Anestezia: Fushat e Aplikimit, Metodat, Efektet

Çfarë është anestezia?

Anestezia përdoret për të vënë pacientët në një gjumë artificial. Për këtë qëllim specialisti përgjegjës (anesteziologu) përdor barna të ndryshme dhe/ose përzierje gazi.

Anestezia mundëson kryerjen e operacioneve dhe procedurave të caktuara ekzaminimi që përndryshe do të ishin të mundshme vetëm në dhimbje ekstreme. Ekzistojnë procedura të ndryshme, të cilat ndryshojnë, ndër të tjera, në efektet anësore anestezike dhe në fushat e aplikimit.

Anestezia inhaluese

Në anestezinë inhaluese, anestezia prodhohet duke thithur barna të gazta, për shembull sevofluran, izofluran ose oksid azoti. Këta të ashtuquajtur anestetikë të avullueshëm, nga njëra anë, fikin vetëdijen, por gjithashtu reduktojnë ndjesinë e dhimbjes.

Anestezia inhalative është forma më e vjetër e anestezisë dhe sot zakonisht kombinohet me procedura të tjera. Vetëm anestezia inhaluese përdoret herë pas here tek fëmijët.

Anestezia totale intravenoze (TIA)

Anestezi e ekuilibruar

Anestezia e ekuilibruar kombinon dy metodat e përmendura më sipër. Kështu, në fillim të anestezisë, pacienti zakonisht merr medikamente intravenoze dhe gjatë operacionit merr frymë edhe me gazra anestezikë. Kjo redukton shumë efekte anësore anestezike dhe konsumimin e qetësuesve të fortë.

Informacione të mëtejshme: Anestezia lokale

Për disa operacione, mjafton të fiket vetëm ndjesia e dhimbjes në një zonë të caktuar. Për më shumë informacion, shihni anestezinë lokale.

Informacione të mëtejshme: Anestezia spinale

Në një formë të veçantë të anestezisë lokale, anestezioni injektohet në kanalin kurrizor. Më shumë për këtë mund të lexoni në tekstin Anestezia spinale.

Informacione të mëtejshme: Anestezia peridurale (PDA).

Ekziston një mundësi tjetër për të fikur ndjesinë e dhimbjes afër palcës kurrizore. Lexoni gjithçka në lidhje me të në artikullin Anestezia Peridurale.

Kur kryhet anestezia?

operacionet

Arsyeja më e zakonshme për anestezi është operacioni. Shumë operacione, për shembull në organet e barkut, bëhen të mundshme në radhë të parë. Vetëdija e reduktuar gjithashtu redukton stresin e pacientit dhe nxit rikuperimin pas operacionit. Anestezia gjithashtu i jep kirurgut kushtet më të mira të mundshme të punës, sepse pacienti nuk lëviz. Kjo është shumë e rëndësishme, për shembull, gjatë operacioneve në tru ose në enët e gjakut.

Provimet

Disa procedura ekzaminimi kërkojnë gjithashtu anestezi. Për shembull, gjatë një bronkoskopie me një tub të ngurtë përmes trakesë, pacienti do të përjetonte dhimbje të forta dhe kollë nëse nuk anestezohej. Megjithatë, edhe foshnjat tek të cilët duhet të kryhet MRI, shpesh u jepet anestezi në mënyrë që ata të mund të qëndrojnë të qetë. Përndryshe, imazhet e marra do të ishin të paqarta dhe të papërdorshme.

Mjekësia e urgjencës

Nëse një pacient i pengohet frymëmarrja e pavarur, për shembull pas një arresti kardiak, aksidenti serioz ose reaksioni alergjik, ai ose ajo duhet të ventilohet artificialisht. Nga njëra anë, anestezia e bën më të lehtë administrimin e sigurt të frymëmarrjes artificiale; nga ana tjetër, lehtëson dhimbjen që edhe pacientët pa ndjenja ende e ndjejnë.

Çfarë bëhet gjatë anestezisë?

Për anestezi, anesteziologu përdor përzierje gaz-ajër si dhe barna të ndryshme. Këto mund të ndahen në tre grupe.

  • Hipnotikët (pilula për gjumë) kryesisht e fikin vetëdijen. Një shembull është propofol.
  • Analgjezikët (ilaçët kundër dhimbjeve) e shtypin ndjesinë e dhimbjes. Për anestezi jepni analgjezikë të fortë nga grupi i opioideve.
  • Relaksuesit e muskujve relaksojnë muskujt dhe imobilizojnë pacientin. Në varësi të aplikimit, ato nuk duhet të përdoren për çdo anestezi.

Informacion për anestezinë

Para një anestezi të planifikuar, anesteziologu informon pacientin në një bisedë të detajuar për procedurën e planifikuar për të. Ai gjithashtu pyet për ndonjë sëmundje të mëparshme dhe pyet për ndonjë medikament të marrë rregullisht. Në këtë mënyrë, mjeku vlerëson rrezikun e anestezisë dhe përzgjedh medikamentet e duhura. Nëse pacienti është shumë i shqetësuar dhe i frikësuar nga anestezia, ai i jep edhe një qetësues për ta ndihmuar të relaksohet.

