Alzheimer: Simptomat, shkaqet, parandalimi

Alzheimer: Përmbledhje e shkurtër

 • Çfarë është sëmundja e Alzheimerit? Forma më e zakonshme e demencës, prek rreth 20 përqind të atyre mbi 80 vjeç. Dalloni midis Alzheimerit prezente ( 65 vjeç).
 • Shkaqet: Vdekja e qelizave nervore në tru për shkak të depozitave të proteinave.
 • Faktorët e rrezikut: Mosha, presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i ngritur, kalcifikimi i enëve të gjakut, diabeti mellitus, depresioni, pirja e duhanit, pak kontakte sociale, faktorë gjenetikë
 • Simptomat e hershme: venitje e kujtesës afatshkurtër, çorientim, çrregullime në gjetjen e fjalëve, personalitet i ndryshuar, sistem imunitar i dobësuar
 • Diagnoza: nga kombinimi i disa testeve, konsultimi i mjekut, skanimet e trurit me PET-CT ose MRI, diagnostikimi i lëngut cerebrospinal.
 • Trajtimi: pa shërim, terapi simptomatike me ilaçe kundër demencës, neuroleptikë, antidepresivë; terapi jo medikamentoze (p.sh. trajnimi kognitiv, terapia e sjelljes)
 • Parandalimi: dieta e shëndetshme, ushtrimet e rregullta, sfida e kujtesës, shumë kontakte sociale

Sëmundja e Alzheimerit: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Bërthama bazale e Meynert është veçanërisht e hershme për t'u prekur nga vdekja e qelizave: Qelizat nervore të kësaj strukture më të thellë të trurit prodhojnë acetilkolinën e lajmëtarit nervor. Kështu, vdekja e qelizave në bërthamën bazale të Meynert shkakton një mungesë të konsiderueshme të acetilkolinës. Si rezultat, përpunimi i informacionit është i shqetësuar: të prekurit vështirë se mund të kujtojnë ngjarje që kanë ndodhur në të kaluarën e shkurtër. Kështu, kujtesa e tyre afatshkurtër zvogëlohet.

Depozitat e proteinave vrasin qelizat nervore

Dy lloje të ndryshme të depozitave të proteinave gjenden në rajonet e prekura të trurit, të cilat vrasin qelizat nervore. Pse këto forma është e paqartë.

Beta-amiloid: Pllakat e forta, të patretshme të beta-amiloide formohen midis qelizave nervore dhe në disa enë gjaku. Këto janë fragmente të një proteine ​​më të madhe, funksioni i së cilës është ende i panjohur.

Proteina Tau: Përveç kësaj, në pacientët me Alzheimer, fibrilet jonormale tau - fibra të patretshme, të përdredhura të bëra nga e ashtuquajtura proteina tau - formohen në qelizat nervore të trurit. Ato prishin proceset e stabilizimit dhe transportit në qelizat e trurit, duke i shkaktuar ato të vdesin.

Sëmundja e Alzheimerit: faktorë rreziku

Faktori kryesor i rrezikut për Alzheimer është mosha: vetëm dy përqind e njerëzve nën moshën 65 vjeç zhvillojnë këtë formë të demencës. Në grupmoshën 80 deri në 90 vjeç, nga ana tjetër, të paktën një në pesë është i prekur dhe më shumë se një e treta e atyre mbi 90 vjeç vuajnë nga sëmundja e Alzheimerit.

Megjithatë, vetëm mosha nuk shkakton Alzheimer. Përkundrazi, ekspertët supozojnë se faktorë të tjerë rreziku duhet të jenë të pranishëm përpara se të ndodhë fillimi i sëmundjes.

