Arthrodesis (Fusion i përbashkët): Arsyet, Procedura

Çfarë është artrodesia?

Arthrodesis është ngurtësimi i qëllimshëm kirurgjik i një kyçi. Arsyeja më e zakonshme për operacionin është artroza e avancuar (“veshja e kyçeve”). Për shkak të shkatërrimit të sipërfaqeve të kyçeve, nyja e prekur bëhet gjithnjë e më e paqëndrueshme dhe e dhimbshme.

Kështu, qëllimi i artrodezës është të lehtësojë dhimbjen dhe të arrijë një kapacitet të lartë të ngarkesës të përhershme të kyçit. Megjithatë, funksioni normal i kyçeve është braktisur për këtë qëllim. Një artrodezë gjithashtu nuk mund të kthehet më.

Kur kryhet një artrodezë?

Arsyet e zakonshme për një artrodezë janë:

 • artroza e avancuar e kyçeve të vogla (gishtat, kyçet e dorës, gishtat e këmbës dhe kyçi i këmbës)
 • lirimi i nyjeve artificiale pa mundësi zëvendësimi
 • paqëndrueshmëria kronike e një nyjeje për shkak të paralizës së muskujve
 • Shkatërrimi i kyçeve në artritin reumatoid ("reumatizmi i përbashkët")

Arthrodesis kryhet rrallë në nyjet e mëdha, siç është nyja e hipit. