Alopecia Areata (Kreisrunder Haarausfall): Shkaqet, terapia

Vështrim i shkurtër

  • Prognoza: Flokët shpesh rriten vetë, por shpesh ndodhin rikthim dhe rënia rrethore e flokëve bëhet kronike.
  • Shkaqet: Me sa duket një reaksion autoimun në të cilin qelizat mbrojtëse të trupit sulmojnë folikulat e flokëve dhe shkaktojnë një reaksion inflamator.
  • Kur të shkoni te mjeku: Nëse ka rritje të rënies së flokëve me njolla dukshëm të rrumbullakëta, tullac, rekomandohet një vizitë te mjeku.
  • Diagnoza: Historia mjekësore, ekzaminimi i lëkurës së kokës (p.sh. me dermatoskop) dhe, nëse është e nevojshme, rrënjët e flokëve (trikogram)
  • Trajtimi: kremra me substanca irrituese të lëkurës (anthralin, dithranol) ose që nxisin qarkullimin (minoxidil), terapi me kortizon (si krem, injeksione, tableta ose infuzion), imunoterapi topikale, terapi fotokimike (PUVA)

Çfarë është humbja rrethore e flokëve?

Humbja rrethore e flokëve (alopecia areata) është një formë inflamatore e rënies së flokëve që zakonisht fillon papritur dhe pa paralajmërim. Shfaqen njolla rrethore tullac, të cilat përhapen nga qendra. Sëmundja nuk është aq e rrallë: Një deri në dy në çdo 100 njerëz do të kenë rënie rrethore të flokëve gjatë jetës së tyre. Zakonisht shfaqet tek të rriturit e rinj, por edhe fëmijët ndonjëherë zhvillojnë alopecia areata.

Ashpërsia ndryshon: ndërsa shumica e të sëmurëve zhvillojnë vetëm zona të vogla dhe të kufizuara pa qime, të tjerë humbasin të gjithë qimet e kokës (alopecia totalis) apo edhe të gjithë qimet e trupit (alopecia universalis). Megjithatë, këto forma janë të rralla. Një formë e veçantë është alopecia ophiasis, në të cilën flokët bien kryesisht rreth qafës dhe tempujve.

Si përparon rënia rrethore e flokëve tek femrat dhe meshkujt?

Ecuria e rënies rrethore të flokëve është e paparashikueshme. Në përgjithësi, prognoza është më e mirë tek fëmijët sesa tek të rriturit. Nuk ka dallim në rrjedhën e sëmundjes tek burrat dhe gratë. Megjithatë, shumë gra vuajnë më shumë psikologjikisht nga pamja e tyre e ndryshuar për shkak të alopecia areata.

Në shumë raste, rënia rrethore e flokëve shërohet në mënyrë të papritur vetë (spontanisht). Flokët që rriten janë fillimisht shumë të hollë dhe pa ngjyrë, por më vonë zakonisht rifitojnë trashësinë dhe ngjyrën e zakonshme. Ndonjëherë ky shërim spontan është i përhershëm, por në raste të tjera është vetëm i përkohshëm - flokët bien përsëri.

Në përgjithësi, alopecia ophiasis është më shpesh kronike se format e tjera të rënies rrethore të flokëve. Përveç kësaj, sa më gjatë të jetë prezent sëmundja, aq më e madhe është mundësia e një ecurie kronike.

Kur flokët rriten përsëri pas trajtimit, zakonisht janë pa pigment (të bardhë). Të prekurit më pas kanë njolla flokësh të bardha në kokë, të cilat mjekët i referohen si poliozë. Në disa raste, një rikthim ndodh më vonë dhe flokët bien përsëri.

Disa të sëmurë përfundimisht vendosin të veshin një parukë – veçanërisht nëse rënia rrethore e flokëve prek të gjithë kokën.

Cilat janë shkaqet e mundshme?

Shkaku i rënies rrethore të flokëve ende nuk është kuptuar plotësisht. Mjekët dyshojnë për një çrregullim të sistemit imunitar, një të ashtuquajtur reaksion autoimun: për shkak të një disrregullimi, qelizat mbrojtëse të trupit drejtohen kundër qelizave në gjëndrat e flokëve. Rezultati është një reaksion inflamator. Vetë gjëndrat e flokëve mbeten të paprekura, por rritja e flokëve është e shqetësuar dhe flokët përfundimisht bien.

Kjo rezulton në njolla të rrumbullakëta, tullac në pallton e flokëve, zakonisht në kokë. Megjithatë, rënia rrethore e flokëve ndonjëherë prek edhe mjekrën, vetullat dhe qimet e tjera të trupit. Në formën më të rëndë, të prekurit humbasin të gjithë qimet e trupit (alopecia universalis).

