Angina Pectoris: Simptomat, Llojet

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: dhimbje prapa sternumit, rrezatim në zona të tjera të mundshme, shtrëngim dhe/ose gulçim shpesh me frikë nga vdekja, formë e paqëndrueshme: kërcënuese për jetën, te gratë/të moshuarit/diabeti simptoma atipike si marramendje, vjellje.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: mungesa e oksigjenit të zemrës zakonisht për shkak të sëmundjes së arterieve koronare, faktorët e rrezikut: pirja e duhanit, presioni i lartë i gjakut, diabeti mellitus, mosha e rritur
 • Trajtimi: Medikamente: Preparate nitro si dhe të tjera kundër sëmundjes themelore, mundësisht ndërhyrje (kirurgjikale) si zgjerimi me balon ose operacioni bypass, ndryshime në stilin e jetesës: përmbahen nga pirja e duhanit, ushqimi i shëndetshëm, aktiviteti fizik.
 • Kursi dhe prognoza: Ndihma e shpejtë është shumë e rëndësishme për rrjedhën dhe prognozën, pasi një ecuri kërcënuese për jetën me infarkt është e mundur, në varësi të ashpërsisë së sëmundjes themelore dhe stilit të jetesës.
 • Parandalimi: Lënia e duhanit, ushtrimet fizike dhe ushqimi i shëndetshëm

Angina pectoris (shtrëngim në gjoks, shtrëngim në zemër, stenokardi) është termi që mjekët përdorin për të përshkruar një dhimbje të ngjashme me sulmin pas kockës së gjoksit. Zakonisht është simptoma kryesore e arteriosklerozës së arterieve koronare (sëmundja koronare e zemrës = CHD). Prandaj, angina pectoris është në të vërtetë një simptomë dhe jo një sëmundje.

 1. Dhimbje prapa gjoksit
 2. Shkaktësi është një stres fizik ose emocional
 3. Ankesat zvogëlohen nga pushimi fizik dhe/ose nga nitro spray/kapsula

Në anginë atipike, plotësohen vetëm dy nga tre kriteret. Gjithashtu është e mundur që të mos ketë dhimbje në zonën e zemrës ose të plotësohet vetëm një kriter.

Cilat janë simptomat?

Njerëzit e prekur shpesh përshkruajnë një ndjenjë të rëndimit dhe mpirjes në krah, shpatull, bërryl ose dorë. Kjo zakonisht prek anën e majtë të trupit. Përveç kësaj, shfaqen simptoma të tilla si gulçim i papritur, nauze, të vjella, djersitje dhe/ose një ndjenjë shtypëse, mbytjeje në fyt. Shpesh, këto shenja shoqërojnë ndjenjat e ankthit që shkojnë deri në frikën e vdekjes dhe mbytjes.

Karakteristikat e veçanta tek femrat

Karakteristika të veçanta tek të moshuarit

Të moshuarit (veçanërisht ata mbi 75 vjeç) shpesh shfaqin simptoma të ngjashme të angina pectoris si gratë. Gjatë një sulmi, ata shpesh ankohen vetëm për gulçim dhe rënie të performancës.

Karakteristikat e veçanta të diabetit

Cilat janë format e ndryshme?

Në varësi të rrjedhës së sëmundjes, mjekët bëjnë dallimin midis formave të ndryshme të angina pectoris: angina pectoris e qëndrueshme dhe e paqëndrueshme.

Angina pectoris e qëndrueshme: simptoma

Në pushim, simptomat zakonisht zhduken brenda 15 deri në 20 minuta. Kur përdoret një spërkatës nitro për të luftuar shenjat e angina pectoris, ato zakonisht zhduken pas rreth pesë minutash.

Mjekët e ndajnë anginë të qëndrueshme në pesë faza, sipas Shoqatës Kanadeze Kardiovaskulare:

Fazë

Ankese

0

Asnjë Simptomë

I

Nuk ka ankesa me stresin e përditshëm si ecja ose ngjitja e shkallëve, por me stres të papritur ose të zgjatur

II

III

Siklet gjatë ushtrimeve të lehta fizike si ecja normale ose veshja

IV

Ankesat e pushimit dhe siklet në tendosjen më të vogël fizike

Angina pectoris e paqëndrueshme: simptoma

Një formë e veçantë e angina pectoris e paqëndrueshme është angina e rrallë Prinzmetal. Në këtë rast, enët e zemrës bëhen të tensionuara (vazospazma koronare). Ndodh në pushim, për shembull, gjatë gjumit.

Angina e paqëndrueshme zhvillohet nga shtrëngimi i qëndrueshëm i gjoksit ose ndodh nga hiçi.

Mjekët e ndajnë anginën e paqëndrueshme në tre shkallë të ashpërsisë:

Klasë

Ashpërsi

I

Fillimi i ri i anginës pectoris të rëndë ose të përkeqësuar

II

III

Angina pectoris në pushim brenda 48 orëve të fundit

Me anginë pectoris të paqëndrueshme, ekziston një rrezik i lartë i sulmit në zemër (20 përqind). Prandaj, është absolutisht e nevojshme të telefononi menjëherë mjekun e urgjencës në rast sulmi! Mjekët flasin për sindromën akute koronare kur angina pectoris e paqëndrueshme kthehet në një atak në zemër.

