ADHD tek të rriturit: Simptomat, Diagnoza

Përshkrim i shkurtër

  • Simptomat: Vështirësi me organizim dhe planifikim, çrregullim të mungesës së vëmendjes dhe impulsivitet.
  • Diagnoza: Një intervistë gjithëpërfshirëse dhe përjashtimi i sëmundjeve të tjera organike ose mendore.
  • Terapia: Psikoterapi dhe mjekim

Simptomat e ADHD tek të rriturit

Shqetësimi i brendshëm, harresa dhe shpërndarja e trurit dalin në pah te të rriturit me ADD dhe ADHD… Megjithatë, simptoma të tilla si sjellja impulsive dhe veprimet e nxituara janë ende të pranishme.

Shumë rrallë këto shenja njihen si simptoma ADHD tek të rriturit. Zakonisht, individët e prekur i kanë shfaqur këto sjellje për aq kohë sa ato perceptohen si pjesë e personalitetit të tyre.

Vështirësitë organizative

ADHD tek të rriturit shpesh manifestohet me sjellje që mund të duken të huaja dhe të pakujdesshme ndaj mjedisit. Mungesa e këmbënguljes, si dhe vonesa dhe parregullsia shpesh perceptohen si problematike nga ata që i rrethojnë.

Çrregullimet e vëmendjes

Çrregullimi i deficitit të vëmendjes mund të ketë pasoja të gjera. Për shembull, humbja e punës është një pasojë e zakonshme e ADHD ose ADD tek të rriturit. Të rriturit me ADHD gjithashtu kanë një rrezik në rritje të aksidenteve pjesërisht për shkak të aftësisë së tyre të dobët për t'u përqendruar.

impulsivity

Të rriturit me ADHD shpesh veprojnë në mënyrë impulsive. Ata marrin vendime në mënyrë spontane bazuar në zorrët e tyre. Gjendja e tyre gjithashtu mund të ndryshojë shpejt.

Impulsiviteti i tyre gjithashtu mund t'i bëjë të rriturit me ADHD të rrezikshëm në trafik (si dhe aftësinë e reduktuar për t'u përqëndruar të përmendur më lart).

Tolerancë e ulët ndaj stresit dhe zhgënjimit

Nëse gjërat nuk shkojnë siç shpresohet, ata shpesh janë shumë të frustruar. Kjo manifestohet në nervozizëm dhe nervozizëm. Toleranca e ulët ndaj stresit dhe zhgënjimit e bëjnë jetën profesionale dhe sociale më të vështirë. Ndonjëherë të sëmurët do të përdorin edhe gënjeshtrën për t'i shpëtuar situatës së pakëndshme.

Hyperactivity

Një simptomë që ende shfaqet shpesh në moshën madhore është një dëshirë e fortë për të folur dhe për të ndërprerë (duke rënë në fjalë).

Ana pozitive e ADHD

Faktori vendimtar është se njerëzit në fjalë janë të interesuar për punën e tyre. Nëse u pëlqen puna e tyre, do të jenë plotësisht të përkushtuar dhe shumë të motivuar. Performanca e tyre atëherë mund të jetë edhe mbi mesataren.

Sëmundjet shoqëruese të ADHD

Hulumtimet kanë treguar se njerëzit me ADHD të cilët nuk trajtohen shpesh i drejtohen substancave që shkaktojnë varësi. Duke konsumuar kanabis, alkool ose nikotinë, ata përpiqen të bëhen më të qetë ose të rrisin performancën e tyre. Në njëfarë kuptimi, ata përdorin drogën për t'u vetë-mjekuar. Nëse është zhvilluar një varësi ndaj drogës, ajo duhet të trajtohet përpara se të fillojë terapia aktuale e ADHD.

Simptomat e ADHD tek gratë

ADHD në një partneritet

ADHD gjithashtu mund të jetë një barrë për një partneritet. Personi i prekur shpesh nuk kuptohet në jetën e përditshme ose sjellja e tij keqinterpretohet. Kjo çon në dyshime për veten, gjë që mund të shkaktojë probleme në një marrëdhënie. Përveç kësaj, ata që preken shpesh bëhen të varur nga partneri i tyre për shkak të përjashtimit që përjetojnë.

ADHD tek të rriturit: Ekzaminimet dhe diagnoza

Kur diagnostikoni ADHD-në tek të rriturit, një psikiatër ose psikoterapist zakonisht udhëhiqet nga kriteret diagnostikuese për ADHD në fëmijëri dhe adoleshencë.

Për ekzaminimin, mjeku ose psikologu kryen një intervistë të detajuar me personin e prekur. Duke bërë pyetje specifike, specialisti mund të përcaktojë se cilat shenja tregojnë për ADHD dhe nëse janë të pranishme çrregullime të tjera mendore. Për të përjashtuar shkaqe të tjera, si çrregullime të tiroides apo çrregullime të gjumit, mjeku kryen edhe një ekzaminim fizik.

ADHD tek të rriturit: Terapia

Psikoterapia

Sipas njohurive aktuale, ADHD nuk mund të kurohet. Ndonjëherë, megjithatë, dëmtimet pjesërisht zhduken me kalimin e viteve. Disa persona të prekur gjithashtu zhvillojnë strategji përballuese me të cilat mund të zotërojnë me sukses jetën dhe punën e përditshme. Në veçanti, vështirësitë me organizimin e punës dhe komunikimin profesional dhe privat mund të trajtohen mirë me terapi të sjelljes.

Mjekim

Për simptoma të theksuara tek të rriturit, mjekët ndonjëherë përshkruajnë ilaçe për ADHD. Ashtu si me fëmijët, dy përbërës të ndryshëm aktivë (metilfenidati dhe atomoksetina) janë në dispozicion për të rriturit. Ato nuk e kurojnë çrregullimin, por ndihmojnë në përmirësimin e cilësisë së jetës.

Ju mund të lexoni më shumë rreth mjekimit ADHD në artikullin tonë ADHD.