Parandalimi i Alergjisë

Në kontaktin e parë, sistemi imunitar mund të klasifikojë një substancë potencialisht alergjike (alergjen) si "të rrezikshme" dhe ta mësojë përmendësh atë. Ky mekanizëm quhet sensibilizimi. Herën tjetër kur bini në kontakt me alergjenin në fjalë, reaksionet alergjike ndodhin për herë të parë. Këto mund të bëhen gjithnjë e më të rënda me kalimin e kohës. Nëse nuk trajtohet, një alergji mund të çojë gjithashtu në simptoma kronike si astma bronkiale.

Prandaj është e këshillueshme që të parandalohen sa më shumë alergjitë – në mënyrë ideale që në moshë të re. Kjo për shkak se predispozita ndaj alergjive është e trashëgueshme. Kjo do të thotë se nëse një baba ose nëna ka një sëmundje alergjike (të tilla si ethet e barit, astma ose neurodermatiti), fëmija ka një rrezik në rritje për t'u bërë gjithashtu alergjik. Ky rrezik është edhe më i lartë nëse të dy prindërit janë alergjikë ndaj diçkaje – veçanërisht nëse është gjithashtu i njëjti lloj sëmundjeje alergjike (p.sh. ethet e barit). Fëmijët që kanë vëllezër e motra me alergji bëjnë gjithashtu grupin e rrezikut (rritje e rrezikut ndaj alergjisë).

Parandalimi primar

Pa nikotinë

Pirja e duhanit aktiv dhe pasiv gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji, si dhe pas lindjes, rrit rrezikun që një fëmijë të zhvillojë alergji (sidomos astma). Përveç kësaj, tymi i duhanit mund t'ju bëjë të sëmureni edhe në mënyra të tjera, për shembull duke shkaktuar kancer.

Pra, ka disa arsye pse një mjedis pa duhan është thelbësisht i rëndësishëm – veçanërisht për gratë shtatzëna, nënat që ushqejnë me gji dhe fëmijët.

Të ushqyerit gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji

Gjatë kësaj kohe, ekspertët rekomandojnë një dietë të ekuilibruar, të larmishme që plotëson kërkesat ushqyese të një gruaje. Dieta duhet të përfshijë perime, qumësht dhe produkte të qumështit (si kos dhe djathë), fruta, arra, vezë dhe peshk.

Nuk është e nevojshme që gratë shtatzëna ose ato me gji të shmangin shkaktarët e zakonshëm të alergjive në dietën e tyre (si qumështi i lopës ose kikirikët) – kjo nuk ndikon në rrezikun e alergjive të fëmijës.

Pesha e shëndetshme e trupit

Për të parandaluar astmën tek fëmijët, gratë duhet të shmangin të qenit mbipeshë ose obez para dhe gjatë shtatzënisë. Një peshë e shëndetshme trupore është gjithashtu e rëndësishme për vetë fëmijët dhe adoleshentët: astma është më e zakonshme tek fëmijët mbipeshë/obezë sesa tek ata me peshë normale.

Dorëzimi "normal", nëse është e mundur

Fëmijët e lindur me prerje cezariane kanë një rrezik pak më të lartë të astmës në krahasim me foshnjat e lindura normalisht (vaginale). Prindërit duhet ta kenë parasysh këtë kur marrin në konsideratë një operacion cezarian (p.sh. një operacion cezarian që nuk është i nevojshëm nga pikëpamja mjekësore).

Qumështi i gjirit

Në mënyrë ideale, nënat duhet t'i ushqejnë plotësisht foshnjat e tyre me gji për katër deri në gjashtë muajt e parë. Nëse më pas futin gradualisht ushqime plotësuese, ata duhet të vazhdojnë t'i ushqejnë fëmijët me gji për momentin.

Mund të lexoni më shumë rreth kohëzgjatjes së ushqyerjes me gji në artikullin "Sa kohë duhet ushqyer me gji?".

Formula e foshnjave

Foshnjave që nuk mund të ushqehen me gji ose nuk mund të ushqehen me gji mjaftueshëm duhet t'u jepet formula për foshnjat.

Megjithatë, në ditët e para të jetës, formula për foshnja e prodhuar në mënyrë industriale e bazuar në qumështin e lopës (formula me bazë qumështi të lopës) nuk duhet të ushqehet nëse nëna dëshiron të ushqejë me gji (mund të duhen disa ditë që qumështi të hyjë në gji). . Në vend të kësaj, për ushqimin e përkohshëm me formulë në ditët e para të jetës, nënat duhet të zgjedhin një preparat në të cilin proteinat e qumështit janë shumë të zbërthyera (formula terapeutike e hidrolizuar gjerësisht) ose që përmban vetëm blloqe ndërtuese të proteinave (formula aminoacide).