Në përgjithësi, faktorët e mëposhtëm mund të nxisin sëmundjen e Alzheimerit:

 • moshë
 • shkaqet gjenetike
 • presion të lartë të gjakut
 • niveli i ngritur i kolesterolit
 • rritje e nivelit të homocisteinës në gjak
 • kalcifikim vaskular (arteriosklerozë)
 • stresi oksidativ, i shkaktuar nga komponimet agresive të oksigjenit që luajnë një rol në formimin e depozitave të proteinave në tru

Ka faktorë të tjerë që mund të rrisin rrezikun e Alzheimerit, por duhet të hulumtohen më në detaje. Këto përfshijnë inflamacionin në trup që vazhdon me kalimin e kohës: ato mund të dëmtojnë qelizat e trurit dhe të nxisin formimin e depozitave të proteinave, besojnë studiuesit.

Faktorë të tjerë të mundshëm të rrezikut të Alzheimerit përfshijnë nivele të ulëta të arsimit të përgjithshëm, lëndime në kokë, infeksion të trurit nga viruset dhe një rritje të antitrupave autoimune tek njerëzit e moshuar.

Alumini dhe Alzheimer

Autopsitë kanë treguar se truri i pacientëve të vdekur me Alzheimer ka nivele të larta të aluminit. Megjithatë, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se alumini shkakton Alzheimer. Eksperimentet me kafshë flasin kundër kësaj: kur minjve u jepet alumini, ata ende nuk zhvillojnë Alzheimer.

A është Alzheimer i trashëguar?

Vetëm rreth një përqind e të gjithë pacientëve me Alzheimer kanë formën familjare të sëmundjes: Këtu, Alzheimeri shkaktohet nga defekte të ndryshme gjenesh që transmetohen. Gjeni i proteinës pararendëse amiloide dhe gjenet presenilin-1 dhe presenilin-2 preken nga mutacioni. Ata që mbartin këto mutacione gjithmonë zhvillojnë Alzheimer, dhe ata e bëjnë këtë midis moshës 30 dhe 60 vjeç.

Megjithatë, shumica dërrmuese e pacientëve me Alzheimer shfaqin formën sporadike të sëmundjes, e cila në përgjithësi nuk shpërthen pas moshës 65 vjeç. Është e vërtetë që forma sporadike e Alzheimerit duket se ka gjithashtu një komponent gjenetik: Kjo përfshin: për shembull, ndryshimet në gjenin për proteinën apo-lipoproteinë E, e cila është përgjegjëse për transportin e kolesterolit në gjak. Megjithatë, ndryshimet në këtë gjen nuk çojnë në fillimin e saktë të sëmundjes, por vetëm rrisin rrezikun e saj.

Sëmundja e Alzheimerit: simptomat

Ndërsa sëmundja e Alzheimerit përparon, simptomat intensifikohen dhe shtohen simptoma të reja. Prandaj, më poshtë do të gjeni simptomat e renditura sipas tre fazave në të cilat ndahet ecuria e sëmundjes: Stadi i hershëm, Stadi i mesëm dhe Stadi i vonë:

Simptomat e Alzheimerit në fazën e hershme.

Simptomat e hershme të Alzheimerit janë gabime të vogla të kujtesës që ndikojnë në kujtesën afatshkurtër: Për shembull, pacientët mund të mos jenë në gjendje të marrin sendet e hedhura së fundi ose të kujtojnë përmbajtjen e një bisede. Ata gjithashtu mund të "humbin fillin" në mes të një bisede. Kjo harresë dhe mungesë mendjeje në rritje mund t'i ngatërrojë dhe frikësojë të prekurit. Disa gjithashtu reagojnë ndaj tij me agresivitet, mbrojtje, depresion ose tërheqje.

Shenja të tjera të hershme të Alzheimerit mund të përfshijnë probleme të lehta të orientimit, mungesë të vozitjes dhe ngadalësim të të menduarit dhe të folurit.

Në demencën e lehtë të Alzheimerit, jeta e përditshme zakonisht ende mund të menaxhohet pa asnjë problem. Vetëm me gjëra më të komplikuara, të prekurit shpesh kanë nevojë për ndihmë, për shembull në menaxhimin e llogarisë së tyre bankare ose përdorimin e transportit publik.

