Arterioskleroza: Simptomat dhe Shkaqet

Vështrim i shkurtër:

 • Përshkrimi: Sëmundje vaskulare në të cilën arteriet ngurtësohen dhe ngushtohen; forma më e zakonshme është ateroskleroza, në të cilën pllakat depozitohen në muret e brendshme të enëve të gjakut; qarkullimi i gjakut është i shqetësuar dhe, në rastin më të keq, ndërpritet (emergjenca!)
 • Simptomat: Asimptomatike për një kohë të gjatë, shpesh e dukshme vetëm për shkak të sëmundjeve dytësore, të tilla si dhimbja dhe shtrëngimi në gjoks në sëmundjet koronare të zemrës ose sulmet në zemër, çrregullime të të folurit dhe paralizë në goditje ose këmbë të dhimbshme, të mpirë dhe të zbehtë në klaudikacion intermitent (PAD )
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: E pa kuptuar ende plotësisht, ateroskleroza është një ndërveprim kompleks i disa faktorëve që çojnë në formimin e pllakave në arterie. Faktorët e rrezikut përfshijnë moshën, nivelet e larta të lipideve në gjak, presionin e lartë të gjakut, diabetin mellitus dhe pirjen e duhanit.
 • Trajtimi: ndryshime në stilin e jetës (dietë e shëndetshme, ushtrime fizike, ndërprerja e duhanit, etj.), Trajtimi i kushteve para-ekzistuese si diabeti ose presioni i lartë i gjakut, barnat kardiovaskulare si ilaçet për uljen e lipideve, kirurgjia (kateteri, stent, bypass)
 • Progresi dhe prognoza: regresioni i mundshëm në një fazë të hershme; progresi mund të ndikohet në mënyrë të favorshme nga trajtimi korrekt dhe shmangia e faktorëve të rrezikut; sëmundjet dytësore shpesh të shoqëruara me jetëgjatësi më të shkurtër
 • Parandalimi: Nëse është e mundur, shmangia e faktorëve të rrezikut dhe trajtimi i hershëm i sëmundjeve themelore që nxisin arteriosklerozën

Përshkrimi: Çfarë është arterioskleroza?

Sipas përkufizimit, arterioskleroza është forcimi (skleroza) e arterieve në trup. Në bisedë, kjo sëmundje njihet edhe si ngurtësim i arterieve. Muret e arterieve trashen, humbasin elasticitetin e tyre me kalimin e kohës dhe në shumë raste bëhen gjithnjë e më të ngushta. Këto ndryshime kufizojnë gjithnjë e më shumë rrjedhën e gjakut.

Në parim, arterioskleroza mund të zhvillohet në të gjitha arteriet e trupit, për shembull në qafë, tru, zemër, veshka, legen, këmbë ose krahë. Veçanërisht shpesh preken zonat ku rrjedha e gjakut ndeshet me pengesa fizike - për shembull në degët vaskulare. Arteria kryesore (aorta) gjithashtu mund të ngurtësohet në rrjedhën e arteriosklerozës (ateroskleroza e aortës).

Format e arteriosklerozës

Deri tani, forma më e zakonshme e arteriosklerozës është ateroskleroza. Lipidet e gjakut, përbërësit e proteinave ose indi lidhor depozitohen në muret e brendshme të arterieve. Mjekët i referohen këtyre depozitave si pllaka.

Mediaskleroza ose skleroza Mönckeberg i referohet forcimit të shtresës së mesme të murit të enëve arteriale (media). Është rezultat i shumë kalciumit në gjak dhe shoqërohet me sëmundje të tilla si dështimi kronik i veshkave ose diabeti.

Në arteriolosklerozë, muret e brendshme të arterieve të vogla (arteriolat) në trup kalcifikohen. Shpesh preken njerëzit që tashmë vuajnë nga diabeti mellitus ose presioni i lartë i gjakut.

