6. Torakotomia: Përkufizimi, Arsyet, Procedura dhe Rreziqet

Çfarë është një torakotomi?

Në një torakotomi, kirurgu hap gjoksin përmes një prerjeje midis brinjëve. Ka variacione të ndryshme në varësi të vendndodhjes dhe madhësisë së prerjes.

Torakotomia posterolaterale

Torakotomia posterolaterale (“nga prapa dhe anash”) është lloji më i zakonshëm i torakotomisë. Për shkak se prerja kalon në një hark nga skapula në gjoks midis brinjëve të pestë dhe të gjashtë (hapësira e 5-të ndër brinjëve, 5-të ICR), rezulton në një hyrje të madhe në gjoks nga njëra anë, dhe nga ana tjetër, shumë struktura të tilla si muskujt dhe indet lëndohen.

Torakotomia anterolaterale

Torakotomia anterolaterale (“nga pjesa e përparme dhe anash”) është alternativa më e rëndësishme dhe gjithashtu e tolerueshme ndaj torakotomisë posterolaterale. Prerja bëhet në një hark poshtë bazës së gjoksit nga mesi i sqetullës deri në sternum. Kështu, muskuli i gjerë i shpinës (muskuli latissimus dorsi) kursehet. Përveç kësaj, brinjët shpërndahen më pak gjatë kësaj procedure.

Torakotomia me guaskë

Torakotomia sqetullore

Torakotomia sqetullore (“në sqetull”) është një procedurë që kursen shumë muskuj dhe lë pak dhëmbëza. Megjithatë, nuk është e përshtatshme për kirurgji të mëdha. Prerja është në hapësirën e katërt ndërbrinjore (hapësira ndërbrinjë).

Torakotomi e vogël diagnostike (minitorakotomi)

Minitorakotomia përfshin bërjen e një prerjeje të gjatë vetëm rreth gjashtë deri në tetë centimetra. Përdoret, për shembull, për të hequr mostrat e indeve nga mushkëritë ose për të vendosur tuba për të kulluar gjakun ose lëngjet e tjera të trupit (drenazhet e gjoksit).

Sternotomia mesatare

Në një sternotomi mesatare ("të mesme"), kirurgu pret sternumin përgjatë boshtit të tij të gjatë.

Kur bëni një torakotomi?

Një torakotomi bëhet sa herë që kirurgu duhet të operojë brenda gjoksit. Kjo përfshin procedurat në mushkëri, zemër, aortë dhe ezofag. Torakotomia gjithashtu ndihmon për të marrë një pasqyrë të shpejtë të situatës brenda gjoksit në situata emergjente, të tilla si gjakderdhja, dhe për të vepruar në përputhje me rrethanat.

Çfarë bëni gjatë një torakotomie?

Në shumicën e torakotomive, pacienti shtrihet në anën e tij ose të saj (pozicionimi anësor). Sapo të hyjë në fuqi anestezia e përgjithshme, kirurgu bën prerjen e lëkurës, në varësi të variantit, dhe kalon rrugën e tij përmes indit dhjamor themelor te muskujt. Këto priten sa më butësisht të jetë e mundur, hapësira ndër brinjësh hapet dhe zgjerohet ngadalë me ndihmën e të ashtuquajturit tërheqës brinjësh. Kjo i jep kirurgut akses në zgavrën e kraharorit, ku ai mund të kryejë procedura të mëtejshme kirurgjikale.

Para mbylljes së torakotomisë, mund të vendosen drenazhe torakale për të lejuar që gjaku ose lëngjet e tjera të trupit të rrjedhin. Kirurgu heq retraktorin e brinjëve dhe qep hapësirën ndërkostale. Së fundi, shtresat e muskujve dhe indeve dhe lëkura mbyllen me qepje.

Në sternotominë mesatare, sternumi duhet të pritet duke përdorur një sharrë kockash për të hapur gjoksin. Gjatë sternotomisë, pacienti shtrihet në shpinë. Telat përdoren për të stabilizuar sternumin në mënyrë që të mund të rritet së bashku siç duhet pas operacionit.

Cilat janë rreziqet e një torakotomie?

  • Gjakderdhje pas operacionit
  • Aritmi kardiake
  • Infrakt
  • Pneumoni
  • Frakturat e brinjëve
  • Dëmtimi i nervave
  • Çrregullimet e shërimit të plagës

Çfarë duhet të kem parasysh pas një torakotomie?

Masat e kujdesit pasues për torakotomi varen gjithashtu nga arsyeja e procedurës. Kirurgu do të diskutojë rrjedhën e operacionit dhe ndjekjen me ju në një konsultë përfundimtare. Tubat e kullimit qëndrojnë në plagë për afërsisht një deri në pesë ditë. Qepjet hiqen zakonisht pas dy javësh, kur sutura është shëruar.

Për shkak se torakotomia është një procedurë madhore, duhet ta merrni me lehtësi në javët e ardhshme. Mjeku juaj që merr pjesë do t'ju njoftojë se kur dhe si mund të rifilloni mbajtjen e peshës. Terapia fizike më pas mund të ndihmojë në rivendosjen e lëvizshmërisë së muskujve dhe kyçeve.