Qumështrat e tjerë të kafshëve si qumështi i dhisë (që përdoret gjithashtu si bazë për formulën e foshnjave), qumështi i deleve ose qumështi i pelës nuk kanë efekt parandalues ​​ndaj alergjive. E njëjta gjë vlen edhe për formulat për foshnjat me bazë soje (gjithsesi, produktet e sojës mund të jenë pjesë e ushqimeve plotësuese – pavarësisht nga qëllimi i parandalimit të alergjive).

Ushqimi plotësues dhe kalimi në ushqimin familjar

Në varësi të gatishmërisë së foshnjës suaj, nënat duhet të fillojnë futjen e ushqimeve plotësuese nga fillimi i muajit të 5-të dhe më së voni nga fillimi i muajit të 7-të.

Shmangia e alergeneve të zakonshme ushqimore (si qumështi i lopës, luleshtrydhet) në vitin e parë të jetës nuk sjell asnjë përfitim përsa i përket parandalimit të alergjive. Prandaj, ekspertët këshillojnë kundër tij. Në vend të kësaj, ka prova se një dietë e larmishme në vitin e parë të jetës mund të mbrojë kundër sëmundjeve atopike si ethet e barit ose astma alergjike. Një dietë e larmishme përfshin gjithashtu peshk, një sasi të kufizuar qumështi/kos natyral (deri në 200 ml në ditë) dhe vezë pule:

Për të parandaluar alergjinë ndaj vezëve të pulës, ekspertët rekomandojnë që vezët e pulës të ngrohen plotësisht, si vezët e pjekura ose të ziera. Nënat duhet t'i njohin me ushqime plotësuese dhe t'ia japin rregullisht fëmijës së tyre. Megjithatë, vezët "të papërpunuara" të pulës (përfshirë vezët e fërguara!) nuk rekomandohen.

Vaksinimet e rekomanduara

Prandaj, të gjithë fëmijët duhet të vaksinohen sipas rekomandimeve aktuale (përfshirë fëmijët me rrezik të shtuar ndaj alergjive).

Asnjë higjienë e tepruar

Higjiena e tepërt në fëmijëri me sa duket nxit zhvillimin e alergjive. Sipas hipotezës së higjienës, sistemi imunitar i fëmijës ka nevojë për mikrobe dhe papastërti për t'u pjekur. Kjo mbështetet nga fakti se fëmijët që rriten në fermë janë më pak të ndjeshëm ndaj sëmundjeve alergjike.

Shmangni mykun dhe ndotësit e ajrit të brendshëm

Sigurohuni që asnjë myk të mos rritet brenda (veçanërisht në dhomat e gjumit). Për ta bërë këtë, duhet të ajrosni rregullisht në mënyrë që lagështia në dhoma të mos rritet shumë.

Për të parandaluar alergjitë, ndotësit e ajrit në dhoma gjithashtu duhet të shmangen sa më shumë që të jetë e mundur. Përveç tymit të duhanit, këtu përfshihen edhe ndotësit që çlirohen, për shembull, nga nxjerrja e gazit nga mbulesat e dyshemesë ose mobiljet.

Kujdes nga tymrat e shkarkimit të makinave

Oksidet e azotit dhe grimcat e vogla nga emetimet e trafikut mund të rrisin rrezikun e astmës, ndër të tjera. Prandaj, fëmijët (dhe të rriturit) duhet të ekspozohen ndaj emetimeve të tilla sa më pak të jetë e mundur (p.sh. shmangni lojën ose qëndrimin pranë rrugëve të ngarkuara nëse është e mundur).

Parandalimi dytësor

Parandalimi dytësor është i rëndësishëm për njerëzit me rrezik të shtuar të alergjive që nuk janë (ende) të sëmurë (p.sh. foshnjat e prindërve alergjikë). Nga ana tjetër, këshillohet nëse sistemi imunitar tashmë është sensibilizuar - hapi i parë drejt një alergjie.

Formula e hidrolizuar për foshnjat

Formulat e hidrolizuara (hipoalergjike) për foshnjat (Formulat HA) thuhet se janë veçanërisht të dobishme për fëmijët në rrezik për parandalimin e një sëmundjeje alergjike – sipas pretendimeve reklamuese të shumë prodhuesve. Megjithatë, deri më tani, produkte të tilla nuk mund të rekomandohen përgjithësisht për parandalimin e alergjive.

