Aldosteroni: Çfarë do të thotë vlera juaj laboratorike

Çfarë është aldosteroni?

Aldosteroni është një hormon që prodhohet në korteksin adrenal dhe luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e presionit të gjakut dhe ekuilibrit të ujit. Meqenëse lëshohet gjithnjë e më shumë në gjak kur ka mungesë të lëngjeve, ndonjëherë quhet edhe "hormoni i etjes". Në një sistem të ndërlikuar hormonal, aldosteroni rregullon përqendrimin e natriumit dhe kaliumit në gjak.

Kur përcaktohet aldosteroni në gjak?

Përqendrimi i aldosteronit përcaktohet në rastet e mëposhtme

 • në rastet e presionit të lartë të gjakut të rëndë
 • në rast të dyshimeve për çrregullime të ekuilibrit mineral

Aldosteroni përcaktohet në serumin e gjakut ose në urinë (mbledhja e urinës 24 orë).

Aldosteroni - vlera e referencës

Aldosteroni - vlera normale (serumi i gjakut)

12 – 150 ng/l (i shtrirë)

70 – 350 ng/l (në këmbë)

Aldosteroni - vlera normale (urinë 24 orë)

2 – 30 µg/24 orë

(2000 – 30 000 ng/24 orë)

Vlerat normale të aldosteronit tek fëmijët

Grupmosha

sapolindur

deri në moshën 1 vjeç

deri në moshën 15 vjeç

Aldosteroni - vlera normale

1200 – 8500 ng/l

320 – 1278 ng/l

73 – 425 ng/l

Për adoleshentët pas moshës 15 vjeç, në përgjithësi përdoren diapazoni i referencës për të rriturit.

Kur niveli i aldosteronit është i ulët?

Një përqendrim shumë i ulët i aldosteronit në gjak matet në:

 • prodhim shumë i vogël i aldosteronit për shkak të një çrregullimi funksional të korteksit adrenal (sëmundja e Addison-it)
 • Administrimi i medikamenteve që përmbajnë kortizon
 • Marrja e beta-bllokuesve (kundër presionit të lartë të gjakut)
 • Marrja e frenuesve të pompës së acidit (për të neutralizuar acidin e stomakut)

Kur rritet niveli i aldosteronit?

Konstatohen përqëndrime të larta të aldosteronit

 • në insuficiencë kardiake
 • në rast të dëmtimit të mëlçisë
 • gjatë stresit
 • hiperfunksioni i korteksit adrenal, në të cilin prodhohet shumë aldosteron (sindroma Conn)
 • gjate shtatzanise
 • pas operacioneve
 • gjatë terapisë diuretike (medikamente diuretike)
 • pas marrjes së laksativëve (laksativëve)
 • kur merrni frenues të ovulacionit (pilula kontraceptive)

Çfarë bëhet në rast të një përqendrimi të aldosteronit të ndryshuar?

Nëse nivelet e aldosteronit janë ngritur, mjeku do të kryejë teste të mëtejshme për të sqaruar shkakun. Përveç aldosteronit do të përcaktohen edhe përqendrimet e hormoneve të tjera, sasia e natriumit dhe kaliumit në gjak dhe vlerat e veshkave. Një ekografi e gjëndrave mbiveshkore gjithashtu mund të japë informacion për shkakun e çrregullimit.