Anemia (gjak i ulët): Shkaqet, Simptomat

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: marramendje, dhimbje koke, reduktim të performancës, gulçim, zhurmë në veshë, lëkurë dhe mukozë të zbehtë, gjuhë e kuqe e lëmuar, nganjëherë thonj të brishtë, qoshe të përflakur të gojës
 • Shkaqet: Dëmtimi i formimit të gjakut, p.sh. për shkak të mungesës së hekurit, acidit folik, vitaminës B12, dobësisë së veshkave, inflamacionit, humbjes së gjakut, rritjes së ndarjes së qelizave të kuqe të gjakut, çrregullimit të shpërndarjes së gjakut.
 • Trajtimi: Në varësi të shkakut, p.sh. furnizimi me elementë gjurmë të mangët, rregullimi i të ushqyerit, administrimi i hormoneve, transfuzioni i gjakut nëse është e nevojshme, trajtimi i sëmundjeve themelore (p.sh. inflamacion ose infeksion)
 • Diagnoza: analiza e gjakut, përcaktimi i numrit të qelizave të kuqe të gjakut, përmbajtja e hemoglobinës, vlerësimi i pamjes së qelizave të kuqe të gjakut, ekzaminimi i palcës së eshtrave nëse është e nevojshme.
 • Kur të shihni një mjek? Gjithmonë nëse dyshohet për anemi
 • Parandalimi: Dietë e ekuilibruar, kontrolle për sëmundje kronike

Isfarë është anemia?

Hemoglobina është një proteinë që përmban hekur që transporton oksigjenin nga mushkëritë në qelizat e trupit. Në rrugën e kthimit, ai merr dioksidin e karbonit (CO2), i cili është një produkt i mbeturinave të metabolizmit të qelizave, në mushkëri. Aty, CO2 lirohet me frymëmarrje.

Në rastin e anemisë, ka shumë pak hemoglobinë, kështu që qelizat e trupit nuk furnizohen më me oksigjen të mjaftueshëm.

Format e anemisë

Mjekët bëjnë dallimin midis llojeve të ndryshme të anemisë në varësi të formës dhe pamjes së rruazave të kuqe të gjakut nën mikroskop dhe sa hemoglobinë përmbajnë ato:

 • Anemia mikrocitare hipokromike: Qelizat e kuqe të gjakut janë shumë të vogla dhe përmbajnë shumë pak hemoglobinë. Një shembull tipik i kësaj forme të anemisë është anemia nga mungesa e hekurit.
 • Anemia normocitike, normokromike: Kjo formë e anemisë shkaktohet nga humbja e rëndë e gjakut. Qelizat e kuqe të gjakut kanë përmasa normale dhe përmbajnë sasi normale të hemoglobinës.

Anemia mund të klasifikohet edhe sipas shkaqeve të saj. Mjekët dallojnë format e mëposhtme:

 • Anemia për shkak të hematopoiezës së dëmtuar
 • Anemia për shkak të rritjes së ndarjes së qelizave të kuqe të gjakut në trup
 • Anemia për shkak të humbjes së eritrociteve (gjakderdhje)
 • Anemia për shkak të një çrregullimi të shpërndarjes së qelizave të kuqe të gjakut në trup

Simptomat e anemisë

Anemia jo vetëm që ka shumë shkaqe, por shoqërohet edhe me simptoma të shumta që nuk janë gjithmonë të qarta. Megjithatë, tipike për të gjitha anemitë janë simptomat që vijnë nga furnizimi i pamjaftueshëm me oksigjen në trup:

 • marramendje
 • dhimbje koke
 • Performanca e reduktuar mendore dhe fizike
 • Frymëmarrje e shkurtër (dyspnea) në sforcim, në anemi të avancuar edhe në pushim
 • Palpitacione dhe zhurmë në vesh
 • Lëkura e zbehtë, konjuktiva dhe mukoza

Në varësi të llojit të anemisë, mund të shfaqen edhe simptoma të tjera. Disa shembuj:

