Aplikimi i një fashë presioni: udhëzime dhe rreziqe

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është një veshje me presion? Një masë e ndihmës së parë për plagët me gjakderdhje të madhe.
 • Si aplikohet një veshje me presion? Ngrini ose ngrini pjesën e trupit të dëmtuar, aplikoni dhe rregulloni veshjen e plagës, aplikoni dhe rregulloni jastëkun e presionit.
 • Në cilat raste? Për plagët me gjakderdhje të madhe, p.sh., prerje, plagë shpuese, kontuzione.
 • Rreziqet: Mbytja e gjakut dhe/ose e rrugëve nervore.

Kujdes.

 • Si rregull, ju mund dhe duhet të aplikoni një fashë presioni vetëm në ekstremitetet (krahët, këmbët).
 • Me veshjen e presionit në vend, kontrolloni zonat përreth për t'u siguruar që furnizimi me gjak dhe nervat nuk janë të shtypur.
 • Vëzhgoni veshjen për të parë nëse gjaku rrjedh nëpër të. Nëse po, duhet të aplikoni një veshje të dytë me presion mbi të.
 • Thirrni shërbimet e urgjencës mjekësore! Plagët që rrjedhin shumë gjak duhet të trajtohen nga një mjek.

Çfarë është fashë presioni?

Nëse një plagë rrjedh shumë gjakderdhje ose spërkat, është e rëndësishme të ndaloni humbjen e gjakut sa më shpejt të jetë e mundur. Për ta bërë këtë, duhet të aplikoni një fashë presioni. Për këtë qëllim, është më mirë të përdorni një fashë sterile për plagë, një paketë fashë si "agjent presioni" dhe një fashë garzë ose një leckë trekëndore për fiksim.

Si të vendosni një fashë presioni!

Përpara se të vendosni një fashë presioni te një person i dëmtuar, duhet të vishni doreza të holla mbrojtëse (p.sh. të bëra prej latex, vinyl, etj.). Kjo i shërben një qëllimi të dyfishtë: Së pari, zvogëlon rrezikun e futjes së mikrobeve nga duart tuaja në plagë. Nga ana tjetër, dorezat e disponueshme ju mbrojnë edhe nga infeksionet e shkaktuara nga kontakti i drejtpërdrejtë i gjakut. Në këtë mënyrë ju parandaloni transmetimin e sëmundjeve të mundshme te pacienti, si hepatiti C, nëpërmjet plagëve të vogla të hapura në duar.

Në çantën e ndihmës së parë do të gjeni doreza njëpërdorimshe dhe gjithçka tjetër që ju nevojitet për një veshje me presion. Ju duhet të keni një kuti të tillë në shtëpi. Duhet të ketë edhe një çantë të vogël të ndihmës së parë në makinë.

Nëse keni nevojë të vendosni një fashë presioni si masë e ndihmës së parë për një dëmtim, ndiqni këto hapa:

 • Shpjegoni: Flisni me personin e dëmtuar dhe shpjegoni çdo hap që ndërmerrni në aplikimin e turniketit. Ata që kanë gjakderdhje të madhe zakonisht janë të frikësuar dhe të shqetësuar. Njohja e asaj që po bëni si përgjigje e parë dhe ndoshta duke qenë disi i hutuar nga dëgjimi mund të ndihmojë në qetësimin e viktimës.
 • Shtrydhni enët më të mëdha të gjakut: Përveç kësaj, mund të përpiqeni të shtrydhni enë më të mëdha që bartin gjak në zonën e plagës. Në krah, pika e saktë për këtë është arteria midis bicepsit dhe tricepsit (muskujt e sipërm të krahut). Në këmbë, shtypni në ijë të personit të dëmtuar (në qendër) përpara se të aplikoni veshjen me presion.
 • Aplikoni veshjen e plagës: Fillimisht vendosni një mbështjellës steril mbi plagë, duke e mbuluar plotësisht.
 • Siguroni veshjen e plagës: Siguroni veshjen duke e mbështjellë një garzë ose fashë elastike rreth saj disa herë me pak tension (por jo të gjithë fashën). Fasha duhet të jetë e ngushtë, por jo shumë e ngushtë.
 • Vendosni jastëkun e presionit: Tani vendosni një jastëk presioni mbi plagën sipër veshjes së mbështjellë. Për këtë është e përshtatshme një pako veshjesh e pahapur, për shembull një fashë që është ende e mbështjellë. Nëse nuk disponohet asnjë, mund të përdoret gjithashtu një pako fasulesh ose të ngjashme.
 • Siguroni jastëkun e presionit: Mbajeni bllokun e presionit në vend me njërën dorë dhe tani mbështillni fashën e mbetur rreth pjesës së dëmtuar të trupit me tjetrën. Sigurohuni që edhe këtu të ketë një tension të caktuar. Siguroni fundin e fashës në mënyrë që të mos lirohet.
 • Vazhdoni të ngriheni: Sigurohuni që pjesa e dëmtuar e trupit të jetë e pozicionuar më lart, mundësisht mbi nivelin e zemrës. Graviteti më pas zvogëlon rrjedhjen e gjakut në zonën e plagës.