Pasojat e mundshme të arteriosklerozës

Arteriet transportojnë gjak të pasur me oksigjen dhe lëndë ushqyese nga zemra në të gjitha organet, muskujt dhe indet. Nëse enët e gjakut bëhen gjithnjë e më joelastike dhe ndoshta edhe më të ngushta, gjaku nuk mund të rrjedhë më i papenguar.

Në rastin më të keq, formohet një mpiksje e trombociteve të gjakut (tromb). Një trombozë e tillë mund të bllokojë arterien dhe të ndërpresë plotësisht rrjedhjen e gjakut. Trombi gjithashtu mund të largohet nga rrjedha e gjakut dhe të bllokojë arterien si një emboli në një vend tjetër (embolizëm). Një arterie e bllokuar mbart rrezikun e atakut në zemër, goditjes në tru ose okluzionit vaskular akut në krahë ose këmbë (ishemia akute e gjymtyrëve).

Nëse rrjedha e gjakut ndërpritet - për shembull për shkak të një tromboze ose embolie - organet ose gjymtyrët nuk furnizohen më me oksigjen. Një mbyllje akut arterial është gjithmonë një urgjencë mjekësore.

Pasojat e mundshme të arteriosklerozës – të tilla si dështimi i zemrës, ataku në zemër ose goditja në tru – janë ndër shkaqet më të zakonshme të vdekjes në mbarë botën.

Arterioskleroza: simptoma

Arterioskleroza zhvillohet ngadalë. Shpesh mbetet i pazbuluar për vite apo dekada derisa më në fund shfaqen sëmundjet dytësore të rrezikshme dhe simptomat e tyre. Simptomat që shfaqen më pas varen nga ajo se cilat enë në trup janë prekur.

Arterioskleroza mund të shkaktojë mbyllje arteriale, e cila mund të çojë në një atak në zemër, goditje në tru ose mbyllje akut vaskular në krahë ose këmbë. Ky është një urgjencë që duhet trajtuar sa më shpejt që të jetë e mundur.

Nëse arteriet koronare janë ngushtuar, është e pranishme sëmundja koronare e zemrës. Simptomat shkaktohen nga zvogëlimi i rrjedhjes së gjakut në muskulin e zemrës. Pacientët përjetojnë një ndjenjë shtrëngimi në gjoks ose dhimbje gjoksi në anën e majtë (angina pectoris).

Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin Sëmundja koronare e zemrës.

Nëse një mpiksje gjaku bllokon një arterie koronare tashmë të ngushtuar, ndodh një atak në zemër. Kjo shpesh manifestohet si dhimbje të forta gjoksi që mund të rrezatojë në krahë. Dhimbja në pjesën e sipërme të barkut ose shpinës, shtrëngimi, gulçimi, të përzierat dhe të vjellat janë gjithashtu shenja paralajmëruese.

Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin Sulmi në zemër.

Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin Goditja në tru – simptomat.

Arterioskleroza gjithashtu mund të ndodhë në legen dhe këmbë, si dhe në shpatulla dhe krahë. Mediaskleroza ose ateroskleroza e arterieve në ekstremitete manifestohet, për shembull, si sëmundje okluzive arteriale periferike (PAD), e njohur gjithashtu si këmba e duhanpirësit. Shkaktohet nga çrregullime të qarkullimit të gjakut në kofshë dhe viça. Dhimbja e këmbës (claudication intermittent) ndodh edhe pas ecjes në distanca të shkurtra. Për shkak se të prekurit duhet të bëjnë pushime të shpeshta nga ecja, ajo njihet edhe si "claudication intermittent". Shtrëngimet arteriale në legen gjithashtu çojnë në impotencë te shumë meshkuj.

Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin Këmba e duhanpirësit.