 • Anemia nga mungesa e hekurit: Flokë dhe thonjtë e brishtë, fytyrë e zbehtë, qoshe të përflakur të gojës dhe mukozave
 • Anemi pernicioze/anemi nga mungesa e vitaminës B12: probleme me kujtesën, humbje oreksi, gjuha djegëse, probleme me tretjen si kapsllëk ose diarre, humbje peshe
 • Anemia hemolitike: ikter (verdhëz) me njollë të verdhë të lëkurës dhe ngjyrë të verdhë të zonës fillimisht të bardhë në sy
 • Anemia për shkak të gjakderdhjes së brendshme: Jashtëqitje e zezë (jashtëqitje e zinj ose melena) ose gjak i kuq në jashtëqitje ose urinë, kolaps qarkullues, presion i ulët i gjakut, rrahje të larta të zemrës

Shkaqet e anemisë

Shpesh është një gjetje dytësore e sëmundjeve kronike. Përveç kësaj, anemia shfaqet më shpesh në pleqëri si rezultat i proceseve të rigjenerimit më të ngadaltë.

Në përgjithësi, anemia mund të ndahet në grupet e mëposhtme sipas mekanizmit të origjinës:

Anemia për shkak të çrregullimeve të hematopoiezës

Formimi i gjakut është një proces i ndjeshëm dhe disa faktorë e prishin atë në faza të ndryshme. Qelizat e gjakut formohen në palcën e eshtrave: lloje të ndryshme të qelizave të gjakut, duke përfshirë prekursorët e rruazave të kuqe të gjakut, zhvillohen nga të ashtuquajturat qeliza burimore me ndihmën e substancave të ndryshme mesazhere (hormoneve).

Mungesa e blloqeve ndërtuese, hormoneve ose vitaminave, si dhe sëmundjet e palcës së eshtrave si inflamacioni ose leuçemia (kanceri i gjakut) dëmtojnë formimin e gjakut. Kjo rezulton në formimin e qelizave të kuqe të gjakut që nuk janë plotësisht funksionale dhe nuk sigurojnë transport të mjaftueshëm të oksigjenit.

Format më të zakonshme të anemisë shkaktohen nga ky lloj çrregullimi i formimit të gjakut:

Anemia nga mungesa e acidit folik: Acidi folik është thelbësor për ndarjen e qelizave dhe formimin e gjakut. Vitamina gjendet veçanërisht në lloje të ndryshme të lakrës (si brokoli), spinaqit, shpargut dhe marules me gjethe. Prandaj, kequshqyerja ndonjëherë shkakton anemi të mungesës së acidit folik. Kjo formë e anemisë ndonjëherë zhvillohet edhe me abuzimin e rëndë të alkoolit. Kjo është një anemi makrocitike, hiperkromike.

Anemia nga mungesa e vitaminës B12: Vitamina B12 (kobalamina) është e rëndësishme për formimin e qelizave të reja dhe metabolizmin e blloqeve të ndryshme ndërtuese të proteinave (aminoacide), ndër të tjera. Një mungesë zakonisht shkaktohet nga përthithja e dëmtuar e vitaminës në trup, për shembull në gastrit kronik ose sëmundje celiac. Ashtu si me mungesën e acidit folik, kjo rezulton në anemi makrocitike, hiperkromike.

Anemia renale: Kjo formë e anemisë shkaktohet nga veshkat që prodhojnë shumë pak eritropoietinë për shkak të një mangësie funksionale. Ky hormon stimulon formimin e qelizave të kuqe të gjakut në palcën e eshtrave, e cila është arsyeja pse mungesa e tij çon në anemi. Insuficienca renale është rezultat i sëmundjes kronike të veshkave ose dëmtimit të veshkave, për shembull. Anemia renale që rezulton zakonisht përkeqësohet nga një jetëgjatësi e shkurtuar e rruazave të kuqe të gjakut dhe larja e gjakut (dializa) që shpesh kërkohet nga pacientët kronikë me veshka.

