Aneurizma e aortës: Përkufizimi, Simptomat, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Shpesh asimptomatike, mundësisht dhimbje në bark dhe shpinë (aneurizma e aortës abdominale), mundësisht kollë, ngjirurit e zërit, gulçim (aneurizma e aortës torakale), në rast të këputjes dhimbje shkatërruese, shok, pavetëdije
 • Trajtimi: Në varësi të madhësisë dhe rritjes së aneurizmës, në rast të përmasave të rrezikshme ndërhyrje kirurgjikale, stent ose proteza vaskulare.
 • Ekzaminimi dhe diagnoza: Gjetje shpesh rastësore, ekzaminim me ultratinguj, imazhe me rezonancë magnetike (MRI), angiografi me rezonancë magnetike (MRA), tomografi angio-kompjuterike (angio-CT)
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Rreziku rritet me moshën, arterioskleroza, presioni i lartë i gjakut, duhanpirja, predispozicioni, sëmundjet e rralla trashëgimore si sindroma Marfan, sindroma Ehlers-Danlos, infeksionet
 • Parandalimi: masat që kontribuojnë në shëndetin e enëve të gjakut, stilin e jetës së shëndetshme, mospirjen e duhanit, trajtimin dhe kontrollin e hipertensionit, depistimi për grupe të caktuara njerëzish për të parandaluar komplikime kërcënuese si këputja.

Çfarë është një aneurizëm i aortës?

Në më shumë se 90 për qind të rasteve, aneurizmi i aortës ndodhet në abdomen, veçanërisht nën daljen e enëve të veshkave (aneurizma e aortës infrarenale).

Ndonjëherë nxjerrja e anijes ndodhet gjithashtu në toraks (aneurizma e aortës torakale). Edhe një aneurizëm në zemër është e mundur. Në rreth gjysmën e rasteve ndodhet në pjesën ngjitëse të arteries kryesore të zemrës (aorta ascendente), në 40 për qind në pjesën zbritëse (aorta zbritëse) dhe në çdo të dhjetën e prekur në të ashtuquajturin hark aortik. .

Normalisht, diametri i aortës është 3.5 centimetra në rajonin e gjoksit dhe 3 centimetra në rajonin e barkut. Në rastin e një aneurizmi të aortës, diametri ndonjëherë është dyfishi i tij.

Cilat janë simptomat e një aneurizmi të aortës?

Aneurizma e aortës: simptoma në rajonin e barkut

Një aneurizëm i aortës abdominale më pas çon, për shembull, në simptoma të tilla si dhimbja e shpinës që rrezaton në këmbë dhe probleme me tretjen. Në raste të rralla, mjeku e ndjen aneurizmin në bark si një gungë pulsuese nën murin e barkut.

Aneurizma e aortës: simptoma në zonën e gjoksit

Një aneurizëm i aortës në gjoks (aneurizma e aortës torakale) gjithashtu shpesh nuk shkakton simptoma. Megjithatë, kur shfaqen simptoma, ato ndonjëherë përfshijnë si më poshtë:

 • Dhimbje gjoksi
 • Kollë
 • të ngjirurit e zërit
 • Vështirësi gëlltitje
 • Gulçim

Aneurizma e aortës e çarë

Sa më e madhe të jetë aneurizmi i aortës, aq më i madh është rreziku i këputjes. Një aneurizëm i aortës abdominale më i madh se 5.5 centimetra tek meshkujt dhe 5.0 centimetra tek femrat konsiderohet i rrezikshëm dhe ka nevojë për trajtim.

Si mund të trajtohet një aneurizëm i aortës?

Aneurizma e aortës – operacion apo prisni e shikoni?

Trajtimi i saktë i një aneurizmi të aortës varet kryesisht nga madhësia e saj. Aneurizmat më të vogla, asimptomatike të aortës kontrollohen nga mjeku një herë në vit, ato më të mëdha dy herë në vit me ultratinguj. Është e rëndësishme që presioni i gjakut të mbetet në intervalin më të ulët normal (120/80 mmHg). Për këtë, mjeku mund të përshkruajë një ilaç antihipertensiv.

Është gjithashtu e rëndësishme të trajtohen faktorë të tjerë të rrezikut për aneurizmin e aortës si dislipidemia ose diabeti mellitus. Gjithashtu këshillohet fuqimisht të ndaloni pirjen e duhanit.

Disa faktorë dhe sjellje rrisin presionin në bark ose gjoks. Njerëzit me aneurizëm duhet t'i shmangin këto. Këto përfshijnë mos ngritjen e gjërave të rënda, për shembull. Është gjithashtu e dobishme për ata që janë prekur të mësojnë se si të marrin frymë siç duhet nën presion.

Nëse një aneurizëm i aortës në aortën abdominale arrin një diametër prej 5.5 centimetra te meshkujt dhe 5.0 centimetra te femrat, mjekët rekomandojnë kirurgji. E njëjta gjë vlen edhe për një aneurizëm të kraharorit që arrin një diametër prej 5.5 centimetra ose më shumë, si dhe për një aneurizëm më të vogël nëse mjeku vëren se ajo po rritet me më shumë se 10 milimetra në vit.

Trajtimi i aneurizmës së aortës abdominale

Në thelb ekzistojnë dy metoda trajtimi për aneurizmin e aortës abdominale. Cili prej tyre përdoret varet nga vendndodhja e aneurizmës së aortës dhe gjendja e enës.

