Sindroma Alpha-Gal ("alergji e mishit")

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Alergjia ushqimore ndaj mishit të kuq dhe produkteve të tjera që përmbajnë një molekulë specifike sheqeri (alfa-gal), p.sh., qumështi dhe produktet e qumështit.
 • Shkaqet: Shkaktohet nga pickimi i rriqrës që ka infektuar më parë një gjitar. Agjenti kryesor shkaktar është një specie amerikane e rriqrave, por ndonjëherë janë edhe rriqrat evropianë.
 • Diagnoza: Testi i gjakut për antitrupa kundër alfa-gal, test prick.
 • Trajtimi: shmangia e ushqimeve që përmbajnë alfa-gal, mjekimi për simptomat e alergjisë nëse është e nevojshme, shmangia e pickimeve të mëtejshme të rriqrave.
 • Prognoza: "Alergjia ndaj mishit" mund të dobësohet me kalimin e kohës ndërsa antitrupat ulen.

Sindroma alfa-gal: Përshkrimi

Kafshimi i rriqrës si shkas

Alergjia nuk shkaktohet nga konsumimi i drejtpërdrejtë i ushqimit, por nga pickimi i rriqrës. Vetëm atëherë zhvillohet "alergjia ndaj mishit".

Shpendët dhe peshku pa problem

Nga ana tjetër, konsumi i shpendëve është joproblematik, pasi pulat, rosat & Co nuk bëjnë pjesë në klasën e gjitarëve. Prandaj, sindroma alfa-gal nuk është një alergji ndaj mishit në kuptimin e vërtetë të fjalës.

Të prekurit gjithashtu mund të tolerojnë peshqit pa asnjë problem.

Sindroma Alfa-gal: Shkaqet

Nëse rriqrat më pas kafshojnë një njeri, molekula e sheqerit mund të hyjë në qarkullimin e gjakut të njeriut. Atje, substanca e huaj alarmon sistemin imunitar. Në të ardhmen, sistemi imunitar do të reagojë gjithashtu ndaj alfa-galit në ushqim me reaksione mbrojtëse.

Tiku amerikan si bartës

Një specie amerikane e rriqrave konsiderohet të jetë agjenti kryesor shkaktar: "Kiqëndra e yllit të vetmuar" (Amblyomma americanum), një specie kryesisht vendase në jug të SHBA-së dhe Meksikës.

Sa e zakonshme është sindroma Alpha-Gal në Evropë?

Amblyomma americanum nuk ndodh në Evropë. Megjithatë, speciet e rriqrave të zakonshëm në Evropë mund të transmetojnë gjithashtu antigjenin alfa-gal dhe kështu të shkaktojnë një alergji ndaj mishit.

Në fakt, alfa-gal është zbuluar në organet tretëse të ekzemplarëve të rriqrës së zakonshme të drurit (Ixodes ricinus). Megjithatë, ka vetëm disa raste të vërtetuara të sindromës alfa-gal te njerëzit në Evropë.

Ndërsa rriqrat pushtojnë gjithnjë e më shumë rajone me ndryshimet klimatike, numri i njerëzve të prekur ka të ngjarë të rritet në vitet e ardhshme. CDC e ka vëzhguar tashmë këtë për SHBA.

Në shumicën e rasteve, alergjitë shkaktohen nga proteinat. Në fakt, në lidhje me alfa-galin, për herë të parë u zbulua një molekulë sheqeri që mund të shkaktojë reaksione të forta alergjike.

Sindroma alfa-gal: simptoma

 • Urtikarie, skuqje me kruajtje
 • nauze, të vjella
 • urth
 • dhimbje të forta stomaku
 • diarre
 • kollë
 • gulçim ose vështirësi në frymëmarrje
 • rënia e presionit të gjakut
 • ënjtje e buzëve, fytit, gjuhës ose qepallave
 • marramendje ose lodhje

Shoku anafilaktik: Në rrjedhën e sindromës alfa-gal, është gjithashtu i mundur një reaksion anafilaktik kërcënues për jetën me shqetësim respirator, disrregullim të qarkullimit të gjakut dhe humbje të vetëdijes.