Anemia aplastike: Në këtë rast zvogëlohet formimi i të gjitha qelizave të gjakut (rruazat e kuqe dhe të bardha të gjakut, trombocitet). Arsyeja është një çrregullim funksional i palcës së eshtrave, i cili është i lindur (p.sh. anemia Fanconi) ose i fituar (p.sh. me ilaçe, toksina, rrezatim jonizues ose sëmundje të caktuara infektive).

Anemia për shkak të sëmundjeve të tjera: Anemia e shkaktuar nga inflamacioni, infeksionet virale, kanceri (si leucemia), kimioterapia ose sëmundjet autoimune shpesh nënvlerësohet. Sëmundjet kronike në veçanti janë ndër shkaqet më të zakonshme të anemisë. Në varësi të ashpërsisë së tyre, ato ndikojnë në formimin e gjakut në shkallë të ndryshme dhe çojnë në anemi me qeliza të vogla.

Anemia për shkak të gjakderdhjes

Humbja e gjakut ndodh kur gjaku rrjedh nga një plagë e jashtme ose e brendshme. Ndonjëherë shkaku është një dëmtim i hapur si pasojë e një aksidenti, por ndonjëherë edhe burimet e vogla të gjakderdhjes çojnë në humbje kronike të gjakut, e cila me kalimin e kohës zhvillohet në anemi.

Ky është rasti, për shembull, me një ulçerë të stomakut me gjakderdhje të pazbuluar ose me hemorroide.

Anemia për shkak të gjakderdhjes akute ose kronike njihet gjithashtu si anemi gjakderdhëse.

Anemia për shkak të rritjes së ndarjes së eritrociteve

Arsyeja për këtë ndonjëherë qëndron në vetë qelizat e kuqe të gjakut (anemia hemolitike korpuskulare): Eritrocitet zakonisht kanë një defekt gjenetik dhe për këtë arsye prishen para kohe.

Ky është rasti me aneminë drapërocitare, për shembull: këtu qelizat e kuqe të gjakut nuk janë – siç ndodh zakonisht – në formë disku dhe pak të gërvishtura nga të dyja anët, por në formë drapëri. Ata grumbullohen lehtësisht së bashku dhe shpërbëhen gjithnjë e më shumë në shpretkë. Një shembull tjetër është anemia e qelizave globulare me eritrocite sferike.

Në anemi hemolitike ekstrakorpuskulare, shkaku qëndron jashtë eritrociteve. Për shembull, qelizat e kuqe të gjakut shkatërrohen mekanikisht, si për shembull nga valvulat artificiale të zemrës.

Në raste të tjera, kimikatet, mjekimet, reaksionet imune ose agjentët infektivë (të tillë si patogjenët e malaries) janë përgjegjës për prishjen e tepërt të qelizave të kuqe të gjakut.

Anemia për shkak të një çrregullimi të shpërndarjes

Anemia: Trajtim

Trajtimi i anemisë varet nga shkaku dhe ashpërsia e anemisë. Disa shembuj:

 • Nëse ka mungesë hekuri, vitamine B12 ose acid folik, deficiti kompensohet me mjekimin e duhur, si tableta hekuri ose acidi folik. Megjithatë, ju duhet të merrni suplemente të tilla vetëm nëse rekomandohet nga mjeku (sidomos suplementet e hekurit).
 • Nëse kequshqyerja luan një rol (si mungesa e acidit folik, mungesa e hekurit) në zhvillimin e anemisë, këshillohet të rregulloni dietën tuaj.
 • Nëse gjakderdhja është shkaku i anemisë, ajo duhet të ndalet. Për shembull, mjekët do të trajtojnë një ulçerë gjakderdhjeje në stomak me një operacion. Nëse humbja e gjakut është shumë e rëndë, pacienti merr infuzione të koncentratit të qelizave të kuqe të gjakut (“transfuzion gjaku”).
 • Pacientët me anemi renale marrin eritropoietin për të kompensuar mungesën e hormonit të formimit të gjakut.
 • Në format e rënda kongjenitale të anemisë, siç është anemia drapërqelizore, transplantimi i qelizave staminale mund të jetë i dobishëm.

