Prolapsi anal: Simptomat dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Kanali anal fryhet nga jashtë (nën presion)
 • Trajtimi: Shmangni kapsllëkun, mos ushtroni presion të tepërt gjatë jashtëqitjes, në varësi të ashpërsisë, rekomandohet trajtimi kirurgjik.
 • Diagnoza: Në bazë të simptomave, ekzaminimi vizual dhe palpues, mundësisht rektoskopia, ekzaminimi me rreze X.
 • Prognoza: Trajtimi i hershëm zvogëlon rrezikun e komplikimeve dhe përkeqësimit të simptomave; si rregull, pacientët janë përsëri pa simptoma pas operacionit.
 • Parandalimi: dietë e ekuilibruar për lëvizje normale të zorrëve, shmangia e kapsllëkut, ushtrimet e mjaftueshme, trajtimi i hershëm nga mjeku

Çfarë është prolapsi anal?

Prolapsi anal zakonisht vazhdon në faza. Në fillim, prolapsi i kanalit anal ndodh vetëm kur të sëmurët shtyjnë fort tualetin. Pas defekimit, kanali anal tërhiqet përsëri. Në rrjedhën e mëtejshme, një prolaps i anusit tashmë ndodh gjatë kollitjes ose përpjekjeve të mëdha të ngritjes.

Mund të mësoni më shumë rreth prolapsit rektal në artikullin tonë Prolapsi rektal.

Mjekët zakonisht e njohin prolapsin anal në shikim të parë, pasi vetëm disa palosje të lëkurës dalin nga anusi. Të prekurit shpesh kanë edhe hemorroide. Nëse ka hemorroide të theksuara, dallimi nga indi i prolapsit anal nuk është aq i lehtë në disa raste. Megjithatë, nëse të gjitha fryrjet e mukozës kanë prolapsuar, nuk është më prolapsi anal, por prolapsi rektal.

Më shpesh, të sëmurët vërejnë se një pjesë e zorrëve është kthyer nga brenda. Në disa njerëz, kjo është vetëm e përkohshme kur ka presion të fortë, si p.sh. në tualet ose ngritje e rëndë. Në të tjerat, zorra mbetet përgjithmonë e kthyer nga brenda.

Në disa raste shfaqet kruajtje, dhe në disa raste ndodh mosmbajtje e zorrëve. Sa e theksuar është mosmbajtja varet nga shkalla e prolapsit. Në prolapsin anal, zakonisht nuk është aq i theksuar sa në prolapsin rektal. Përveç kësaj, mukoza e ekspozuar e zorrëve prodhon lëng pandërprerë, kështu që përveç inkontinencës, pacientët ndjejnë se janë vazhdimisht të lagur. Në disa raste, ndodh gjakderdhja e mukozës.

Si trajtohet prolapsi anal?

Trajtimi i prolapsit anal varet nga ashpërsia. Vetëm në raste të rralla është një formë e lehtë e prolapsit anal që nuk kërkon ndërhyrje kirurgjikale, të paktën fillimisht. Megjithatë, në shumë raste, mjeku rekomandon kirurgji, veçanërisht nëse ka mosmbajtjeje. Tek fëmijët, operacioni zakonisht nuk është i nevojshëm. Këtu, trajtimi i vazhdueshëm i sëmundjes themelore (si fibroza cistike) zakonisht është gjithashtu terapia më e mirë për prolapsin anal.

Opsionet e trajtimit jo-kirurgjikal

Nëse ka prolaps të butë anal, ai tërhiqet vetë ose mund të shtyhet prapa, mund të merret në konsideratë një terapi alternative, jokirurgjikale. Mjekët rekomandojnë masa të ndryshme këtu për të mbështetur tretjen e shëndetshme:

 • Hani mjaft fibra dietike
 • Pini lëngje të mjaftueshëm
 • Uluni më pak
 • Lëvizni shumë

Opsionet e trajtimit kirurgjik

 • Kirurgjia përmes zgavrës së barkut: Kirurgjia përmes zgavrës së barkut kryhet ose nëpërmjet një prerjeje abdominale (laparotomi) ose një laparoskopie. Në këtë procedurë, mjeku rregullon rektumin në mënyrë të tillë që të mos jetë më e mundur që ai të ulet. Ai qep zorrën në nivelin e sakrumit (rektopeksia), dhe në disa raste një rrjetë plastike e mban zorrën në pozicionin e dëshiruar. Ndonjëherë kirurgu duhet të heqë një pjesë të caktuar të zorrës së trashë për shtrëngim (rezeksion sigmoid).