Simptomat e Alzheimerit në fazën e mesme të sëmundjes

Simptomat e Alzheimerit në fazat e mesme të sëmundjes janë çrregullime të rënduara të kujtesës: pacientët janë gjithnjë e më pak në gjendje të kujtojnë ngjarje që kanë ndodhur në të kaluarën e shkurtër dhe kujtimet afatgjata (për shembull, nga dasma e tyre) gjithashtu zbehen gradualisht. Fytyrat e njohura bëhen gjithnjë e më të vështira për t'u njohur.

Rriten edhe vështirësitë në orientimin në kohë dhe hapësirë. Pacientët kërkojnë për prindërit e tyre të vdekur prej kohësh, për shembull, ose nuk mund të gjejnë më rrugën e tyre për në shtëpi nga supermarketi i njohur.

Komunikimi me pacientët gjithashtu bëhet gjithnjë e më i vështirë: të prekurit shpesh nuk janë më në gjendje të formojnë fjali të plota. Ata kanë nevojë për udhëzime të qarta, të cilat shpesh duhet të përsëriten para se të ulen në tryezën e ngrënies, për shembull.

Simptoma të tjera të mundshme të Alzheimerit në fazat e mesme të sëmundjes janë një nxitje në rritje për të lëvizur dhe shqetësim i rëndë. Për shembull, pacientët ecin pa pushim përpara dhe mbrapa ose bëjnë vazhdimisht të njëjtën pyetje. Mund të ndodhin gjithashtu frika ose besime deluzive (të tilla si grabitja).

Simptomat e Alzheimerit në fazën e vonë

Në fazat e fundit të sëmundjes, pacientët kanë nevojë për kujdes të plotë. Shumë kanë nevojë për një karrige me rrota ose janë të shtrirë në shtrat. Ata nuk i njohin më anëtarët e familjes dhe njerëzit e tjerë të afërt. Fjalimi tani është i kufizuar në disa fjalë. Së fundi, pacientët nuk mund të kontrollojnë më fshikëzën dhe zorrët e tyre (mosmbajtje urinare dhe fekale).

Kursi atipik i Alzheimerit

Në rreth një të tretën e pacientëve që e zhvillojnë sëmundjen në një moshë më të re (një grup i vogël në përgjithësi), ecuria e Alzheimerit është atipike:

 • Disa pacientë zhvillojnë ndryshime të sjelljes drejt sjelljes antisociale dhe flamboyante të ngjashme me ato që shihen në demencën frontotemporale.
 • Në një grup të dytë pacientësh, vështirësitë në gjetjen e fjalëve dhe të folurit të ngadalësuar janë simptomat kryesore.
 • Në një formë të tretë të sëmundjes, shfaqen probleme me shikimin.

Sëmundja e Alzheimerit: ekzaminimet dhe diagnoza

Marrja e historisë suaj mjekësore

Nëse dyshohet për sëmundjen e Alzheimerit, mjeku fillimisht do të flasë me ju në detaje për të marrë historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Ai do t'ju pyesë për simptomat tuaja dhe çdo sëmundje të mëparshme. Mjeku gjithashtu do të pyesë për çdo medikament që po merrni. Kjo është për shkak se disa ilaçe mund të dëmtojnë performancën e trurit. Gjatë intervistës, mjeku do të shikojë gjithashtu se sa mirë mund të përqendroheni.

Idealisht, dikush afër jush duhet t'ju shoqërojë në këtë konsultë. Sepse gjatë rrjedhës së sëmundjes së Alzheimerit, natyra e personit të prekur mund të ndryshojë gjithashtu. Mund të ndodhin faza të agresionit, dyshimit, depresionit, frikës dhe halucinacioneve. Ndryshime të tilla ndonjëherë vërehen më shpejt nga të tjerët sesa nga personi i prekur.

