Të varur nga kompjuterët? Jo unë!

Hobi apo varësia e padëmshme?

Ka të ngjarë të reagoni me nervozizëm ndaj komenteve të tilla si "Lëre kutinë" ose "Ti je tashmë një i varur". Në këtë mënyrë gradualisht lindin konflikte. Nëse kjo zhvillohet në një spirale, për shembull, sepse doni të shpëtoni nga stresi i vazhdueshëm me prindërit tuaj ose në shkollë në botën virtuale, do ta gjeni veten në një varësi nga lojërat kompjuterike më shpejt se sa do të dëshironit. Sepse në botën virtuale mund të jesh hero, të konfirmon dhe të jep mbështetje.

Si të njohim një varësi

Kjo vlen edhe për mediat sociale, meqë ra fjala – edhe pse ekspertët këtu janë të ndarë nëse është një varësi e vërtetë. Nëse po kaloni aq shumë kohë në Instagram, WhatsApp dhe gjëra të ngjashme, saqë po i neglizhoni miqtë dhe shkollën, duhet të vendosni gjithmonë një ndërprerje vullnetare prej disa ditësh ose të kufizoni përdorimin tuaj në vetëm një orë në ditë. Nëse nuk mund ta bëni këtë, kërkoni ndihmë.

I varur – dhe tani?

Sot, ekziston një sërë shërbimesh për personat e varur nga PC në institucione të tilla si qendrat e ndihmës ndaj varësisë ose klinikat e specializuara. Hapi i parë dhe më i rëndësishëm për të dalë nga varësia, megjithatë, është të pranoni se keni një problem. Mos hezitoni shumë - në fund të fundit, jeta reale ju pret!

Për më shumë informacion dhe ndihmë, klikoni këtu:

  • Gjithmonë mund të telefononi për këshilla në "Linjën Hotline për Varësinë dhe Drogat" në mbarë vendin: 01805 – 31 30 31