Akalazia: Përshkrimi, simptomat

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Vështirësi në gëlltitje me aspirim të përsëritur, regurgitim i ushqimit të patretur nga ezofagu ose stomaku, gërvishtje, dhimbje prapa gjoksit, humbje peshe.
 • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Nëse nuk trajtohet, simptomat përkeqësohen, por janë lehtësisht të trajtueshme. Terapitë me ilaçe shpesh kërkojnë ndjekje të mëtejshme.
 • Ekzaminimet dhe diagnostikimi: ezofagoskopia dhe gastroskopia, ekzaminimi i ezofagut para gëlltitjes me rreze X, matja e presionit të ezofagut.
 • Trajtimi: Mjekimi, injektimi i toksinës botulinum, zgjerimi me balon, miotomia endoskopike, kirurgjia (miotomia laparoskopike), terapi ushqimore nëse është e nevojshme.
 • Parandalimi: meqenëse shkaqet e sakta të akalazisë janë kryesisht të panjohura, nuk ka rekomandime për parandalim.

Çfarë është ahalasia?

Gjatë gëlltitjes, lëvizjet e tkurrjes së ezofagut (peristaltikës) normalisht sinkronizohen saktësisht me kohën e hapjes së muskul unazor të poshtëm: Lëvizjet e ezofagut të ngjashme me valën "La-Ola" transportojnë pulpën e ushqimit përmes ezofagut. Në fundin e poshtëm të ezofagut, sfinkteri më pas relaksohet pikërisht në kohën e duhur dhe ushqimi së pari hyn në pjesën e parë, të sipërme të stomakut (kardia).

Si pasojë, pulpa e ushqimit nuk transportohet më normalisht përmes ezofagut për shkak të peristaltikës së dëmtuar. Përveç kësaj, ajo mbështetet përpara sfinkterit të poshtëm të ezofagut të tendosur përgjithmonë, duke shkaktuar simptomat tipike të akalazisë. Këto përfshijnë, në veçanti, vështirësinë në gëlltitjen e ushqimit të ngurtë (disfagi) dhe rigurgitimin e mbetjeve të patretura të ezofagut nga ezofag në gojë dhe fyt.

Kush është prekur?

Cilat janë simptomat e akalazisë?

Simptomat tipike të akalazisë janë vështirësia në gëlltitje (disfagia) dhe regurgitimi i ushqimit të patretur. Simptoma të tjera përfshijnë dhimbje prapa gjoksit, humbje peshe dhe erë e keqe.

Vështirësi gëlltitje

Në fazën e avancuar të sëmundjes, simptomat intensifikohen. Personat e prekur kanë vështirësi në gëlltitjen e lëngjeve pa përpjekje. Kjo paraqet probleme të konsiderueshme për të prekurit. Nga njëra anë, çrregullimi i gëlltitjes është emocionalisht shumë stresues dhe nga ana tjetër, të prekurit humbin shumë peshë, gjë që ul ndjeshëm performancën e tyre fizike.

Regurgitimi i mbetjeve të ushqimit të patretur

Disa persona të prekur vuajnë nga një ndjenjë e theksuar e ngopjes dhe gjithashtu duhet të vjellin. Këtyre individëve u mungon shija e hidhur në gojë, tipike për urthin (sëmundja e refluksit), pasi ushqimi nuk ka pasur ende kontakt me acidin e stomakut në akalazi. Përveç kësaj, duke qenë se sfinkteri i poshtëm i ezofagut është i tensionuar përgjithmonë në akalazi, individët e prekur nuk kanë urth ose shumë pak urth.

Simptoma të tjera të akalazisë

Kur akalazia është e theksuar, individët e prekur humbin shumë peshë. Në akalazinë parësore, humbja e peshës trupore ndodh ngadalë gjatë muajve ose viteve dhe zakonisht nuk është më shumë se dhjetë për qind e peshës trupore origjinale. Në akalazinë dytësore, humbja e peshës ndonjëherë është edhe më e theksuar dhe gjithashtu përparon për një periudhë shumë më të shkurtër kohore.

