Irritimi i syve

Simptomat

Irritimi akut jospecifik i syrit manifestohet në simptoma të tilla si ndjesia e trupit të huaj, grisja e syve, skuqja, djegur, dhe ënjtje.

Shkaqet

Shkaqet e mundshme përfshijnë irritues të jashtëm dhe lodhje të syve:

 • Tym, pluhur, nxehtesi, të ftohtë, era, ajri i thatë, ajri i kondicionuar, i klorinuar ujë.
 • Drita e diellit, rrezet UV shohin gjithashtu nën dëborë verbëri.
 • Veshur me lente kontakti
 • Kimikate, ilaçe, për shembull, pikat e syve.
 • Qerpikët, keqpërdorimi i qepallave
 • Syzet e korrigjuara gabimisht
 • Mungesa e lotit shihni nën sytë e thatë
 • Mbingarkesa, p.sh. mungesa e gjumit, pune nate, Punë VDU, ngarje, dritë artificiale.

Diagnozë

Përpunimi duhet të përjashtojë shkaqe të tjera dhe të komplikuara, të tilla si infektive conjunctivitis.

Trajtimi jofarmakologjik

 • Kujdesuni për sytë dhe mos i ekspozoni më tej ndaj stimujve
 • Ftohet me jastëk për një kohë të shkurtër
 • Vendos pushimet
 • Bëni një banjë me sy
 • Sytë e ngushtë
 • Pushimi në shtrat në një dhomë të errët

Trajtimi i drogës

Zëvendësuesit e lotëve:

 • Hidratoni, freskoni dhe ushqeni sytë dhe qetësoni acarimin. Ato mund të administrohen disa herë në ditë dhe kanë pak efektet negative. Natën, sy pomada or gels mund të aplikohet nëse është e nevojshme. Përgatitjet pa konservantë duhet të përdoren mundësisht, sepse konservuesit mund të shkaktojnë efekte anësore në sy.

Pika për sytë e vetullave:

 • Përdoren në mjekësinë alternative dhe kanë një efekt të ngjashëm me lotët artificialë. Ato mund të administrohen disa herë në ditë.

Simpatomimetika:

 • Si tetrizolina kontrata e gjak anije dhe hiqni të kuqen nga sytë. Ata veprojnë kundër simptomave, por mund të thajnë syrin dhe të çojnë në hyperemia reaktive në planin afatgjatë. Prandaj, ato duhet të përdoren me përmbajtje dhe në afat të shkurtër.

Pika të tjera të syve: