7. Diplopia: Shkaqet, Simptomat, Përshkrimi

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet: Lodhja, stresi, alkooli, sëmundjet e syve, strabizmi, lëndimi, paraliza, disa sëmundje si diabeti ose skleroza e shumëfishtë.
 • Çfarë është diplopia: Shikimi i imazheve të dyfishta
 • Simptomat: Shikim i dyfishtë i papritur ose gradual, marramendje, çorientim, në raste të rënda dhimbje
 • Kur të shkoni te mjeku: Nëse diplopia nuk zhduket vetvetiu pas një kohe të shkurtër, duhet të konsultoheni menjëherë me një mjek.
 • Diagnoza: Ekzaminimi nga një okulist dhe ortoptist.
 • Trajtimi: Në varësi të shkakut të veçantë ose sëmundjes themelore.
 • Parandalimi: Mënyra e shëndetshme e jetesës (dietë e ekuilibruar, shmangia e nikotinës dhe alkoolit, gjumë i mjaftueshëm).

Pse papritmas po shoh dyfish?

Kur njerëzit papritmas shohin gjithçka dy herë, kjo është shpesh për arsye të padëmshme. Për shembull, ata janë shumë të lodhur ose kanë kohë që punojnë në ekranin e kompjuterit. Në këto raste, shikimi i dyfishtë zhduket sërish vetvetiu pas një periudhe pushimi. Migrena, stresi ose konsumimi i tepërt i alkoolit janë gjithashtu nganjëherë shkaktarë për të parë dyfish përkohësisht.

Shikimi i dyfishtë monokular (imazhi i dyfishtë në njërin sy): Monokular do të thotë "që i përket vetëm një syri" (latinisht "mono-" për njëjës, i vetëm, i vetëm dhe greqisht "oculus" për sy). Shikimi i dyfishtë monokular vazhdon edhe kur individët e prekur mbulojnë njërin sy. Në këtë formë të shikimit të dyfishtë, problemi qëndron në zverkun e syrit, i cili reagon ndaj dritës. Normalisht, kornea dhe thjerrëzat kristalore punojnë së bashku për të siguruar që rrezet e dritës që hyjnë në sy janë të fokusuara dhe konvergojnë në një pikë të vetme në retinë (makula, vendi i shikimit më të mprehtë). Nëse drita bie pranë saj, të prekurit shohin një imazh të turbullt ose të shtrembëruar. Ky është rasti me sëmundje të ndryshme të syrit:

 • Largpamësia ose miopia (p.sh. për shkak të mungesës së syzeve ose të gabuara)
 • Sëmundjet e kornesë (p.sh. astigmatizmi)
 • Paqartësia e thjerrëzave (katarakt)
 • Kompresimi i bërthamës së thjerrëzës (katarakt)
 • Zhvendosja e lenteve
 • Sëmundjet e retinës (p.sh. mbyllja e enëve të gjakut në një ose më shumë enë që furnizojnë syrin me gjak)
 • Sy i thatë

Imazhet e dyfishta në të dy sytë ndodhin kur sytë nuk janë të rreshtuar paralelisht. Kjo bën që truri të mos kombinojë plotësisht përshtypjet vizuale të të dy syve në një imazh. Imazhet e dyfishta binokulare ndodhin kur muskujt e syrit nuk funksionojnë siç duhet. Arsyet për këtë mund të jenë të padëmshme, si mungesa e gjumit ose konsumimi i tepërt i alkoolit, dhe të zhduken përsëri vetë. Megjithatë, mund të ketë edhe shkaqe serioze pas saj.

Nëse muskujt e syrit nuk funksionojnë më siç duhet, shkaku është ose në vetë syrin ose shkaktohet nga sëmundje jashtë syrit. Sëmundjet e mëposhtme të syrit mund të shkaktojnë shikim të dyfishtë binocular:

 • Strabizëm
 • Inflamacion i muskujve të syrit
 • Sëmundjet e muskujve të syrit
 • Sëmundjet tumorale të syrit

Shkaktarë të tjerë të njohur për shikimin e dyfishtë binocular përfshijnë lëndime ose dëmtime të trurit:

 • Goditja: Në një goditje në tru, formohet një mpiksje gjaku, duke bërë që zona të caktuara të trurit të humbasin furnizimin me gjak. Nëse nervat që kontrollojnë sytë dëmtohen, kjo rezulton në
 • Lëndimet e kokës (të tilla si një frakturë e gypit të syrit).
 • Zgjerimi i enëve të gjakut në tru (aneurizma e trurit): Në një aneurizëm, një enë gjaku fryhet. Nëse kjo shtyp nervin e muskujve të syrit, të prekurit mund të shohin dyfish.
 • Paraliza e nervit kranial: Shkaktarët mund të jenë sëmundje neurologjike si skleroza e shumëfishtë, miastenia gravis ose sëmundja Lyme.

