Infeksioni me Bornavirus: Simptomat, Terapia

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është Bornavirus? BoDV-1 (Virusi i sëmundjes Borna 1), i quajtur edhe Bornavirus "klasik", i përket familjes Bornaviridae dhe shkakton sëmundjen e Borna-s (Meningoencefaliti BoDV-1).
 • Përhapja: në pjesë të Gjermanisë lindore dhe jugore, Austri, Zvicër dhe Lihtenshtajn.
 • Simptomat: fillimisht kryesisht ankesa jo specifike (si dhimbje koke, ethe), më pas simptoma neurologjike (si çrregullime të të folurit, çrregullime të ecjes) dhe encefalit (zakonisht me ecuri fatale).
 • Terapia: nuk ka terapi specifike. Është e mundur vetëm trajtimi mbështetës dhe kujdesi intensiv mjekësor.
 • Parandalimi: shmangni kontaktin me degëzat e fushës dhe jashtëqitjet e tyre; respektoni masat higjienike.

Çfarë është Bornavirus?

Që nga marsi 2020, ka pasur një detyrim për të raportuar infeksionet e lindura. Nëse virusi është zbuluar te njerëzit, laboratori në fjalë duhet ta raportojë rastin tek autoriteti përkatës shëndetësor.

Virusi është emëruar pas qytetit të rrethit Borna në Saksoni. Qindra kuaj ngordhën atje në 1885, fillimisht për shkaqe të panjohura. Vetëm gati 100 vjet më vonë shkencëtarët ishin në gjendje të përcaktonin virusin si shkaktarin e vdekjes.

Bunthörnchen Bornavirus

Nuk dihet ende se si hornavirusi i larmishëm i ketrit gjeti rrugën e tij në mbarështimet evropiane të ketrit dhe nëse ketrat e egër (p.sh. Amerika Qendrore, Azia) janë gjithashtu të infektuar.

VSBV-1 ende nuk është gjetur te ketrat e egër vendas.

Shpërndarja e Bornavirusit

Shfaqja natyrale e bornavirusit klasik (BoDV-1) është e kufizuar në rajonet në Gjermani, Austri, Lihtenshtajn dhe Zvicër, ku gërvishtja e fushës - pritësi natyror i patogjenit - është i zakonshëm. Në Gjermani, këto zona të rrezikut BoDV-1 gjenden në:

 • Bavaria
 • Baden-Wuerttemberg
 • Thuringia
 • Saksoni
 • Saxony-Anhalt
 • Pjesë të shteteve federale kufitare

Krahas vendeve të përmendura më sipër, këpurdha e fushës gjendet edhe në Itali, Francë dhe Çeki. Megjithatë, deri më sot nuk ka pasur asnjë provë të bornavirusit klasik (BoDV-1).

Rrugët e transmetimit të Bornavirusit

Se si Bornavirusi transmetohet te njerëzit është gjithashtu ende e paqartë. Megjithatë, rrugë të ndryshme transmetimi janë të mundshme, si p.sh.

 • Gëlltitja e virusit nëpërmjet ushqimit të kontaminuar ose ujit të kontaminuar
 • inhalimi i virusit nëpërmjet pluhurit të kontaminuar
 • kontakt i drejtpërdrejtë me ose kafshuar nga një mendjemprehtë e fushës

Përveç kësaj, janë përshkruar raste në të cilat virusi është transmetuar si pjesë e një transplanti organesh (shih më poshtë).

Përveç kërpudhave të fushës, bornavirusi mund të infektojë edhe specie të tjera si të ashtuquajturit "pritës të rremë". Sipas njohurive aktuale, këto janë:

 • Kuajt
 • Dhen
 • Alpakat
 • Cats
 • Njerëzit
 • Minjtë dhe minjtë (të infektuar në eksperimente)

Ndryshe nga miza e fushës, bornavirusi nuk mund të përhapet në të gjithë trupin e këtyre bujtësve jopërshtatës. Kjo për shkak se nuk është përshtatur në mënyrë optimale me këto krijesa dhe në këtë mënyrë provokon një përgjigje imune.

Transmetimi nëpërmjet organeve të donatorëve

Infeksionet e para të BoDV-1 të zbuluara te njerëzit në vitin 2018 përfshinin marrës të transplantit: organet ishin hequr nga një donator organi i vdekur i pazbuluar si i infektuar me virusin Borna dhe u transplantuan në disa njerëz. Tre nga marrësit e transplantit u infektuan më pas nga sëmundja Borna dhe dy prej tyre vdiqën.

Sa i lartë është rreziku i infektimit?

Njerëzit gjithashtu mund të vijnë në kontakt me kafshët e infektuara ose jashtëqitjet e tyre kur punojnë në bujqësi, pylltari dhe ndërtim. E njëjta gjë vlen edhe për qëndrimin dhe veçanërisht pastrimin e ndërtesave ku jetojnë ose kanë jetuar këlyshët.