Vazhdoni t'i kushtoni vëmendje pacientëve

Kur jepni ndihmën e parë për një plagë që rrjedh gjak, gjithmonë kini parasysh shenjat e mundshme të shokut tek pacienti. Kontrolloni rregullisht frymëmarrjen dhe pulsin dhe ndërmerrni veprimet e duhura nëse pacienti bëhet pa ndjenja.

Nëse pacientit i bie të fikët ose është pa ndjenja, por po merr frymë vetë, vendoseni në pozicionin e rikuperimit derisa të arrijë shërbimi i shpëtimit. Nëse pacienti ndalon frymëmarrjen, filloni menjëherë ringjalljen.

Nëse viktima ka pësuar një dëmtim nga amputimi, vendoseni pjesën e prerë të trupit (p.sh. gishtin) në një leckë sterile, mbështilleni dhe paketoni në një qese plastike hermetike. Vendoseni qesen plastike në një qese të dytë me ujë akull. Kjo rrit shanset që një kirurg të jetë në gjendje të ribashkojë pjesën e prerë të trupit në spital.

Alternativë me fashën trekëndore

Në vend të një fashë, ju mund të përdorni një leckë trekëndore për të aplikuar një turnique për të ndihmuar së pari një dëmtim.

 • Për ta bërë këtë, paloseni leckën në një "kravatë" dhe vendoseni në qendër mbi plagën e mbuluar me një jastëk steril.
 • Tani kaloni dy skajet e "kravatës" rreth ekstremit të dëmtuar, kryqëzoni ato në pjesën e pasme dhe pastaj kaloni përsëri përpara.

Nëse plaga në gisht ose në majë të gishtit rrjedh gjak shumë, shpesh mjafton një fashë në majë të gishtit. Prisni një pykë nga mesi i të dy anëve të një suvaje të madhe. Fillimisht ngjiteni gjysmën mbi anën e padëmtuar të gishtit dhe më pas paloseni gjysmën tjetër mbi majën e gishtit. Palosni sipër sipërfaqet ngjitëse.

Veshje e mëtejshme në rast të gjakderdhjes së rëndë

Nëse gjakderdhja është aq e rëndë sa depërton përmes veshjes me presion, aplikoni një salcë tjetër. Vendosni një jastëk të dytë presioni mbi plagë dhe sigurojeni atë me më shumë fasha garzë dhe mbyllini ato.

Kur mund të bëj një veshje me presion?

Sidomos për plagët me gjakderdhje të madhe në krahë ose këmbë (p.sh. plagë me thikë, prerje, çarje), një fashë presioni është masa e duhur e ndihmës së parë.

Ndonjëherë një fashë presioni në kokë është gjithashtu e nevojshme. Megjithatë, është më e vështirë të aplikohet. Nëse jastëku i presionit nuk mund të fiksohet me fashë ose mund të fiksohet vetëm në mënyrë joadekuate, ju ose vetë i dëmtuari duhet të shtypni dhe ta mbani me dorë tamponin e presionit për të ndaluar gjakderdhjen.

Kjo mund të shkaktojë një mavijosje dhe ënjtje të dhimbshme. Atëherë rregulli PECH ndihmon:

 • Bëni pushim
 • Aplikoni pako akulli
 • Aplikoni një fashë presioni (ngjeshje)
 • Ngrini zonën e dëmtuar

Fashë presioni krijon kundërpresion nga jashtë. Kjo kufizon mavijosjen dhe ënjtjen.

Rreziqet e një fashë presioni

Si përgjigje e parë, nuk duhet të vendosni një fashë presioni shumë të ngushtë. Përndryshe, furnizimi me gjak mund të ndërpritet plotësisht. Përveç kësaj, presioni i tepërt mund të dëmtojë rrugët nervore. Prandaj, kontrolloni gjithmonë zonat rreth fashës së presionit: Nëse fasha me presion çngjyr gishtat ose këmbët (në rastin e një fashë presioni në krah ose këmbë) ose nëse ndihen shumë të ftohtë, fasha është ndoshta shumë e ngushtë. Më pas lirojeni pak.

Mos aplikoni një fashë presioni në qafë! Mund të ndërpresë rrjedhjen e gjakut në tru ose frymëmarrjen.

Në rastin e plagëve me thikë, ndonjëherë objekti i mprehtë është ende i mbërthyer në plagë. Kjo e bën të vështirë aplikimin e fashës me presion. Sidoqoftë, mos e tërhiqni në asnjë rrethanë! Kjo do të rriste gjakderdhjen. Në vend të kësaj, ndërtoni jastëkun e presionit rreth objektit të mbërthyer dhe mos e mbështillni fashën mbi të.