Aphten - Çfarë ndihmon me flluskat e dhimbshme në gojë?

Trajtimi i afteve mund të fillojë nga shumë pika të ndryshme fillestare. Në përgjithësi, një terapi thjesht simptomatike mund të përdoret për të ndaluar djegur dhe lehtësimin e dhimbje. Qetësues kundër dhimbjeve (analgjetikë) si p.sh. paracetamol or ibuprofen përdoren për këtë qëllim.

Për më tepër, solucione që përmbajnë lidocaine mund të përdoret për gargarë, vajra ose spërkatje. Procesi i shërimit të flluskave të mukozës mund të përshpejtohet duke përdorur agjentë kaustikë si p.sh. rrënjë raven ekstrakt dhe / ose nitrat argjendi. Arsyeja për këtë është se agjentët gërryes përshpejtojnë refuzimin e fragmenteve të indeve të vdekura në trajtimin e aphtave dhe kështu nxisin formimin e mukozës.

Në rastin e afteve jo-infektive, aplikimi i vajrave që përmbajnë acetonid triamcinolone mund të ketë gjithashtu një shërimi i plagës dhe efekt qetësues. Për trajtimin e drejtpërdrejtë të një afte nga shtëpia, mjetet juridike në shtëpi të tilla si Për më tepër, përdorimi i pastë dhëmbësh i ulët në sodium lauril sulfati thuhet se shkurton kohën e shërimit të afazisë dhe në të njëjtën kohë parandalon rishfaqjen e tyre. Përveç mjeteve juridike të zakonshme shtëpiake, mjetet juridike homeopatike përdoren shpesh për të trajtuar afet. - Vaj peme çaji

  • Kamomil
  • Sagë mund të përdoret në formën e një shpëlarjeje.

Cilat ilaçe funksionojnë më mirë?

Ka shumë ilaçe pa recetë në treg. Më e rëndësishmja, ato kanë efekte anti-inflamatore dhe analgjezike. Në rastin më të mirë, ata gjithashtu duhet të përshpejtojnë procesin e shërimit të zonës së prekur në mukozën.

Pomadat shpesh ndihmojnë shumë mirë, pasi ato aplikohen drejtpërdrejt në aptae dhe kështu mund të veprojnë lokalisht në zonën e prekur. Për më tepër, mjetet juridike shtëpiake gjithashtu mund të ndihmojnë në zbutjen e simptomave të shkaktuara nga afte. Në përgjithësi, trajtimi shpesh varet nga shkaku i mundshëm i formimit të afteve. Sidoqoftë, pasi kjo zakonisht është e panjohur, është më e dobishme të përdorni ilaçe me efektet e përshkruara më sipër. Për më tepër, duhet të merren masa parandaluese, për shembull në lidhje me stilin e jetës ose dietë, pasi kjo mund të jetë edhe shkaku i afteemisë.

Trajtimi me ilaçe shtëpiake

Aphtae zakonisht shërohet vetvetiu, por ato janë shumë të dhimbshme. Për të lehtësuar dhimbje dhe të përshpejtojë procesin e shërimit, mjetet juridike në shtëpi mund të përdoren përveç vajrave ose painkillers. Këto përfshijnë mbi të gjitha ekstraktin e kamomilit dhe çajin jeshil.

Për më tepër, pluhur pjekje ose pemë çaji vaj mund të aplikohet me kujdes në zonat e prekura me një shtupë pambuku. Ata kanë një efekt anti-inflamator dhe analgjezik. Si afte janë gjithashtu një simptomë e vitaminë mangësi, mund të ndihmojë për të marrë tableta të vitaminës C. Në këtë kontekst, aftet mund të jenë gjithashtu një shenjë e a mungesa e zinkut. Kjo gjithashtu mund të kompensohet duke marrë tableta ose me ushqim në formën e arrave, bollgur ose djathit.