Hiperkolesterolemia: Përkufizimi, Simptomat

Vështrim i shkurtër

  • Simptomat: Fillimisht nuk ka simptoma, por në afat të gjatë mund të ketë pasoja serioze si kalcifikim vaskular.
  • Trajtimi: Ndër të tjera, ndryshime në stilin e jetesës dhe zakonet dietike, trajtimi medikamentoz i niveleve të larta të kolesterolit dhe sëmundjeve ekzistuese themelore.
  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Ndër të tjera, dieta me kolesterol të lartë, trashëgimia, sëmundje të tjera themelore ose medikamente të caktuara.
  • Diagnostifikimi: Testi i gjakut, historia mjekësore dhe ekzaminimet fizike

Çfarë është hiperkolesterolemia?

Hiperkolesterolemia është një çrregullim i metabolizmit të yndyrës në trup. Sëmundja karakterizohet nga një sasi e shtuar e kolesterolit në gjak. Kolesteroli (kolesteroli) është një substancë natyrore jetike e qelizave shtazore.

Vetëm një pjesë e vogël e kolesterolit gëlltitet me ushqim. Një pjesë shumë më e madhe prodhohet nga vetë trupi, kryesisht në mëlçi dhe mukozën e zorrëve. Ky proces quhet biosinteza e kolesterolit. Produkti i ndërmjetëm është 7-dehidrokolesteroli. Kjo substancë është pararendëse e vitaminës D.

lipoproteina

Vetëm rreth 30 për qind e kolesterolit gjendet lirshëm në trupin e njeriut. Pjesa e mbetur prej 70 përqind është e lidhur me acidet yndyrore (esteret e kolesterolit). Si një substancë e ngjashme me yndyrën, kolesteroli nuk është i tretshëm në ujë. Megjithatë, duhet të jetë i tretshëm në ujë për transport në gjak.

Në varësi të përbërjes së tyre, bëhet një dallim midis lipoproteinave të ndryshme. Më të rëndësishmet prej tyre janë kilomikronet, VLDL ("lipoproteinat me densitet shumë të ulët"), LDL ("lipoproteinat me densitet të ulët") dhe HDL ("lipoproteinat me densitet të lartë"). Ekzistojnë gjithashtu IDL ("lipoproteina me densitet të ndërmjetëm"), e cila qëndron midis LDL dhe VLDL, dhe lipoproteina a, e cila është e ngjashme në strukturë me LDL.

Në hiperkolesterolemi, lipoproteinat LDL dhe HDL luajnë një rol vendimtar. Ato përbëhen kryesisht nga kolesteroli dhe mbajnë ekuilibrin e kolesterolit në ekuilibër. LDL transporton kolesterolin nga mëlçia nëpërmjet gjakut në qelizat e tjera të trupit.

Lipoproteina HDL e kundërshton këtë. Ai transporton kolesterolin e tepërt përsëri në mëlçi dhe kështu parandalon nivelet e ngritura të kolesterolit.

Kjo është arsyeja pse LDL njihet edhe si kolesteroli "i keq" dhe HDL si "kolesteroli i mirë".

Hiperkolesterolemia në grupin e çrregullimeve të metabolizmit të lipideve

Si shfaqet hiperkolesterolemia?

Hiperkolesterolemia, pra nivelet e ngritura të kolesterolit në gjak, nuk shkakton asnjë simptomë në vetvete. Përkundrazi, hiperkolesterolemia është një shenjë e sëmundjeve të tjera dhe një stili të caktuar jetese. Megjithatë, në afat të gjatë, kolesteroli i lartë në gjak ka pasoja potencialisht serioze.

arteriosklerozë

Rezultati është hiperkolesterolemia. Kolesteroli i tepërt depozitohet në muret e enëve të gjakut. Kjo nis një proces që në fund të fundit dëmton enët (arteriet).

Kjo është për shkak se yndyrat, karbohidratet, përbërësit e gjakut, indet fibroze dhe gëlqere depozitohen në muret e enëve të gjakut së bashku me kolesterolin, duke rezultuar në arteriosklerozë.

CHD dhe sulmi në zemër

Për shembull, rreziku i sulmit në zemër është rreth dyfishuar në një nivel total të kolesterolit (HDL plus LDL) prej 250 mg/dl. Në një vlerë totale mbi 300 mg/dl, është katër herë më e lartë se tek njerëzit me nivele normale të kolesterolit.

PAVK dhe goditje në tru

Nëse hiperkolesterolemia dëmton arteriet e këmbëve, kjo mund të çojë në të ashtuquajturën sëmundje të dritareve. Mjekët i referohen kësaj si pAVK (sëmundje okluzive arteriale periferike). Më pas, pacientët vuajnë nga çrregullime të dhimbshme të qarkullimit të gjakut, veçanërisht nën stres (për shembull, kur ecin).

Xanthomas

Xathomat janë depozitime yndyrore në inde, kryesisht në lëkurë. Për shkak të hiperkolesterolemisë ose hipertrigliceridemisë, yndyrnat dhe kolesteroli depozitohen, për shembull, në trung ose në duar, duke formuar trashje të lëkurës në ngjyrë të verdhë-portokalli (ksantoma të rrafshët). Nëse kolesteroli i ngritur depozitohet në qepallat, mjekët flasin për xanthelasmata.

Tipike për hipertriglicerideminë janë edhe nyjet e verdha në lëkurën e skuqur, veçanërisht në mollaqe dhe anët ekstensore të krahëve dhe këmbëve. Mjekët i referohen këtyre manifestimeve të lëkurës si ksantoma eruptive. Depozitat e yndyrës në linjat e duarve zakonisht tregojnë një rritje të IDL dhe VLDL.

Hiperkolesterolemia në sy

Si trajtohet hiperkolesterolemia?

Qëllimi i terapisë së hiperkolesterolemisë është kryesisht zvogëlimi i rrezikut të kalcifikimeve të rrezikshme vaskulare dhe rrjedhimisht të sëmundjeve kardiovaskulare. Trajtimi mund të ulë kolesterolin LDL dhe HDL, si dhe trigliceridet brenda një diapazoni të caktuar të synuar.

Për trigliceridet, vlera e synuar është nën 150 mg/dl. Kolesteroli HDL është idealisht mbi 40 mg/dl tek meshkujt dhe mbi 50 mg/dl tek femrat.

Sipas ESC, pacientët gjithashtu mund të ndahen në katër kategori rreziku sipas rrezikut të tyre kardiovaskular:

Rrezik

ulët

mesatar

i lartë

shumë i lartë

Në rastin e pacientëve me rrezik shumë të lartë, ekspertët këshillojnë një nivel të synuar të kolesterolit LDL prej 55 mg/dl, dhe në rastin e rrezikut të lartë, një nivel objektiv prej 70 mg/dl. Në rastin e rrezikut të moderuar, rekomandohet një nivel i kolesterolit LDL prej 100 mg/dl, dhe në rastin e rrezikut të ulët, një vlerë objektive nën 116 mg/dl.

  • Parandalimi ose terapia e inflamacionit të pankreasit (pankreatiti).
  • Parandalimi ose eliminimi i ksantomave, mëlçisë së dhjamosur etj.

Fazat e trajtimit të hiperkolesterolemisë

Në rast të hiperkolesterolemisë, prioriteti i parë është ndryshimi i zakoneve të jetesës, si dhe i dietës. Për pacientët me mbipeshë, ekspertët rekomandojnë arritjen e një peshe normale trupore. Nga ana tjetër, pacientët me peshë normale këshillohen nga mjekët që të ruajnë peshën e tyre.

Bëni sport ose bëni me vetëdije jetën tuaj të përditshme aktive.

Për shembull, ngjitni shkallët në vend që të përdorni ashensorin! Shkoni me biçikletë në punë në vend që të merrni makinën! Në këtë mënyrë, ju jo vetëm që kundërshtoni hiperkolesteroleminë LDL, por edhe ulni nivelin e triglicerideve.

Përveç kësaj, HDL "e mirë" rritet. Përveç kësaj, kjo është mënyra më efektive për të humbur peshë dhe për të parandaluar sëmundjet e mëtejshme kardiovaskulare ose diabetin.

Shumë të sëmurë tashmë ndihmohen duke zëvendësuar gjalpin me margarinë dietike dhe vajra bimore. Në përgjithësi, një përqindje e lartë e acideve yndyrore të pangopura është e dobishme. Acidet yndyrore të ngopura, nga ana tjetër, duhet të shmangen.

Për fëmijët dhe adoleshentët me hiperkolesterolemi, mjekët këshillojnë një dozë ditore prej rreth një deri në tre gramë. Megjithatë, shumë fitosterole kanë efektin e kundërt. Ato kanë një ngjashmëri të madhe me kolesterolin dhe nga ana tjetër mund të shkaktojnë kalcifikim vaskular.

Shmangni yndyrën e fshehur.

Gjithashtu zgjidhni mish pa yndyrë dhe salcice që janë të ulëta në yndyrna të ngopura. Këtu përfshihen peshqit me pak yndyrë si trofta ose merluci, gjahu, viçi dhe shpendët.

Përgatitni ushqimet tuaja me pak yndyrë dhe hani fruta dhe perime çdo ditë.

Reduktoni ushqimet e pasura me kolesterol.

Këtu përfshihen, mbi të gjitha, të verdhat e vezëve (dhe përpunimi i tyre i mëtejshëm si majoneza), të brendshmet ose butakët dhe krustacet.

Kushtojini vëmendje proteinave dhe fibrave.

Proteina vegjetale në veçanti, e gjetur veçanërisht në produktet e sojës, është në gjendje të ulë potencialisht hiperkolesteroleminë. Kjo për shkak se rrit përthithjen e LDL dhe ulet niveli i lartë i kolesterolit.

Nëse është e mundur, ndaloni pirjen e duhanit dhe pini alkool vetëm në moderim.

Në rastin e hipertrigliceridemisë së rëndë, mjekët rekomandojnë madje abstenimin e plotë të alkoolit. Kjo do të parandalojë edhe probleme të tjera shëndetësore si dëmtimi i mëlçisë. Këshillohet gjithashtu të shmangni pijet joalkoolike me sheqer nëse keni hiperkolesterolemi me trigliceride të larta.

Jepini përparësi karbohidrateve "komplekse".

Qëndroni të ekuilibruar.

Dietat shumë të vështira i bëjnë më shumë trupit dëm sesa mirë! Prandaj, qëllimi i një ndryshimi është të trajnoni zakonet e tjera të të ngrënit në planin afatgjatë dhe të mos hiqni dorë papritur nga gjithçka.

Përbërja dietike

Shoqata Gjermane për Luftimin e Çrregullimeve Metabolike të Lipideve dhe Sëmundjeve Pasuese të tyre (Lipid Liga) mbron rekomandimin e mëposhtëm në lidhje me përbërjen e dietës ditore:

lëndë ushqyese

Sasia ose përqindja e marrjes totale të energjisë në ditë

shembuj të përshtatshëm ushqimor

Karbohidratet

50-60 qind

Fruta, patate, perime, drithëra

Proteinë

10-20 qind

Peshk, shpendë pa yndyrë, qumësht (produkte) me pak yndyrë

Fibër dietik

më shumë se 30 gram në ditë

Bold

25-35 qind

Gjalpë, yndyrë për skuqje, mish të yndyrshëm dhe produkte qumështi.

Kujdes nga yndyra e fshehur!

