Aorta: Struktura dhe funksioni

Anija qendrore

Seksioni i aortës

Aorta mund të ndahet përafërsisht në seksionet e mëposhtme:

Seksioni i parë, i cili e ka origjinën nga barkushja e majtë, është ngjitëse dhe quhet aorta ascendente. Ai shtrihet brenda perikardit dhe ka dy degë - dy arteriet koronare që furnizojnë muskulin e zemrës.

Harku i aortës pasohet nga pjesa zbritëse e aortës, aorta zbritëse. Ai kalon fillimisht në zgavrën e kraharorit (më pas quhet aorta torakale) dhe më pas – pasi kalon nëpër diafragmë – në zgavrën e barkut (më pas quhet aorta e barkut). Degët e aortës torakale furnizojnë mushkëritë, muret e kraharorit dhe organet e brendshme të kraharorit ngjitur. Degët e aortës abdominale furnizojnë organet e barkut.

Struktura e aortës

Ashtu si të gjitha enët e mëdha të gjakut, muri i aortës ka tre shtresa:

  • shtresa e brendshme (intima)
  • shtresa e mesme (media, tunica media)
  • shtresa e jashtme (adventitia, tunica externa)

Aorta i përket arterieve të tipit elastik. Kjo do të thotë se shtresa e mesme është veçanërisht e trashë dhe përmban shumë fibra elastike.

Detyrat e aortës

Zemra pompuese krijon diferenca të mëdha presioni në sistemin e qarkullimit të gjakut përmes tkurrjes (sistolë) dhe relaksimit (diastole). Për shkak të elasticitetit të saj, aorta mund t'i kompensojë këto dhe në këtë mënyrë të mundësojë një rrjedhje të vazhdueshme të gjakut. Nëpërmjet këtij funksioni "kazan me erë", ai ruan presionin arterial (120/80 mmHg në një person të shëndetshëm) në mënyrë që të ekzistojë ende në pjesët më të largëta të trupit.

Sëmundjet e aortës

Një zmadhim jonormal i aortës në formë qese ose gishti quhet aneurizëm i aortës. Nëse këputet papritmas, personi i prekur mund të rrjedh gjak deri në vdekje nga brenda.

Diseksioni i aortës është termi i përdorur nga mjekët për të përshkruar një çarje të papritur në lëkurën e brendshme (intima) të aortës, të shkaktuar nga arterioskleroza ose një aksident, për shembull. Në raste ekstreme, aorta mund të këputet në vendin e prekur, gjë që më pas (si me një aneurizëm të këputur të aortës) do të thotë rrezik për jetën!