështirë se janë specifike, por ndodhin në shumë sëmundje kardiake dhe gjithashtu në sëmundje të tjera. Për shembull, nivelet e larta të BNP në përgjithësi tregojnë dështimin e zemrës.

Kardiomiopatia e Dilatuar: Trajtim

Nëse shkaku nuk dihet dhe/ose nuk mund të trajtohet, atëherë opsioni është vetëm trajtimi simptomatik i DCM. Prioriteti është më pas të lehtësohen simptomat e dështimit të zemrës dhe të vonohet sa më shumë që të jetë e mundur përparimi i saj. Për këtë qëllim janë në dispozicion grupe të ndryshme barnash si beta-bllokuesit, frenuesit ACE dhe diuretikët. Medikamentet për "hollimin e gjakut" janë krijuar për të parandaluar formimin e mpiksjes së gjakut.

Në parim, pacientët me kardiomiopati të dilatuar duhet ta kenë të lehtë fizikisht, në mënyrë që të mos mbingarkojnë zemrën e dobët. Megjithatë, "ushtrimi i dozuar" ka përparësi ndaj imobilizimit të plotë.

Kardiomiopatia e zgjeruar: ecuria dhe prognoza e sëmundjes.

Prognoza e sëmundjes është e pafavorshme për kardiomiopatinë e zgjeruar. Jetëgjatësia dhe përparimi i sëmundjes në fund të fundit varen nga shkalla e dështimit të zemrës. Edhe pse është e mundur të mbështetet zemra me mjekimin e duhur, nuk është e mundur të ndalet apo edhe të ndryshojë përparimi i sëmundjes. VKM-ja kufizon gjithnjë e më shumë jetën e përditshme të të prekurve.

Brenda dhjetë viteve të para pas diagnozës, 80 deri në 90 përqind e pacientëve me DCM vdesin. Shpesh, pasojat e dështimit të zemrës ose vdekjes së papritur kardiake janë shkaku.

Vetë pacientët vështirë se mund të ndikojnë në rrjedhën e sëmundjes. Megjithatë, ata që abstenojnë nga droga dhe e shijojnë alkoolin vetëm në moderim, shmangin të paktën dy faktorë rreziku për kardiomiopatinë e zgjeruar.