Induksioni i anestezisë

Para induksionit të anestezisë, pacienti merr frymë me oksigjen të pastër për disa minuta. Kjo krijon një rezervë oksigjeni në gjak për futjen e mëvonshme të tubit të frymëmarrjes (intubim). Në të njëjtën kohë, mjeku vendos një gjilpërë në venë, për shembull në dorën e pacientit, përmes së cilës ai mund të injektojë ilaçin. Një qetësues i fortë për dhimbjet pasohet nga një pilulë gjumi me dozë të lartë, duke bërë që pacienti të humbasë vetëdijen brenda pak sekondave dhe të ndalojë frymëmarrjen vetë.

Gjatë operacioneve më të gjata, pacienti ngrohet me një ngrohës me ventilator sepse në të kundërt trupi do të ftohet shpejt. Një monitor monitorues gjithashtu shfaq vazhdimisht funksione të rëndësishme jetësore si presioni i gjakut, pulsi, aktiviteti i zemrës dhe ritmi i frymëmarrjes. Kjo i lejon anesteziologut të identifikojë shpejt komplikimet e mundshme të anestezisë.

Induksioni i Sekuencës së Shpejtë

Një formë e veçantë e induksionit të anestezisë quhet induksion i sekuencës së shpejtë (RSI). Këtu, medikamentet anestezike administrohen në vazhdimësi të shpejtë dhe ndërkohë nuk kërkohet ventilim me maskë. Përdoret kryesisht në pacientët që nuk agjërojnë, gratë shtatzëna dhe pacientët me çrregullime të caktuara gastrointestinale dhe parandalon që përmbajtja e stomakut të rrjedhë përsëri në trake.

Vazhdimi i anestezisë dhe induksioni i anestezisë

Pas operacionit, pacienti monitorohet në dhomën e rikuperimit. Një mjek është vazhdimisht në dispozicion atje për të administruar qetësues nëse është e nevojshme dhe për të vlerësuar funksionet jetësore të pacientit.

Cilat janë rreziqet e anestezisë?

Anestezia e përgjithshme mbart rrezikun e shumë efekteve anësore. Medikamentet anestezike mund të shkaktojnë rënie të menjëhershme të presionit të gjakut ose aritmi kardiake, ndër të tjera. Më pas, anesteziologu i trajton këto me barna që mbështesin qarkullimin. Të gjitha barnat e përdorura gjithashtu mund të shkaktojnë reaksione të rënda alergjike.

Probleme gjatë ventilimit

Një ndërlikim i mundshëm është dëmtimi i dhëmbëve, pasi mjeku e fut tubin në trake me një instrument të veçantë (laringoskop). Prandaj, protezat hiqen para operacionit. Vetë tubi gjithashtu mund të shkaktojë dëmtim të foleve vokale (kordave vokale).

Hipertermia malinje

Hipertermia malinje është një çrregullim i frikshëm i muskujve që mund të ndodhë shumë papritur gjatë anestezisë. Në këtë rast, e gjithë muskulatura tensionohet përgjithmonë, duke bërë që trupi të nxehet në një mënyrë kërcënuese për jetën. Përveç faktorëve gjenetikë dhe gazeve të caktuara anestezike, në veçanti succinylcholine konsiderohet relaksues i muskujve si një shkaktar i mundshëm.

Ndryshe nga gazrat anestezikë, anestezia e pastër intravenoze nuk është shkaktar për hiperterminë malinje, prandaj quhet edhe anestezi pa shkaktues.

Gjendjet e zgjimit gjatë anestezisë

Efektet anësore të anestezisë

Efektet anësore të anestezisë mund të ndodhin edhe pas operacionit. Kjo perfshin:

  • Të vjella dhe të përziera pas anestezisë (nauze dhe të vjella postoperative = PONV).
  • Dridhje për shkak të hipotermisë
  • Ngatërrim

Të vjellat dhe të përzierat në veçanti janë pasoja të zakonshme. Medikamentet anestezike, veçanërisht gazrat anestezikë dhe një kohëzgjatje e gjatë e operacionit janë ndër faktorët e rrezikut. Megjithatë, duke dhënë medikamente të caktuara edhe para anestezisë, shpesh mund të parandalohet vjellja e mëvonshme.

Dëmtimi i pozicionit

Çfarë duhet të kem parasysh pas anestezisë?

Është normale nëse ende ndiheni pak konfuz dhe përgjumur pas anestezisë. Megjithatë, nëse ndjeni dhimbje, të përziera ose siklet në krahë, ose nëse jeni të ngjirur për një kohë të gjatë, duhet t'i tregoni mjekut. Në konsultim me mjekun, mund të pini sërish disa gllënjka ujë. Koha e saktë varet nga lloji i procedurës.

Nëse gjatë anestezisë keni zhvilluar hipertermi malinje, anesteziologu do t'ju lëshojë një kartë urgjence. Ju duhet ta mbani këtë me vete gjatë gjithë kohës në mënyrë që anesteziologët të mund të zgjedhin anestezinë e duhur për ju nëse keni nevojë për operacion më vonë.