Një predispozicion gjenetik gjithashtu duket se luan një rol në rënien rrethore të flokëve; ndonjëherë ndodh në familje. Në disa raste, mund të identifikohen shkaqe psikogjene (të pjesshme): Herë pas here, rënia rrethore e flokëve zhvillohet gjatë stresit, provimeve, pas aksidenteve ose humbjes.

Është e sigurt që rënia rrethore e flokëve nuk është rezultat i kequshqyerjes (siç është mungesa e vitaminave) ose ndikimeve të dëmshme mjedisore (toksinave mjedisore).

Kur të shihni një mjek?

Rënia e flokëve si e tillë është një simptomë e zakonshme që shkaktohet, për shembull, nga ndryshimet hormonale, situatat stresuese, por edhe thjesht nga plakja. Megjithatë, nëse vëreni se njolla të dukshme të rrumbullakëta dhe tullac po krijohen në lëkurën e kokës ose në zonën e trupit dhe qimeve të fytyrës, këshillohet të shkoni te mjeku – mund të jetë rënie rrethore e flokëve.

Personi i duhur për të kontaktuar nëse dyshoni për humbje rrethore të flokëve është dermatologu juaj ose mjeku i përgjithshëm, i cili do të japë një referim të duhur.

Çfarë bën mjeku?

Një predispozicion gjenetik gjithashtu duket se luan një rol në rënien rrethore të flokëve; ndonjëherë ndodh në familje. Në disa raste, mund të identifikohen shkaqe psikogjene (të pjesshme): Herë pas here, rënia rrethore e flokëve zhvillohet gjatë stresit, provimeve, pas aksidenteve ose humbjes.

Është e sigurt që rënia rrethore e flokëve nuk është rezultat i kequshqyerjes (siç është mungesa e vitaminave) ose ndikimeve të dëmshme mjedisore (toksinave mjedisore).

Kur të shihni një mjek?

Rënia e flokëve si e tillë është një simptomë e zakonshme që shkaktohet, për shembull, nga ndryshimet hormonale, situatat stresuese, por edhe thjesht nga plakja. Megjithatë, nëse vëreni se njolla të dukshme të rrumbullakëta dhe tullac po krijohen në lëkurën e kokës ose në zonën e trupit dhe qimeve të fytyrës, këshillohet të shkoni te mjeku – mund të jetë rënie rrethore e flokëve.

Personi i duhur për të kontaktuar nëse dyshoni për humbje rrethore të flokëve është dermatologu juaj ose mjeku i përgjithshëm, i cili do të japë një referim të duhur.

Çfarë bën mjeku?

Ditranoli, i cili gjithashtu aplikohet si pomadë (0.5 deri në dy përqind) në zonat e prekura, funksionon në mënyrë të ngjashme.

Ngacmues të tjerë të lëkurës që përdoren ndonjëherë për të trajtuar rënien rrethore të flokëve janë krisarobina, kapsaicina (substancë djegëse nga specat djegës) dhe tinktura e specit. Megjithatë, ato në fakt i bëjnë flokët të rriten përsëri në raste individuale.

Minoxidil kundër rënies rrethore të flokëve

Solucionet që përmbajnë përbërësin aktiv minoxidil janë miratuar në fakt për trajtimin e jashtëm të rënies së flokëve të trashëguar. Promovon rritjen e flokëve duke stimuluar qarkullimin e gjakut rreth folikulave të flokëve. Minoxidil përdoret zakonisht krahas metodave të tjera të trajtimit (si kortizoni), pasi përndryshe nuk mund të pritet sukses i jashtëzakonshëm me rënien rrethore të flokëve.

Kur trajtohet alopecia areata tek fëmijët, për shembull, një solucion minoxidil me dozë të ulët përdoret shpesh në kombinim me një preparat kortizoni me forcë mesatare.

Glukokortikoidet (“kortizon”) kundër rënies rrethore të flokëve

Prandaj, kortizoni shpesh injektohet në pjesët tullace të lëkurës duke përdorur shiringa të vogla. Mjeku i vendos këto injeksione të kortizonit rreth një centimetër nga njëra-tjetra në zonat e prekura të lëkurës. Ai vazhdon me kujdes gjatë injektimit dhe vëzhgon dozën totale të glukokortikoideve të injektuara. Përndryshe, përbërësi aktiv mund të hyjë në qarkullimin e gjakut në sasi përkatëse dhe kështu të shkaktojë efekte të padëshiruara në të gjithë trupin (efektet anësore sistemike). Megjithatë, shpesh është e nevojshme të përsëritet terapia çdo katër deri në gjashtë javë për të arritur një efekt të qëndrueshëm.