Sëmundjet që prekin të gjithë trupin ndonjëherë janë gjithashtu shkaku i shikimit të dyfishtë:

 • Orbitopatia endokrine: E shkaktuar nga një sëmundje e tiroides, shfaqet një sëmundje inflamatore e grykës së syrit.
 • Çrregullime të qarkullimit të gjakut si pasojë e diabetit ose presionit të lartë të gjakut.

Cilat janë simptomat e diplopisë?

Kushdo që e percepton të njëjtin objekt të paqartë ose të dyfishtë, dmth (pak) horizontalisht, vertikalisht ose në mënyrë të pjerrët, sheh dyfish. Shikimi i dyfishtë ndodh papritur (diplopia akute) ose gradualisht, në distancë ose nga afër, ose edhe vetëm kur shikoni anash.

Simptomat e mëposhtme tregojnë shkaqe serioze dhe i japin mjekut të dhënat e para për arsyen e shqetësimit të shikimit:

 • Çrregullime në lëvizjen e syve
 • Rënia e qepallës së sipërme
 • Ënjtje të qepallave
 • Skicë e dukshme
 • Sytë e dalë
 • Dhimbje gjatë lëvizjes së syve

Edhe pse diplopia “vetëm” prek sytë, shikimi i imazheve të dyfishta ka efekte të gjera në jetën e përditshme të të prekurve: Ata që nuk shohin qartë (më) lëndohen më lehtë. Njerëzit e prekur bien më shpesh ose lëndohen për arsye në dukje të pashpjegueshme.

Efektet e mundshme të diplopisë janë:

 • Lartësitë, thellësitë dhe distancat nuk vlerësohen më saktë. (Rrezik lëndimi!)
 • Personat e prekur humbasin ose përplasen me njëri-tjetrin.
 • Ecje e paqëndrueshme, veçanërisht kur ngjitni shkallët
 • Vështirësi në lexim
 • Marramendje
 • Dhimbje koke
 • Vizion të paqartë

Konsultohuni menjëherë me një oftalmolog nëse vëreni ndonjë nga simptomat e mësipërme!

Çfarë është diplopia?

Diplopia është një formë e çrregullimit të shikimit në të cilën personat e prekur shohin imazhe të dyfishta. Ata e perceptojnë një objekt të parë si dy objekte të zhvendosur kundër njëri-tjetrit.

Në shikim të dyfishtë, koordinimi i syve është i shqetësuar. Dy imazhet nuk janë më të bashkuara plotësisht, por shfaqen të zhvendosura pranë ose mbi njëra-tjetrën. Shkaqet e diplopisë janë të shumëfishta; ato mund të jenë të padëmshme, por edhe tregues të një sëmundjeje të rëndë.

Shikimi i dyfishtë e bën të vështirë për të sëmurët të shohin saktë mjedisin: Lartësitë, thellësitë dhe distancat vlerësohen gabimisht. Personat e prekur papritmas kanë vështirësi orientimi, arrijnë objektet e kaluara ose kanë probleme me ecjen. Nëse shfaqet diplopia, duhet të konsultoheni me një okulist. Ai ose ajo do të përcaktojë nëse është një çrregullim i padëmshëm, i përkohshëm i shikimit ose nëse pas tij qëndron një sëmundje serioze.

Nëse keni shikim të dyfishtë, mos vozitni vetë! Bëjini një person të besuar t'ju çojë te mjeku ose, nëse është e nevojshme, në dhomën e urgjencës!

Kur të shihni një mjek?

