SIDA dhe HIV: Simptomat dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Simptomat e hershme i ngjajnë gripit, më vonë humbje e rëndë në peshë, djersitje gjatë natës, diarre, sëmundje dytësore si inflamacioni i mushkërive, infeksionet mykotike, tuberkulozi, sarkoma e Kaposit.
 • Trajtimi: barna që parandalojnë shumëzimin e virusit, lehtësojnë simptomat, forcojnë imunitetin
 • Diagnoza: Testi i gjakut fillimisht për antitrupat HIV, pastaj për antigjenet e HIV; Diagnoza e konfirmuar është e mundur vetëm tre muaj pas infektimit
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: seksi i pambrojtur, mjete droge të infektuara, plagë të shpuara, për shembull, me gjilpërë të infektuar
 • Kursi dhe prognoza: Mund të trajtohet shumë mirë nëse zbulohet herët, por nuk mund të kurohet.
 • Parandalimi: Prezervativë, mjete të pastra droge, nëse është e nevojshme disa medikamente nëse ekziston dyshimi i arsyeshëm për infeksion

Çfarë është HIV dhe SIDA?

SIDA është një sindromë e fituar e mungesës së imunitetit. Shkaktohet nga virusi HI, i cili sulmon disa qeliza të sistemit imunitar. Dallimi midis HIV dhe AIDS është se HIV i referohet patogjenit që shkakton mungesën e imunitetit, ndërsa SIDA i referohet fazës përfundimtare të një infeksioni HIV.

Shumë njerëz që janë infektuar me HIV nuk shfaqin ende asnjë simptomë ose ende mund të shmangen me mjekim. Nga ana tjetër, pacientët në fazën e AIDS-it, për shkak të mungesës së theksuar të imunitetit, vuajnë nga infeksione dhe tumore të ndryshme tipike, shpesh kërcënuese për jetën.

Në vendet me sisteme të mira të kujdesit shëndetësor, ilaçet moderne shpesh parandalojnë shfaqjen e SIDA-s. Në shumicën e rasteve, ngarkesa virale në gjak mund të reduktohet në atë masë sa që patogjeni të mos jetë më i zbulueshëm. Një jetë kryesisht normale me një jetëgjatësi normale është atëherë e mundur. Megjithatë, është e rëndësishme që trajtimi të fillojë herët.

Çfarë përfaqëson HIV?

HIV do të thotë "virus i imunitetit të njeriut", që do të thotë virus i mungesës së imunitetit të njeriut. Shumëzohet në qeliza të veçanta imune, të ashtuquajturat qeliza T-ndihmëse. Për ta bërë këtë, ajo prezanton planet e saj gjenetike në qelizë, përdor strukturat e saj të riprodhimit dhe kështu shkatërron qelizat T. Megjithatë, qelizat T-ndihmëse luajnë një rol qendror në sistemin e mbrojtjes imune: në mbrojtjen kundër patogjenëve, ato koordinojnë qelizat e tjera të sistemit imunitar.

Për një kohë, trupi arrin të luftojë viruset HI. Për ta bërë këtë, ai formon antitrupa të veçantë që zbulojnë virusin HI. Kjo e ashtuquajtura fazë latente nganjëherë zgjat me vite. Pacienti më pas është i infektuar dhe infektues për të tjerët, por nuk ndjen asnjë simptomë të sëmundjes.

Sidoqoftë, në një moment, nuk ka më qeliza të mjaftueshme T-ndihmëse. Pastaj viruset e tjera si dhe bakteret dhe kërpudhat e kalojnë lehtë në trupin e personit të infektuar.

Çfarë përfaqëson SIDA?

Në fazën përfundimtare të një infeksioni HIV, pacientët zhvillojnë SIDA. Shkurtesa AIDS qëndron për "sindromën e mungesës së imunitetit të fituar". Kjo do të thotë "sindromi i fituar i mungesës së imunitetit".

Në këtë fazë, mbrojtja imune dobësohet ndjeshëm. Pacienti më pas sëmuret me infeksione që përndryshe janë të rralla, por shpejt bëhen të rrezikshme. Përveç kësaj, pacientët zhvillojnë të ashtuquajturën sindromë të humbjes me temperaturë, diarre dhe humbje të rëndë në peshë.