Acidet yndyrore

të ngopur 7-10 për qind

dhjami i kafshëve

monounsaturated 10-15 për qind

të poliunsaturuara 7-10 për qind

Farë rap, ulliri, sojë, embrion misri, vaj luledielli, margarinë diete

Kolesteroli

më pak se 200-300 gram në ditë

E verdha e vezës (jo më shumë se dy në javë), produktet e të verdhës së vezës (p.sh. makarona veze, majonezë), të brendshmet

Trajtimi i sëmundjeve të tjera

Gjithashtu, merrni medikamentet tuaja vazhdimisht për të luftuar me sukses hiperkolesteroleminë. Nëse keni ndonjë dyshim ose pyetje, mos hezitoni të pyesni mjekun tuaj për këshilla.

Trajtimi i hiperkolesterolemisë me ilaçe

Në fillim të një trajtimi medikamentoz për hiperkolesteroleminë, mjeku zakonisht përshkruan vetëm një ilaç, zakonisht statina. Nëse nivelet e larta të kolesterolit nuk mund të reduktohen mjaftueshëm, doza rritet.

Nëse nuk ka përmirësim të dukshëm pas tre deri në gjashtë muaj, ai e zgjat terapinë me barna të tjera të hiperkolesterolemisë.

Statinat (frenuesit CSE)

Si rezultat, më shumë receptorë LDL formohen në mbështjellësin qelizor. Këto "tentakula" i mundësojnë qelizës të marrë kolesterolin nga gjaku. Hiperkolesterolemia zvogëlohet.

Rrëshirat e shkëmbimit të anionit – lidhës të acideve biliare

Rrëshirat e shkëmbimit të anionit ose lidhësit e acideve biliare i lidhin këto acide biliare në zorrë. Si rezultat, ato zhduken me kolesterolin e tyre nga qarkullimi enterohepatik.

Për të marrë kolesterol të ri për biliare, qelizat e mëlçisë stimulojnë receptorët e tyre LDL. Kolesteroli del nga gjaku dhe hiperkolesterolemia përmirësohet.

Përbërësit aktivë të njohur janë kolestiramina dhe kolesevelam. Megjithatë, të dyja tani përdoren vetëm rrallë në terapi të kombinuara.

Përbërësi aktiv quhet ezetimibe dhe parandalon përthithjen e kolesterolit nga zorrët. Për trajtimin e hiperkolesterolemisë, ekziston një kombinim fiks me frenuesin CSE simvastatin.

fibrate

Mjekët përdorin fibrate, përveç terapisë së hiperkolesterolemisë, kryesisht për të trajtuar trigliceridet e larta dhe nivelet e ulura të HDL. Efekti është kompleks. Ndër të tjera, rritet degradimi i lipoproteinave të pasura me trigliceride.

Acid nikotinik

Mjekët gjithashtu e kombinojnë këtë ilaç me statina për të trajtuar hiperkolesteroleminë. Megjithatë, një studim i kryer në SHBA në vitin 2011 me një përgatitje specifike të acidit nikotinik në kombinim me statina nuk konfirmoi një përfitim.

Omega-3 acide yndyrore

Thuhet se acidet yndyrore omega-3 kanë përfitime të shumta. Në vitin 2010, Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) publikoi një raport mbi efektet e pretenduara të acideve yndyrore të ndryshme omega-3, pasi ka shumë studime mbi këtë temë, disa prej të cilave janë kontradiktore.

Sipas deklaratave të ekspertëve, marrja e acideve yndyrore omega-3 mbështet funksionin normal të zemrës. Megjithatë, ekspertët mohuan efektin pozitiv në hiperkolesteroleminë.

Frenuesit PCSK9

Pas kërkimeve të gjata, frenuesit PCSK9 u miratuan përfundimisht për trajtimin e niveleve të larta të kolesterolit në Evropë në vjeshtën e vitit 2015. Përbërësit aktivë në këtë grup barnash janë proteinat, ose më saktë antitrupat, që lidhen me enzimat PCSK9, duke i bërë ato joefektive. Kjo bën të disponueshëm sërish më shumë receptorë LDL për të luftuar hiperkolesteroleminë.

