Spondiliti ankiloz: Shkaqet, simptomat, trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Përkufizimi: Sëmundja e Bekhterev është një formë e sëmundjes inflamatore reumatike që prek veçanërisht kockat dhe kyçet.
 • Shkaqet: ende jo të qarta, dyshohen arsye gjenetike dhe mosfunksionim i sistemit imunitar.
 • Simptomat: kryesisht dhimbje shpine e thellë, dhimbje nate, ngurtësi në mëngjes.
 • Diagnoza: diskutim mjek-pacient (anamnezë), analiza klinike për të kontrolluar lëvizshmërinë, analiza e gjakut dhe procedurat imazherike nëse është e nevojshme.
 • Trajtimi: Ushtrime, mjekime, fizioterapi, mundësisht ndërhyrje kirurgjikale.
 • Prognoza: Sëmundja e Bekhterev nuk është e shërueshme, por mund të trajtohet mirë; në këtë mënyrë mund të ndikohet pozitivisht në rrjedhën e saj.

Çfarë është spondiliti ankilozues?

Përveç kësaj, inflamacionet mund të shkaktojnë formimin e shtojcave të kockave në formën e fibrokartilage, i cili zëvendëson skajet e kyçeve. Kjo mund, por jo gjithmonë duhet, të shkaktojë kockëzim të shumë nyjeve dhe ligamenteve të vogla të shtyllës kurrizore dhe legenit. Dhimbja dhe lëvizshmëria e kufizuar janë kështu shenja të zakonshme të spondilitit ankilozant. Në fazën përfundimtare, shtylla kurrizore mund të ngurtësohet plotësisht në kocka.

Në Evropën Qendrore, spondiliti ankilozant shfaqet në rreth 0.5 për qind të popullsisë së rritur, kryesisht midis moshës 20 dhe 40 vjeç. Në Gjermani, rreth 350,000 njerëz janë prekur në një shkallë më të madhe ose më të vogël nga sëmundja, duke përfshirë tre herë më shumë meshkuj se femrat.

Sëmundja e Bekhterev gjatë shtatzënisë

Diferencimi nga sëmundja e Forrestier

Sëmundja e Bechterew nuk duhet të ngatërrohet me sëmundjen Forrestier më pak dramatike (spondylitis hyperostotica). Simptomat e kësaj sëmundje përfshijnë rritjen e ngurtësimit dhe dhimbjes. Megjithatë, ky është sigurisht vetëm një kockëzim i pastër i shtyllës kurrizore, i cili ndodh pa reaksione inflamatore. Pasojat janë zakonisht shumë më të padëmshme.

Sëmundja e Bechterew: simptoma

Sëmundja e Bekhterev është një sëmundje kronike dhe shpesh shfaqet në rikthim. Kjo do të thotë që pacientët përjetojnë periudha të shqetësimit të rëndë (rikthim) dhe periudha kur ndihen më mirë. Me kalimin e kohës, spondiliti ankilozant mund të përparojë nga rikthimi në rikthim, duke bërë që shtylla kurrizore të bëhet më e ngurtë dhe e deformuar.

Lloji dhe ashpërsia e simptomave të sëmundjes së Bekhterev varen nga faza e sëmundjes në secilin rast individual. Nga ana tjetër, ka edhe dallime individuale nga pacienti në pacient.

Shenjat e zakonshme të hershme përfshijnë gjithashtu:

 • dhimbje të herëpashershme të ijeve, gjurit dhe shpatullave
 • dhimbje në thembër
 • bërryl tenisi (irritimi i tendinit në nyjen e bërrylit) ose çrregullime të tjera të tendinit
 • Lodhje
 • Pesha humbje
 • dhimbje gjatë kollitjes ose teshtitjes

Pas muajsh deri në vite, spondiliti ankilozant mund të ndryshojë qëndrimin dhe lëvizjen në mënyra tipike: Ndërsa pjesa e poshtme e shtyllës kurrizore (shpina lumbale) zakonisht rrafshohet, shtylla e kraharorit përkulet gjithnjë e më shumë. Kjo shpesh rezulton në formimin e një gunga. Për të kompensuar, qafa shtrihet dhe nyjet e ijeve dhe të gjurit përkulen. Formimi i një gunga në shtyllën kurrizore mund të kufizojë fushën e shikimit kur shikoni drejt përpara. Përveç kësaj, nyjet e mëdha (ijë, gju, shpatull, bërryl) ndonjëherë mund të zhvendosen vetëm në një masë të kufizuar.