Nëse rrjedha e gjakut ndërpritet për shkak të një okluzioni vaskular në krahë ose këmbë, shfaqet ishemi akute e gjymtyrëve. Ekstremiteti dhemb, zbehet dhe nuk mund të lëvizet më siç duhet. Ishemia e tillë është një urgjencë e kirurgjisë vaskulare dhe shkaku më i zakonshëm i amputimit.

Arterioskleroza në enët renale (si ateroskleroza e arteries renale) çon në simptoma të funksionit të dëmtuar të veshkave dhe presionit të lartë të gjakut. Në rastin më të keq, ndodh dështimi i veshkave, në të cilin disa pacientë mezi nxjerrin ndonjë urinë, por shpesh nuk ndjejnë simptoma.

Zhvillimi i arteriosklerozës: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Zhvillimi i arteriosklerozës është shumë kompleks dhe ende nuk është sqaruar plotësisht. Studiuesit supozojnë se arterioskleroza fillon me dëmtimin e shtresës së brendshme (në aterosklerozë) ose shtresës së mesme (në mediasklerozë) të mureve të enëve arteriale.

Megjithatë, nuk dihet saktësisht se si ndodh ky dëmtim (lezion) arterial. Megjithatë, disa faktorë rreziku si presioni i lartë i gjakut, duhani dhe rritja e lipideve të gjakut duket se kontribuojnë në këtë. Po diskutohet edhe një lidhje me infeksione apo sëmundje inflamatore kronike si reumatizma.

Modeli i përbashkët shpjegues për patogjenezën e aterosklerozës quhet teoria e "përgjigjes ndaj dëmtimit". Sipas kësaj teorie, dëmtimi i shtresës së brendshme të enëve të gjakut (intima) nxit ruajtjen e kolesterolit (veçanërisht kolesterolit LDL "lipoproteina me densitet të ulët", e njohur edhe si LDL) dhe përbërësve qelizor. Kolesteroli LDL oksidohet, gjë që shkakton një reaksion inflamator.

Monocitet, të cilat i përkasin qelizave të bardha të gjakut, thirren në veprim. Ato shndërrohen në makrofagë, të cilët migrojnë në muret e enëve të gjakut dhe thithin sa më shumë LDL.

Në të njëjtën kohë, makrofagët lëshojnë faktorë të rritjes që stimulojnë qelizat e muskujve të lëmuar brenda murit të enëve të gjakut të shumohen. Qelizat e muskujve më pas migrojnë në pllaka dhe i mbulojnë ato me një shtresë të fortë, duke i bërë enët e gjakut edhe më të ngushta.

Faktorët e rrezikut të arteriosklerozës

Ekzistojnë disa kushte fizike dhe zakone të jetesës që rrisin rrezikun e aterosklerozës.

Njerëzit e moshuar kanë më shumë gjasa të vuajnë nga arterioskleroza. Gjithashtu prek më shumë meshkujt se femrat. Ekspertët besojnë se kjo është për shkak të hormoneve femërore, kryesisht estrogjenit, i cili thuhet se ka një efekt mbrojtës. Meshkujt gjithashtu zhvillojnë arteriosklerozë më herët.

Një rol luan edhe trashëgimia (predispozita gjenetike). Nëse të afërmit e afërt (burrat nën 55 vjeç, gratë nën 65 vjeç) vuajnë nga sëmundje kardiovaskulare për shkak të arteriosklerozës, rreziku për personin në fjalë rritet gjithashtu. Çrregullimet trashëgimore lipometabolike dhe origjina gjeografike gjithashtu ndikojnë në rrezikun e arteriosklerozës.

