Amoksicilina: efektet, aplikimi, efektet anësore

Si funksionon amoksicilina

Amoksicilina është një antibiotik nga klasa e aminopenicilinave dhe ka një efekt baktericid:

Amoksicilina absorbohet mirë kur merret nga goja dhe është e qëndrueshme ndaj acidit gastrik.

Kur përdoret amoksicilina?

Amoksicilina përdoret për infeksionet me baktere që janë të ndjeshme ndaj antibiotikut. Ndër të tjera, përdoret për:

  • Infeksionet e traktit urinar
  • Infeksionet e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes (p.sh., sinusiti, otiti media, bronkiti)
  • @Infeksionet e traktit biliar
  • @Infeksionet e lëkurës

Si përdoret amoksicilina

Amoksicilina zakonisht merret tre herë në ditë (d.m.th. në një ritëm tetë orësh), por ndonjëherë vetëm dy herë në ditë. Duhet të respektohet rreptësisht ritmi i marrjes në mënyrë që të pengohen në mënyrë optimale bakteret në rritjen e tyre.

Nëse është e mundur, antibiotiku duhet të merret në fillim të vaktit, sepse më pas tolerohet më mirë. Doza e saktë varet nga lloji dhe ashpërsia e infeksionit.

Për të parandaluar që bakteret të bëhen rezistente ndaj antibiotikut, pacientët duhet t'i përmbahen gjithmonë saktësisht sasisë, dozës dhe kohëzgjatjes së përdorimit të përshkruar nga mjeku i tyre. Mbi të gjitha, terapia nuk duhet të ndërpritet para kohe pa autorizim, edhe nëse simptomat tashmë janë përmirësuar.

Cilat janë efektet anësore të amoksicilinës?

Si një efekt anësor tipik dhe i shpeshtë i padëshirueshëm, antibiotiku mund të çojë në probleme të tretjes (si dhimbje barku, fryrje, diarre, humbje oreksi), pasi prish florën normale të zorrëve. Si rezultat, kërpudhat gjithashtu mund të përhapen gjithnjë e më shumë në zorrë, pasi ato nuk mbahen më nën kontroll nga flora e zorrëve tashmë e shqetësuar.

Efektet anësore toksike në rast të mbidozimit aksidental nuk priten me amoksicilinë, pasi ajo ka një gamë të gjerë terapeutike, pra bëhet e rrezikshme vetëm në doza jashtëzakonisht të larta.

Në disa raste sëmundjeje, antibiotiku injektohet në hapësirën e lëngut cerebrospinal (CSF) (sistemi i zgavrës në tru dhe rreth palcës kurrizore, i cili është i mbushur me lëng cerebrospinal = CSF). Ky i ashtuquajtur aplikim intratekal mund të shkaktojë probleme neurologjike.

contraindications

Amiksicilina nuk duhet të përdoret në rast të mbindjeshmërisë ndaj substancës aktive ose alergjisë së njohur ndaj penicilinës.

Ndërveprimet

Konsumimi i qumështit është i mundur pa probleme kur merret amoxicillin ndryshe nga antibiotikët e tjerë (tetraciklinat dhe fluoroquinolones).

Marrja e njëkohshme e allopurinol (ilaçe për përdhes) mund të rrisë rrezikun e efekteve anësore të lëkurës.

Kufizimi i moshës

Në infeksione të rënda, amoksicilina mund të administrohet pavarësisht nga mosha. Doza më pas zgjidhet individualisht në varësi të peshës trupore dhe moshës.

Shtatzënia dhe laktacioni

Nuk ka dëshmi të një rreziku të shtuar të keqformimit për shkak të amoksicilinës. Prandaj është një nga antibiotikët e zgjedhur në shtatzëni.

Si të merrni ilaçe me amoksicilinë

Antibiotiku amoxicillin kërkon një recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër. Mund ta merrni me recetë në barnatore.

Nga kur njihet amoksicilina?

Fleming tani e tutje e quajti këtë agjent mbrojtës penicilinë dhe kërpudhat Penicillium notatum. Amoksicilina është një derivat i penicilinës. Doli në treg në 1972, u miratua në Zvicër në 1977 dhe në Gjermani në 1981.