Shpesh, viruset tani sulmojnë edhe trurin, duke rezultuar në një të ashtuquajtur encefalopati të lidhur me HIV. Kjo sëmundje e trurit shoqërohet me shqetësime në performancën fizike por edhe mendore. Në disa raste, ajo çon në çmenduri. Ndryshimet specifike malinje si sarkoma e Kaposit janë gjithashtu tipike për SIDA-n.

Cilat janë simptomat e HIV dhe AIDS?

Simptomat e infektimit me HIV deri në fazën e SIDA-s ndryshojnë sipas fazës së sëmundjes.

Infeksion akut HIV

Në rreth 30 për qind, simptomat e para të infeksionit HIV shfaqen brenda gjashtë ditëve deri në gjashtë javë pas infektimit. Në këtë fazë akute, simptomat i ngjajnë një infeksioni të ngjashëm me gripin ose një rasti të lehtë të etheve të gjëndrave. Prandaj, infeksioni HIV shpesh kalon i pazbuluar në fazat e hershme. Shenjat e para janë:

 • Dhimbje koke dhe/ose dhimbje fyti
 • Ethe dhe/ose djersitje gjatë natës
 • Diarre
 • Skuqje e lëkurës veçanërisht në gjoks dhe shpinë

Kjo fazë e parë akute e infeksionit HIV zakonisht zgjat vetëm një deri në dy javë. Në shumë raste kjo është gjithashtu e lehtë në rrjedhën e saj, prandaj shumë njerëz të prekur nuk shkojnë te mjeku këtu. Këtu ka një shumëzim të fortë të virusit, prandaj rreziku i infektimit nëpërmjet lëngjeve të trupit si sperma, gjaku ose përmes mukozave është i lartë.

Nëse jeni të shqetësuar se jeni infektuar me HIV, për shembull nëpërmjet marrëdhënieve seksuale të pambrojtura, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek. Sigurohuni t'i merrni seriozisht simptomat, edhe nëse ato zhduken përsëri. Vetëm një terapi e hershme do t'ju ndihmojë. Një test sjell siguri për ju dhe gjithashtu mbron të tjerët nga një infeksion.

Faza e vonesës pa simptoma

Pas zhdukjes së simptomave të para të HIV-it, infeksioni me virus ndonjëherë mbetet pa simptoma ose i dobët për vite me rradhë. Mesatarisht, kjo është dhjetë vjet, por mund të jetë më e shkurtër tek foshnjat ose fëmijët e vegjël ose tek individët me imunitet të kompromentuar.

Megjithatë, virusi mbetet aktiv gjatë kësaj kohe dhe shkakton dëmtime afatgjatë në sistemin imunitar. Kjo fazë e heshtur e infeksionit (e quajtur edhe faza e latencës) përfundon në rreth 40 për qind të të sëmurëve me HIV me ënjtje të nyjeve limfatike në të gjithë trupin. Kjo gjendje zakonisht zgjat më shumë se tre muaj.

Faza me simptoma të infeksionit HIV

 • Diarre e zgjatur (mbi katër javë)
 • Ethe mbi 38.5 °C
 • Neuropatia periferike (çrregullime nervore përveç trurit dhe palcës kurrizore, p.sh. në krahë ose këmbë)
 • Sëmundjet kërpudhore në zonën e fytit ose gjenitale
 • Herpes (herpes zoster)
 • Leukoplakia e qimeve orale (ndryshime të bardha në skajin anësor të gjuhës)

Simptomat në fazën e AIDS-it të infektimit me HIV

Në fazën e avancuar, infeksioni me HIV çon në SIDA. Sidomos në pacientët me HIV të patrajtuar ose të diagnostikuar vonë, atëherë shfaqet SIDA. Në këtë fazë, sistemi imunitar i dobësuar rëndë nuk është më në gjendje të përballojë shumë patogjenë. Nëse nuk trajtohet, rreth gjysma e të gjithë personave të infektuar zhvillojnë SIDA dhjetë vjet pas infektimit me HIV.