Disa njerëz pyesin se çfarë ndodh nëse anemia nuk trajtohet. Si rezultat i transportit të reduktuar të oksigjenit, anemia e patrajtuar është një barrë e madhe për trupin. Nëse një sëmundje e rëndë është shkaku i anemisë dhe ajo mbetet e patrajtuar, pasojat kërcënuese për jetën janë të mundshme.

Nëse dikush është i paaftë për të punuar për shkak të anemisë varet nga ashpërsia e saj dhe shkaku që shkakton.

Anemia: Kur të shkoni te mjeku?

Nëse mendoni se vuani nga anemia, këshillohet që së shpejti të shkoni te mjeku. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse zbuloni gjak në jashtëqitje, urinë ose të vjella. Kjo është ndoshta për shkak të gjakderdhjes serioze të brendshme.

Është e këshillueshme që gratë me menstruacione jashtëzakonisht të rënda, perioda shumë të shpeshta ose shumë të zgjatura të konsultohen me një gjinekolog.

Anemia: ekzaminime dhe diagnoza

Nëse dyshohet për anemi, mjeku do të marrë një mostër gjaku për ta ekzaminuar atë në laborator. Gjatë këtij testi gjaku, mjeku do t'i kushtojë vëmendje të veçantë parametrave të mëposhtëm:

 • Hematokriti: Vlera e hematokritit tregon raportin e qelizave të ngurta me pjesën e lëngshme të gjakut. Tek njerëzit e shëndetshëm, qelizat përbëjnë rreth 40 deri në 50 për qind të gjakut. Në anemi, megjithatë, vlera e hematokritit zvogëlohet.
 • Numri i eritrociteve: Nëse numri i qelizave të kuqe të gjakut zvogëlohet, kjo mund të jetë për shkak të një çrregullimi të formimit të gjakut.
 • Hemoglobina: Në anemi, vlera e hemoglobinës (Hb) është shumë e ulët.
 • MCH (hemoglobina mesatare korpuskulare): Tregon përmbajtjen mesatare të hemoglobinës në një qelizë të kuqe të gjakut. Nëse eritrociti ka shumë pak hemoglobinë, kjo quhet anemi hipokromike. Nëse përmbajtja e hemoglobinës rritet, kjo tregon anemi hiperkromike. Nëse anemia është e pranishme edhe pse vlerat e MCH janë normale, kjo quhet anemi normokromike.
 • Ferritina e serumit: Kjo është vlera më e rëndësishme laboratorike për vlerësimin e rezervave të hekurit. Nëse është e ulët, ka mungesë hekuri.
 • Retikulocitet: Këto janë qelizat e reja pararendëse të qelizave të kuqe të gjakut. Nëse numri i tyre rritet, kjo tregon anemi që ekziston prej disa kohësh, anemi për shkak të formimit të dëmtuar të gjakut ose rritje të prishjes së eritrociteve.

Nëse shkaku i anemisë është i paqartë, mjeku do të kryejë teste shtesë diagnostikuese:

 • Testi i gjakut okult: Kjo zbulon gjurmë gjaku në jashtëqitje që nuk janë të dukshme me sy të lirë. Gjaku okult tregon gjakderdhje të vogla në traktin tretës.
 • Endoskopia: Me anë të gastroskopisë dhe kolonoskopisë, burimet e gjakderdhjes në traktin tretës mund të zbulohen dhe ndalohen në të njëjtën kohë.
 • Diagnostifikimi i palcës së eshtrave: Kjo i mundëson mjekut të zbulojë anemi serioze me çrregullime të palcës së eshtrave (si anemia aplastike). Disa forma të leukemisë, të cilat shpesh shoqërohen me anemi, mund të zbulohen gjithashtu duke analizuar qelizat e palcës së eshtrave.

