Apendektomia (Heqja e apendiksit): Arsyet dhe procedura

Çfarë është apendektomia?

Apendektomia është heqja kirurgjikale e apendiksit, një shtojcë e vogël e zorrës së trashë. Në bisedë, kjo procedurë quhet edhe apendektomia - një term jo plotësisht i saktë, pasi apendiksi është i lidhur drejtpërdrejt me apendiksin, por është një seksion i veçantë i zorrëve. Përveç kësaj, vetë apendiksi zakonisht nuk hiqet gjatë një apendektomie.

Kur bëni një apendektomi?

Arsyeja më e zakonshme për një apendektomi është inflamacioni akut i apendiksit (apendiksit) - i njohur në bisedë si apendiksit. Simptomat tipike përfshijnë fillimin e shpejtë dhe dhimbje të forta në fund të barkut, nauze, të vjella dhe ethe.

Ndërsa apendiciti ishte shpesh fatal në të kaluarën, tani mund të shërohet shpejt me ndihmën e apendektomisë. Për këtë arsye mjekët synojnë një operacion të shpejtë nëse ka dyshime të bazuara, në mënyrë që apendiksi i inflamuar të mos çahet dhe të shkaktojë një peritonit të rrezikshëm.

Arsyet e tjera për një apendektomi janë dhimbja e gjatë në pjesën e poshtme të barkut, pasi shkaqe të tjera si inflamacioni i zorrës së trashë ose tubit fallopian janë përjashtuar. Nëse ndryshimet qelizore në apendiksin zbulohen gjatë operacionit të madh abdominal, kirurgu e heq atë për të përjashtuar kancerin e mëvonshëm.

Operacioni kryhet nën anestezi të përgjithshme. Në rastin e një apendektomie urgjente, për shembull në rastin e apendicitit akut, mund të futet një tub gastrik për të ulur presionin në traktin gastrointestinal dhe për të parandaluar të vjellat.

Kur është e mundur, kirurgët në ditët e sotme kryejnë një apendektomi laparoskopike - domethënë heqjen e apendiksit gjatë një laparoskopie. Kjo është më pak e rëndë se një procedurë tradicionale, sepse kirurgu bën vetëm prerje të vogla për instrumentet e punës (trokarët).

Procedura e apendektomisë

Ja se si funksionon apendektomia laparoskopike:

Pasi kirurgu të lajë, dezinfektojë dhe mbulojë zonën e kirurgjisë me perde sterile, ai ose ajo pren lëkurën në pjesën e poshtme të barkut djathtas dhe majtas dhe poshtë kërthizës rreth një centimetër secila.

Me ndihmën e dy trokareve të punës dhe trokarit optik, i cili përmban një kamerë, ai tani gjurmon apendiksin e përflakur dhe e ndan atë nga indi i mbetur. Nëse zona më të mëdha tashmë janë të përflakur, ai gjithashtu mund të duhet të heqë të gjithë apendiksin.

Në fund, prerja qepet në disa shtresa. Një patolog ekzaminon apendiksin e përflakur për të konfirmuar diagnozën.

Cilat janë rreziqet e apendektomisë?

Problemet e shërimit të plagëve mund të ndodhin pas operacionit, ndonjëherë duke kërkuar një procedurë të përsëritur.

Përveç kësaj, pavarësisht nga administrimi parandalues ​​i antibiotikëve, plaga mund të infektohet. Si rezultat, mund të formohet një absces, dmth. një koleksion i kapsuluar i qelbit. Kjo duhet të operohet për të parandaluar përhapjen e infeksionit. Infeksione të tilla mund të shkaktojnë peritonit dhe paralizë të zorrëve, të cilat gjithashtu mund të rezultojnë në operacion.

Rrallëherë, pacientët zhvillojnë të ashtuquajturat hernie të cikatricës pas apendektomisë. Në këtë rast, indi i mbresë kirurgjikale shpërndahet dhe përmbajtja e barkut fryhet jashtë. Shpesh, mbresë duhet të operohet dhe të përforcohet për të parandaluar rrjedhjen e pjesëve të zorrëve.

Çfarë duhet të kem parasysh pas një apendektomie?

Në konsultim me mjekun tuaj, mund t'ju lejohet të hani dhe të pini përsëri brenda ditës së parë pas operacionit për të mbajtur zorrën aktive. Nëse shërimi i mëtejshëm shkon mirë, ju mund të dilni nga spitali pas vetëm katër deri në gjashtë ditë. Pas rreth dhjetë ditësh, mjeku juaj i familjes do të heqë qepjet e lëkurës.