Mosha, gjinia dhe përbërja gjenetike nuk mund të ndryshohen. Megjithatë, edhe mënyra e jetesës ndikon në rrezikun e arteriosklerozës. Dieta, mungesa e stërvitjes, pirja e duhanit ose sëmundjet metabolike si diabeti nxisin zhvillimin e sëmundjes në të gjitha grupmoshat:

 • Nivelet e larta të kolesterolit LDL nxisin formimin e pllakave.
 • Një dietë e pasur me acide yndyrore të ngopura, për shembull në ushqimet shtazore, nxit nivele të larta të kolesterolit LDL dhe obezitet – të dy faktorët rrisin rrezikun e arteriosklerozës.
 • Pirja e duhanit nxit çrregullime të qarkullimit të gjakut, mund të dëmtojë enët e gjakut dhe të rrisë presionin e gjakut dhe nivelin e kolesterolit. Përveç kësaj, substancat nga tymi i duhanit kontribuojnë në formimin e të ashtuquajturave pllaka të paqëndrueshme. Këto janë depozita në arterie që mund të çahen.
 • Nivelet e ngritura të sheqerit në gjak për shkak të diabetit mellitus (diabetit) dëmtojnë enët e gjakut (angiopatia).
 • Mbipesha dhe obeziteti shoqërohen gjithashtu me një rrezik më të lartë të aterosklerozës.
 • Mungesa e ushtrimeve mund të rrisë presionin e gjakut, të përkeqësojë metabolizmin e kolesterolit dhe të nxisë obezitetin dhe diabetin.
 • Nivelet e larta të triglicerideve (yndyra neutrale) në gjak mund të rrisin rrezikun e aterosklerozës.
 • Stresi kronik mund të stimulojë proceset inflamatore në trup dhe të ngushtojë enët e gjakut.
 • Artriti reumatoid (“artriti reumatoid”) dhe inflamacionet e tjera kronike ose sëmundjet autoimune mund të stimulojnë formimin e pllakave.
 • Apnea e gjumit (sindroma e apneas obstruktive të gjumit) nxit faktorë të tjerë rreziku si presioni i lartë i gjakut ose diabeti nëse nuk trajtohet dhe shoqërohet me goditje në tru dhe sulme në zemër.
 • Alkooli mund të dëmtojë muskujt e zemrës dhe të nxisë faktorë të tjerë të rrezikut për aterosklerozën.

Në ndryshim nga ateroskleroza, mënyra e jetesës luan një rol më të vogël në zhvillimin e mediasklerozës. Faktorët kryesorë të rrezikut përfshijnë moshën e shtyrë, diabetin mellitus dhe insuficiencën renale kronike.

Arterioskleroza: trajtim

Nuk ka asnjë këshillë sekrete kundër arteriosklerozës. Është thelbësore të eliminohen sa më shumë faktorët e rrezikut. Kjo mund të arrihet përmes ndryshimeve të stilit të jetesës, për shembull.

Ilaçet ose kirurgjia mund të konsiderohen gjithashtu për të parandaluar komplikimet ose për të trajtuar sëmundjet dytësore të arteriosklerozës. Cila terapi përdoret në çdo rast individual varet, ndër të tjera, nga shtrirja e vazokonstrikcionit.

Ndryshimet e jetesës

Sigurohuni që të hani një dietë të shëndetshme dhe të bëni mjaftueshëm ushtrime. Pacientët me dhimbje në këmbë, si ata me PAD, gjithashtu përfitojnë nga trajnimi në këmbë.

Një dietë për uljen e kolesterolit mund të jetë e dobishme për disa pacientë. Mundohuni të reduktoni peshën e tepërt. Hiqni dorë nga duhani dhe shmangni stresin kronik.

Sëmundjet që rrisin rrezikun e arteriosklerozës duhet patjetër të trajtohen. Këto përfshijnë diabetin mellitus ose presionin e lartë të gjakut, për shembull.

Mjekim

Ilaçet për uljen e lipideve ulin nivelet e pafavorshme të lipideve në gjak. Ilaçet e zgjedhura janë statinat. Ekzistojnë gjithashtu substanca që pengojnë përthithjen e kolesterolit në zorrë (frenuesit e përthithjes së kolesterolit) dhe shkëmbyesit e anionit. Antitrupat monoklonalë që frenojnë një enzimë specifike (frenuesit PCSK9) mund të ulin gjithashtu kolesterolin LDL. Mjekët rrallë përdorin fibrate sepse ende nuk ka prova të një efekti të rëndësishëm që zgjat jetën.