Si zhvillohet angina pectoris?

Në arteriosklerozën - shkaku kryesor i angina pectoris - enët e gjakut ngushtohen nga yndyrat e depozituara, trombocitet, indi lidhor dhe kalciumi. Nëse enët koronare preken, zemra merr shumë pak oksigjen dhe lëndë ushqyese. Mjekët më pas flasin për sëmundjen koronare të zemrës (CHD) me simptoma kryesore të angina pectoris.

Faktorët e rrezikut nxisin depozitimin e yndyrave të gjakut në muret arteriale. Këta faktorë rreziku janë:

 • Pirja e duhanit
 • Presion i lartë i gjakut
 • Mosha e lartë

Proceset inflamatore transformojnë murin e enëve të gjakut - zhvillohet e ashtuquajtura pllakë arteriosklerotike. Kjo në gjuhën e folur quhet arteriosklerozë. Gjatë shumë viteve, enët ngurtësohen dhe diametri i tyre zvogëlohet. Nëse një pllakë e tillë çahet, në vend formohet një mpiksje gjaku. Ndonjëherë kjo bllokon plotësisht arterien.

Faktorët e mëposhtëm rrisin rrezikun e aterosklerozës së arterieve koronare:

 • Dieta e pashëndetshme dhe obeziteti: Dietat me yndyrë dhe kalori çojnë në obezitet dhe nivele të larta të kolesterolit në terma afatgjatë.
 • Mungesa e stërvitjes: ndonjëherë rrit presionin e gjakut dhe përkeqëson metabolizmin e kolesterolit
 • Predispozita gjenetike: Sëmundjet kardiovaskulare janë të grumbulluara në disa familje, kështu që gjenet duket se luajnë një rol. Rreziku rritet nëse të afërmit e shkallës së parë kanë zhvilluar CHD para moshës 55 (gratë) ose 65 (burra).
 • Pirja e duhanit: Substancat në tymin e duhanit nxisin, ndër të tjera, formimin e pllakave të paqëndrueshme në enët e gjakut.
 • Presioni i lartë i gjakut: Nivelet e ngritura të presionit të gjakut dëmtojnë drejtpërdrejt muret e brendshme të enëve të gjakut.
 • Diabeti mellitus: Në diabetin e kontrolluar dobët, sheqeri në gjak është përgjithmonë shumë i lartë, gjë që dëmton enët.
 • Nivele të ngritura të inflamacionit: Për shembull, nëse proteina CRP është e ngritur në gjak, kjo i bën pllakat të paqëndrueshme.
 • Mosha më e madhe: Me rritjen e moshës rritet rreziku i arteriosklerozës së enëve koronare.

Si diagnostikohet angina pectoris?

Biseda dhe ekzaminimi fizik

Para së gjithash, mjeku flet me pacientin dhe merr historinë e tij mjekësore (anamnezën). Ai pyet, për shembull, sa kohë kanë ekzistuar simptomat e arrestit kardiak, si manifestohen saktësisht dhe çfarë i shkakton ose në çfarë situate shfaqen. Mjeku gjithashtu pyet nëse po përdorni tashmë një sprej nitro dhe nëse simptomat mund të lehtësohen me të.

Hapi tjetër është një ekzaminim fizik. Ndër të tjera, mjeku dëgjon zemrën dhe mushkëritë dhe prek gjoksin. Pjesë e këtij ekzaminimi janë edhe matja e presionit të gjakut dhe pulsit. Në këtë mënyrë mjeku kontrollon nëse pacienti ka tension të lartë (hipertension). Një test gjaku jep informacion, veçanërisht në rastin e anginës pectoris të paqëndrueshme, nëse mund të ketë ndodhur një atak në zemër.

Procedurat e imazhit

Ekografia e zemrës: Gjatë një ekografie të zemrës (ekokardiografi), mjeku ekzaminon nëse muskuli i zemrës është i ndryshuar. Kjo i mundëson atij të vlerësojë dhomat e zemrës dhe valvulat e zemrës dhe funksionin e tyre. Mjeku zakonisht e kryen këtë ekografi përmes ezofagut. Pacienti zakonisht nuk është në dijeni të ekzaminimit, sepse atij ose asaj i jepet anestezi.

EKG e stresit: Mjekët kryejnë EKG-në e stresit në klinikë ose praktikojnë me të ashtuquajturën ergometri biçikletash. Në këtë proces, pacienti ngas një biçikletë të palëvizshme me një rritje graduale të ngarkesës. Nëse tendosja shkakton rrjedhje të pamjaftueshme të gjakut në muskulin e zemrës, pajisjet e lidhura e regjistrojnë këtë. Nëse shfaqet angina pectoris dhe EKG-ja ndryshon, kjo është e rëndësishme për diagnozën.