Më rrallë, spondiliti ankilozant çon në sëmundje kardiovaskulare ose inflamacion të arterieve të mëdha (aortitis). Inflamacioni i kyçeve (artriti) i të gjithë gishtërinjve ose këmbëve ose inflamacioni i futjes së tendinit (enteziti) janë gjithashtu të mundshme. Kjo e fundit zhvillohet veçanërisht shpesh në bazën e tendinit të Akilit.

Shumë pacientë shfaqin gjithashtu ulje të densitetit të kockave (osteopeni) dhe madje edhe humbje të kockave (osteoporozë).

Disa pacientë gjithashtu zhvillojnë simptoma në zorrët me spondilit ankilozant. Dyshohet për një lidhje me sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve (përfshirë sëmundjen e Crohn-it ose kolitin ulceroz). Ngërçet e dhimbshme të zorrëve dhe diarreja më pas mund të bashkohen me simptomat e sëmundjes së Bekhterev.

Gjithashtu dyshohet se spondiliti ankilozant mund të jetë i lidhur me çrregullime të traktit urinar.

Spondiliti ankilozant: Shkaqet

Në pacientët me sëmundjen e Bekhterev, megjithatë, kjo proteinë duket të jetë më pak e suksesshme kundër disa patogjenëve. Prandaj, sistemi imunitar duhet të reagojë më fuqishëm në mënyrë që të luftojë në mënyrë efektive kundër këtyre pushtuesve. Kjo ndoshta çon në inflamacion kronik të rruazave dhe kockave të legenit.

Megjithatë, vetëm predispozita trashëgimore nuk mjafton për një shpërthim të sëmundjes: Sipas njohurive aktuale shkencore, duhet të ndodhë edhe një infeksion për të shkaktuar spondilitin ankilozant.

Për shembull, sëmundja mund të rezultojë nga ajo që njihet si artriti reaktiv. Ky është një inflamacion i kyçeve që ndodh si reagim ndaj një infeksioni në një rajon tjetër të trupit (trakti respirator, trakti urinar, etj.). Nëse faktorë të tillë si stresi fizik, moti i ftohtë dhe i lagësht ose ndikimet psikologjike nxisin shpërthimin ose vetëm përkeqësojnë simptomat më pas, nuk është sqaruar përfundimisht. Megjithatë, një gjë është e sigurt: spondiliti ankiloz nuk është ngjitës.

Burimi më i rëndësishëm i informacionit për mjekun kur sqaron një spondilit të mundshëm ankilozues jeni ju vetë si pacient. Mjeku do t'ju flasë në detaje për të marrë historinë tuaj mjekësore (anamnezë). Mbi të gjitha, ai do t'ju kërkojë të përshkruani simptomat tuaja në detaje.

Mjeku mund t'ju kërkojë gjithashtu të plotësoni pyetësorë të veçantë (Indekset e Bathit). Ato përdoren si një masë subjektive për të vlerësuar ashpërsinë e sëmundjes dhe funksionimin fizik.

