Akupunktura gjatë shtatzënisë: çfarë mund të arrijë

Shtatzënia: trajtimi i ankesave

Ankesat dhe sëmundjet tipike të shtatzënisë ndonjëherë kërkojnë trajtim mjekësor. Mjekimi shpesh do të ishte një terapi efektive, por duhet të merret vetëm gjatë shtatzënisë nëse është absolutisht e nevojshme dhe nëse përfitimet tejkalojnë rreziqet e mundshme.

Në shumë raste, mund të përpiqeni të lehtësoni simptomat e shtatzënisë me terapi alternative në vend të medikamenteve. Kjo vlen edhe për një nga terapitë alternative më të rëndësishme - akupunkturën. Shtatzënia, ashtu si ushqyerja me gji, është një nga fazat e ndjeshme të jetës në të cilën metoda të tilla alternative të toleruara mirë po bëhen gjithnjë e më popullore.

Metodat alternative kanë kufijtë e tyre. Nëse ankesat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.

Akupunktura gjatë shtatzënisë

Ankesat e shtatzënisë si nauze dhe të vjella, dhimbje të lidhura me shtatzëninë ose dhimbje shpine shpesh trajtohen me gjilpëra të holla. Terapistët përdorin edhe akupunkturën për t'u përgatitur për lindjen e fëmijës ose gjatë lindjes, në rastet e dëshirës së paplotësuar për të pasur fëmijë si dhe fekondimin artificial.

Në shumë raste, ka ende pak prova shkencore për efektivitetin e akupunkturës. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore dhe nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.

Shtatzënia: të përzier dhe të vjella

Shumë gra shtatzëna vuajnë nga të përziera, të vjella ose të vjella. Më shpesh, simptomat shfaqen midis javës së 6-të dhe 12-të të shtatzënisë. Rreth 20 për qind e grave shtatzëna vazhdojnë të vuajnë nga këto ankesa edhe përtej javës së 20-të të shtatzënisë.

Efektiviteti i akupunkturës në trajtimin e të përzierave dhe të vjellave pas operacionit ose gjatë kimioterapisë është i padiskutueshëm. Nga ana tjetër, një efekt pozitiv i akupunkturës në shtatzëni për nauze dhe të vjella, deri më tani vetëm dyshohet - studimet shkencore mbi efektivitetin e saj janë të rralla. Disa studime flasin kundër një përfitimi të akupunkturës për nauze dhe të vjella. Nga ana tjetër, shumë gra shtatzëna raportojnë përvoja pozitive. Prandaj, një vendim përfundimtar është ende në pritje. Sidoqoftë, duhet të flisni me një terapist me përvojë nëse dëshironi të përdorni metoda alternative për të luftuar të përzierat dhe të vjellat - ndoshta akupunktura do t'ju ndihmojë.

Shtatzënia: dhimbje në shpinë dhe legen

Para dhe pas lindjes

Gjilpërat e akupunkturës po përdoren gjithashtu gjithnjë e më shumë për t'u përgatitur për lindjen e fëmijëve. Kjo ndodh sepse vendosja e gjilpërave nuk thuhet vetëm se ndihmon për t'u çlodhur dhe për të reduktuar shqetësimet dhe frikën para lindjes: përveç kësaj, thuhet se lindja mund të shkurtohet nga dhjetë në tetë orë mesatarisht nëse akupunktura është përdorur në katër javët e fundit të lindjes. shtatzënisë. “Gjilpërimi” gjithashtu zvogëlon dhimbjen gjatë lindjes. Në rastin e një epiziotomie dhe suture pasuese perineale, akupunktura gjithashtu ndihmon në lehtësimin e dhimbjes.

Pas lindjes, dobësia e rrjedhjes së qumështit mund të shkaktojë probleme me ushqyerjen me gji. Akupunktura mund të shkaktojë rrjedhjen e qumështit brenda një deri në dy seanca.

Përsëri, nuk ka prova të mjaftueshme të efektivitetit. Flisni me mjekun tuaj se si mund ta mbështesni më mirë vetë terapinë.

Trajtimi i pjellorisë

Akupunktura në shtatzëni: efekte anësore të vogla

Efektet anësore të akupunkturës në shtatzëni janë kryesisht të padëmshme. Dhimbja e lehtë dhe gjakderdhja minimale në vendet e injektimit janë efektet anësore më të zakonshme. Herë pas here, shfaqen simptoma të tilla si mavijosje të vogla, lodhje, dhimbje koke, vjellje ose marramendje. Janë vërejtur probleme më të rënda si presioni i lartë i gjakut apo pre-eklampsia, por këtu nuk dyshohet për asnjë lidhje me akupunkturën.

Shtatzënia: Gjilpërat si mbështetje

Shpesh mungojnë studimet me kuptim shkencor mbi efektivitetin e akupunkturës në shtatzëni. Megjithatë, ndonjëherë mund të jetë e dobishme përdorimi i akupunkturës si mbështetje gjatë shtatzënisë!