Bornavirus: simptoma

Shumica e pacientëve të njohur BoDV-1 fillimisht zhvilluan simptoma jo specifike:

 • Dhimbje koke
 • ethe
 • ndjenja e përgjithshme e sëmundjes
 • Çrregullime të sjelljes
 • Çrregullimi i të folurit (afazia)
 • Çrregullimet e ecjes

Këto simptoma shkaktohen nga Bornaviruset që tërhiqen në qelizat e sistemit nervor qendror. Në rrjedhën e mëtejshme, mund të zhvillohet një inflamacion i rëndë i trurit (encefaliti). Pacientët e prekur shpesh bien në koma brenda disa ditësh deri në javë. Sëmundja e Bornës është fatale nëse nuk trajtohet.

Bornavirus: Diagnoza

Nëse vëreni simptomat e përshkruara më sipër tek vetja ose dikush afër jush, duhet të konsultoheni me një mjek. Mjeku i familjes është pika e parë e kontaktit. Ai mund të klasifikojë simptomat dhe t'ju referojë te një specialist nëse është e nevojshme.

Histori mjekesore

Anamneza përfshin një diskutim të detajuar mjek-pacient për të marrë historinë mjekësore. Mjeku mund t'ju bëjë pyetjet e mëposhtme, ndër të tjera:

 • A vini re ndonjë paqëndrueshmëri kur ecni apo flisni?
 • Sa kohë keni ankesat?
 • A punoni me kafshë?
 • Keni dalë në natyrë kohët e fundit?
 • Keni pasur ndonjë kontakt me jetën e egër?

Nëse dyshohet për encefalit, do të shtroheni menjëherë në spital. Çdo encefalit duhet të merret seriozisht sepse mund të bëhet kërcënues për jetën.

Testet laboratorike

Zbulimi i PCR

Testet PCR mund të përdoren për të ekzaminuar lëngun cerebrospinal (CSF) ose indin e trurit nga personat e vdekur për materialin gjenetik të bornaviruseve. Edhe fragmentet më të vogla të ARN-së mund të zbulohen dhe - pas amplifikimit të mjaftueshëm - të identifikohen.

Zbulimi i antitrupave

Në pacientët e gjallë, zbulimi i antitrupave është zakonisht mënyra e vetme për të konfirmuar infeksionin BoDV.

Bornavirus: trajtimi dhe prognoza

Nuk ka ende një terapi të miratuar për infeksionet e lindura nga virusi te njerëzit. Eksperimentet me agjentin antiviral (agjent virostatik) ribavirin, i cili në fakt është i miratuar për trajtimin e sëmundjeve të tjera virale, kanë treguar se është gjithashtu efektiv kundër BoDV-1 – të paktën në nivel qelizor dhe në eksperimentet me kafshë.

Nuk ka ende një terapi efektive për kafshët e infektuara. Nëse bornavirusi ka infektuar kuajt, delet ose macet dhe sëmundja e Bornës shpërthen në të vërtetë, shumica e kafshëve vdesin brenda disa javësh ose muajsh pas fillimit të simptomave.

Bornavirus: Parandalimi

Për shkak se infeksionet me Bornavirus janë kaq të rralla, gjasat për t'u infektuar janë mjaft të ulëta. Megjithatë, masat e mëposhtme mund të ndihmojnë në uljen e mëtejshme të rrezikut të infeksionit BoDV-1:

 • Mos i mbani këlyshët si kafshë shtëpiake.
 • Mos prekni kafshët e ngordhura (të egra) me dorën tuaj të zhveshur.
 • Nëse gjeni këlysh të gjalla në shtëpi, duhet t'i joshni jashtë me ushqim për qen ose mace.
 • Pas kontaktit me kafshët, pastroni tërësisht sipërfaqet e kontaminuara (si dyshemetë, dorezat e dyerve, tavanet, sipërfaqet) me pastrues shtëpiak.
 • Duhet të bëni dush dhe t'i lani flokët menjëherë pas punës me pluhur. Përveç kësaj, duhet të lani rrobat e punës të përdorura.

Macet & Bornavirus: Trajtimi i duhur

Gjithashtu macet mund të infektohen me Bornavirus. Megjithatë, deri më tani vetëm disa raste të tilla janë të njohura. Meqenëse macet janë gjithashtu një mikpritës i rremë, ato nuk e nxjerrin virusin sipas njohurive aktuale dhe kështu nuk mund ta transmetojnë atë te njerëzit.

Megjithatë, duhet të jeni të kujdesshëm nëse jetoni në një zonë me rrezik BoDV-1 dhe macja juaj sjell në shtëpi minj të ngordhur. Atëherë zbatohen këshillat e mëposhtme:

 • Spërkatni me kujdes kërpudhat e ngordhura dhe jashtëqitjet e tyre me një agjent pastrimi komercial. Kjo parandalon që viruset që përmbajnë pluhur të përzihen gjatë asgjësimit.
 • Vishni doreza dhe, nëse keni pluhur, mbulesa gojë-hundë gjatë asgjësimit.
 • Hidheni trupin e pajetë në një qese plastike të mbyllur në mbeturina shtëpiake.

Ekzaminimi i kafshëve të infektuara