Vitamina C - acid askorbik

për të përmbledhur Vitaminat

Ndodhja dhe struktura

Frutat agrume, brokoli, lakrat e Brukselit dhe patatet kanë një përmbajtje të lartë të vitaminës C. Sidoqoftë, vetëm nëse nuk janë ngrohur shumë, pasi acidi askorbik është i ndjeshëm ndaj nxehtësisë. Pothuajse të gjitha kafshët mund të prodhojnë vetë vitaminë C, por njerëzit - përveç primatëve të tjerë - nuk munden.

Karakteristikë për strukturën e saj është një unazë laktoni me dy grupe hidroksil (OH). Ushqime të tjera që përmbajnë shumë vitaminë C janë qershia Aceroal, u rrit hip, rrush pa fara e zezë, majdanoz dhe kaleVitamina C është një antioksidant i rëndësishëm. Kjo do të thotë që mbron përbërësit qelizorë nga shkatërrimi nga radikalet agresive të oksigjenit që prodhohen gjatë disa proceseve metabolike.

Në këtë proces vetë oksidohet. Isshtë përfshirë gjithashtu në shumë rrugë të tjera sinteze, duke përfshirë sa vijon:

 • Sinteza e kolagjenit
 • Sinteza e serotoninës
 • Sinteza e hormoneve lipofile (hormone steroide)
 • Sinteza e tetrahidrofolatit (forma e aktivizuar e acidit folik, shih më lart)

Manifestohet si skorbut, një sëmundje e njohur gjithashtu si "sëmundja e detarit", pasi që në të kaluarën, marinarët shpesh vuanin prej saj për shkak të ushqyerjes së pamjaftueshme me fruta agrumesh ose perime të freskëta në udhëtimet e gjata në det. Në veçanti, kolagjeni sinteza është e kufizuar këtu, duke rezultuar në një dobësi të IND lidhës.

Kjo çon në simptoma të tilla si humbja e dhëmbit, dhimbje të përbashkët dhe gjakderdhje të vogla të lëkurës. Nëse mungesa e vitaminës C vazhdon, skurbuti mund të çojë në vdekje. Vitamina të tretshme në ujë (hidrofilike): Vitamina të tretshme në yndyrë (hidrofobike):

 • Vitamina B1 - tiamina
 • Vitamina B2 - Riboflavina
 • Vitamina B3 - Niacin
 • Vitamina B5 - acid pantotenik
 • Vitamina B6 - Piridoksal Piridoksina Piridoksamina
 • Vitamina B7 - biotinë
 • Vitamina B9 - acid folik
 • Vitamina B12 - kobalamina
 • Vitamina A - Retinol
 • Vitamina C - acid askorbik
 • Vitamina D - Kalcitriol
 • Vitamina E - tokoferol
 • Vitamina K - PhilloquinoneMenachinone