Aminoacidet

Cilat janë aminoacidet?

Aminoacidet janë "blloqet bazë të ndërtimit" të proteinave. Proteinat luajnë një rol të rëndësishëm në trupin e njeriut: ato kryejnë shumë detyra të rëndësishme dhe i japin strukturë indeve të trupit. Një i rritur i shëndetshëm dhe i dobët përbëhet nga rreth 14 deri në 18 për qind proteina.

Proteinat e trupit përbëhen nga 20 aminoacide të ndryshme. Kur prodhohen proteinat, aminoacidet lidhen së bashku sikur në një zinxhir. Dy aminoacide të bashkuara quhen dipeptide dhe tre aminoacide quhen tripeptide. Proteinat e vogla përbëhen nga një zinxhir prej rreth 50 aminoacide. Proteinat e mëdha përbëhen nga qindra ose mijëra aminoacide dhe mund të përbëhen nga dy ose më shumë zinxhirë aminoacide të palosur.

Për shkak se proteinat janë përbërësit kryesorë të shumicës së strukturave qelizore, ne duhet të konsumojmë proteina të mjaftueshme në dietën tonë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme gjatë shtatzënisë, gjatë rritjes dhe kur indet dëmtohen si rezultat i lëndimit ose sëmundjes.

Aminoacidet thelbësore