Mjekët gjithashtu kanë mundësinë të përshkruajnë këtë agjent nëse pacienti nuk mund të tolerojë statinat. Mjeku zakonisht administron antitrupat PCSK9 çdo dy deri në katër javë me anë të një injeksioni nën lëkurë (nënlëkurës). Megjithatë, për shkak të kostos së lartë të trajtimit, përdorimi i frenuesve PCSK9 është mjaft i kufizuar.

Afereza LDL

Në një qark artificial, tubat drejtojnë gjakun në një makinë. Kjo ose e ndan atë në plazmë dhe qeliza ose pastron LDL direkt prej saj.

Tubat pastaj kthejnë gjakun tani "të pastër" në trup. Afereza LDL mund të përdoret gjithashtu për të ulur nivelet e ngritura të lipoproteinës a, IDL dhe VLDL. Procedura zakonisht kryhet një herë në javë. Paralelisht, mjekët vazhdojnë të trajtojnë hiperkolesteroleminë me ilaçe.

Në varësi të shkakut të hiperkolesterolemisë, mund të dallohen forma të ndryshme.

Forma reaktive-fiziologjike

Ky grup përfshin, për shembull, një dietë të pasur me kolesterol. Si reagim ndaj kësaj, metabolizmi i yndyrës në trupin e njeriut është i mbingarkuar. Trupi nuk nxjerr më kolesterol të rritur mjaft shpejt dhe nivelet e larta të kolesterolit zhvillohen.

Forma dytësore

Në formën dytësore të hiperkolesterolemisë, sëmundje të tjera shkaktojnë nivele të larta të kolesterolit. Këto përfshijnë diabetin mellitus, hipotiroidizmin, sindromën nefrotike ose grumbullimin e biliare në kanalet biliare (kolestaza). Përveç kësaj, disa ilaçe janë në gjendje të shkaktojnë hiperkolesterolemi.

Diabetes mellitus

Prandaj, kolesteroli mbetet në gjak dhe pacienti zhvillon hiperkolesterolemi. Në obezitet, formimi i kolesterolit LDL rritet. Përveç kësaj, insulina nuk funksionon më siç duhet (rezistenca ndaj insulinës, diabeti i tipit 2). Acidet yndyrore hyjnë në mëlçi në sasi të shtuara, duke shkaktuar rritjen e VLDL (hipertrigliceridemia).

Hypothyroidism

Sindroma nefrotike dhe kolestaza

Sindroma nefrotike rezulton nga dëmtimi i veshkave. Në mënyrë tipike, konstatohen nivele të rritura të proteinave në urinë (proteinuria), zvogëlim i proteinave në gjak (hipoproteinemia, hipalbuminemia) dhe mbajtja e ujit në inde (edema).

Përveç kësaj, hiperkolesterolemia dhe trigliceridemia janë ndër shenjat klasike të sindromës nefrotike. Kolesteroli "i mirë" HDL shpesh reduktohet.

Droga

Medikamente të shumta mund të kenë gjithashtu një efekt negativ në metabolizmin e lipideve. Në shumicën e rasteve, preparatet kortizonike çojnë në hiperkolesterolemi. Trajtimet me estrogjene, pilula, tableta uji (tiazide) ose beta bllokues zakonisht rrisin trigliceridet në gjak.

Përveç kësaj, nivele të larta të kolesterolit janë vërejtur tek gratë shtatzëna. Megjithatë, në këtë rast, hiperkolesterolemia ka pak rëndësi klinike.

Forma fillestare

Në hiperkolesteroleminë poligjenetike, disa gabime në blloqet ndërtuese të gjenomit (gjeneve) njerëzore çojnë në nivele pak të larta të kolesterolit. Zakonisht shtohen faktorë të jashtëm si dieta e varfër dhe mungesa e stërvitjes.

Hiperkolesterolemia monogjenetike familjare

Në hiperkolesteroleminë monogjenetike, defekti qëndron vetëm në gjenin që përmban informacionin për prodhimin e receptorëve LDL. Ato shërbejnë për eliminimin e kolesterolit LDL nga gjaku.