Shikimi i dyfishtë është një çrregullim i zakonshëm i shikimit që shpesh zhduket vetvetiu pas një kohe të shkurtër. Në disa raste, diplopia fsheh një gjendje më të rëndë. Prandaj këshillohet gjithmonë të konsultoheni me një okulist nëse shikimi i dyfishtë vazhdon për një periudhë më të gjatë kohore.

 • Keni dhimbje në sy.
 • Njëri ose të dy sytë janë të dalë.
 • Së fundmi keni pasur një dëmtim në kokë.
 • Shikimi i dyfishtë nuk largohet edhe pas mbulimit të njërit sy (vizioni i dyfishtë binokular).
 • Ka simptoma shoqëruese si dobësi, paralizë të fytyrës, probleme në të folur, gëlltitje, ecje, marramendje, dhimbje koke, mosmbajtje.

Shikimi i dyfishtë duhet të ekzaminohet gjithmonë nga një okulist, edhe nëse ai zhduket vetë. Nëse ato ndodhin papritur dhe shoqërohen me simptoma të tjera si dhimbje apo paralizë, është një urgjencë!

Çfarë bën mjeku?

Pika e parë e kontaktit për shikimin e dyfishtë është mjeku okulist dhe, nëse është e nevojshme, ortoptisti. Ndërsa oftalmologu ekzaminon aftësitë vizuale, ortoptisti merret me pozicionin e syve, lëvizshmërinë e syve dhe ndërveprimin e tyre.

Ekzaminimi nga okulisti

Për të vendosur një diagnozë, okulisti së pari kërkon nga afër simptomat për të gjetur të dhëna për shkaqet e mundshme. Ai do të bëjë pyetjet e mëposhtme:

 • Sa kohë keni parë shikim të dyfishtë?
 • Keni dhimbje?
 • A po shihni aktualisht vizion të dyfishtë?
 • A kishte ndonjë shkas? (Lëndim, operacion, syze të reja)
 • A zhduken imazhet e dyfishta kur mbuloni njërin sy?
 • Imazhet e dyfishta janë gjithmonë aty apo vetëm përkohësisht?
 • A shfaqen imazhet e dyfishta horizontalisht, vertikalisht, pjerrët apo anuar?
 • A ndryshojnë imazhet e dyfishta me drejtimin e shikimit apo pozicionin e kokës?
 • A ndryshojnë imazhet gjatë ditës?
 • A keni simptoma të tjera si dhimbje koke, dhimbje syri, dhimbje në lëvizjen e syve, skuqje të syve, shqetësime të dëgjimit, shqetësime shqisore, marramendje dhe/ose paqëndrueshmëri në ecje?
 • A jeni diagnostikuar me një gjendje tjetër si diabeti ose skleroza e shumëfishtë?
 • A keni pasur sy të kryqëzuar si fëmijë?

Më pas ai i shqyrton të dy sytë në detaje – pavarësisht nëse vizioni i dyfishtë ndodh në njërin apo të dy sytë. Mjeku kontrollon shikimin, lëvizshmërinë e syve dhe reagimin e bebëzave ndaj dritës. Në të njëjtën kohë, ai kërkon ndryshime të tilla si sytë e dalë ose qepallat e varura.

Duke mbuluar një sy në një kohë, okulisti përcakton gjithashtu nëse shikimi i dyfishtë prek vetëm njërin sy ose të dy sytë. Kjo jep të dhëna të mëtejshme në kërkimin e shkakut të diplopisë.

Ekzaminimi nga një ortoptist

Nëse mjeku zbulon diplopi binokulare, zakonisht pason një i ashtuquajtur ekzaminim ortoptik. Ortoptika është një specialitet i oftalmologjisë që merret në mënyrë specifike me çrregullimet e lëvizjes së syve. Mjeku ortoptist kontrollon nëse personat e prekur shikojnë sytë, shohin në mënyrë tredimensionale dhe nëse të dy sytë punojnë së bashku siç duhet. Pas ekzaminimit, ortoptisti diskuton procedurat e mëtejshme me pacientin dhe okulistin.

Ekzaminime të mëtejshme

Duke qenë se diplopia mund të ketë shumë shkaqe, ekzaminimet e mëtejshme shpesh janë të nevojshme për një diagnozë të besueshme. Këto përfshijnë procedurat e imazherisë si imazhet me rezonancë magnetike ose tomografi kompjuterike. Ato bëjnë ndryshime në nivelin e syve, kafkës ose trurit të dukshëm.