Pyetjet tipike që janë të rëndësishme për diagnozën e spondilitit ankilozant përfshijnë:

 • A ka zgjatur dhimbja e mesit për një kohë të gjatë (më shumë se tre muaj)?
 • A u shfaqën simptomat për herë të parë para moshës 45 vjeçare?
 • A zgjat ngurtësia e mëngjesit më shumë se 30 minuta?
 • A përmirësohet dhimbja e mesit me ushtrime, por jo me pushim?
 • A zgjoheni shpesh në gjysmën e dytë të natës për shkak të dhimbjes së mesit?
 • A kanë nisur ankesat në mënyrë tinëzare?
 • Keni probleme me shikimin, probleme me zemrën dhe/ose veshkat?

Më pas, nëse dyshohet për spondilit ankilozant, mjeku mund të përdorë disa teste klinike për të përcaktuar se sa i lëvizshëm jeni në shtyllën kurrizore dhe nëse ka dhimbje në nyjet sakroiliake. Shembuj:

 • Në testin Mennel, ju shtriheni në një pozicion të shtrirë. Mjeku rregullon sakrumin tuaj me njërën dorë dhe ngre njërën nga këmbët tuaja të shtrira prapa me tjetrën. Nëse nuk ka inflamacion në nyjet sakroiliake, kjo lëvizje është pa dhimbje. Përndryshe, do të ndjeni një dhimbje të mprehtë në nyjen sakroiliac.
 • Shenjat Schober dhe Ott mund të përdoren për të vlerësuar lëvizshmërinë e shtyllës kurrizore dhe nyjeve lumbare dhe torakale. Për këto teste, ju përkuleni përpara ndërsa qëndroni në këmbë dhe përpiqeni t'i afroni majat e gishtave sa më afër gishtave të këmbës. Mjeku mat se sa larg është e mundur përkulja me anë të etiketave të lëkurës të aplikuara më parë.

Metodat e imazherisë Imazhe me rreze X dhe rezonancë magnetike (MRI, e njohur edhe si imazhe me rezonancë magnetike) mund të përdoren për të zbuluar shkatërrimin dhe formimin e indit të ri kockor dhe gjendjen e nyjeve. MRI është standardi i artë për zbulimin e spondilitit ankilozant. Diagnoza është e mundur duke përdorur imazhe të rezonancës magnetike edhe në një fazë të hershme të sëmundjes - imazhet MRI mund të zbulojnë gjithashtu ndryshime inflamatore në nyjet sakroiliake që nuk janë ende të dukshme në imazhet me rreze X.

Spondiliti ankilozant: Trajtimi

Terapia e spondilitit ankilozues konsiston në zbutjen e simptomave dhe ngadalësimin e përparimit të sëmundjes - sëmundja ende nuk mund të shërohet. Në parim, ekzistojnë mundësi të ndryshme trajtimi për spondilitin ankilozues, të cilat gjithashtu kombinohen me njëra-tjetrën:

 • terapi të drogës
 • Terapia kirurgjikale
 • Jetesa e shëndetshme
 • masa të tjera terapie (fizioterapi, etj.)

Terapia e ilaçeve

Ai bazohet në simptomat e pacientit dhe synon kryesisht në reduktimin e inflamacionit, dhimbjes dhe ngurtësisë në spondilitin ankilozues, si dhe ruajtjen e lëvizshmërisë së pacientit. Për këtë qëllim, zakonisht përdoren barna anti-inflamatore dhe qetësuese nga grupi i barnave antiinflamatore josteroidale (NSAIDs), për shembull ibuprofen.

Meqenëse këto barna sulmojnë mukozën e stomakut, duhet të merret edhe një ilaç që mbron stomakun (p.sh. omeprazol, pantoprazol).

Në rast të një episodi akut të sëmundjes së Bekhterev ose dhimbje veçanërisht të forta të kyçeve, mjeku mund të injektojë një glukokortikoid (kortizon) në rajonin përkatës. Agjenti anti-inflamator zakonisht vepron shpejt. Megjithatë, ende nuk dihet nëse dhe në çfarë mase injeksione të tilla kortizonike ndikojnë në rrjedhën e sëmundjes.