Sëmundjet që përcaktojnë SIDA-n përfshijnë:

 • Sindroma e humbjes
 • Çrregullime të funksionit të trurit (encefalopatia e lidhur me HIV).
 • Infeksionet oportuniste (të tilla si disa infeksione kërpudhore, toksoplazmoza cerebrale ose infeksione të zakonshme bakteriale të mushkërive)
 • Disa kancere si sarkoma e Kaposit, limfoma jo-Hodgkin, karcinoma e qafës së mitrës

Sindroma e humbjes

Simptomat e të ashtuquajturës sindroma e humbjes janë:

 • Humbje e paqëllimshme e peshës prej më shumë se dhjetë për qind të peshës trupore
 • Diarre e vazhdueshme (për më shumë se 30 ditë)
 • Ethe dhe rraskapitje

Encefalopatia e lidhur me HIV

 • Përqendrimi dhe çrregullimet e kujtesës
 • Çrregullime në ecje, si dhe deficite të performancës së mirë motorike
 • Depresion

Infeksionet oportuniste

Në të ashtuquajturat infeksione oportuniste, patogjenët përfitojnë nga mangësitë imune për t'u shumuar. Ndërsa infeksione të tilla janë të rralla tek njerëzit me një sistem imunitar të shëndetshëm dhe mund të luftohen lehtësisht, ato mund të jenë kërcënuese për jetën në pacientët me SIDA.

Këto përfshijnë sëmundjet e mëposhtme:

 • Inflamacionet e mushkërive të shkaktuara nga patogjeni Pneumocystis jirovecii
 • Infeksionet e kërpudhave Candida të ezofagut dhe traktit të frymëmarrjes së thellë
 • Inflamacionet e trurit të shkaktuara nga patogjeni i toksoplazmozës
 • Infeksionet e citomegalovirusit në sy, mushkëri, tru ose zorrë
 • Tuberkuloz

Disa kancere

Në 20 për qind të rasteve, SIDA diagnostikohet vetëm në lidhje me këto sëmundje. Këto sëmundje të kancerit që përcaktojnë AIDS përfshijnë:

 • Sarkoma e Kaposit: neoplazi malinje e enëve të gjakut e dukshme në lëkurë si njolla kafe-të kuqe, të njohura në bisedë si njolla SIDA; por ndodhin në të gjithë trupin (stomak, zorrë, nyje limfatike, mushkëri)
 • Limfoma jo-Hodgkin: kryesisht tek meshkujt
 • Karcinoma e mitrës (karcinoma e qafës së mitrës).

Ka edhe kancere të tjera, të tilla si limfoma e Hodgkin-it ose karcinoma e mushkërive, që ndodhin gjithashtu te njerëzit me HIV, por nuk janë definitive për SIDA.

Si mund të kurohet HIV/AIDS?

Ilaçet për HIV kanë sukses në reduktimin e ngarkesës virale në gjak nën kufirin e zbulimit. Kjo bën të mundur rindërtimin e një sistemi të qëndrueshëm imunitar, parandalimin e kalimit në një fazë më të lartë të sëmundjes dhe eliminimin e rrezikut të infektimit të të tjerëve (infektiviteti).

Më pas, seksi dhe prindërimi i pakujdesshëm janë të mundur pa asnjë problem. Sa më herët të trajtohet sëmundja, aq më të mëdha janë shanset për një jetë të pangjeshur. Nga ana tjetër, sëmundjet shtesë si hepatiti e bëjnë më të vështirë trajtimin.

