8. Hiccups (Singultus): Shkaqet & Terapia

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Hiccup (Singultus) është një Hicksen, i cili mund të ndodhë katër deri në 60 herë në minutë.
 • Shkaku: tkurrje e vrullshme e diafragmës, duke rezultuar në një thithje të papritur dhe të thellë me glottis të mbyllur - ajri i frymëmarrjes kërcehet, prodhohet tingulli i lemzës.
 • Shkaktarët: p.sh. alkooli, ushqimi dhe pijet e nxehta ose të ftohta, ushqimi i nxituar, sëmundje të tilla si inflamacioni (në stomak, ezofag, laring, etj.), Sëmundja e refluksit, ulçera dhe tumoret.
 • Kur të shihni një mjek? Nëse lemza vazhdon për një kohë të gjatë ose përsëritet shpesh, duhet të shihni mjekun tuaj të familjes ose mjekun e përgjithshëm për të përjashtuar një sëmundje si shkaktar.
 • Diagnoza: Intervistë e pacientit, ekzaminim fizik, nëse është e nevojshme ekzaminime të mëtejshme si radiografi, bronkoskopi, analiza gjaku etj.
 • Terapia: Në shumicën e rasteve, lemza nuk kërkon trajtim sepse zhduket vetë. Përndryshe, këshilla të tilla si mbajtja e frymës për një kohë të shkurtër ose pirja e ujit me gllënjka të vogla mund të ndihmojnë. Për lemzën kronike, mjeku ndonjëherë përshkruan ilaçe. Trajnimi i frymëmarrjes, terapia e sjelljes dhe teknikat e relaksimit mund të jenë gjithashtu të dobishme.

Lemza: Shkaqet dhe sëmundjet e mundshme

Përgjegjësit kryesorë për këtë refleks të diafragmës janë nervi frenik dhe nervi kranial vagus, të cilët reagojnë me ndjeshmëri ndaj disa stimujve të jashtëm. Kjo mund të jetë, për shembull, ushqimi shumë i nxehtë ose shumë i ftohtë, gëlltitja shumë e nxituar, alkooli ose nikotina. Megjithatë, sëmundje të ndryshme gjithashtu mund të shkaktojnë lemzë nëpërmjet nervave të lartpërmendur ose drejtpërdrejt nëpërmjet diafragmës.

Nëse lemza zgjat më shumë se dy ditë, ato quhen lemza kronike. Shpesh, asnjë shkak nuk mund të identifikohet.

Shkaktarët e përgjithshëm të lemzës

 • ngrënia dhe gëlltitja e nxituar
 • stomakun shumë të mbushur
 • ushqim ose pije të nxehtë ose të ftohtë
 • pije të gazuara
 • alkool
 • nikotinë
 • stresi, eksitimi, tensioni ose ankthi
 • depresion
 • Shtatzënia, kur embrioni shtyp diafragmën
 • Operacionet e barkut që irritojnë ose prekin nervat
 • gastroskopia, e cila irriton laringun dhe nervat atje
 • disa medikamente, për shembull, anestetikë, qetësues, preparate kortizonike ose ilaçe antiepileptike

sëmundjet si shkak i lemzës

 • Inflamacion i traktit gastrointestinal (gastroenterit)
 • Gastrit (inflamacion i mukozës së stomakut)
 • Ezofagiti (pezmatimi i ezofagut)
 • Laringit (inflamacion i laringut)
 • Faringjit (pezmatim i fytit)
 • pleurit (inflamacion i pleurit)
 • Perikarditi (inflamacion i qeskës së zemrës)
 • Inflamacion i trurit (encefaliti)
 • Meningjiti (inflamacion i trurit)
 • Sëmundja e refluksit (urth kronik)
 • Dëmtimi i diafragmës (p.sh. hernie hiatale)
 • Ulçera e stomakut
 • Trauma kraniocerebrale ose hemorragji cerebrale, rritje e presionit intrakranial
 • Hipertireoza (gjëndra tiroide tepër aktive)
 • Sëmundje melçie
 • Diabeti ose çrregullime të tjera metabolike
 • Atak ne zemer
 • Pash
 • Dështimi i veshkave ose çrregullime të veshkave
 • sklerozë të shumëfishtë
 • Tumori i ezofagut, stomakut, mushkërive, prostatës, trurit ose në vesh ose fyt
 • nyjet limfatike të zmadhuara (bark/gji)

Lemza tek fëmijët

Lemza nuk prek vetëm të rriturit: foshnjat dhe të vegjlit gjithashtu mund të lemzën. Në fakt, ata shpesh e bëjnë atë më shpesh sesa adoleshentët dhe të rriturit. Edhe në barkun e nënës, foshnjat e palindura mund të kenë lemzë, të cilën nënat ndonjëherë e ndjejnë.

Çfarë ndihmon kundër lemzës?

Lemza zakonisht largohet vetë. Ka shumë këshilla se çfarë mund të bëni vetë kur keni lemzë: pini një gotë ujë, vendosni një lugë uthull me sheqer në gojë dhe gëlltisni ngadalë ose lëreni veten të frikësoheni – këshilla dhe kura shtëpiake për lemzën. janë sa të ndryshme aq edhe aventureske. Dhe pothuajse të gjithëve u mungon baza shkencore. Sidoqoftë, ato mund të ndihmojnë për të qetësuar frymëmarrjen dhe për të liruar diafragmën e tensionuar.

