Argatroban: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon Argatroban

Argatroban ndërhyn në koagulimin e gjakut duke frenuar enzimën e përfshirë, trombinën – për këtë arsye, përbërësi aktiv është një frenues i drejtpërdrejtë i trombinës.

Trombina normalisht aktivizohet nga enzimat që janë aktivizuar vetë nga dëmtimi vaskular ose trupat e huaj në qarkullimin e gjakut. Më pas konverton fibrinogjenin në vendin e prekur në fibrinë - "ngjitësja" që mban të bashkuar mpiksjen e gjakut që rezulton.

Duke frenuar trombinën, Argatroban ndërhyn në këtë proces. Megjithatë, përdoret vetëm në pacientët që kanë pasur më parë atë që njihet si trombocitopenia e induktuar nga heparina (HIT) e tipit II. Kjo është një formë e mungesës së trombociteve që mund të shkaktohet si një efekt anësor i rrezikshëm i trajtimit me heparin antikoagulant.

Koagulimi i gjakut nuk është i frenuar tek të prekurit, por në mënyrë paradoksale është rritur. Prandaj, këta pacientë nuk duhet të marrin më heparinë në asnjë rrethanë, pasi përndryshe mpiksjet e shumta të gjakut mund të formohen në qarkullimin e gjakut dhe të bllokojnë enët. Në vend të kësaj, Argatroban përdoret për të ruajtur antikoagulimin.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Kur përdoret Argatroban?

Argatroban përdoret në pacientët e rritur me trombocitopeni të induktuar nga heparina (HIT) kur ata kërkojnë terapi antikoagulante.

Kohëzgjatja e trajtimit nuk duhet të kalojë dy javë. Në raste individuale, terapia mund të jepet për një periudhë më të gjatë nën mbikëqyrjen mjekësore.

Si përdoret Argatroban

Antikoagulanti Argatroban është i disponueshëm në treg vetëm si koncentrat për përgatitjen e një solucioni për infuzion. Ky koncentrat hollohet nga mjeku dhe më pas administrohet me infuzion ose pompë shiringe. Sasia e përbërësit aktiv të administruar varet nga pesha dhe gjendja shëndetësore e pacientit.

Gjatë trajtimit, vlerat e koagulimit duhet të monitorohen nga afër.

Cilat janë efektet anësore të Argatroban?

Një në dhjetë deri në njëqind njerëz të trajtuar me Argatroban përjetojnë efekte anësore në formën e anemisë, gjakderdhjes, mpiksjes së gjakut në venat e thella, vjelljes dhe purpurës (shumë hemorragji nën lëkurë me madhësinë e kokës së kokës).

Përveç kësaj, herë pas here zhvillohen efekte anësore, duke përfshirë infeksionet, humbjen e oreksit, nivelet e ulëta të natriumit dhe sheqerit në gjak, dhimbje koke, marramendje, dëmtim të shikimit dhe të folurit, mpirje, presion të lartë ose të ulët të gjakut, rrahje të zemrës dhe probleme të tjera të zemrës.

Çfarë duhet pasur parasysh kur përdorni Argatroban?

contraindications

Argatroban nuk duhet të përdoret në:

  • mbindjeshmëria ndaj substancës aktive ose ndaj ndonjë prej përbërësve të tjerë të barit
  • gjakderdhje e pakontrolluar
  • dëmtim i rëndë i mëlçisë

ndërveprime të drogës

Nëse Argatroban jepet njëkohësisht me antikoagulantë të tjerë (si ASA/acidi acetilsalicilik, klopidogrel, fenprokumon, warfarin, dabigatran), rreziku i gjakderdhjes mund të rritet. Kjo vlen edhe për përdorimin e ASA si analgjezik, ibuprofen dhe diklofenak (analgjezikë të tjerë).

Preparatet e infuzionit që përmbajnë përbërësin aktiv argatroban përmbajnë etanol (alkool i pijshëm) për të përmirësuar tretshmërinë. Kështu ato paraqesin një rrezik të mundshëm për shëndetin për pacientët me mëlçi, alkoolistët, epileptikët dhe pacientët me sëmundje të caktuara të trurit. Gjithashtu, ndërveprimet me metronidazolin (antibiotik) dhe disulfiram (ilaç për varësinë nga alkooli) nuk mund të përjashtohen.

Kufizimi i moshës

Të dhënat për përdorimin e Argatroban tek fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç janë të kufizuara. Nuk mund të jepen rekomandime në lidhje me dozën.

Shtatzënia dhe laktacioni

Nuk dihet nëse argatroban kalon në qumështin e gjirit. Studimet e kafshëve te brejtësit me argatroban të etiketuar me radio, treguan akumulim në qumështin e gjirit. Prandaj, për arsye sigurie, nuk rekomandohet përdorimi tek nënat me gji. Nëse është e nevojshme, ushqyerja me gji duhet të ndërpritet për kohëzgjatjen e trajtimit.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë Argatroban

Argatroban është i disponueshëm vetëm me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër, por nuk përshkruhet me recetë sepse duhet të përdoret në një mjedis spitalor nën mbikëqyrjen e mjekut.

Prej sa kohësh njihet Argatroban?

Antikoagulanti Argatroban u miratua për herë të parë në Japoni në vitin 1990. Dhjetë vjet më vonë, ilaçi mori miratimin në Shtetet e Bashkuara për trajtimin e mpiksjes së gjakut në pacientët me HIT.

Në vitin 2002, miratimi u zgjerua për pacientët që kishin pasur më parë HIT ose ishin në rrezik për të. Produkti i parë i disponueshëm në Gjermani dhe Austri me përbërësin aktiv argatroban u miratua në vitin 2010. Miratimi në Zvicër pasoi në vitin 2014.