Reagimet ndodhin me një vonesë kohore

Arsyeja e shfaqjes së vonuar të simptomave ende nuk është sqaruar përfundimisht. Megjithatë, lëshimi i ngadaltë i alfa-galit gjatë tretjes duket se luan një rol.

Simptomat shfaqen më shpejt pas ngrënies së të brendshmeve, veçanërisht kur hahet viçi ose veshkat e derrit. Këtu, reaksioni alergjik zakonisht manifestohet brenda gjysmë ore deri në një orë të plotë. Reagimet më të rënda dhe shoku anafilaktik janë gjithashtu më të shpeshta.

Përveç shfaqjes së vonuar të simptomave, ka një ndryshim tjetër nga shumë alergji të tjera ushqimore. Ka të bëjë me sasinë e alergjenit të nevojshëm për reaksionet alergjike:

Në alergjitë ushqimore të tilla si alergjia ndaj proteinave të kikirikut ose vezës së pulës, ngrënia e sasive të vogla të alergjenit (proteina e kikirikut ose vezëve të pulës) është e mjaftueshme për një reaksion alergjik. Në sindromën alfa-gal, nga ana tjetër, sasitë e alergjenit në intervalin gram kanë më shumë gjasa të kërkohen për këtë.

Megjithatë, ka dallime individuale në sasinë e alfa-gal që shkakton një reaksion alergjik. Ashpërsia e këtij reaksioni alergjik gjithashtu ndryshon.

Tek njerëzit me një formë të lehtë të sindromës, simptomat ndonjëherë shfaqen vetëm kur shtohen faktorë të tjerë që ndikojnë në tretje (anafilaksi përmbledhëse). Kofaktorë të tillë që ndikojnë në reaksionin alergjik mund të jenë, për shembull:

 • sforcimi fizik
 • alkool
 • infeksione febrile

Megjithatë, nëse ushqimet që përmbajnë alfa-gal janë ngrohur ose përpunuar ndryshe përpara konsumimit nuk ka dallim në lidhje me reaksionin alergjik ndaj tyre.

Sindroma Alfa-gal: Diagnoza

Diagnostifikimi i sindromës alfa-gal nuk është i lehtë: për shkak se simptomat zakonisht vonohen për orë të tëra pas ngrënies së ushqimeve alergjike, lidhja shpesh nuk njihet.

Testet e sindromës Alfa-gal

Testi i antitrupave për alfa-gal: Nëse dyshohet për sindromën alfa-gal, mund të përdoret një mostër gjaku për të testuar nëse serumi përmban antitrupa kundër alfa-gal.

Sindroma alfa-gal: trajtim

Si me të gjitha reaksionet alergjike, masa e parë është shmangia e shkaktuesve. Në rastin e sindromës alfa-gal, këto janë mishi i kuq dhe ushqime të tjera që përmbajnë alfa-gal.

Terapia e ilaçeve

Nuk ka barna shkaktare për sindromën alfa-gal. Megjithatë, medikamentet mund të lehtësojnë simptomat:

 • Në rastet akute, ilaçet anti-alergjike si histamina mund të ndihmojnë.

Hiposensibilizimi, siç ekziston për ata që vuajnë nga alergjia ndaj polenit, nuk ekziston. Megjithatë, antitrupat kundër alfa-gal duket se zvogëlohen vetë me kalimin e kohës.

Shmangni pickimin e rriqrave!

Edhe nëse tashmë vuani nga simptomat alfa-gal, duhet të shmangni me kujdes pickimet e mëtejshme të rriqrave. Një pickim i ri mund të intensifikojë ose riaktivizojë reaksionet alergjike ndaj Alpha-Gal.

Sindroma Alpha Gal: Prognoza

A mund të hanë përsëri mish njerëzit me sindromën alfa-gal? Kjo nuk është e pamundur. Antitrupat në gjak pakësohen pas njëfarë kohe, ndryshe nga alergjitë e tjera. Prandaj, "alergjia e mishit" mund të dobësohet.