Dështimi akut i veshkave: simptomat dhe fazat

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Ulje e prodhimit të urinës, lodhje e lehtë, përqendrim i dëmtuar, nauze, mbajtje uji, gulçim, aritmi kardiake, marramendje, pavetëdije.
 • Kursi dhe prognoza: Me trajtimin në kohë, veshka mund të shërohet plotësisht gjatë fazës së rikuperimit; megjithatë, sëmundja ndonjëherë është fatale.
 • Shkaqet: Rënie e qarkullimit të gjakut në veshka (p.sh. për shkak të humbjeve të mëdha të lëngjeve), dëmtim i veshkave për shkak të sëmundjeve të tjera të veshkave, medikamenteve ose infeksioneve bakteriale dhe virale, pengim i rrjedhjes së urinës (p.sh. për shkak të gurëve në veshka)
 • Diagnoza: Analizat e gjakut dhe urinës, procedurat imazherike, veçanërisht ekzaminimi me ultratinguj
 • Trajtimi: Në varësi të shkakut, për shembull, heqja e gurëve në veshka, administrimi i antibiotikëve për infeksionet, ndërprerja e disa ilaçeve, marrja e lëngjeve dhe dializa nëse kërkohet.
 • Parandalimi: Personat me funksion të dëmtuar të veshkave në veçanti duhet të përdorin medikamente pa recetë vetëm pasi të konsultohen me mjekun e tyre.

Çfarë është insuficienca akute renale?

Në dështimin akut të veshkave (insuficiencë akute renale ose dobësi të veshkave), funksioni i veshkave përkeqësohet në mënyrë drastike brenda një kohe të shkurtër: vëllimi i lëngjeve që veshkat normalisht filtrojnë për njësi të kohës bie me shpejtësi.

Dështimi akut i veshkave shkakton akumulimin e substancave në gjak që në fakt ekskretohen në urinë. Këto të ashtuquajtura substanca urinare përfshijnë ure dhe kreatininë. Nëse ato grumbullohen në trup, kjo çon në helmim gradual të urinës. Mjekët i referohen kësaj si uremia.

Në shumicën e rasteve të dështimit akut të veshkave, funksioni i organeve të tjera është gjithashtu i dëmtuar. Prandaj, dështimi akut i veshkave është një gjendje potencialisht kërcënuese për jetën dhe gjithmonë një urgjencë.

Dështimi akut i veshkave është veçanërisht i zakonshëm tek njerëzit që marrin kujdes intensiv në spital: Deri në 39 përqind e të gjithë pacientëve të kujdesit intensiv janë të prekur. Në parim, dështimi akut i veshkave - ndryshe nga dështimi kronik i veshkave - është i kthyeshëm. Kjo do të thotë që veshka mund të shërohet nga një humbje pothuajse e plotë akute e funksionit. Megjithatë, ky nuk është rasti për të gjithë të sëmurët.

Cilat janë simptomat e dështimit akut të veshkave?

Për simptomat e dështimit akut të veshkave mund të lexoni në artikullin Simptomat e dështimit të veshkave.

Dështimi akut i veshkave: Cilat janë fazat?

Në shumicën e rasteve, dështimi akut i veshkave përparon në katër faza ose faza:

 • Faza e dëmtimit (faza fillestare): Zgjat nga disa orë deri në ditë dhe ende nuk ka simptoma.
 • Faza oligo ose anurike: Në këtë fazë, prodhimi i urinës zvogëlohet ndjeshëm derisa pak (oligouria) ose praktikisht asnjë urinë (anuria) të largohet nga trupi. Kjo fazë zakonisht zgjat dhjetë ditë.
 • Faza diuretike ose poliurike: ndërsa veshkat shërohen, ato prodhojnë gjithnjë e më shumë urinë (deri në pesë litra ose më shumë në ditë). Kjo fazë zgjat rreth tre javë, rreziku kryesor është humbjet e mëdha të ujit dhe elektroliteve që përmban, natriumit dhe kaliumit.
 • Faza e rikuperimit: në këtë fazë të fundit, e cila zgjat deri në dy vjet, qelizat e veshkave pak a shumë rifitojnë kapacitetin e tyre funksional.

Prognoza për dështimin akut të veshkave ndryshon në përputhje me rrethanat. Kjo varet mbi të gjitha nga ashpërsia e sëmundjes themelore. Nëse insuficienca akute e veshkave trajtohet në kohë dhe pacienti nuk dobësohet rëndë nga kushte të tjera para-ekzistuese, funksioni i veshkave mund të rikuperohet në rrethana të caktuara, ndonjëherë edhe plotësisht.

Megjithatë, rreth dhjetë për qind e të prekurve mbeten përgjithmonë të varur nga dializa. Përveç kësaj, rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare rritet pas dështimit akut të veshkave.

Nga ana tjetër, prognoza është më e keqe, veçanërisht në pacientët e kujdesit intensiv, dhe vdekshmëria e shoqëruar me dështimin akut të veshkave është relativisht e lartë deri në 60 për qind.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Në varësi të shkakut, mjekët e ndajnë dështimin akut të veshkave në format e mëposhtme:

Dështimi prerenal i veshkave

Dështimi prerenal i veshkave (rreth 60 për qind e rasteve) është për shkak të uljes së rrjedhjes së gjakut në veshka. Shkaku më i zakonshëm është humbja e gjakut dhe lëngjeve për shkak të operacioneve të mëdha, aksidenteve ose djegieve. Ndryshimet në rrjedhën e gjakut renale të shkaktuara nga medikamente të caktuara (media kontrasti me rreze X, frenuesit ACE ose antibiotikët) gjithashtu ndonjëherë shkaktojnë dështim të veshkave prerenale.

