ACL: Funksioni, Anatomia dhe Sëmundjet

Çfarë është ligamenti i kryqëzuar?

Ligamenti i kryqëzuar (Ligamentum cruciatum) është një nga disa ligamentet që garantojnë stabilitetin e nyjës së gjurit. Në mënyrë rigoroze, çdo gju ka dy ligamente kryqëzuese: një ligament kryqëzor anterior (Ligamentum cruciatum anterius) dhe një ligament kryqëzor të pasmë (Ligamentum cruciatum posterius). Dy ligamentet përbëhen nga tufa të fibrave kolagjene (indi lidhës) dhe lidhin kofshën (femurin) dhe këmbën (tibinë). Ata ulen në qendër midis sipërfaqeve artikulare të dy kockave të këmbëve dhe kryqëzohen me njëra-tjetrën, siç sugjeron emri. Ligamentet e kryqëzuara të përparme tërhiqen secila nga pjesa e jashtme e shpinës në pjesën e brendshme të përparme, ndërsa ato të pasme tërhiqen në drejtime të kundërta.

Lidhja e kryqëzuar e pasme

Ligamenti i kryqëzuar i pasmë, i cili përbëhet nga dy tufa, është më i trashë se ai i përparmë dhe është më i forti nga të gjitha ligamentet e nyjës së gjurit. Ajo gris rreth 80 kilogramë. Në mënyrë intraartikulare, ajo arrin një gjatësi prej rreth tre deri në katër centimetra dhe një gjerësi prej rreth 13 milimetra.

Lidhja e kryqëzuar e përparme

Ligamenti i kryqëzuar anterior përbëhet nga tre tufa kolagjeni që janë të përdredhura kundër njëra-tjetrës, të ngjashme me fijet e një litari. Krahasuar me ligamentin e kryqëzuar të pasmë, ai është më i gjatë dhe ka një furnizim më të dobët të gjakut. Mund të përballojë një ngarkesë prej rreth 40 kilogramësh.

Cili është funksioni i ligamentit të kryqëzuar?

Për shkak të pozicionit të tyre të pjerrët, ligamentet kruciate – si ligamentet e kryqëzuara të përparme ashtu edhe ato të pasme – janë gjithmonë të tendosura, pavarësisht nëse e shtrijmë apo përkulim gjurin. Gjatë rrotullimit të jashtëm, ligamentet e kryqëzuara rrotullohen larg; gjatë rrotullimit nga brenda, ato parandalojnë shumë rrotullimin brenda duke u mbështjellë rreth njëri-tjetrit.

Ku ndodhet ligamenti i kryqëzuar?

Ligamentet e kryqëzuara janë ndër ligamentet qendrore ose të brendshme të gjurit. Ato janë të vendosura në nyjën (intraartikulare) midis sipërfaqeve artikulare të femurit dhe tibisë, por ngjiten jashtë kapsulës së përbashkët (ekstrakapsulare) me femurin dhe tibinë. Rreth ligamenteve të kryqëzuara janë meniskët. Furnizimi me gjak i ligamenteve kruciate sigurohet nga arteria mediatike e gjinisë, e cila udhëton në pjesën e pasme të këmbës deri në nyjen e gjurit.

Çfarë problemesh mund të shkaktojë ligamenti i kryqëzuar?

Ashtu si me çdo ligament, ligamenti i kryqëzuar mund të tendoset, të ndrydhet, të shtrihet tepër dhe në fund të shqyehet.

Treguesi i parë i një këputjeje të ligamentit të kryqëzuar jepet nga i ashtuquajturi fenomen i sirtarit (testi i hiperekstensionit). Nëse këmba e poshtme mund të tërhiqet përpara një deri në dy centimetra si një sirtar në pozicionin e përkulur, ligamenti i kryqëzuar i përparmë është i këputur. Nëse lëviz prapa, preket ligamenti kruciat i pasmë. Kjo bëhet veçanërisht e qartë nëse funksioni i ligamenteve kolaterale është gjithashtu i dëmtuar.

Për shkak të qarkullimit të dobët të gjakut, lëndimet e ligamenteve të kryqëzuara të përparme vështirë se shërohen vetë dhe për këtë arsye zakonisht kërkojnë kirurgji. Ligamentet kruciate të pasme preken kryesisht nga rëniet dhe aksidentet që përfshijnë fraktura të pjesës së sipërme ose të poshtme të këmbës (frakturë e femurit, frakturë e pllajës tibiale). Për shkak se ligamenti i kryqëzuar i pasmë ka një furnizim më të mirë me gjak, ka më shumë gjasa të shërohet spontanisht.