Shintigrafia kardiake: Shintigrafia e zemrës ose e miokardit përshkruan rrjedhjen e gjakut në muskulin e zemrës në pushim dhe nën stres. Për ta bërë këtë, mjeku fillimisht i injekton pacientit një substancë të dobët radioaktive që thith indin muskulor të zemrës. E ashtuquajtura kamera gama më pas imazhon rrezet radioaktive dhe tregon se cilat zona të zemrës furnizohen dobët.

Si trajtohet angina pectoris?

Qëllimi i parë i trajtimit të anginës pectoris është parandalimi i sulmeve të rënda si dhe një ataku në zemër. Rreziku i një ataku kardiak ekziston kryesisht në rastin e angina pectoris të paqëndrueshme. Kjo mund të njihet, për shembull, nga dhimbja e papritur dhe një ndjenjë shtrëngimi në gjoks kur pacienti është në pushim, ose nga ashpërsia e pazakontë e simptomave të zakonshme të anginës pectoris.

Viktima ka nevojë absolutisht për ndihmën e parë deri në mbërritjen e mjekut të urgjencës. Masat e mëposhtme të thjeshta do të ndihmojnë në një situatë të tillë:

 • Lironi veshjet që shtrëngojnë viktimën, si jakat ose rripat.
 • Mbajeni pjesën e sipërme të trupit të tij të ngritur.
 • Mundohuni të qëndroni me pacientin dhe ta qetësoni atë.
 • Siguroni ajër të pastër: Nëse kriza ndodh në një dhomë, ndihmon në hapjen e dritares. Shumë të sëmurë e shohin këtë qetësues.

Angina pectoris: Medikamente

Përgatitjet nitro nuk duhet të merren kurrë së bashku me barnat e fuqisë (frenuesit e fosfodiesterazës-5)! Kjo është kërcënuese për jetën, pasi të dy ilaçet ulin presionin e gjakut. Si rezultat, është e mundur që presioni i gjakut të bjerë aq poshtë saqë jeta të jetë në rrezik.

Barna të tjera që mjekët përshkruajnë si pjesë e terapisë së anginës pectoris, qoftë edhe afatgjatë, janë:

 • Holluesit e gjakut si frenuesit e grumbullimit të trombociteve, acidi acetilsalicilik ose klopidogreli
 • Vazodilatatorë për vazodilatim me nitrate të ndryshme
 • Statina për nivele të larta të kolesterolit

Angina pectoris: ndërhyrje në zemër

Mjekët zgjerojnë pjesën e ngushtuar të enës së gjakut që shkakton anginë duke përdorur zgjerimin e balonit. Ja se si funksionon: Ata futin një tullumbace të vogël në pjesën e ngushtuar të enës përmes një tubi të hollë plastik (kateteri). Ata e fryjnë këtë tullumbace në vend në mënyrë që të zgjerojë shtrëngimin.

Angina pectoris: Një mënyrë jetese e shëndetshme

Trajtimi i suksesshëm i angina pectoris kërkon bashkëpunimin e pacientit. Si një i sëmurë, këshillohet që të adoptoni një mënyrë jetese të shëndetshme që shmang ose të paktën redukton faktorët e rrezikut të shtrëngimit të gjoksit. Ju mund ta arrini këtë, për shembull, duke:

 • Një dietë e shëndetshme
 • Ushtrim i rregullt
 • Të përmbahen nga nikotina
 • Humbni peshë nëse jeni mbipeshë

Cila është rrjedha e anginës pectoris?

Prognoza dhe jetëgjatësia e angina pectoris varen nga sëmundja themelore. Angina pectoris është në fakt një simptomë sipas definicionit dhe jo një sëmundje më vete, por gjithmonë duhet të konsiderohet si një sinjal paralajmërues.

Sulmet e angina pectoris çojnë në ulje të kapacitetit të ushtrimeve dhe, në përgjithësi, një cilësi të reduktuar të jetës për shumë të sëmurë.

A mund të parandalohet angina pectoris?

Nëse doni të parandaloni angina pectoris, të njëjtat këshilla vlejnë në parim si për njerëzit që tashmë vuajnë nga shtrëngimi në gjoks: Drejtoni një mënyrë jetese të shëndetshme për të mbajtur zemrën dhe enët e gjakut të shëndetshme. Kjo perfshin:

 • Të hash një dietë të shëndetshme
 • @ Siguroni aktivitet fizik të rregullt
 • Reduktimin e peshës së tepërt
 • Për të lënë duhanin
 • Për të shmangur stresin dhe për të gjetur pushim

Është gjithashtu e rëndësishme që të bëhen kontrolle të rregullta parandaluese. Vetëm në këtë mënyrë mjeku mund të zbulojë dhe trajtojë në kohë sëmundje të tilla si diabeti, tensioni i lartë apo nivelet e ngritura të kolesterolit në gjak, të cilat dëmtojnë enët e gjakut. Nëse mjeku ju përshkruan medikamente të përshtatshme, është e nevojshme që t'i merrni ato rregullisht – edhe nëse ndiheni mirë për momentin.