Arnica: Efektet dhe aplikimi

Cili është efekti i arnicës?

Bima e lashtë medicinale arnika (Arnica montana, arnika malore) njihet si një ilaç tradicional, por mund të përdoret vetëm nga jashtë në lëkurë.

Në mjekësi përdoren vetëm lulet e bimës mjekësore (Arnicae flos). Ato përmbajnë laktone sesquiterpene të tipit helenanolid, flavonoide, vaj esencial (me timol), acide fenolike karboksilike dhe kumarina. Këta përbërës kanë një efekt anti-inflamator, dezinfektues dhe analgjezik.

Për çfarë është e mirë arnika? Mund të përdoret nga jashtë për ankesa dhe sëmundje të ndryshme. Kjo perfshin

 • Inflamacion i mukozës së gojës dhe fytit
 • Inflamacion i folikulit të flokëve (vale)
 • Skuqja e pelenave (dermatiti i pelenave)
 • Inflamacion si pasojë e pickimit të insekteve
 • dhimbje reumatike të muskujve dhe kyçeve
 • flebiti sipërfaqësor
 • Mavijosje, ndrydhje dhe kontuzionet me simptoma të dhimbjes, ënjtjes, mavijosjes, kufizimit të lëvizjes, mpirjes së rajonit të prekur
 • Djegiet (përfshirë djegiet nga dielli)
 • Akumulimi i lëngjeve në lëkurë dhe nënlëkurë për shkak të një çrregullimi në sistemin limfatik (limfoedema)

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë arnika?

Disa njerëz kanë një reaksion alergjik ndaj arnicës. Të prekurit duhet të ndalojnë përdorimin e bimës mjekësore dhe të konsultohen me një mjek.

Aplikimi në lëkurën e dëmtuar mund të shkaktojë inflamacion të lëkurës me ënjtje dhe flluska.

Nëse preparatet e arnicës përdoren në mënyrë jo të duhur dhe/ose në përqendrim shumë të lartë (p.sh. si tretësirë ​​e paholluar), shpesh zhvillohen reaksione toksike të lëkurës me formimin e flluskave dhe madje edhe vdekjen e indeve të lëkurës (nekrotizim).

Marrë nga brenda, arnika mund të shkaktojë efekte anësore si diarre, marramendje, gjakderdhje nga hundët dhe aritmi kardiake. Për këtë arsye, preparatet e bimës mjekësore nuk guxojnë të përdoren nga brenda. Megjithatë, hollimet homeopatike janë të padëmshme.

Si përdoret arnika?

Ka mënyra të ndryshme për të përdorur arnikën - ndonjëherë si një ilaç shtëpiak, shpesh në formën e përgatitjeve të gatshme.

Të gjitha preparatet që përmbajnë arnika mund të përdoren vetëm nga jashtë dhe vetëm në lëkurë të padëmtuar.

Arnica si një ilaç shtëpiak

Bima medicinale përdoret kryesisht në formën e tretësirës së arnikës, por herë pas here edhe si infuzion. Udhëzimet e mëposhtme vlejnë për fëmijët nga dhjetë vjeç e lart dhe për të rriturit:

Për të bërë një tretësirë ​​arnika, tundni rreth dhjetë gramë lule çdo ditë për një javë ose në 100 mililitra alkool dilutus (alkool i holluar) ose 70 përqind izopropanol. Kjo çliron përbërësit.

Tinktura e arnicës normalisht hollohet me ujë para përdorimit, sepse tolerohet më mirë: mund ta përdorni tretësirën e holluar tre deri në dhjetë herë për kompresa ose fërkime për të trajtuar sëmundjet inflamatore reumatike të kyçeve, çibanet, pickimet e insekteve, limfoedema, mavijosje, ndrydhje, tendosje ose mavijosje. . Rekomandohet një hollim dhjetëfish për trajtimin e djegieve nga dielli.

Aplikoni kompresa dhe llapë me arnika vetëm në zona më të mëdha të lëkurës për një kohë të shkurtër – maksimumi 30 minuta.

Tinktura e arnicës mund të përdoret si gargarë për inflamacionin e mukozës së gojës dhe fytit. Për këtë rekomandohet një hollim dhjetëfish me ujë të zier.

Për të bërë një infuzion arnika, derdhni 100 mililitra ujë të nxehtë mbi dy deri në katër lugë çaji lule arnika (një deri në dy gramë) dhe kullojeni pas pesë deri në dhjetë minuta. Ju mund ta përdorni infuzionin e ftohur për ftohjen e kompresave ose llapave - për shembull për pickimin e insekteve, mavijosjet ose djegiet nga dielli.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore dhe nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.

Preparate të gatshme me arnika

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni arnika

 • Shmangni kontaktin e drejtpërdrejtë të arnicës me sytë dhe plagët e hapura.
 • Mos i trajtoni zonat e mëdha me tretësirë ​​të paholluar arnika (rreziku i inflamacionit të lëkurës me formimin e flluskave)! Përdorni vetëm tinktura të holluara për zona më të mëdha të lëkurës.
 • Megjithatë, ju mund të aplikoni tretësirë ​​të paholluar në zona të vogla të pickimit të insekteve.
 • Nëse dihet se jeni alergjik ndaj asteraceae, nuk duhet të përdorni preparate me lule arnika.
 • Si masë paraprake, diskutoni fillimisht me një mjek përdorimin e bimës mjekësore gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji.
 • Ju gjithashtu duhet të konsultoheni me një mjek përpara se të përdorni preparatet e arnicës tek fëmijët. Ekspertët shpesh këshillojnë kundër përdorimit të arnicës tek fëmijët nën moshën dhjetë vjeç.

Si të merrni arnika dhe produktet e saj

Lulet e thata të arnikës dhe preparatet e gatshme me bazë ato (tinkturë, xhel, krem, vaj masazhi etj. me arnicë) mund t'i merrni në barnatore dhe ndonjëherë edhe në barnatore.

Përpara fillimit të trajtimit, lexoni gjithmonë fletëudhëzimin përkatës të paketimit ose pyesni mjekun ose farmacistin tuaj se si ta përdorni dhe dozoni saktë preparatin në fjalë.

Çfarë është arnika?

Arnica (Arnica montana) është vendas në rajonet më të larta të Evropës veriore, lindore dhe qendrore, ku rritet në pyje të varfra me gëlqere dhe livadhe malore. Megjithatë, tani është bërë e rrallë – pjesërisht për shkak se është mbledhur shumë intensivisht në të kaluarën dhe pjesërisht për shkak se livadhet malore janë shpesh të mbi-ferkonduara.

Bima medicinale formon një kërcell barishtor të ashpër deri në 60 centimetra të lartë, i cili buron nga një rozetë prej katër deri në gjashtë gjethe që shtrihen afër tokës. Është leshore dhe mban një ose dy palë gjethe të shkurtra, të kundërta, me dy tufa lulesh më të vogla që zakonisht zhvillohen nga sqetullat e palës së sipërme të gjetheve. Më në fund, një lule e vetme e verdhë e ndritshme mbin nga fundi i kërcellit.