Për shkak se pulpa e ushqimit grumbullohet përpara sfinkterit të poshtëm të ezofagut të tendosur përgjithmonë, mbetjet e ushqimit mbeten në ezofag. Këto kolonizohen dhe shpërbëhen nga bakteret. Si rezultat, disa individë të prekur vuajnë nga era e keqe e theksuar e gojës (foetor ex ore, halitosis).

A është e shërueshme akalazia?

Cila është jetëgjatësia me akalazinë?

Sëmundja e akalazisë kërkon kontroll të rregullt mjekësor, i cili zakonisht zgjat gjithë jetën. Nëse trajtohet akalazia, jetëgjatësia nuk është e kufizuar në parim.

Komplikimet e akalazisë

Pacientët me akalazi kanë një rrezik të rritur ndjeshëm të kancerit të ezofagut: rreziku i tyre është 30 herë më i lartë se individët e shëndetshëm. Kjo për faktin se kur mukoza e ezofagut është vazhdimisht e stresuar dhe e irrituar, duhet të krijohen vazhdimisht qeliza të reja për të riparuar mukozën e dëmtuar të ezofagut.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Shkaku i akalsisë është kontrolli i dëmtuar i muskujve të ezofagut: Akti i gëlltitjes është një proces i ndërlikuar, i rregulluar mirë që kërkon kontroll të saktë të kohës së muskujve të ezofagut nga impulset nervore. Nëse ky kontroll dështon, peristaltika e ezofagut është e shqetësuar dhe sfinkteri i poshtëm i ezofagut nuk relaksohet më.

Mjekët bëjnë dallimin midis akalazisë parësore dhe dytësore.

Shkaqet e akalazisë parësore ende nuk janë kuptuar plotësisht. Mjekët flasin edhe për akalazinë idiopatike. Akalazia primare ndodh më shpesh sesa akalazia sekondare.

Nuk dihet se çfarë e shkakton vdekjen e qelizave nervore. Studiuesit konsiderojnë, për shembull, infeksionin ose sëmundjen autoimune si shkaqe të mundshme.

Akalazia sekondare

Shkaqet gjenetike

Kur akalazia tashmë prek fëmijët dhe adoleshentët, shpesh shkaku gjenetik është përgjegjës. Për shembull, akalazia është një nga simptomat kryesore të të ashtuquajturës sindroma e trefishtë A (sindroma AAA). Sëmundja trashëgohet në mënyrë autosomale recesive dhe përveç akalazisë përfshin simptoma të tjera si insuficienca adrenale dhe pamundësia për të prodhuar lot (alakrimia).

Ekzaminimet dhe diagnoza

Personi i duhur për të kontaktuar nëse dyshoni për akalazi është mjeku juaj i familjes ose një specialist i mjekësisë së brendshme dhe gastroenterologjisë. Një përshkrim i detajuar i simptomave tashmë i ofron mjekut informacion të vlefshëm për gjendjen aktuale të shëndetit (anamnezë). Mjeku që merr pjesë do të bëjë pyetje të tilla si:

 • A keni vështirësi në gëlltitje, për shembull, a mendoni se ushqimi ju ngec në fyt?
 • A ju duhet herë pas here të rigurgitoni mbetjet e ushqimit të patretur?
 • Keni dhimbje gjatë gëlltitjes?
 • A keni humbur peshë?
 • E keni vënë re erën e keqe të gojës?

Ekzaminime suplementare nëse dyshohet për akalazi

Nëse simptomat nuk janë të qarta, procedurat imazherike si ezofagoskopia dhe e ashtuquajtura metoda e gëlltitjes së qullës ndihmojnë në diagnostikimin e akalazisë. Nëse është e nevojshme, mjeku kontrollon edhe funksionin e sfinkterit të poshtëm të ezofagut me manometri ezofageale.