Nëse ekziston dyshimi se diplopia është për shkak të, për shembull, diabetit mellitus ose ndonjë sëmundje tjetër të përgjithshme (çrregullim i qarkullimit të gjakut), ai ose ajo e referon pacientin te një mjek internist. Pasi të përfundojnë të gjitha ekzaminimet, mjeku diskuton gjetjet me pacientin dhe fillon trajtimin e duhur për pacientin.

Trajtim

Mënyra se si trajtohet diplopia varet nga shkaku themelor. Me trajtimin e sëmundjes themelore, shikimi i dyfishtë zakonisht zhduket.

Trajtimi i shikimit të dyfishtë monokular

Shikimi i dyfishtë monokular zakonisht shkaktohet nga një sëmundje e syrit, të cilën okulisti e trajton në përputhje me rrethanat:

Presbiopia: Mjeku kompenson miopinë ose largpamësinë me syze ose lente kontakti të vendosura siç duhet.

Lakimi i kornesë: Me një trajtim me lazer, mjeku ndryshon kornenë në mënyrë që retina të prodhojë përsëri një imazh të mprehtë. Kthimi i shikimit është restauruar dhe shikimi i dyfishtë zhduket.

Katarakti: Nëse thjerrëza është e turbullt, individët e prekur shohin "si nga një vello". Gjatë operacionit të kataraktit, mjeku zëvendëson thjerrëzën me një lente artificiale.

Trajtimi i shikimit të dyfishtë binocular

Trajtimi i sëmundjes themelore

Në shikimin e dyfishtë dylbi syri në vetvete nuk është i sëmurë, por diplopia është pasojë e një sëmundjeje tjetër. Në varësi të shkakut të caktuar, mjeku do të fillojë terapinë e duhur. Nëse trajtimi është i suksesshëm, do të përmirësohet edhe shikimi i dyfishtë.

Nëse diplopia shkaktohet nga sëmundje të tjera si migrena ose skleroza e shumëfishtë, mjeku do t'i trajtojë ato me mjekim të veçantë. E njëjta gjë vlen edhe për çrregullimet e qarkullimit të gjakut ose sëmundjet e tiroides. Sa më mirë të jetë sëmundja nën kontroll, aq më pak efektet në shikim.

Shikimi i dyfishtë që ndodh papritur dhe shoqërohet me paralizë ose dhimbje është një sinjal alarmi. Në këto raste, shkaku duhet të sqarohet dhe trajtohet sa më shpejt nga mjeku.

Nëse imazhet e dyfishta nuk zhduken përsëri pavarësisht trajtimit të duhur, përdoren syze speciale. Këto janë të veshura me fletë që fokusojnë rrezen e dritës së rënë në mënyrë që personi i prekur të shohë vetëm një imazh. Përndryshe, për të lehtësuar simptomat përdoren njolla syri ose njolla syri.

Ushtrime për sytë

 • Përqendrohuni në një objektiv specifik, siç është një fotografi.
 • Mbajeni imazhin në nivelin e syve sa një krahu larg.
 • Mundohuni të shihni vetëm një imazh për aq kohë sa të jetë e mundur.
 • Lëvizni foton ngadalë dhe në mënyrë të qëndrueshme drejt hundës.
 • Ndalo sapo imazhi i vetëm të bëhet dy imazhe dhe kthehu në pozicionin ku ke parë për herë të fundit një imazh.
 • Filloni përsëri ushtrimin.

A mund të parandalohet diplopia?

Diplopia mund të ketë shumë shkaqe. Prandaj, ka shumë mënyra për të parandaluar shikimin e dyfishtë.

Meqenëse diplopia shpesh shkaktohet nga sëmundje të tjera themelore si diabeti ose presioni i lartë i gjakut, një mënyrë jetese e shëndetshme është përparësia e parë për parandalim. Një dietë e ekuilibruar, gjumi i mjaftueshëm dhe stresi i ulët nuk parandalojnë me siguri shikimin e dyfishtë, por ato minimizojnë rrezikun. E njëjta gjë vlen edhe për aksidentet. Këtu, masat e duhura (syze mbrojtëse, mbajtja e helmetës) mbrojnë nga dëmtimet e kokës dhe syve.