Terapia sistemike e kortizonit - për shembull në formën e tabletave - është vetëm një opsion në rastet e rënda dhe të gjera të rënies rrethore të flokëve. Është e vërtetë se në shumicën e pacientëve kjo në fakt bën që flokët të rriten përsëri. Megjithatë, kortizoni duhet të merret për një kohë të gjatë në një dozë që dobëson sistemin imunitar dhe nxit mbajtjen e ujit në inde (edemë) dhe çrregullime menstruale si efekte anësore, për shembull.

Imunoterapi lokale për rënien rrethore të flokëve

Efektiviteti i imunoterapisë lokale me përbërësin aktiv difencipron (difenilciklopropenon, DPCP) për rënien rrethore të flokëve është vërtetuar shkencërisht. Megjithatë, kjo metodë përdoret vetëm për njolla më të mëdha tullace.

Së pari, mjeku aplikon një përqendrim të lartë të përbërësit aktiv në njolla tullace me qëllim që të shkaktojë inflamacion dhe të sensibilizojë sistemin imunitar të pacientit ndaj përbërësit aktiv. Pas tre deri në katër javë, DPCD aplikohet përsëri në një dozë të ulët, e cila më pas shkakton acarim alergjik të lëkurës. Aplikimi përsëritet çdo javë, zakonisht për muaj të tërë.

Ekspertët supozojnë se ky inflamacion alergjik i lëkurës në zonat tullace të kokës tërheq disa qeliza imune që "zhvendosin" qelizat imune që sulmojnë qelizat e rrënjëve të flokëve. Në raste të favorshme, rritja e qimeve të reja fillon pas rreth tre muajsh, me qime pa pigment (të bardhë) në fillim. Disa javë më vonë, pigmentet zakonisht depozitohen në këto qime, por ndonjëherë qimet e reja mbeten të bardha.

Imunoterapia lokale është mjaft komplekse dhe mbart rreziqe (si ekzema e tepërt). Prandaj i takon në duart e mjekëve të trajnuar posaçërisht.

PUVA kundër rënies rrethore të flokëve

Shkurtesa PUVA do të thotë psoralen plus UV-A. Kjo metodë e trajtimit fotokimik përdoret për sëmundje të ndryshme të lëkurës si psoriasis dhe neurodermatitis, dhe në disa raste edhe për humbjen rrethore të flokëve.

Mjeku aplikon një psoralen fototoksik (siç është metoksaleni) në zonat e prekura të lëkurës. Pas një çerek ore, ai rrezaton zonën me dritë UV-A. Në shumë raste, kjo pengon dëmtimin e gjëndrave të flokëve të shkaktuar nga qelizat imune.

PUVA lokale është po aq e suksesshme për humbjen rrethore të flokëve sa imunoterapia topike. Megjithatë, rreziku i rikthimit është edhe më i lartë këtu.

Zinku dhe vitamina D për rënien rrethore të flokëve

Suplementet e zinkut shpesh rekomandohen për humbjen rrethore të flokëve (ose humbje të tjera të flokëve). Ndër të tjera, mikroelementi është i rëndësishëm për një sistem të fortë imunitar dhe për lëkurë dhe flokë të shëndetshëm. Megjithatë, marrja e zinkut ndoshta ndihmon vetëm me humbjen rrethore të flokëve nëse në të vërtetë ka mungesë zinku.

Marrja e vitaminës D gjithashtu mund të ketë një efekt pozitiv në rënien rrethore të flokëve. Megjithatë, kjo ende nuk është vërtetuar shkencërisht.

Një "metodë terapie" çuditërisht e suksesshme është pjesëmarrja në një grup vetë-ndihme: pacientët me rënie rrethore të flokëve përfitojnë nga trajtimi i sëmundjes së bashku me të sëmurët e tjerë. Për fëmijët në veçanti, pjesëmarrja në një grup të vetë-ndihmës ndonjëherë mund të jetë më e suksesshme se çdo trajtim me ilaçe.

Trajtime alternative për rënien rrethore të flokëve

Ndonjëherë pacientët me rënie rrethore të flokëve përdorin homeopatinë, kripërat Schuessler dhe metoda të tjera alternative të shërimit.

Për shembull, homeopatët rekomandojnë marrjen e Arsenicum album, Lycopodium clavatum, Fosfor ose Vinca minor për alopecia areata. Kripa më e përshtatshme Schuessler është kalium phosphoricum nr. 5. Megjithatë, ilaçe të tjera si Silicea Nr. 11 ose Zincum chloratum Nr. 21, thuhet gjithashtu se kanë një efekt të dobishëm në rënien rrethore të flokëve.

Konceptet e homeopatisë dhe kripërave Schuessler dhe efektiviteti i tyre specifik janë të diskutueshme dhe nuk janë vërtetuar qartë nga studimet. Metodat alternative mjekësore kanë gjithashtu kufizimet e tyre. Prandaj, duhet të flisni paraprakisht me mjekun tuaj.