Plagët

Llojet

 • Plagët e kafshimit
 • Flluska lëkure
 • bruises
 • Lacerations
 • Lacerations
 • abrasions
 • Plagë me armë zjarri
 • Plagë me thikë
 • Plagët e rrezatimit
 • Burns
 • Burns
 • Kombinimet, për shembull grisje blanë.

Plagët mund të jenë të hapura ose të mbyllura.

Simptomat

 • Dhimbje, djegie, pickim
 • Lëndimi i indeve
 • Humbja e funksionit të organit të prekur

Kurs

Plagë shëruese vazhdon në tre faza karakteristike: 1. Faza e pastrimit (faza eksudative):

 • Për shkak të gjakderdhjes, plaga pastrohet vetë duke larë trupat e huaj

Faza e 2-të e grimcimit (faza e përhapjes):

 • Eksudimi zvogëlohet, i ri anije rritet në dhe formohet indi i grimcimit. Në këtë fazë, shpesh ka më shumë dhimbje.

Faza e tretë e epitelizimit (faza e diferencimit):

 • Indi i mbresë formohet dhe plaga mbyllet nga formimi i epiteli.

komplikimet

Rreziku i infeksionit:

 • Rreziku i infeksionit lidhet kryesisht me formimin dhe kontaminimin rezultues të plagës. Për shembull, vjen nga një rrezik i lartë i infeksionit plagët e kafshimit shkaktuar nga njerëzit ose kafshët.

Kronifikim, shërim i dobët

Tek mjeku

 • Shtrirje e madhe, gjakderdhje e rëndë, plagë të thella (> 0.5 cm)
 • Mos nxirrni sende në plagë (p.sh. thonjtë)!
 • Plagët e kafshimit
 • Lëndimet në fytyrë
 • Djegie të rënda
 • Plagët e infektuara

Terapi

 • Artikulli kryesor: Kujdesi për plagën

Plagë akute vs kronike

Plagë akute

 • Shkaku: dëmtimi i jashtëm
 • Zakonisht shërohet relativisht shpejt pa komplikime
 • Plagë të kufizuara ashpër

Plagë kronike

 • Shkaku: lëndimet dhe çrregullimet e shërimi i plagës si rezultat i një sëmundje themelore.
 • Për një plagë kronike flitet nëse pas katër javësh ende nuk shihen shenja shërimi
 • Skajet e plagëve të paqarta
 • Infeksionet janë të zakonshme në plagët kronike
 • Shkaqet e zakonshme të plagëve kronike: Sëmundja venoze, diabet, mbyllje shtrati, Sistemi imunitar çrregullime, anti-inflamatore droga, sëmundjet reumatike.

Infeksioni primar vs dytësor i plagës.

Infeksioni primar i plagës

 • Infeksioni ndodh posa të krijohet plaga
 • Shembuj: lëndime traumatike, infeksione të plagëve pas operacionit.

Infeksion sekondar i plagës

 • Një infeksion sekondar i plagës thuhet se ndodh kur një plagë para-ekzistuese infektohet
 • Shembuj: ulçera kronike, plagë të djegura.