Dështimi i veshkave renale

Dështimi akut i veshkave renale (rreth 35 për qind e të gjitha rasteve) rezulton nga dëmtimi i drejtpërdrejtë i indit të veshkave, zakonisht për shkak të furnizimit të pamjaftueshëm të oksigjenit. Një dëmtim i tillë ndodh, për shembull, si rezultat i inflamacionit, si inflamacioni jo bakterial i veshkave (glomerulonefriti), inflamacioni vaskular (vaskuliti) ose mpiksja e gjakut (tromboembolizmi).

Infeksionet e veshkave me baktere (inflamacion i legenit renale) ose viruse (nefriti intersticial), si dhe substanca toksike dhe medikamente (për shembull, disa antibiotikë), dëmtojnë gjithashtu veshkat në disa raste dhe shkaktojnë dështim akut të veshkave.

Insuficienca renale postrenale

Shkaku i dështimit postrenal të veshkave (rreth pesë për qind e të gjitha rasteve) është një pengesë e rrjedhjes së urinës. Për shembull, gurët në veshka, tumoret, keqformimet kongjenitale dhe zmadhimi i prostatës ndërhyjnë në rrjedhjen e urinës dhe në këtë mënyrë nxisin dështimin akut të veshkave.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Për të diagnostikuar dështimin akut të veshkave dhe për të përcaktuar shkakun e mundshëm, mjeku merr historinë mjekësore të pacientit dhe kryen ekzaminime të ndryshme:

Testi i gjakut

Përveç kësaj, ka ndryshime në kripërat e gjakut, veçanërisht një rritje në nivelet e kaliumit. Numërimi i gjakut dhe vlerat e tjera të gjakut (siç janë vlerat e mëlçisë, proteina C-reaktive dhe të tjera) gjithashtu ofrojnë indikacione të rëndësishme të dështimit akut të veshkave në disa raste.

urinalysis

Shumë i rëndësishëm për diagnozën e "insuficiencës akute të veshkave" është zbulimi i proteinave në urinë, e cila normalisht nuk gjendet ose mezi gjendet atje. Përveç kësaj, mjeku përcakton, ndër të tjera, shkallën e filtrimit glomerular (GFR), sasinë e urinës, peshën specifike dhe përmbajtjen e kripës në urinë.

Ekzaminimi me ultratinguj

Një ekzaminim me ultratinguj (sonografi) i veshkave dhe i traktit urinar është rutinë kur ekzaminohet një individ me insuficiencë renale akute të dyshuar. Nëse insuficienca renale postrenale është e pranishme, pengimi shkaktar i daljes së urinës (si ai i shkaktuar nga gurët në veshka) mund të identifikohet me ultratinguj. Përveç kësaj, në dështimin akut të veshkave, veshkat zakonisht zmadhohen.

Në disa raste, teste të mëtejshme janë të nevojshme për të përcaktuar shkakun e dështimit akut të veshkave, të tilla si një radiografi e veshkave ose heqja e një kampioni të indit (biopsia e veshkave).

Kriteret AKIN: Kur është i pranishëm dështimi akut i veshkave?

 • Kreatinina rritet me 0.3 miligram për decilitër në insuficiencën renale akute.
 • Përqindja e rritjes së kreatininës është 1.5 herë më shumë se vlera bazë.
 • Ose prodhimi i urinës zvogëlohet në më pak se 0.5 mililitra për kilogram të peshës trupore në orë për më shumë se gjashtë orë.

Trajtim

Mjekët trajtojnë dështimin akut të veshkave në mënyra të ndryshme – në varësi të ashpërsisë, shkaqeve ose sëmundjes themelore. Për shembull, nëse gurët në veshka janë përgjegjës për dështimin akut të veshkave duke penguar rrjedhjen e urinës, është e nevojshme që ata të hiqen. Inflamacionet bakteriale mund të trajtohen me antibiotikë dhe ilaçet e dëmshme mund të reduktohen në dozë. Ndonjëherë është edhe e nevojshme që ato të ndërpriten plotësisht.

Mjekët kompensojnë humbjet e rënda të gjakut dhe lëngjeve (për shembull, për shkak të aksidenteve) me ndihmën e infuzioneve. Dhënia e lëngjeve në formën e infuzioneve është gjithashtu e rëndësishme gjatë periudhës kur veshkat po shërohen nga pamjaftueshmëria.

Nëse dështimi akut i veshkave ka paralizuar (pothuajse) plotësisht prodhimin e urinës, mjekët administrojnë edhe diuretikët. Nëse këto masa nuk përmirësojnë funksionin e veshkave, gjaku pastrohet artificialisht (dializë) derisa veshkat të jenë përsëri në gjendje të marrin vetë funksionin e pastrimit të gjakut dhe ekskretimit.

Të ushqyerit në dështimin akut të veshkave

Ju mund të lexoni se si ushqimi mund të mbështesë trajtimin e dështimit akut të veshkave në artikullin Ushqyerja në dështimin e veshkave.

Parandalim

Dështimi akut i veshkave nuk mund të parandalohet në parim. Megjithatë, gjatë dhe pas operacionit të madh, mjekët monitorojnë nga afër vëllimin e gjakut, presionin e gjakut dhe ekuilibrin e lëngjeve për të zvogëluar rrezikun e dështimit akut të veshkave.

Shumë ilaçe nxisin dëmtimin e veshkave dhe kështu shkaktojnë dështim akut të veshkave në disa raste. Këto përfshijnë preparate pa recetë, si qetësues të caktuar (për shembull, paracetamol, ibuprofen, diklofenak). Prandaj është e këshillueshme që të diskutoni çdo përdorim të ilaçeve me mjekun tuaj. Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit me sëmundje ekzistuese të veshkave dhe funksion të dëmtuar të veshkave - ata janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj dështimit akut të veshkave.