Ezofagoskopia dhe gastroskopia (gastroskopia dhe ezofagoskopia)

Pacienti nuk guxon të hajë ose pijë asgjë për gjashtë orë para ekzaminimit, në mënyrë që mjeku të ketë një pamje të qartë të mukozës gjatë ekzaminimit. Normalisht, ezofagu është plotësisht i pastër, por në rastet e akalazisë, mbetjet e ezofagut shpesh gjenden ende në ezofag. Nëse dyshohet për akalazi, mjeku zakonisht merr një mostër indi gjatë ekzaminimit endoskopik për të përjashtuar një tumor malinj.

Ekzaminimi i gëlltitjes së gjirit të ezofagut

Nëse akalazia është e pranishme, radiografia shpesh tregon një kalim në formë xhami shampanje midis ezofagut dhe hyrjes në stomak. Hyrja në stomak hollohet në formën e kërcellit, ndërsa ezofag para tij është zgjeruar në formën e një hinke. Kjo formë e gotës së shampanjës ndodh sepse pulpa e ushqimit ndërtohet përpara shtrëngimit të muskul unazor të poshtëm të ezofagut, duke bërë që ezofagu përpara shtrëngimit të zgjerohet me kalimin e kohës.

Matja e presionit të ezofagut (manometria e ezofagut) mund të përdoret për të përcaktuar lëvizjet peristaltike të ezofagut dhe funksionin e sfinkterit të ezofagut. Për këtë qëllim, një sondë me disa kanale matës avancohet në daljen e stomakut dhe presioni përcaktohet në pika të ndryshme në ezofag gjatë procesit të gëlltitjes.

Bazuar në rezultatet e manometrisë, akalazia mund të ndahet në tre nëngrupe:

 • Lloji 1: Akalazia klasike me pak ose aspak tension të matshëm të muskujve të ezofagut (nuk ka peristaltikë).
 • Tipi 2: Akalazia panesofageale me tensione të padrejtuara të të gjithë muskulaturës së ezofagut pa relaksim gjatë më shumë se 20 përqind të gëlltitjeve

Nëngrupet luajnë një rol të rëndësishëm sidomos për zgjedhjen e terapisë.

Akalazia: Terapia

Trajtimi i akalazisë është i nevojshëm kur siklet vjen nga çrregullimi. Opsione të ndryshme janë në dispozicion për të lehtësuar simptomat e akalazisë. Me ndihmën e medikamenteve apo ndërhyrjeve të veçanta zakonisht arrihet të arrihet një përmirësim i simptomave. Qëllimi i terapisë është të zvogëlojë presionin e rritur të sfinkterit të poshtëm të ezofagut.

Terapia me ilaçe ndihmon vetëm në rreth dhjetë për qind të pacientëve. Përbërësi aktiv nifedipina – fillimisht një ilaç (antagonist i kalciumit) i përdorur për trajtimin e presionit të lartë të gjakut – shkakton relaksim të sfinkterit të ezofagut. Grupi i përbërësve aktivë të njohur si nitrate ka një efekt të ngjashëm. Pacientët e marrin ilaçin rreth 30 minuta para se të hanë. Kjo bën që sfinkteri i poshtëm i ezofagut të dobësohet në kohë dhe ushqimi kalon më lehtë në stomak.

Injeksion botox

Tranzicioni i ngushtuar midis ezofagut dhe stomakut mund të zgjerohet, për shembull, duke injektuar toksinën botulinum (Botox) direkt në sfinkterin e poshtëm të ngushtuar të ezofagut. Mjekët kryejnë injektimin e Botox-it të holluar gjatë një gastroskopie. Shumica e njerëzve e njohin Botox-in si një toksin paralizues nervor që përdoret në mjekësinë e bukurisë. Bllokon rrugët nervore në sfinkterin e ezofagut, me ç'rast sfinkteri dobësohet.