Të njëjtat barna përdoren shpesh për trajtimin medikamentoz të arteriosklerozës së avancuar si për trajtimin e disa sëmundjeve kardiovaskulare. Këto përmbajnë përbërës aktivë që pengojnë mpiksjen e gjakut dhe në këtë mënyrë mund të parandalojnë formimin e mpiksjes së gjakut (trombit). Shembuj janë acidi acetilsalicilik ose klopidogrel.

Trajtimi kirurgjikal

Efektet kërcënuese për jetën e arteriosklerozës, të tilla si sëmundja e avancuar e arterieve koronare ose një bllokim i afërt i arterieve të këmbës, zakonisht duhet të trajtohen kirurgjik. Zgjedhja e procedurës së trajtimit varet nga lloji dhe shtrirja e kalcifikimit.

 • Bypass: Kirurgu krijon një "bypass" që drejton gjakun përtej zonës së ngushtuar. Për ta bërë këtë, ai përdor ose një nga enët e trupit (zakonisht një pjesë të venës nga pjesa e poshtme e këmbës ose një arterie torakale) ose një protezë vaskulare plastike.
 • Kirurgjia për një arterie karotide të ngushtuar: Stenoza karotide zakonisht trajtohet edhe në mënyrë kirurgjikale. Ngushtimi shpesh gërryhet nga arteria. Për ta bërë këtë, mjeku bën një prerje në zonën e prekur, ekspozon arterien dhe heq depozitat arteriosklerotike.
 • Amputimi: Një mbyllje akut vaskular në krah ose këmbë ose plagë jo shëruese në këmbë, të tilla si ato që mund të ndodhin si pjesë e PAD (veçanërisht në lidhje me diabetin për shkak të zhvillimit të sindromës së këmbës diabetike), mund të çojnë në amputim. në raste ekstreme. Në rehabilitimin ambulator ose spitalor, të prekurit mësojnë se si të merren me humbjen e gjymtyrëve.

Arterioskleroza: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Arterioskleroza ende nuk mund të shërohet. Kushdo që tashmë vuan nga ateroskleroza ose ka një rrezik të shtuar, mund të ngadalësojë zhvillimin ose përparimin e sëmundjes duke ndryshuar stilin e jetesës. Në fazat e hershme, pllakat në enët mund të tërhiqen edhe pjesërisht.

Ecuria dhe prognoza e arteriosklerozës varen nga faktorë të ndryshëm:

 • Vendndodhja e pllakave kritike dhe ndryshimet vaskulare
 • Shtrirja e shtrëngimeve vaskulare (stenozat) dhe gjatësia mbi të cilën ato pengojnë rrjedhën e gjakut
 • gjendja shëndetësore e pacientit: Personat që kanë pësuar më parë një atak në zemër ose goditje në tru janë në rrezik më të madh
 • Eliminimi i faktorëve të rrezikut (ndryshimet e stilit të jetesës, trajtimi i sëmundjeve metabolike që shkaktojnë)

Sa më herët të eliminohen faktorët e rrezikut, aq më të mira janë perspektivat.

Fazat e arteriosklerozës

Në rrjedhën e arteriosklerozës, shfaqen çrregullime të qarkullimit të gjakut, të cilat mjekët i klasifikojnë në fazat e mëposhtme në varësi të ashpërsisë së tyre:

 • Faza I: enët tashmë janë ngushtuar pak, por të prekurit nuk ndjejnë ende asnjë simptomë.
 • Faza II: Shtrëngimet në enët shkaktojnë parehati gjatë sforcimit (në rastin e PAD, ky është rasti për shembull kur ecni).
 • Faza III: Shtrëngimet shkaktojnë simptoma edhe në pushim.
 • Faza IV: Shtrëngimet kanë dëmtuar indin, qelizat kanë vdekur për shkak të mungesës së oksigjenit dhe lëndëve ushqyese.

Arterioskleroza: ekzaminimet dhe diagnoza

Mjeku mund të përcaktojë nëse keni lipide të larta të gjakut (kolesterol, trigliceride) dhe nivele të sheqerit në gjak me anë të një analize gjaku. Nëse dyshohet për arteriosklerozë, mjeku do të përcaktojë gjithashtu presionin e gjakut, peshën dhe ndoshta perimetrin e barkut. Gjatë diagnostikimit të arteriosklerozës, mjeku do të kërkojë edhe shenja të sëmundjeve tipike dytësore dhe do të kryejë analizat e duhura. Këto janë, për shembull

 • Zhurmat e rrjedhjes jonormale mbi zemër, aortë ose arteriet në qafë ndonjëherë mund të dëgjohen me auskultim, d.m.th. duke dëgjuar me stetoskop.
 • Shtrëngimet vaskulare apo edhe zgjerimet e arterieve mund të zbulohen nga jashtë me një ekzaminim të veçantë ekografik (sonografi Doppler). Rezultatet për arteriet karotide mund të përdoren gjithashtu për të vlerësuar rrezikun e një goditjeje.
 • Nëse sëmundja koronare e zemrës (CHD) është e pranishme, mjeku jo vetëm që do të kryejë një EKG normale, por edhe një EKG ushtrimore. Mjeku mund të zbulojë depozitat në muret e brendshme të arterieve koronare gjatë një kateterizimi kardiak. Ndonjëherë ai gjithashtu fut një sondë të vogël me ultratinguj direkt në enën koronare që do të ekzaminohet.
 • Nëse dyshohet për arteriosklerozë të enëve të veshkave, ekzaminuesi kontrollon funksionin e veshkave me analizat e gjakut dhe urinës.
 • Arterioskleroza është gjithashtu shkaku më i zakonshëm i impotencës. Informacioni përkatës nga pacienti dhe një ekzaminim me ultratinguj mund të japin informacion nëse ka një ngushtim të enëve të gjakut në penis (ose legen).

Shtrirja e vazokonstriksionit mund të zbulohet me procedura të mëtejshme imazherike. Ekzaminimet me rreze X, tomografia kompjuterike ose rezonanca magnetike (MRI) me kontrast mund të përdoren për të vizualizuar enët e gjakut.

Parandalimi i arteriosklerozës

Ateroskleroza është një sëmundje kronike që dëmton në mënyrë progresive muret e brendshme të arterieve dhe kështu – shpesh vetëm pas dekadash – mund të shkaktojë një sërë sëmundjesh dytësore serioze si sëmundja koronare e zemrës ose PAD.

Nëse dëshironi të parandaloni arteriosklerozën, është më mirë të reduktoni faktorët e rrezikut. Sëmundjet që nxisin arteriosklerozën – si presioni i lartë i gjakut, apnea e gjumit, sëmundjet kronike inflamatore, diabeti mellitus dhe insuficienca renale në rastin e mediasklerozës – duhet të trajtohen.

Duke qenë se duhani ka një efekt negativ në enët e gjakut në disa mënyra, lënia e duhanit është një masë e rëndësishme parandaluese për arteriosklerozën. Gjithashtu shmangni duhanin pasiv.

Konsumoni më së shumti alkool në sasi të moderuar. Konsumimi me rrezik të ulët është një gotë standarde alkooli (p.sh. një birrë e vogël ose 0.1 litër verë) për gratë ose dy gota standarde për burrat në ditë. Alkooli duhet të shmanget të paktën dy ditë në javë.

Reduktoni stresin e vazhdueshëm. Metodat e relaksimit si relaksimi progresiv i muskujve, meditimi ose trajnimi autogjen mund të ndihmojnë.