Alkooli: Efektet psikologjike dhe fizike

Vështrim i shkurtër

 • Efekt pozitiv afatshkurtër: ngre humorin, relakson, stimulues, kundër ankthit.
 • Efekt negativ i menjëhershëm: perceptim i dëmtuar, koordinim i dëmtuar, dobësi e kujtesës, reaksione të ngadalësuara, agresivitet, nauze, dhimbje koke, rritje e rrezikut të aksidenteve, dehje nga alkooli, aritmi kardiake, koma
 • Efektet e vonshme mendore: Depresioni, çrregullimet e ankthit

Si funksionon alkooli

Pavarësisht nëse dikush pi shumë alkool në baza të rregullta apo konsumon vetëm një gotë herë pas here – ajo që ndodh në trup pas pirjes së pijeve alkoolike është e njëjtë për të gjithë.

Ndër të tjera, alkooli ka një efekt në

 • Emocionet
 • Perceptim
 • Përqendrim
 • Gjykim
 • Reaktiviteti
 • bashkërendim

Efektet pozitive të alkoolit

Tek shumica e njerëzve alkooli shpalos para së gjithash një efekt pozitiv. Nëse nuk do të ishte kështu, askush nuk do ta konsumonte vullnetarisht. Ai ankorohet në qendrën e shpërblimit në tru. Ka një efekt

 • përmirësimin e humorit
 • zbutës
 • nxitës
 • qetësues ankthi
 • dezinhibuese

Efekti negativ i alkoolit

 • Çrregullime të perceptimit deri në halucinacione
 • Problemet e përqendrimit
 • Probleme të qarkullimit të gjakut deri në aritmi kardiake
 • çrregullime të vetëdijes deri në koma
 • çrregullime të kujtesës (ndërprerje filmi)
 • Marramendje
 • Çrregullime të koordinimit me çrregullime të të folurit (ngatërrim) dhe çrregullime të ecjes (të habitshme)
 • Përzier dhe të vjella
 • Dhimbje koke

Helmimi akut i alkoolit

Në nivele shumë të larta të alkoolit në gjak, përfundimisht shfaqen simptoma të helmimit. Mund të çojnë në koma. Helmimi akut nga alkooli është një gjendje kërcënuese për jetën. Simptomat e mundshme janë:

 • rënia e shpejtë e nivelit të sheqerit në gjak
 • konfiskimet epileptike
 • Aritmi kardiake
 • komë

Në një koma alkoolike, reflekset vitale si kolla, të vjellat ose ndjenja e të ftohtit paralizohen. Ekziston rreziku i mbytjes ose ngrirjes deri në vdekje në dimër.

Çfarë përcakton se sa i fortë është efekti i alkoolit?

 • Sasia e alkoolit të konsumuar
 • Shpejtësia e pirjes: Nëse zbrazni tre gota verë në gjysmë ore, do të deheni më shpejt dhe më shumë sesa nëse duhen disa orë për të pirë të njëjtën sasi.
 • Përmbajtja e stomakut: pirja me stomakun bosh mund të rrisë efektet dehëse të alkoolit. Ngrënia e një vakti me yndyrë të lartë paraprakisht, nga ana tjetër, mund të vonojë përthithjen e alkoolit në trup.
 • Zakoni i pirjes: Njerëzit që konsumojnë rregullisht pije alkoolike mund të tolerojnë më shumë dhe nuk dehen aq shpejt.
 • Gjinia: Përmbajtja e lëngjeve në trup është më e lartë tek meshkujt (afërsisht 70 përqind) sesa tek femrat (afërsisht 60 përqind). Kjo do të thotë se alkooli shpërndahet mbi më pak lëngje në seksin femër - përqendrimi i alkoolit në gjak (d.m.th. vlera për milje) është kështu më i lartë se tek meshkujt për të njëjtën sasi të pirjes.

Efektet afatgjata të alkoolit

Pasojat kronike fizike të alkoolit

Efektet e alkoolit shpalosen në të gjithë trupin. Ata që pinë rregullisht sasi më të mëdha dëmtojnë qelizat në pothuajse të gjitha organet. Por edhe sasitë e vogla të alkoolit mund të shkaktojnë probleme shëndetësore. Nuk ka gjë të tillë si një dozë e padëmshme.

 • Sëmundjet e mëlçisë (inflamacioni i mëlçisë, cirroza e mëlçisë dhe kanceri i mëlçisë)
 • Sëmundjet kardiovaskulare (përfshirë arteriosklerozën e presionit të lartë të gjakut, goditje në tru, sulm në zemër)
 • Dëmi nervor
 • Inflamacion i të gjithë traktit tretës
 • Venat me variçe të ezofagut (variçet e ezofagut)
 • Atrofi i muskujve
 • Kanceret (duke përfshirë kancerin e mëlçisë, kancerin e gjirit, kancerin e zorrës së trashë, kancerin e stomakut, kancerin e ezofagut)

Pasojat kronike psikologjike të alkoolit

Truri gjithashtu vuan masivisht. Rënia e aftësive mendore, ndryshimet e personalitetit të demencës dhe simptomat dhe sëmundjet mendore mund të rezultojnë. Kjo perfshin.

 • Luhatje humori
 • Ankth
 • Depresioni @
 • Mendime vetëvrasëse
 • Varësia e alkoolit

Efektet e alkoolit nuk ndikojnë vetëm në shëndetin. Përveç pasojave fizike dhe mendore të përshkruara, ka probleme me mjedisin – veçanërisht kur konsumimi çon në varësi. Abuzimi dhe varësia prek partnerët, familjen, miqtë, punën.

Mund të mësoni më shumë për pasojat afatgjata fizike, psikologjike dhe sociale të alkoolit në tekstin “Alkoolizmi”, në rubrikën “Pasojat e alkoolizmit”.