Në përgjithësi, nëse operacioni kryhet nëpërmjet zgavrës së barkut, rreziku i përsëritjes së prolapsit anal është më i ulët. Megjithatë, me këtë metodë kirurgjikale ekziston një rrezik më i lartë i komplikimeve që ndodhin gjatë ose pas operacionit.

Për operacionet në shumicën e rasteve pacientët qëndrojnë në spital për disa ditë. Nëse operacionet do të kryhen nën anestezi të përgjithshme ose të pjesshme dhe sa kohë është planifikuar qëndrimi në spital varet nga faktorë të ndryshëm. Për shembull, se cila është gjendja shëndetësore e personit të prekur.

Si ndodh prolapsi anal dhe a ka faktorë rreziku?

Shkaqet e prolapsit anal janë të ndryshme. Muskujt e dobët të legenit luajnë një rol të rëndësishëm. Prandaj, kjo është gjithashtu një pikënisje e rëndësishme në terapi dhe kujdes pasues.

Tek të rriturit, një rënie e përgjithshme e dyshemesë së legenit është shpesh shkaktare, kështu që në disa raste organet e tjera, si mitra ose fshikëza, gjithashtu prolapsojnë. Herë pas here, për shembull, procesi i lindjes shkakton dëmtim të dyshemesë së legenit, duke rritur rrezikun e prolapsit anal në pleqëri.

 • Hemorroide me ashpërsi të lartë
 • Dëmtime neurologjike të nervave në legen
 • Lëndimet e muskujve të sfinkterit
 • Ndërhyrjet gjinekologjike
 • Keqformime kongjenitale
 • inflamacionet
 • Sëmundjet e tumorit

Si diagnostikohet prolapsi anal?

Nëse inkontinenca dhe shkalla e prolapsit anal nuk mund të vlerësohen, mjekët në raste të rralla mund të sugjerojnë një të ashtuquajtur defekogram. Kjo përfshin defekimin e pacientit nën fluoroskopinë me rreze X. Megjithatë, ky ekzaminim shumë i pakëndshëm për pacientin nuk është rregull dhe përdoret vetëm për pyetje të veçanta.

Cila është prognoza për prolapsin anal?

Sa më herët të zbulohet dhe trajtohet prolapsi anal, aq më të mira janë shanset për shërim dhe aq më të ulëta janë rreziqet e mundshme. Prolapsi anal është vetëm në raste të rralla kërcënuese për jetën. Zorrët zakonisht mund të shtyhen prapa dhe nuk ka shtrëngim. Nëse kjo ndodh, operacioni urgjent është i nevojshëm në raste të rralla për të parandaluar vdekjen e pjesës së zorrëve që ka rënë.

Sidomos për pacientët më të rinj, mjekët rekomandojnë procedurën përmes murit të barkut. Tek njerëzit e moshuar, ata peshojnë rrezikun zakonisht të lartë kirurgjik për një procedurë kaq të madhe.

Pas procedurës, prolapsi anal zakonisht zgjidhet. Megjithatë, është e rëndësishme që personat e prekur t'u kushtojnë vëmendje më pas aspekteve të mëposhtme:

 • Kushtojini vëmendje një diete të ekuilibruar
 • Parandaloni kapsllëkun e mundshëm në një fazë të hershme
 • Forconi dyshemenë e legenit përmes sportit

Si të parandaloni prolapsin anal?

Ekzistojnë masa për të reduktuar faktorët e rrezikut të ndikueshëm për prolapsin anal. Një nga shkaqet kryesore të prolapsit anal është presioni i lartë në rektum. Për këtë arsye, këshillohet t'i kushtoni vëmendje një diete të ekuilibruar dhe tretjes së shëndetshme. Diarreja, kapsllëku si dhe presioni i madh në tualet duhet të shmangen sa më shumë që të jetë e mundur.

Në të njëjtën kohë, ka shumë faktorë si mosha, gjinia apo sëmundje të tjera që rrisin rrezikun e prolapsit anal, por që nuk mund të ndikohen.