Heterozigotët kanë një gjen të sëmurë dhe një gjen të shëndetshëm dhe zakonisht pësojnë sulmet e para në zemër në moshën e mesme, përveç nëse trajtojnë hiperkolesteroleminë. Hiperkolesterolemia familjare mund të trashëgohet në gjeneratën e ardhshme (trashëgimi dominante autosomale).

Hiperkolesterolemia për shkak të apolipoproteinave të ndryshme

Një tjetër defekt gjenetik prek apolipoproteinën B100. Kjo proteinë është e përfshirë në grumbullimin e LDL dhe ndihmon në marrjen e kolesterolit LDL në qelizë. Më konkretisht, ai realizon lidhjen e LDL me receptorin e saj.

Mjekësia ka gjetur se hiperkolesterolemia shfaqet kryesisht te njerëzit me apolipoproteinë E 3/4 dhe E 4/4. Ata gjithashtu kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të sëmundjes Alzheimer.

Hiperkolesterolemia për shkak të PCSK9

PCSK9 (protein convertase subtilisin/kexin tip 9) është një proteinë (enzimë) endogjene që gjendet kryesisht në qelizat e mëlçisë. Kjo enzimë lidh receptorët LDL, ku numri i tyre zvogëlohet.

Për rrjedhojë, nivelet e larta të kolesterolit vazhdojnë të rriten. Megjithatë, janë të njohura edhe raste në të cilat PCSK9 ka humbur funksionin e saj për shkak të mutacioneve (“humbje funksioni”), gjë që redukton rrezikun e hiperkolesterolemisë.

Dislipidemi të tjera të trashëguara

Dislipidemi të tjera mund të jenë gjithashtu për shkak të defekteve gjenetike. Individët e prekur gjithashtu zakonisht kanë nivele të larta të kolesterolit në gjak:

Sëmundje

çrregullim

Karakteristikat e sëmundjes

Hiperlipoproteinemia e kombinuar familjare

Disbetalipoproteinemia familjare

Hiperkilomikronemia

Hipoalfa-lipoproteinemia familjare

Përveç kësaj, lipoproteina a mund të jetë e ngritur. Përbëhet nga LDL dhe apolipoproteina a. Ndër të tjera, ai pengon proceset në koagulimin e gjakut, veçanërisht në shpërbërjen e mpiksjes së gjakut (konkurrent i plazminogenit).

Diagnoza dhe ekzaminimi

Mjeku i përgjithshëm ose specialist i mjekësisë së brendshme (internisti) diagnostikon hiperkolesteroleminë me një analizë gjaku. Në shumë raste, nivelet e ngritura të kolesterolit vërehen rastësisht.

Nëse vlerat janë të ngritura, mjeku merr përsëri gjak, këtë herë pas marrjes së ushqimit.

Për të rriturit e shëndetshëm pa faktorë rreziku për sëmundje kardiovaskulare, vlerat e mëposhtme të synuara zbatohen sipas udhëzimeve evropiane:

Kolesterolit LDL

<115 mg / dl

kolesterolit HDL

Femrat > 45 mg/dl, burrat > 40 mg/dl

triglycerides

<150 mg / dl

Lipoproteina a (Lp a)

<30 mg / dl

Nëse marrja e gjakut ka zbuluar hiperkolesterolemi, mjeku do të kontrollojë nivelet pas rreth katër javësh.

Tek njerëzit që nuk kanë faktorë të tjerë rreziku për aterosklerozë (si presioni i lartë i gjakut), ekspertët këshillojnë një koeficient LDL/HDL nën katër. Në të kundërt, një koeficient nën tre rekomandohet për njerëzit me faktorë të tillë të tjerë rreziku, dhe një koeficient nën dy rekomandohet për njerëzit që tashmë kanë aterosklerozë, për shembull.

