Akrofobia: Përkufizimi, terapia, shkaqet

Çfarë është frika nga lartësitë?

Frika nga lartësitë (e njohur edhe si akrofobia) i referohet frikës për të qenë një distancë e caktuar nga toka. Varësisht se sa e theksuar është frika, ajo tashmë mund të ndodhë kur ngjitni një shkallë. Frika nga lartësitë është një nga fobitë specifike - këto janë çrregullime ankthi që kufizohen në situata ose objekte shumë specifike.

Frika nga lartësitë nuk është një fenomen i rrallë. Shumë njerëz dobësohen në gjunjë kur shikojnë nga një lartësi. Një shkallë e caktuar respekti për lartësitë është e lindur dhe një mbrojtje natyrore. Edhe foshnjat kanë një frikë të natyrshme nga greminat. Në eksperimente, edhe fëmijët e vegjël hezitojnë përpara një gremine, edhe pse sipër saj ka një pjatë xhami dhe është e mundur që ata të zvarriten mbi të pa rrezik.

Nga një këndvështrim evolucionar, frika nga lartësitë siguron mbijetesën tonë. Në disa njerëz, megjithatë, frika nga lartësitë është aq e fortë saqë ata nuk janë në gjendje as të ecin ose të ngasin mbi një urë. Nëse frika është e pajustifikueshme e fortë dhe kjo kufizon cilësinë e jetës së të prekurve, frika nga lartësitë është patologjike.

Si shfaqet frika nga lartësitë?

Simptomat fizike dhe psikologjike shfaqen në situatën e frikshme. Shenjat tipike fizike të fobive specifike përfshijnë

  • Vështirësi frymëmarrjeje
  • djersitje
  • dridhje
  • palpitations
  • Ndjenja e shtrëngimit në gjoks
  • Goja e thatë

Shenjat psikologjike përfshijnë mendime të mbushura me ankth dhe madje edhe frikë nga vdekja. Të prekurit kanë frikë të humbasin ekuilibrin dhe të rrëzohen. Shumë përshkruajnë gjithashtu ndjenjën e të qenit i tërhequr poshtë.

Frika nga lartësitë shfaqet për shembull gjatë ngjitjeve sportive. Përveç frikës nga lartësitë, të prekurit mund të vuajnë edhe nga frika e rënies ose frika e rënies. Në këtë kontekst, frika nga rënia do të thotë se njerëzit kanë frikë të rrëzohen nga muri gjatë ngjitjes sportive. Me frikën e rënies, alpinistët kanë frikë nga një ndikim i dhimbshëm pas rënies.

Si ta kapërceni frikën nga lartësitë?

Fobitë specifike trajtohen në mënyrë psikoterapeutike. Ekspertët rekomandojnë kryesisht terapinë e ekspozimit si pjesë e terapisë konjitive të sjelljes. Për të kapërcyer frikën nga lartësitë, të prekurit përballen me frikën e tyre në këtë mënyrë.

Terapisti gjithashtu udhëzon të sëmurin se si të merret me një sulm ankthi – për shembull, si të qetësohet me ndihmën e ushtrimeve të frymëmarrjes. Përmes përballjes së përsëritur me situatën e frikshme, është e mundur të kapërcehet frika nga lartësitë.

Në raste ekstreme, mjekët mund të përdorin ilaçe për të luftuar frikën nga lartësitë.

Terapia e sjelljes ka një shans të mirë për sukses. Megjithatë, shumë të sëmurë presin një kohë shumë të gjatë para se të kërkojnë ndihmë dhe të shmangin lartësitë. Shmangia, megjithatë, shkakton rritjen e frikës. Njerëzit me një frikë të madhe nga lartësitë atëherë nuk janë më në gjendje të ngjitin shkallën e dytë të një shkalle për të zëvendësuar një llambë, për shembull.

Më pas frika dominon jetën e tyre. Disa përpiqen të qetësohen me alkool, drogë ose medikamente. Së bashku me një terapist, është e mundur të ndërpritet kjo spirale në rënie dhe të kapërcehet akrofobia. Sa më herët të filloni të trajtoni frikën tuaj nga lartësitë, aq më të mira janë shanset tuaja për të bërë një jetë pa frikë.

Cili është shkaku i frikës nga lartësitë?

Ndonjëherë frika nga lartësitë mund të gjurmohet në një ngjarje specifike që shkakton frikë, siç është ngjitja e një shkalle të rrezikshme ose ecja përgjatë një shtegu të ngushtë pranë një gremine.

Në të njëjtën kohë, truri merr mesazhin nga këmbët se jeni duke qëndruar fort. Këto sinjale kontradiktore shkaktojnë marramendje. Kjo marramendje sinjalizon një rrezik të mundshëm, siç është një greminë.