Abscesi axillary

Informacione të përgjithshme

Absceset zakonisht janë qelb-kavitetet e mbushura që nuk kanë nr lungë kanal (ndryshe nga fistula) dhe mund të përhapet në pjesë të ndryshme të trupit. Përveç kësaj qelb, lëngje inflamatore që janë pjesë e një lungë gjithashtu mund të jetë i pranishëm. Në disa raste këto abscese mund të përhapen edhe në zonën e krahut ose nën sqetulla (axilla). Kjo pamje klinike quhet më pas edhe axillary lungë.

Shkaqet / format

Në shumicën e rasteve një absces në zonën e sqetullës (axilla) shkaktohet nga i përflakur gjëndrat e djersës. Shkaku pse gjëndrat e djersës bëhet i përflakur nuk dihet, por supozohet se ngarkesa bakteriale e lëkurës është më e lartë tek personat e prekur sesa tek ata të shëndetshëm dhe se bakteret e lekures shumohen shume shpejt dhe shume numerisht. Nëse ky është rasti dhe kujdesi për trupin kryhet vetëm mesatarisht ose edhe nën mesataren, është e mundur që bakteret mund të futen në gjëndrat e djersës dhe të çojë në një inflamacion përkatës.

Alsoshtë gjithashtu e mundur që formimi i abscesit të axilës të vijë nga drejtimi i limfë nyjet, të cilat ndodhen nën të dy krahët në zonën e sqetullës. Shpesh me infeksione të një natyre të përgjithshme (p.sh. grip-si infeksione) limfë nyjet në këtë zonë fryhen (ënjtja e nyjeve limfatike në sqetull). Në disa raste, megjithëse të rralla, patogjenët migrojnë.

Kjo pastaj mund të çojë në formimin e abscesit pranë limfë nyjet. Një tjetër shkak i absceseve në zonën e axillave janë operacionet e mëparshme në afërsi. Pavarësisht nga lloji dhe forma e operacionit, ajo çon në mënyrë të pashmangshme në ngjitje nën lëkurë dhe dhëmbëza përkatëse në zonën e prerjes.

Këto plagë ose shërohen pa ndonjë problem, por në disa raste mund të inflamohen. Në raste të rënda kjo mund të çojë në formimin e abscesit, gjë që çon në simptomat tipike. Gjatë rruajtjes, mund të ndodhin dëmtime të vogla mikro të lëkurës në axilla, të cilat mund të jenë porta hyrëse për të bakteret në trup.

Kështu, nëse bakteret depërtojnë në pengesën lokale të dobësuar të lëkurës, ato mund të çojnë në një infeksion, i cili mund të shfaqet ose si një inflamacion i lehtë deri në të rëndë ose në rastin më të keq edhe si absces. Kjo gjithmonë varet nga lloji i baktereve që depërton në lëkurë. Një patogjen i njohur për absceset është bakteri i shufrës Staphylococcus aureus. Nëse kjo hyn në trup pas rruajtjes përmes mikro-dëmtimeve të lëkurës sqetullore, mund të shkaktojë një absces të axillave në vend.

Simptomat e abscesit të sqetullës

Ashtu si me çdo absces, një skuqje e lëkurës mund të ndodhë në pjesën përkatëse të trupit, ose skajet e zgjatimit mund të jenë të kuqërremtë. Abscesi i sqetullës zakonisht është i fryrë dhe shkakton dhimbje në prekje. Në varësi të madhësisë së ënjtjes, mund të ketë edhe kufizime në lëvizjen e krahut.

Në rastin e një abscesi nën krah, tendosje krahu lart zakonisht përshkruhet si i dhimbshëm, siç është pozicionimi i ngushtë i krahut kundër murit të trupit. Përveç ankesave lokale, mund të ketë edhe simptoma të përgjithshme përkatëse si p.sh.

  • Ënjtje dhe a
  • Fryrje e lëkurës. - Lodhja,
  • Një përkeqësim i përgjithshëm kusht or ethe.

Abscesi i sqetullës është një akumulim i kapsuluar i qelb në sqetull, më saktësisht në një zgavër indore të lëkurës së sqetullës. Qelb është një akumulim i baktereve dhe qelizave imune që çon në inflamacion dhe shkrirjen e indeve përreth. Kur trupi është i infektuar me një bakter, Sistemi imunitar aktivizohet, qelizat e caktuara të mbrojtjes, granulocitet neutrofile, luftojnë bakteret, shkatërrohen gjatë procesit dhe, së bashku me bakteret dhe qelizat e mjedisit që kanë vdekur si rezultat i reaksionit inflamator, shkatërrohen.