Angiografia: Përkufizimi, Arsyet, Procedura

Çfarë është angiografia?

Angiografia është një ekzaminim radiologjik në të cilin enët mbushen me kontrast për t'i bërë të dukshme me ndihmën e rrezeve X, rezonancë magnetike ose tomografi kompjuterike dhe për t'i paraqitur ato në të ashtuquajturën angiogramë. Bëhet një dallim në varësi të llojit të anijeve të ekzaminuara:

  • Angiografia e arterieve (arteriografia)
  • Angiografia e venave (flebografia)
  • Angiografia e enëve limfatike (limfografia)

Kur bëni angiografi?

Angiografia: Zemra

Angiografia e zemrës njihet edhe si angiografia koronare. Ai vizualizon arteriet koronare, të cilat mund të ndryshohen ose bllokohen si pjesë e sëmundjes së arterieve koronare ose një ataku në zemër. Mund të vizualizojë gjithashtu hapësirat e brendshme të zemrës dhe të vlerësojë madhësinë dhe funksionin e tyre.

Angiografia: Syri

Angiografia: Truri

Angiografia cerebrale (lat. Cerebrum = truri) përdoret për të vizualizuar enët e gjakut në tru si dhe enët që furnizojnë qafën. Kjo bëhet, për shembull, nëse ekziston dyshimi për një tumor të trurit, një hemorragji cerebrale ose sëmundje vaskulare në rajonin e kafkës.

Angiografia: këmbët

Nëse ka intolerancë ndaj mjeteve të kontrastit, angiografia me CO2 mund të kryhet edhe në këmbë. Në këtë rast, mediumi i kontrastit zëvendësohet nga dioksidi i karbonit.

Çfarë bëhet gjatë angiografisë?

Para ekzaminimit aktual, mjeku juaj do të marrë një histori mjekësore dhe do të shpjegojë rreziqet dhe përfitimet e procedurës. Përveç kësaj, do të maten vlerat e gjakut.

Në fund, kateteri hiqet dhe aplikohet një veshje me presion mbi vendin e shpimit.

Një formë e veçantë është angiografia e zbritjes dixhitale (DSA), në të cilën imazhet merren si para dhe pas shpërndarjes së kontrastit. Një kompjuter heq zona të njëjta në të dy imazhet. Ajo që mbetet janë enët e mbushura me kontrast, në mënyrë që ato të duken veçanërisht qartë.

Angiografia MR e kohës së fluturimit (angiografia TOF) nuk kërkon një agjent kontrasti, sepse këtu imazhet krijohen duke magnetizuar gjakun e freskët. Kjo përfiton nga fakti se hemoglobina (pigmenti i kuq i gjakut që përmban hekur) ka veti të ndryshme magnetike kur ngarkohet ose shkarkohet me oksigjen. Angiografia TOF përdoret veçanërisht kur duhet të ekzaminohen enët në kafkë.

Angiografia është një ekzaminim relativisht i pakomplikuar. Kur injektohet kontrasti, mund të ketë një ndjenjë ngrohtësie ose një shije të pakëndshme në gojë. Këto efekte anësore të padëmshme zhduken menjëherë pas injektimit.

Një shpim vaskular mund të çojë në gjakderdhje, mavijosje, trombozë (mbyllje e enëve për shkak të një mpiksje gjaku në vendin e formimit të saj) ose emboli (mbyllje e enëve për shkak të një mpiksje gjaku të formuar diku tjetër), lëndim vaskular ose infeksion.

Çfarë duhet të kem parasysh pas angiografisë?