Përveç këtyre barnave anti-inflamatore, ndonjëherë përdoren të ashtuquajturit bllokues alfa TNF. Këto shtypin sistemin imunitar. Ato përdoren te pacientët, spondiliti ankilozues i të cilëve është i rëndë dhe simptomat e të cilëve nuk mund të kontrollohen në asnjë mënyrë tjetër.

Duke dobësuar sistemin imunitar, ilaçe të tilla mund t'i bëjnë pacientët më të ndjeshëm ndaj infeksioneve: Patogjenët mund të përhapen nëpër trup më lehtë dhe më shpejt.

Terapia kirurgjikale

Kirurgjia mund të jetë e nevojshme për spondilitin ankilozant, për shembull, nëse inflamacioni kronik ka dëmtuar ose shkatërruar rëndë një nyje (si p.sh. nyja e hipit). Atëherë mund të jetë e mundur zëvendësimi i tij me një protezë.

Nëse shpina cervikale e pacientit tuaj është shumë e paqëndrueshme si rezultat i sëmundjes, rruazat mund të ngurtësohen kirurgjikisht (bashkimi i qafës së mitrës). Përveç kësaj, një kirurg mund të heqë pykat e kockave për të drejtuar një shtyllë kurrizore që po bëhet gjithnjë e më e lakuar (osteotomia me pykë).

Stërvitje

Ushtrimi mund të ketë një ndikim pozitiv në rrjedhën e sëmundjes. Është ndoshta edhe pjesa më e rëndësishme e ndërtimit në trajtimin e spondilitit ankilozant. Aktivitetet fizike në jetën e përditshme si ecja, gjimnastika e rregullt, çiklizmi, noti, ecja nordike dhe sporte të tjera ruajnë lëvizshmërinë tuaj. Përveç kësaj, ushtrimet që forcojnë muskujt janë të rëndësishme për sëmundjen e Bekhterev - për shembull, muskujt e trungut, i cili ndihmon në drejtimin e shtyllës kurrizore.

Ushqim

Dieta e duhur – së bashku me ushtrimet e rregullta – është gjithashtu e rëndësishme për një peshë të shëndetshme trupore. Të qenit mbipeshë është veçanërisht e padëshirueshme në spondilitin ankiloz: me shumë depozitime yndyrore, është më e vështirë të mbash një qëndrim të drejtë dhe të ushtrohesh mjaftueshëm.

Bisedoni me mjekun tuaj për programet e strukturuara të trajnimit, ku mund të merrni këshilla dhe mbështetje për ushtrimin dhe ushqimin e shëndetshëm, ndër të tjera.

Shmangni nikotinën

Pirja e duhanit në përgjithësi është e keqe për shëndetin tuaj, por edhe më shumë në spondilitin ankilozant: konsumimi i nikotinës mund të përshpejtojë ndryshimet e kockave. Për këtë arsye nuk duhet të pini kurrë duhan nëse keni sëmundjen e Bekhterev!

Masat e tjera terapeutike

Në jetën e përditshme, duhet të shmangni aktivitetet që kërkojnë që ju të përkuleni shumë përpara. Është ideale nëse (duhet) të ngriheni rregullisht. Kur punoni në një tavolinë ose kur drejtoni një makinë, një jastëk sediljeje në formë pyke mund të jetë i dobishëm: parandalon që legeni të anohet mbrapa. Në këtë mënyrë, ju automatikisht uleni më drejt.

Sigurohuni që dysheku juaj i shtratit të jetë i fortë dhe të mos ulet. Jastëku duhet të jetë sa më i sheshtë dhe ta mbajë kokën drejt. Një jastëk i poshtëm mund të parandalojë që koka të bjerë në qafë.

Sëmundja e Bechterew: ecuria dhe prognoza

Spondiliti ankiloz është një sëmundje që përparon gjatë një periudhe të gjatë kohore (kronike) dhe shfaqet në episode. Kjo do të thotë që simptomat (dhimbja dhe ngurtësimi) befas bëhen më të rënda brenda disa javësh. Pas kësaj, zakonisht ka një rikuperim të lehtë në një interval pothuajse pa simptoma. Kjo mund të zgjasë për gjatësi të ndryshme kohore përpara se të ndodhë shpërthimi tjetër i sëmundjes.