Anemia: Parandalimi

Ushqimet që përmbajnë vitaminë B12 gjithashtu duhet të jenë pjesë e rregullt e dietës suaj. Këto përfshijnë peshkun, mishin, vezët dhe produktet e qumështit.

Një marrje adekuate e hekurit është veçanërisht e rëndësishme për gratë: Një pjesë e këtij elementi gjurmë të rëndësishëm humbet rregullisht gjatë menstruacioneve. Në veçanti, gratë me perioda të rënda dhe të zgjatura (menorragji) shpesh zhvillojnë anemi nga mungesa e hekurit.

Megjithatë, atletët janë gjithashtu të ndjeshëm ndaj mungesës së hekurit pasi nxjerrin më shumë hekur me djersën e tyre. Ushqimet e pasura me hekur si mëlçia, mishi i kuq, majdanozi, drithërat integrale, bishtajat, farat e susamit dhe arrat ndihmojnë në mbulimin e nevojave për hekur.

Pyetje të shpeshta në lidhje me aneminë

Isfarë është anemia?

Anemia është mungesa e qelizave të kuqe të gjakut të shëndetshme në trup. Duke qenë se këto qeliza gjaku janë përgjegjëse për transportin e oksigjenit, mungesa mund të shkaktojë simptoma të tilla si lodhje, dobësi, gulçim ose marramendje. Shkaqet e mundshme të anemisë përfshijnë gjakderdhje të brendshme ose të jashtme, mungesë hekuri ose vitaminash, sëmundje kronike si kanceri dhe çrregullime gjenetike.

Çfarë duhet të bëni nëse keni anemi?

Duhet të keni shenja të mundshme të anemisë të kontrolluara nga një mjek. Nëse anemia është realisht e pranishme, trajtimi do të varet nga shkaku dhe ashpërsia e saj. Kjo mund të përfshijë, për shembull, administrimin e hekurit, vitaminës B12 ose acidit folik, një transfuzion gjaku dhe/ose një ndryshim në dietë (p.sh. në rastin e mungesës së hekurit).

Çfarë duhet të hani nëse keni anemi?

Cilat janë vlerat e gjakut për aneminë?

Në anemi, vlerat e gjakut për hemoglobinën, hematokritin dhe eritrocitet (rruazat e kuqe të gjakut) janë ulur. Në rastin e anemisë me mungesë hekuri, ferritina e serumit gjithashtu reduktohet dhe transferrina rritet. Në varësi të llojit të anemisë, vlerat e tjera të gjakut mund të rriten ose ulen (p.sh. MCV, MCH).

Nga vjen anemia?

Anemia ndodh kur trupi nuk prodhon mjaftueshëm qeliza të kuqe të gjakut, ato shpërbëhen shumë shpejt ose humbasin në sasi të mëdha. Shkaqet e mundshme përfshijnë mungesën e hekurit, vitaminës B12 ose acidit folik, sëmundjet kronike të veshkave, kancerin, inflamacionin, infeksionet, çrregullimet gjenetike, gjakderdhjen akute ose kronike (p.sh. në rastin e ulçerës në stomak) dhe medikamente të caktuara.

Cilat janë simptomat e anemisë?

Kur është anemia e rrezikshme?

Anemia e rëndë ose kronike e patrajtuar mund të jetë e rrezikshme pasi çon në mungesë të oksigjenit në organe. Kjo mund të shkaktojë probleme me zemrën ose dëmtim të trurit, ndër të tjera. Në gratë shtatzëna, anemia rrit rrezikun e lindjes së parakohshme dhe peshës së ulët të fëmijës.

A mund të shërohet anemia?

Anemia është e shërueshme në shumicën e rasteve. Në varësi të shkakut, trajtimi përfshin, për shembull, suplemente të hekurit ose acidit folik, ilaçe për të stimuluar formimin e gjakut ose transfuzionet e gjakut. Në rastet kronike, trajtimi afatgjatë mund të jetë i nevojshëm.