BCAA (aminoacidet me zinxhir të degëzuar)

Prezantimi

BCAA është shkurtesa për termin anglisht: Amino Acidet me zinxhir të degëzuar. Aminoacidet valinë, leucine dhe izoleucina i përkasin BCAA. Ato i përkasin aminoacideve thelbësore dhe nuk mund të prodhohen nga vetë trupi.

Prandaj, ato duhet të merren me ushqim. BCAA janë të përfshira në ndërtimin e muskujve dhe furnizimin e muskujve. Ata gjithashtu kanë një ndikim të rëndësishëm në formimin e indeve të ndryshme dhe në të njëjtën kohë mbështetjen shërimi i plagës dhe metabolizmin.

A ka kuptim marrja e suplementeve BCAA?

BCAA përdoren gjithnjë e më shpesh si diete shtesa, veçanërisht në durim dhe stervitje me pesha, por edhe në durim sportive Nëse kjo është gjithmonë e ndjeshme, varet nga faktorë të ndryshëm. Një furnizim i BCAAs është padyshim i ndjeshëm nëse dietë është e pamjaftueshme dhe për këtë arsye ka një mungesë të proteinave në trup.

Kjo tashmë është konfirmuar nga studime të ndryshme. Nëse furnizimi me BCAA është gjithashtu i dobishëm nëse proteina të mjaftueshme dhe në këtë mënyrë BCAA furnizohen çdo ditë dietë nuk është sqaruar përfundimisht. Vini re!

Marrja e BCAA në formën e suplemente ushqimore nuk është absolutisht e nevojshme për zvogëlimin e dhjamit ose grumbullimin e muskujve, pasi nevoja për BCAA zakonisht mund të mbulohet mirë nga një proteinë e pasur dietë. Marrja shtesë e BCAA nuk duhet të zëvendësojë proteina ose një vakt, por (nëse ka fare) vetëm të mbulojë shkurtimisht kërkesën e lartë për aminoacide që lindin gjatë trajnimit të muskujve. Duhet pasur kujdes për të siguruar një furnizim të mjaftueshëm të proteinave nga ushqimi.

Një furnizim i BCAAs është padyshim i ndjeshëm nëse dieta është e pamjaftueshme dhe ekziston një mungesë e proteinave në trup. Kjo tashmë është konfirmuar nga studime të ndryshme. Nëse marrja e BCAA është gjithashtu e arsyeshme, nëse proteina të mjaftueshme dhe në këtë mënyrë BCAA furnizohen me ushqimin e përditshëm, nuk është sqaruar përfundimisht.

Vini re! Marrja e BCAA në formën e suplemente ushqimore nuk është absolutisht e nevojshme për zvogëlimin e dhjamit ose ndërtimin e muskujve, pasi nevoja për BCAA zakonisht mund të mbulohet mirë nga një dietë e pasur me proteina. Marrja shtesë e BCAA nuk duhet të zëvendësojë proteina ose një vakt, por (nëse ka fare) vetëm të mbulojë shkurtimisht kërkesën e lartë për aminoacide që lindin gjatë trajnimit të muskujve. Duhet pasur kujdes për të siguruar një furnizim të mjaftueshëm të proteinave nga dieta.

BCAA dhe ndërtimi i muskujve

BCAA gëzon popullaritet të madh në Bodybuilding skena dhe në stervitje me pesha. Një avantazh i BCAA për ndërtimin e muskujve është se këto aminoacide mund të absorbohen drejtpërdrejt në muskuj, ndërsa aminoacidet e tjera duhet të përpunohen në mëlçi para. Për këtë arsye BCAA siguron energji për trajnimin e muskujve shumë shpejt dhe furnizon muskujt me aminoacide shpejt pas trajnimit.

Sidomos aminoacidet leucine dhe izoleucina janë shumë të rëndësishme për formimin e proteinave muskulore. Në të njëjtën kohë ato parandalojnë ndarjen e masës muskulore për të formuar glukozë. Rreth 35 për qind e shtrëngimit (të aftë për tkurrje aktive) proteinat në muskuj përbëhet nga BCAA.

Sidoqoftë, aminoacidet thelbësore nuk shërbejnë vetëm si material ndërtimor i pastër për qelizat e trupit, por gjithashtu mbështesin procesin e ndërtimit të muskujve përmes efektit të tyre insulogjenik. Kjo do të thotë që BCAA përmirëson prodhimin e hormonit anabolik insulinë në mënyrë të pavarur nga karbohidratet. Kërkesa shtesë lind kryesisht drejtpërdrejt gjatë trajnimit, përmes humbjeve të lidhura me ngarkesën e aminoacideve dhe pas trajnimit, pasi më shumë aminoacide nevojiten për proceset e rigjenerimit anabolik.

Prishja ose humbja e BCAA ndodh shumë shpejt dhe masivisht gjatë një ngarkese të rëndë gjatë trajnimit, në mënyrë që një rimbushje e shpejtë e aminoacideve të ketë një efekt pozitiv në ndërtimin e muskujve. Nëse BCCA merret direkt pas trajnimit, kjo rrit çlirimin e hormonit insulinë. Ndër të tjera, insulinë transporton sheqer në qelizat muskulore, që është ekuivalente me sigurimin e energjisë. Insulina e sekretuar gjithashtu përshpejton transportin e aminoacideve thelbësore në muskuj. Kjo është arsyeja pse BCAA shpalos efektin e tyre më të madh direkt pas trajnimi forca.