Ekografia e barkut (sonografia e barkut): Arsyet dhe procesi

Cilat organe ekzaminohen gjatë sonografisë abdominale?

Gjatë një sonografie abdominale, mjeku vlerëson madhësinë, strukturën dhe pozicionin e organeve dhe enëve të mëposhtme të barkut:

 • Mëlçia duke përfshirë enët e mëdha të mëlçisë
 • Fshikëza e tëmthit dhe kanalet biliare
 • shpretkë
 • Veshka e djathte dhe e majte
 • Pankreasi (pankreasi)
 • prostatë
 • nyjet limfatike
 • Aorta, vena kava e madhe dhe venat femorale
 • Fshikëza urinare (kur është e mbushur)
 • Mitër (mitër)
 • Zorrë (i mundshëm vetëm vlerësim i kufizuar)

Mjeku mund të përdorë gjithashtu ekografinë e barkut për të zbuluar lëngun e lirë në zgavrën e barkut, për shembull një rrjedhje inflamatore ose gjak.

Si duhet të përgatitem për sonografinë e barkut?

Nuk ka masa të veçanta përgatitore për ekzaminimet e zakonshme me ultratinguj të barkut. Nuk keni nevojë të agjëroni, por këshillohet të shmangni vaktet e mëdha ose pijet e gazuara: Përndryshe zorrët do të jenë shumë të mbushura me gazra dhe do të mbulohen me organet e tjera. Nëse sonografia e barkut kryhet në zyrë, është mirë të vishni rroba të lirshme në mënyrë që të ekspozoni lehtësisht barkun tuaj (përfshirë pjesën e poshtme të barkut).

Si funksionon sonografia e barkut?

Meqenëse mëlçia dhe shpretka janë pjesërisht të mbuluara nga brinjët, mjeku i kërkon pacientit të marrë frymë thellë dhe të mbajë pak frymën në mënyrë që organet të shtyhen poshtë përmes diafragmës. Nëse sonografia abdominale zbulon ndonjë gjë jonormale, si p.sh. një tumor ose një ndryshim në strukturën e indeve, mjeku do të organizojë ekzaminime të mëtejshme.