 • Stent (procedurë endovaskulare): Mjeku vendos një tub të vogël (stent) përmes arteries inguinale në fryrjen e murit – stenti stabilizon enën dhe mbyll aneurizmën e aortës.
 • Kirurgjia: Gjatë operacionit, kirurgu heq pjesën e zgjeruar të murit të arteries përmes një prerjeje abdominale dhe e zëvendëson atë me një protezë vaskulare tubulare ose në formë Y.

Trajtimi i aneurizmës së aortës torakale

Si mund të zbulohet një aneurizëm i aortës?

Mjekët shpesh zbulojnë një aneurizëm të aortës rastësisht gjatë një ekzaminimi rutinë. Për shembull, mjekët më shpesh zbulojnë një aneurizëm të aortës abdominale gjatë një ekzaminimi me ultratinguj të barkut.

Kur dëgjon me stetoskop, mjeku ndonjëherë vëren zhurma rrjedhëse mbi daljen e anijes. Tek njerëzit e dobët, një aneurizëm më i madh i aortës abdominale mund të jetë i prekshëm me duart përmes murit të barkut.

Mjekët gjithashtu zakonisht zbulojnë rastësisht një aneurizëm të aortës torakale, më shpesh gjatë një radiografie të mushkërive. Mjeku merr një pamje më të saktë me anë të ultrazërit të zemrës. Gjatë këtij ekzaminimi duken qartë edhe pjesët e aortës.

Detaje rreth madhësisë dhe rrezikut të një aneurizmi të aortës jepen nga tomografia e kompjuterizuar (CT) ose imazhi me rezonancë magnetike (MRI) dhe ndoshta angiografia me rezonancë magnetike (MRA, imazhe të enëve).

Depistimi mbi 65 vjeç për aneurizma të aortës abdominale

 • Burra të moshës 65 vjeç e lart
 • Gratë 65 vjeç e lart që janë duhanpirëse aktuale ose kanë pirë duhan më parë
 • Individët e çdo moshe që kanë të afërm të shkallës së parë me një aneurizëm të aortës

Sipas statistikave, nëntë në çdo njëqind burra të moshës 65-75 vjeç janë të prekur nga një aneurizëm i aortës abdominale – dhe numri është në rritje. Në fakt, 22 për qind e atyre mbi 85 janë tashmë të prekur. Një aneurizëm këputet rrallë, por nëse ndodh, pacienti është në rrezik të gjakderdhjes deri në vdekje.

Gratë kanë shumë më pak gjasa të zhvillojnë një aneurizëm të aortës abdominale. Dy për qind e grave midis 65 dhe 75 vjeç dhe pak më shumë se gjashtë për qind e atyre mbi 85 janë të prekura. Prandaj, rekomandimi për skrining nuk vlen përgjithësisht për të gjitha gratë e kësaj moshe. Megjithatë, ekspertët ende këshillojnë që gratë me rrezik më të lartë gjithashtu duhet të kontrollohen.

Cilat janë shkaqet dhe faktorët e rrezikut të aneurizmës së aortës?

Në më shumë se 50 për qind të rasteve, kalcifikimi vaskular (ateroskleroza) është shkaku i një aneurizmi të aortës. Gjithashtu zhvillohet shpesh tek njerëzit me presion të lartë të gjakut (hipertension). Presioni i lartë i gjakut streson enët dhe është gjithashtu një faktor rreziku për aterosklerozën.

Infeksionet bakteriale gjithashtu përfshihen ndonjëherë në mënyrë shkakësore në zhvillimin e një aneurizmi. Infeksioni bën që muri i enëve të bëhet i përflakur dhe përfundimisht të ndryshojë për të formuar fryrjen e anijes. Kjo quhet aneurizëm mykotik.

Aneurizma e aortës: Shkaqe të rralla

Shkaqe shumë të rralla të aneurizmit të aortës përfshijnë inflamacionin e murit të enëve të gjakut, për shembull, në infeksione të tilla si sifilizi i avancuar ose tuberkulozi.

Një tjetër shkak i mundshëm i një aneurizmi të aortës është i ashtuquajturi diseksion i tipit B, i cili është një ndarje e shtresave individuale të murit të enëve të gjakut në aortë. Mjekët gjithashtu i referohen murit të arteries së ndarë si aneurizëm disecans.

Si mund të parandalohet një aneurizëm i aortës?

Disa masa mund të merren për të parandaluar disa faktorë rreziku për aneurizmin e aortës, si ateroskleroza dhe presioni i lartë i gjakut.

Këto përfshijnë:

 • Diete e shendetshme
 • Ushtrim i mjaftueshëm
 • Presioni i shëndetshëm i gjakut, nivelet e sheqerit në gjak dhe kolesterolit (ose trajtimi dhe kontrolli i tyre nëse është e nevojshme)
 • @ Nuk pi duhan

Kryeni kontrolle të rregullta me mjekun tuaj, sepse në shumicën e rasteve diagnoza është një gjetje e rastësishme. Kontrollet e rregullta shëndetësore rrisin mundësinë e zbulimit të hershëm të një aneurizmi të aortës, përpara se të zhvillohet në një madhësi kërcënuese për jetën.