Si pacient me spondilit ankiloz, duhet të bëni kontrolle të rregullta. Mjeku kontrollon lëvizshmërinë e shtyllës kurrizore, legenit dhe nyjeve të mëdha në krahë dhe këmbë. Në spondilitin ankilozant duhet të kontrollohen rregullisht edhe sytë (vizioni) dhe funksioni i zemrës.

Sëmundja e Bekhterev: Këshilla

Certifikata e paaftësisë së rëndë

Varësisht se sa rëndë jeni prekur nga spondiliti ankilozant dhe sa i kufizuar jeni në jetën tuaj të përditshme, sëmundja juaj mund të klasifikohet si paaftësi apo edhe paaftësi e rëndë. Baza për klasifikimin është Versorgungsmedizinverordnung (Versorgungsmedizinverordnung, i cili mund të gjendet në https://www.gesetze-im-internet.de/versmedv/BJNR241200008.html).

Nëse, në rastin e një sëmundjeje dobësuese siç është sëmundja e Bekhterev, shkalla e paaftësisë (GdB) është të paktën 50, ju keni një paaftësi të rëndë. Personi në fjalë më pas merr një kartë të personit me aftësi të kufizuara të rënda.

Workplace

Si një pacient i sëmurë kronik me spondilit ankilozant, rreziku për t'u bërë i paaftë për të punuar është rritur. Megjithatë, ndonjëherë është e mundur të përshtatni mjedisin tuaj të punës me nevojat tuaja individuale së bashku me punëdhënësin tuaj. Kjo përfshin, për shembull, rregullime në lidhje me mobiljet e ndenjëseve dhe lartësinë e punës, dhe ndoshta blerjen e një tavoline pune me qëndrim ulur.

Ju gjithashtu mund të jeni në gjendje të organizoni me punëdhënësin tuaj për të filluar punën më vonë nëse vuani shumë nga ngurtësia e mëngjesit. Përveç kësaj, nuk duhet të ngrini ngarkesa të rënda dhe të shmangni punën në një pozicion të përkulur përpara.

Kodi Social kërkon mbështetje nga punëdhënësi në përputhje me nevojat tuaja.

Nëse këto përshtatje në vendin e punës nuk janë të mundshme ose nëse puna juaj është e papërshtatshme për gjendjen tuaj, mund të kontaktoni mjekun e kompanisë ose Zyrën e Integrimit.

Sëmundja e Bekhterev dhe COVID-19

Instituti Robert Koch ka klasifikuar përgjithësisht pacientët me spondilit ankilozant dhe forma të tjera të reumatizmit inflamator (si artriti reumatoid) si të rrezikuar nga COVID-19. Kjo është për shkak se disa ilaçe të përdorura për trajtimin e reumatizmit inflamator shtypin sistemin imunitar. Megjithatë, në fakt është ende e paqartë nëse kjo gjithashtu rrit rrezikun e kontraktimit më të rëndë të sëmundjes së re infektive COVID-19. Për këtë arsye, studiuesit aktualisht po përpilojnë regjistrat ndërkombëtarë të rasteve të pacientëve me reumatizëm me COVID-19 dhe po vëzhgojnë dhe krahasojnë ecurinë e sëmundjes. Një regjistër i tillë po mbahet edhe në Gjermani (të dhënat fillestare në: https://www.covid19-rheuma.de).

Gjetjet e mësipërme janë vetëm të një natyre paraprake. Nevojiten kërkime dhe studime të mëtejshme për të vlerësuar më mirë rrezikun.

Kujdes. Shoqata Gjermane për Reumatologji paralajmëron shprehimisht kundër ndërprerjes së paautorizuar të terapisë së reumatizmit!