Terapia anti-retrovirale shumë aktive (HAART)

Pacientët me HIV marrin terapi anti-retrovirale shumë aktive, ose shkurt HAART. Ai përbëhet nga një kombinim i përshtatur individualisht i barnave të ndryshme. Një kombinim i barnave të ndryshme është i rëndësishëm për të parandaluar zhvillimin e rezistencës së virusit HI. Drogat e mëposhtme janë në dispozicion:

 • Frenuesit e kundërt të transkriptazës (RTI): këta parandalojnë riprodhimin e virusit HI duke frenuar enzimën e "transkriptazës së kundërt" të kërkuar për këtë qëllim. Shembuj të përbërësve aktivë: Lamivudine, tenofovir, emtricitabine, efavirenz.
 • Frenuesit e proteazës (PI): Këta parandalojnë riprodhimin e virusit duke penguar ribashkimin e grimcave virale. Një nga këta agjentë është atazanavir.
 • Frenuesit e shkrirjes (FI): Këta parandalojnë hyrjen e virusit në qelizën njerëzore. Ato përfshijnë enfuvirtide, për shembull.

Përveç kësaj, që nga viti 2020/2021 ka pasur substanca të tjera të miratuara rishtazi (antitrupat monoklonalë dhe frenuesit e atashimit) që përdoren për trajtimin medikamentoz të HIV-it.

Kur dhe në çfarë mase mjekët fillojnë HAART varet nga çdo pacient individual. Përcaktuese për vendimin janë, për shembull, simptomat aktuale si dhe efektet anësore të mundshme të trajtimit të HIV. Kriteret laboratorike gjithashtu luajnë një rol në vendimin e trajtimit, për shembull numri i qelizave të mbetura T-ndihmëse.

Përveç marrjes së rregullt të barnave gjatë gjithë jetës, pjesë e trajtimit janë edhe takimet e rregullta të kontrollit. Mjekët përcaktojnë numrin e viruseve HI (ngarkesës virale) dhe qelizave T ndihmëse në gjak dhe kështu kontrollojnë suksesin e terapisë. Mjeku gjithashtu monitoron efektet anësore të mundshme afatgjata si sëmundjet kardiovaskulare, problemet e veshkave ose osteoporoza.

HIV dhe AIDS – Çfarë mund të bëjnë vetë të prekurit

Trajtimi medikamentoz është baza e terapisë së SIDA-s. Përveç kësaj, ekzistojnë rekomandimet e mëposhtme në kuadër të trajtimit:

 • Kërkoni një mjek që është specialist i AIDS-it dhe që ju duket dashamirës. Meqenëse do të jeni në kujdesin e tij mjekësor për një kohë të gjatë, kjo është e rëndësishme.
 • Ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj. Merrni barnat tuaja sipas skemës së dhënë. Nëse nuk mund t'i toleroni medikamentet, është e rëndësishme që jo thjesht të ndaloni marrjen e tyre, por së pari të flisni me mjekun tuaj.
 • Imunizimet (gripi, SARS-CoV-19 dhe pneumokoku) janë veçanërisht të rëndësishme për ata që janë të imunokompromentuar. Për shkak të infeksionit HIV, ekziston mundësia që disa sëmundje të jenë më të rënda për ju ose t'ju dobësojnë.

Një mënyrë jetese e shëndetshme është gjithashtu e rëndësishme, veçanërisht për ata që janë të prekur nga HIV. Aspektet që ju si person i prekur mund të ndikoni në veten tuaj janë:

 • Këshillohet që të mos pini duhan apo drogë, pasi kjo e dobëson më tej trupin tuaj.
 • Forconi sistemin tuaj imunitar duke ngrënë shumë fruta dhe perime dhe produkte me drithëra të plota. Nëse keni probleme me traktin gastrointestinal, dietologët do t'ju ndihmojnë.
 • Lëvizni rregullisht. Kjo do t'ju ndihmojë të mbani trupin dhe mendjen tuaj në ekuilibër. Relaksimi dhe gjumi i mjaftueshëm gjithashtu forcojnë sistemin tuaj imunitar.
 • Kujdes me kafshët shtëpiake. Lani gjithmonë duart pasi përkëdhelni kafshët dhe vishni doreza kur pastroni kutinë e mbeturinave ose një stilolaps brejtësish për t'u mbrojtur nga toksoplazmoza.