Meqenëse hiperkolesterolemia është një simptomë, është e rëndësishme që mjekët të bëjnë një diagnozë më të saktë të sëmundjes themelore. Për këtë qëllim, Shoqata Gjermane për Shkencën e Fatit ka publikuar një skemë që mund të përdoret për të caktuar hiperkolesteroleminë në një sëmundje.

Niveli i kolesterolit LDL në gjak

Histori familjare e sëmundjes së arterieve koronare (CAD)

Diagnozë

> 220 mg / dl

pozitiv

Hiperkolesterolemia familjare

Negativ

Hiperkolesterolemia poligjenike

190-220 mg / dl

Hiperlipidemia e kombinuar familjare (për shembull, me trigliceride të larta)

negativ

Hiperkolesterolemia poligjenike

160-190 mg / dl

pozitiv

Hiperlipidemia e kombinuar familjare (për shembull, me trigliceride të larta)

negativ

Hiperkolesterolemia e pastër e shkaktuar nga dieta

Mjekët e kodojnë diagnozën e hiperkolesterolemisë me kodin ICD-10 E78 – “Çrregullime të metabolizmit të lipoproteinave dhe lipidemitë e tjera” ose me E78.0 – “Hiperkolesterolemia e pastër”.

Marrja e një historie mjekësore është e një rëndësie vendimtare në hiperkolesteroleminë. Ai i jep mjekut informacion rreth shkaqeve të mundshme dhe faktorëve të rrezikut.

Mjeku do t'ju pyesë për zakonet tuaja dietike dhe konsumin e alkoolit ose cigares. Tregojini mjekut gjithashtu çdo sëmundje të njohur nga e cila vuani, si diabeti, sëmundjet e tiroides ose të mëlçisë. Ndër të tjera, mjeku do t'ju bëjë pyetjet e mëposhtme:

  • A vuani tashmë nga ndonjë sëmundje? Nëse po, cilat?
  • A merrni ilaçe përgjithmonë dhe si quhet?
  • A përjetoni ndonjëherë dhimbje në këmbë kur ecni, ndoshta aq të forta sa duhet të ndaloni?
  • Keni ndonjë pjesëtar të familjes me hiperkolesterolemi?

Ekzaminim fizik

Mjeku mund të llogarisë BMI-në tuaj (indeksin e masës trupore) nga pesha dhe gjatësia e trupit. Përveç kësaj, ai mat presionin e gjakut dhe pulsin dhe dëgjon zemrën dhe mushkëritë (auskultim).

Llogaritja e rrezikut

Si pjesë e ekzaminimeve të trupit dhe gjakut, mjeku përcakton një vlerë rreziku për sëmundjet kardiovaskulare. Vlera tregon se sa i lartë është rreziku që pacienti përkatës të pësojë një atak në zemër në dhjetë vitet e ardhshme.

Ekzaminime të mëtejshme

Në rrethana të caktuara, mjeku do të kryejë ekzaminime të mëtejshme. Nëse ka shenja të sëmundjeve që shkaktojnë hiperkolesterolemi, këto duhet të sqarohen. Me ndihmën e ultrazërit (sonografi), mjeku gjithashtu vizualizon gjendjen e arterieve të mëdha - për shembull, arteriet karotide - dhe vlerëson shkallën e kalcifikimit vaskular.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Ecuria e hiperkolesterolemisë ndryshon shumë nga individi në individ. Shkalla e nivelit të ngritur të kolesterolit ndryshon në varësi të shkakut. Për shembull, njerëzit me hiperkolesterolemi trashëgimore kanë një rrezik dukshëm më të lartë për të vdekur nga një atak në zemër.

Studimet tregojnë se burrat dhe gratë e prekur shpesh kishin një mpiksje gjaku në arteriet e tyre koronare para moshës 60 vjeç.

Format individuale të terapisë i përgjigjen ndryshe secilit pacient. Në fund të fundit, është angazhimi juaj personal ai që përcakton në mënyrë vendimtare suksesin e trajtimit dhe ju jep mundësinë të parandaloni sëmundjet e rrezikshme dytësore të hiperkolesterolemisë.