Arteria: Struktura dhe funksioni

Venoz kundrejt arterial

Arteriet largojnë gjakun nga zemra, venat drejt zemrës. Përqindja e dy llojeve të enëve në sistemin e qarkullimit të gjakut është shumë e ndryshme: krahasuar me venat, të cilat përbëjnë shumicën e enëve të gjakut me rreth 75 për qind, arteriet janë më të mëdha në numër vetëm rreth 20 për qind (kapilarët pesë për qind). Ato shpërndahen në të gjithë trupin dhe zakonisht gjenden në afërsi të venave.

Gjaku venoz shpesh barazohet me gjakun e varfër me oksigjen dhe gjaku arterial me gjakun e pasur me oksigjen. Megjithatë, kjo nuk është e saktë: është e vërtetë që shumica e arterieve transportojnë gjak të pasur me oksigjen dhe shumica e venave transportojnë gjak të varfër me oksigjen. Arteriet pulmonare bartin gjak të deoksigjenuar nga zemra në mushkëri, ku ai thith oksigjen të ri nga ajri që thithim. Gjaku tashmë i pasur me oksigjen rrjedh përsëri në zemër nëpërmjet venave pulmonare.

Arteriet: Struktura

Diametri i arterieve varion nga 20 mikrometra (μm) për arteriolat (enët arteriale më të vogla) deri në tre centimetra për aortën (enën më të madhe të gjakut në trup). Muri i të gjitha arterieve përbëhet nga tre shtresat klasike: Intima, Media, Adventitia.

Muri i një arterie karakterizohet mbi të gjitha nga shtresa e trashë e mesme, e cila vështirë se është e theksuar në vena. Media përmban muskuj të lëmuar dhe/ose ind lidhës elastik. Përqindja e këtyre dy komponentëve ndryshon, kështu që mund të dallohen një lloj arterie elastike dhe muskulare (përveç formave kalimtare midis të dyjave):

Arteriet e tipit elastik përmbajnë një numër veçanërisht të madh të fibrave elastike në media. Ky lloj ene përfshin mbi të gjitha enët e mëdha pranë zemrës, sepse ato janë veçanërisht të ekspozuara ndaj luhatjeve të presionit të lartë midis tkurrjes (sistolës) dhe relaksimit (diastolës) të muskulit të zemrës dhe duhet t'i kompensojnë ato. Muri i arterieve të tipit muskulor, nga ana tjetër, ka një shtresë të mesme me muskuj shumë më të lëmuar. Enë të tilla gjenden kryesisht në organe. Ata mund të kontrollojnë furnizimin me gjak nëpërmjet muskujve në muret e tyre.

Arterie të ndryshme me një shikim

Arteriet e rëndësishme në trup janë

 • Aorta (arteria kryesore)
 • Arteria pulmonare (arteria pulmonare)
 • arteria brachiocephalic (trungu brachiocephalic)
 • Arteria karotide (arteria carotis communis)
 • Arteria subklaviane (arteria subklaviane)
 • Arteria hepatike-gastrike (truncus coeliacus)
 • Arteria mezenterike (Arteria mesenterica)
 • Arteria renale (arteria renalis)
 • Arteria iliake e zakonshme (Arteria iliaca communis)
 • Arteria e sipërme e krahut (arteria brachiale)

Arteriet e veçanta për nga forma apo funksioni i tyre janë

 • Arteria barriere: mund të ndërpresë furnizimin me gjak përmes tkurrjes së muskujve në murin e saj (bronk, penis, klitoris)
 • Arteria spirale (Arteria helicina): shumë e përdredhur, mund të zgjatet nëse është e nevojshme (në penis gjatë ereksionit)
 • Arteria kolaterale (vas collaterale): Enë dytësore e një arterie; shërben si rrugë alternative nëse kjo arterie kryesore është e bllokuar (bypass ose qarkullim kolateral)
 • Arteria fundore: pa qarkullim kolateral

Arteriolat

Kërkohen enët më të holla për të furnizuar të gjithë trupin me oksigjen të mjaftueshëm. Prandaj, arteriet degëzohen në enë më të vogla, arteriola, të cilat më pas ndahen në kapilarë. Rrjeti kapilar më pas formon kalimin në sistemin venoz.

Diametri i arteriolave ​​varion midis 20 dhe 100 mikrometra (μm). Muri i arteriolave ​​ka pak muskuj të lëmuar (media e hollë) dhe, në 40 deri në 75 mmHg, një presion pak më të ulët se arteriet më të mëdha. Këto enë të kuqe të imta janë qartë të dukshme në sklerën e bardhë të syve.

Sëmundjet e arterieve

Sëmundjet vaskulare arteriale janë zakonisht sëmundje okluzive që rezultojnë nga arterioskleroza e avancuar: depozitat dhe inflamacionet në muret e brendshme mund të ngushtojnë një enë (stenozë) ose madje ta bllokojnë plotësisht, duke dëmtuar kështu furnizimin me oksigjen (si në rastin e një goditjeje ose sulmi në zemër).

Kjo mund të ndodhë gjithashtu sepse mpiksjet e gjakut mund të formohen lehtësisht në muret e enëve të ndryshuara në mënyrë arteriosklerotike, të cilat mund të bllokojnë një enë in situ (trombozë) ose – pasi tërhiqen nga rrjedha e gjakut – diku tjetër në trup (emboli).

Faktorët e rrezikut për arteriosklerozën dhe sëmundjet e saj dytësore përfshijnë obezitetin, mungesën e stërvitjes, presionin e lartë të gjakut, pirjen e duhanit dhe nivelet e larta të lipideve në gjak.

Një zgjerim jonormal në formë qese ose boshti i një arterie quhet aneurizëm. Mund të këputet papritur, gjë që mund të jetë kërcënuese për jetën (p.sh. nëse aorta abdominale çahet).