Për shembull, kur pini një gotë ujë me gllënjka të vogla, automatikisht e mbani frymën. E njëjta gjë vlen edhe për uthullën me sheqer, e cila shkrihet në gjuhë dhe gëlltitet ngadalë. Këshilla të tjera kundër lemzës përfshijnë nxjerrjen e gjuhës jashtë ose kthimin e saj për disa frymëmarrje. Kjo siguron që frymëmarrja të bëhet më shumë përmes barkut dhe të bëhet më e qetë. Spazma në diafragmë mund të lirohet.

Kundër lemzës ndonjëherë ndihmon e ashtuquajtura metodë Vasalva, e cila gjithashtu largon presionin mbi veshët: Mbajeni hundën, mbyllni gojën dhe më pas tendosni muskujt e frymëmarrjes sikur po nxirrni frymën. Presioni do të fryjë daullen e veshit nga jashtë dhe do të ngjesh zgavrën e kraharorit. Mbajeni këtë presion për rreth dhjetë deri në 15 sekonda. Përsëri, mos e teproni me presionin dhe kohëzgjatjen e ushtrimit.

Nëse shpesh reagoni ndaj ushqimeve dhe pijeve të ftohta, të nxehta ose pikante me lemzë, nuk duhet domosdoshmërisht të hiqni dorë nga ato plotësisht. Në vend të kësaj, duhet t'i kushtoni vëmendje të veçantë frymëmarrjes së qetë dhe të barabartë gjatë ngrënies dhe pirjes. Ju gjithashtu duhet të uleni të qetë dhe të drejtë ndërsa e bëni këtë.

Çfarë ndihmon kundër lemzës kronike?

Disa pacientë mund të ndihmohen edhe nga disa ilaçe kundër krizave epileptike (ilaçe antiepileptike), për shembull gabapentina ose karbamazepina. Në varësi të shkakut të lemzës, mjeku mund të rekomandojë edhe qetësues, neuroleptikë ose produkte kanabisi, për shembull.

Lemza kronike pa një shkak të identifikueshëm (lemza idiopatike) mund të trajtohet në një farë mase edhe me mjekim.

Si një alternativë ose plotësuese ndaj mjekimit, trajnimi i frymëmarrjes ose terapia e sjelljes mund të ndihmojnë. Në këto kurse, të sëmurët mësojnë të parandalojnë lemzën dhe të largojnë çdo lemzë që ndodh. Teknika të ndryshme relaksimi shërbejnë gjithashtu për të njëjtin qëllim, duke ndihmuar në qetësimin e diafragmës jashtë kontrollit.

Lemza: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Thirrni menjëherë një mjek të urgjencës nëse, përveç lemzës, shfaqen simptoma të tjera si dhimbje koke, shqetësime të shikimit, çrregullime të të folurit, paralizë, të përziera ose marramendje. Më pas mund të jetë një goditje në tru, e cila duhet të trajtohet menjëherë!

Lemza: Çfarë bën doktori?

Porta e parë e thirrjes për lemza kronike ose të shpeshta është mjeku i familjes ose mjeku i përgjithshëm. Ai së pari do të marrë një pamje më të detajuar të simptomave dhe shkaqeve të mundshme përmes intervistës së pacientit (anamneza). Pyetjet e mundshme për t'u bërë janë:

 • Kur ka ndodhur lemza?
 • Sa zgjati apo sa shpejt u kthye?
 • Si e përjetuat lemzën, sa të dhunshme ishin lemza?
 • Ju është dashur edhe të gromësini?
 • A ju vjen ndërmend ndonjë shkaktar i zakonshëm i singultusit, si ushqimet e ftohta, ngrënia e nxituar, alkooli ose cigaret?
 • A vuani aktualisht nga stresi apo shqetësime të tjera psikologjike?
 • A po merrni ndonjë medikament? Nëse po, cilat dhe sa shpesh?

Kjo ndonjëherë tashmë krijon një dyshim se çfarë e shkakton lemzën. Për të konfirmuar diagnozën, mjeku mund të kryejë ekzaminime të mëtejshme ose ta drejtojë pacientin te një specialist, si internist, gastroenterolog, neurolog ose endokrinolog. Ekzaminimet e mëtejshme varen nga dyshimi konkret i sëmundjes. Ndër të tjera, vihen në pikëpyetje këto:

 • Matja e pH ose terapi provë me frenues acidi nëse dyshohet për refluks
 • Ezofagoskopia dhe gastroskopia për të përjashtuar sëmundjen e refluksit ose ulçerën e stomakut, ndër të tjera.
 • Ekzaminimi me ultratinguj i qafës dhe barkut
 • X-ray e gjoksit dhe barkut
 • Testi i funksionit të frymëmarrjes për të zbuluar parregullsitë në muskujt e frymëmarrjes dhe veçanërisht në diafragmë, si dhe për të kontrolluar aktivitetin e mushkërive
 • Bronkoskopia (ekzaminimi i tubave bronkiale)
 • Testi i gjakut për shënuesit inflamatorë dhe mangësitë e mundshme
 • Elektrokardiografia (EKG) dhe ultratingulli i zemrës (ekokardiografia), nëse zemra mund të përfshihet
 • Tomografia e kompjuterizuar (CT) e zonës së qafës dhe kraharorit
 • Marrja e mostrave të lëngut cerebrospinal (punksion lumbal) nëse dyshohet për inflamacion të nervave ose meningjeve
 • Imazhe me rezonancë magnetike (MRI) ose tomografi e kompjuterizuar (CT) nëse dyshohet për dëmtim nervor
 • Ultratinguj (sonografi Doppler) e enëve të gjakut në rast të një ataku të mundshëm në zemër ose goditje në tru

Nëse nuk gjendet ndonjë shkak për lemzën, mjeku flet për lemzën kronike idiopatike. Megjithatë, është mjaft e rrallë.