Ekzaminim fizik

Pas intervistës, mjeku do t'ju ekzaminojë në mënyrë rutinore. Për shembull, ai do të masë presionin e gjakut dhe do të kontrollojë reflekset e muskujve dhe refleksin e pupilës.

Testet e demencës

Krahas analizave të shkurtra të sipërpërmendura, shpesh kryhen edhe ekzaminime më të detajuara neuropsikologjike.

Ekzaminimet aparative

Nëse ka shenja të qarta të demencës, truri i pacientit zakonisht ekzaminohet duke përdorur tomografinë kompjuterike me emetim pozitron (PET/CT) ose imazhe me rezonancë magnetike (MRI, e quajtur edhe imazhe me rezonancë magnetike). Kjo mund të përdoret për të zbuluar nëse lënda e trurit është zvogëluar. Kjo do të konfirmonte dyshimin për demencë.

Studimet imazherike të kafkës përdoren gjithashtu për të përcaktuar çdo gjendje tjetër që mund të jetë përgjegjëse për simptomat e demencës, siç është një tumor në tru.

Testet laboratorike

Mostrat e gjakut dhe të urinës nga pacienti mund të përdoren gjithashtu për të përcaktuar nëse një sëmundje tjetër përveç Alzheimerit po shkakton demencën. Kjo mund të jetë një sëmundje e tiroides ose një mungesë e disa vitaminave, për shembull.

Nëse mjeku dyshon se pacienti vuan nga forma e rrallë trashëgimore e sëmundjes Alzheimer, një test gjenetik mund të japë siguri.

Sëmundja e Alzheimerit: trajtimi

Ekziston vetëm trajtim simptomatik për sëmundjen e Alzheimerit - një kurë ende nuk është e mundur. Megjithatë, terapia e duhur mund t'i ndihmojë pacientët të menaxhojnë jetën e tyre të përditshme në mënyrë të pavarur për aq kohë sa të jetë e mundur. Përveç kësaj, medikamentet e Alzheimerit dhe masat e terapisë jo-ilaçe lehtësojnë simptomat e pacientëve dhe në këtë mënyrë promovojnë cilësinë e jetës.

Barna kundër demencës

Grupe të ndryshme përbërësish aktivë përdoren në terapinë medikamentoze për sëmundjen e Alzheimerit:

Të ashtuquajturit frenues të kolinesterazës (si donpezili ose rivastigmina) bllokojnë një enzimë në tru që zbërthen acetilkolinën e lajmëtarit nervor. Ky lajmëtar është i rëndësishëm për komunikimin midis qelizave nervore, përqendrimit dhe orientimit.

Në demencën e moderuar deri në të rëndë të Alzheimerit, shpesh jepet përbërësi aktiv memantinë. Ashtu si frenuesit e kolinesterazës, ai mund të vonojë rënien e performancës mendore në disa pacientë. Më saktësisht, memantina parandalon një tepricë të glutamatit të lajmëtarit nervor që të dëmtojë qelizat e trurit. Ekspertët dyshojnë se te pacientët me Alzheimer, teprica e glutamatit kontribuon në vdekjen e qelizave nervore.

Ekstraktet nga gjethet e xhinko (Ginkgo biloba) mendohet se përmirësojnë qarkullimin e gjakut në tru dhe mbrojnë qelizat nervore. Pacientët me demencë të butë deri në mesatare të Alzheimerit mund të jenë në gjendje të përballojnë më mirë aktivitetet e përditshme përsëri. Në doza të larta, xhinko gjithashtu duket se përmirëson performancën e kujtesës dhe lehtëson simptomat psikologjike, siç tregojnë disa studime.

Barna të tjera për sëmundjen e Alzheimerit

Megjithatë, këta agjentë mund të kenë efekte anësore serioze. Këto përfshijnë një rrezik në rritje të goditjes në tru dhe rritje të vdekshmërisë. Prandaj, përdorimi i neuroleptikëve monitorohet nga afër. Përveç kësaj, këto barna duhet të merren në një dozë sa më të ulët të jetë e mundur dhe jo në një bazë afatgjatë.