Një arsye për këtë është se produktet e disponueshme ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në aspekte të ndryshme - për shembull, në burimin e proteinave që ato përmbajnë dhe shkallën në të cilën proteinat shpërbëhen gjatë prodhimit.

Së dyti, studimet në të cilat janë ekzaminuar formula të tilla hipoalergjike për foshnjat janë shumë heterogjene - për shembull në lidhje me kohëzgjatjen e studimit, madhësinë e grupit ose ndikimin e industrisë.

Prandaj, foshnjat në rrezik alergjie duhet të kontrollojnë nëse disponohet një formulë për foshnjat, e cila është treguar në studime të jetë efektive në parandalimin e alergjive. Kjo rekomandohet nga udhëzuesi aktual për parandalimin e alergjive.

Udhëzuesi evropian për parandalimin e alergjive ushqimore tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël gjithashtu nuk përmban asnjë rekomandim për përdorimin e formulës së hidrolizuar për foshnjat - por gjithashtu nuk përmban asnjë rekomandim kundër tij. Nuk ka asnjë provë të qartë se këto formula për foshnjat mund të parandalojnë alergjitë ushqimore tek fëmijët. Megjithatë, nuk ka asnjë provë që ushqimet HA janë të dëmshme për fëmijët.

Prindërit e fëmijëve në rrezik duhet të kërkojnë këshilla mbi temën e formulës hipoalergjike për foshnjat, për shembull nga pediatri i tyre.

Pets

Familjet ose fëmijët me rrezik të shtuar ndaj alergjive nuk duhet të marrin një mace të re. Megjithatë, nuk ka asnjë rekomandim për të hequr qafe një kafshë shtëpiake ekzistuese - nuk ka asnjë provë që kjo do të kishte ndikim në rrezikun e alergjive.

Parandalimi terciar

Parandalimi terciar i sëmundjeve alergjike ekzistuese synon të parandalojë, kufizojë ose kompensojë një përkeqësim dhe pasoja të mundshme të sëmundjes.

Për shembull, pacientët me astmë alergjike ndonjëherë përfitojnë nga terapia klimatike (p.sh. banja në breg të detit, në malet e ulëta dhe të larta). Rehabilitimi në spital mund të jetë gjithashtu i dobishëm.

Në rastin e rinitit alergjik (me ose pa konjuktivit alergjik), ekspertët rekomandojnë imunoterapi specifike për të parandaluar zhvillimin e astmës alergjike. Procedura njihet gjithashtu si hiposensibilizimi:

Një mjek administron doza në rritje të alergjenit tek ata që janë prekur - qoftë në formën e një solucioni ose tablete nën gjuhë (imunoterapi nëngjuhësore, SLIT) ose si një injeksion (shiringë) nën lëkurë (imunoterapi nënlëkurore, SCIT). Qëllimi është që gradualisht të mësohet sistemi imunitar me shkaktuesin e alergjisë, në mënyrë që ai të reagojë më pak me ndjeshmëri ndaj tij.

Një rinitit alergjik (ndoshta me konjuktivit alergjik) është një simptomë e alergjisë ndaj polenit (ethet e barit), alergjisë ndaj qimeve të kafshëve dhe alergjisë ndaj pluhurit të shtëpisë, për shembull.

Nëse jeni alergjik ndaj marimangave të pluhurit të shtëpisë (alergji ndaj pluhurit të shtëpisë), duhet të siguroheni që shtëpia juaj të ketë sa më pak marimangat dhe jashtëqitjet e marimangave. Kjo do të thotë, për shembull:

  • Dyshemetë me qilim duhet të pastrohen disa herë në javë, mundësisht duke përdorur një pajisje me një filtër të veçantë pluhuri të imët.
  • Dyshemetë e lëmuara duhet të pastrohen me lagështi një ose dy herë në javë.

Foshnjat me dermatit atopik, familja e të cilëve konsumon rregullisht kikirikë mund të përfitojnë nëse produktet e kikirikut futen në një formë të përshtatshme për moshën (si gjalpi i kikirikut) me ushqimin plotësues dhe më pas jepen rregullisht. Kikirikët janë një nga ushqimet që shpesh shkaktojnë shpërthime ose përkeqësojnë simptomat e dermatitit atopik. Megjithatë, mjekët duhet së pari të përjashtojnë një alergji ndaj kikirikut, veçanërisht te foshnjat me dermatit atopik të moderuar deri në të rëndë.

Parandalimi terciar i alergjive për fëmijët me dermatit atopik përfshin gjithashtu këshillën për të mos marrë një mace të re.