Këshillim dhe vetë-ndihmë: Nëse keni HIV, shpesh është e dobishme të shkoni në një qendër këshillimi për AIDS. Këtu do të merrni informacion gjithëpërfshirës në lidhje me jetesën me HIV, mundësitë e mbështetjes dhe ndihmë për vetëndihmë. Gjithashtu shkëmbimi me persona të tjerë të prekur shpesh hap perspektiva të reja. Në fund të këtij artikulli do të gjeni një lidhje me një grup vetë-ndihme.

Si diagnostikohen HIV dhe SIDA?

Nëse keni frikë se jeni infektuar me HIV, porti juaj i parë zakonisht është mjeku juaj i familjes. Ai ose ajo do t'ju referojë më pas te një specialist i AIDS-it, si p.sh. një internist me përvojë në sëmundjet infektive. Së pari, mjeku juaj do t'ju pyesë në detaje për historinë tuaj mjekësore. Ndër të tjera, ai do t'ju bëjë pyetjet e mëposhtme:

 • Keni pasur marrëdhënie seksuale të pambrojtura?
 • A injektoni drogë?
 • A punoni në një profesion mjekësor?
 • A keni pasur simptoma të ngjashme me gripin në javët e fundit?

Hapi tjetër është testi i HIV-it, pra një test gjaku për zbulimin e HIV-it, i njohur edhe në bisedë si testi i AIDS-it. Ka mënyra të ndryshme për të kryer këtë analizë, si test laboratorik me gjak nga kthesa e krahut ose si test i shpejtë me gjak nga maja e gishtit.

Si rregull, mjeku merr gjak nga kthesa e krahut dhe e dërgon testin në laborator. Aty kërkojnë antitrupa. Nëse këto janë të pranishme, kryhet një test i mëtejshëm për konfirmim. Ndonjëherë rezultati i testit nuk është përfundimtar, në të cilin rast mjekët organizojnë teste të mëtejshme specifike. Këto përfshijnë, për shembull, zbulimin e një komponenti të veçantë të HIV-it (HIV ARN).

Infeksioni mund të përjashtohet vetëm nga testi i HIV-it në laborator gjashtë javë pas infeksionit të dyshuar. Megjithatë, rezultati është tashmë i disponueshëm pas disa ditësh. Me testin e shpejtë, periudha për përjashtimin përfundimtar të një infeksioni është edhe më e gjatë dhe është dymbëdhjetë javë, por rezultati është i disponueshëm pas vetëm disa minutash.

Trupit i duhen rreth dy deri në dhjetë javë derisa antitrupat të zbulohen në gjak. Prandaj, një test negativ HIV tre muaj pas një infeksioni të mundshëm zakonisht përjashton infeksionin me një shkallë të lartë sigurie.

Informacione të mëtejshme mbi këtë temë mund të gjenden në artikullin e testit HIV.

 • Ngarkesa virale: sasia e virusit në gjak; Qëllimi i terapisë është ta zvogëlojë këtë sa më shumë që të jetë e mundur
 • Limfocitet T-ndihmës: japin informacion për fazën e sëmundjes dhe shkallën e mungesës së imunitetit
 • Përcaktimi i rezistencës ndaj HIV: Para fillimit të terapisë dhe nëse barnat nuk funksionojnë

Cilat janë shkaqet dhe faktorët e rrezikut të HIV dhe AIDS?

Agjenti shkaktar i infeksioneve me HIV dhe SIDA është virusi HI. Virusi HI i përket familjes së retroviruseve. Virusi HI përbëhet kryesisht nga informacioni trashëgues (ARN), i cili është i paketuar në një kapsulë proteinike dhe i mbështjellë nga një membranë. Është rreth 80 deri në 100 nanometra në madhësi. Ekzistojnë dy lloje të HIV-it, ku tipi 1 është më i zakonshmi në mbarë botën.

Si të gjithë viruset, varet nga qelizat e organizmave (qelizat pritëse) për t'u shumuar. Qelizat pritëse të virusit HI janë qeliza T ndihmëse të tipit D4. Ai fut informacionin gjenetik në to në formën e një vargu të vetëm ARN. Së pari, kjo varg ARN konvertohet në ADN nga enzima e kundërt transkriptazë, e ndjekur nga replikimi.

HIV – si infektoheni?