Terapia endoskopike

Procedurat endoskopike, jo-invazive ose minimalisht invazive si dilatimi me balon ose metoda POEM janë ndër procedurat më efektive në terapinë e akalazisë. Përjashtim bëjnë pacientët e rinj me akalazi, tek të cilët operacioni zakonisht është më i përshtatshëm në terma afatgjatë.

Zgjerimi i balonit (zgjerimi i balonit)

Mjeku fut një tub të hollë përmes gojës në ezofag deri në pikën e ngushtë (stenozë) në hyrje të stomakut. Aty vendos tullumbacen e vogël që rri në fund të tubit dhe e fryn atë. Kjo zgjat ngushtimin, i cili fillimisht përmirëson simptomat në rreth 85 për qind të të prekurve.

Ndryshe nga operacioni, metoda e dialacionit nuk krijon një pajisje antirefluks. Kjo rezulton në sëmundjen e refluksit gastroezofageal (GERD) në 20 deri në 30 për qind të të prekurve.

Miotomia endoskopike periorale (POEM).

Në metodën POEM, mjeku pret sfinkterin e poshtëm të ezofagut në formë unaze me ndihmën e një endoskopi si ai që përdoret në gastroskopi. Meqenëse mukoza nuk duhet të dëmtohet sa më shumë që të jetë e mundur, ai e drejton endoskopin nën mukozë brenda një kanali në sfinkterin e poshtëm të ezofagut. Kjo procedurë është një procedurë shumë e thjeshtë dhe më pak invazive.

Miotomia është një metodë shumë efektive; sipas studimeve të fundit, shkalla e suksesit është rreth 90 për qind, të paktën për vëzhgimet afatshkurtra. Pacientët me akalazi të shkallës 3 përgjigjen më së miri. Duke qenë se as me këtë metodë nuk aplikohet mbrojtje kundër refluksit, GERD zhvillohet në shumicën e të sëmurëve pas një periudhe më të gjatë kohore.

Kirurgji

Nëse pacientët nuk mund të ndihmohen mjaftueshëm me masat e mësipërme, kirurgjia shpesh është e nevojshme. Kjo është veçanërisht e dobishme për të sëmurët e rinj nën moshën 40 vjeç, pasi zgjerimi i balonave funksionon dobët në afat të gjatë për shumë të sëmurë në këtë grupmoshë.

Miotomia laparoskopike Heller (LHM)

Mjekët vendosin gjithashtu një pranga të fundusit për të mbrojtur kundër refluksit. Ky pranga mbyll pjesërisht kalimin nga ezofagu në stomak dhe e ngushton atë, në mënyrë që të ketë pak ose aspak GERD pas një procedure të tillë kirurgjikale.

Terapia ushqyese për akalazinë

Terapia e specializuar e të ushqyerit ndihmon disa njerëz me disfagji neurogjenike, si akalazia, të hanë më lehtë kur kanë vështirësi në gëlltitje. Kryesisht, mjekët rekomandojnë të hani ushqime të modifikuara në mënyrë tekstuale dhe lëngje të trasha. Qëllimi i terapisë është gjithashtu të zvogëlojë madhësinë e bolusit në mënyrë që ushqimi të jetë më i lehtë për t'u gëlltitur.

Një problem me një dietë të këtij lloji është marrja e përgjithshme e lëngjeve, e cila reduktohet te disa të sëmurë për shkak të trashjes së pijeve. Përveç kësaj, ndonjëherë ka një mungesë të lëndëve ushqyese të rëndësishme. Pini mjaftueshëm për të parandaluar mungesën e lëngjeve dhe konsultohuni rregullisht me mjekun ose dietologun tuaj. Në këtë mënyrë, plani i të ushqyerit mund të rregullohet në kohë nëse shfaqen simptoma të mungesës.

Për shkak se shkaqet e sakta të akalazisë janë kryesisht të panjohura, nuk ka rekomandime për parandalim.