Shumë pacientë me Alzheimer vuajnë gjithashtu nga depresioni. Kundër kësaj ndihmojnë antidepresantët si citalopram, paroxetine ose sertraline.

Për më tepër, sëmundjet e tjera ekzistuese themelore dhe shoqëruese, siç janë nivelet e larta të lipideve në gjak, diabeti ose presioni i lartë i gjakut duhet të trajtohen me ilaçe.

Trajtimi jo-ilaç

Masat e terapisë jo medikamente janë shumë të rëndësishme në sëmundjen e Alzheimerit. Ato mund të ndihmojnë për të vonuar humbjen e aftësive mendore dhe për të ruajtur pavarësinë në jetën e përditshme për aq kohë sa të jetë e mundur.

Trajnimi njohës mund të jetë veçanërisht i dobishëm për demencën e butë deri në mesatare të Alzheimerit: mund të trajnojë aftësinë për të mësuar dhe menduar. Për shembull, lojërat e thjeshta me fjalë, supozimi i termave ose shtimi i vjershave ose fjalëve të urta të njohura janë të përshtatshme.

Si pjesë e terapisë së sjelljes, një psikolog ose psikoterapist i ndihmon pacientët të përballojnë më mirë ankesat psikologjike si zemërimi, agresioni, ankthi dhe depresioni.

Puna autobiografike është një mënyrë e mirë për të mbajtur gjallë kujtimet e periudhave të mëparshme të jetës: të afërmit ose kujdestarët pyesin në mënyrë specifike pacientët me Alzheimer për jetën e tyre të mëparshme. Fotografitë, librat ose objektet personale mund të ndihmojnë për të evokuar kujtime.

Terapia profesionale mund të përdoret për të ruajtur dhe promovuar aftësitë e përditshme. Pacientët me Alzheimer praktikojnë veshjen, krehjen, gatimin dhe varjen e rrobave, për shembull.

Sëmundja e Alzheimerit: kursi dhe prognoza

Sëmundja e Alzheimerit çon në vdekje pas një mesatare prej tetë deri në dhjetë vjet. Ndonjëherë sëmundja përparon shumë më shpejt, ndonjëherë më ngadalë - sipas njohurive aktuale, periudha kohore varion nga tre deri në njëzet vjet. Në përgjithësi, sa më vonë të shfaqet sëmundja, aq më i shkurtër është kursi i Alzheimerit.

Parandalimi i Alzheimerit

Ashtu si me shumë sëmundje, gjasat e zhvillimit të Alzheimerit mund të reduktohen duke adoptuar një mënyrë jetese të shëndetshme. Faktorë të tillë si nivelet e ngritura të kolesterolit, mbipesha, presioni i lartë i gjakut dhe pirja e duhanit mund të nxisin në fakt Alzheimerin dhe demencë të tjera. Prandaj, faktorë të tillë rreziku duhet të shmangen ose të trajtohen nëse është e mundur.

Përveç kësaj, një dietë mesdhetare me shumë fruta, perime, peshk, vaj ulliri dhe bukë integrale duket se parandalon Alzheimerin dhe forma të tjera të demencës.

Rreziku i Alzheimerit dhe formave të tjera të demencës gjithashtu zvogëlohet nëse jeni mendërisht aktiv gjatë gjithë jetës tuaj, si në punë ashtu edhe në kohën e lirë. Për shembull, aktivitetet kulturore, enigmat dhe hobi krijues mund të stimulojnë trurin dhe të ruajnë kujtesën.

Siç kanë treguar studimet, një jetë e gjallë shoqërore mund të parandalojë gjithashtu sëmundjet e demencës si Alzheimer: sa më shumë të shoqëroheni dhe të përfshiheni në komunitete, aq më të mëdha janë gjasat që të jeni akoma mendërisht të aftë në një moshë më të madhe.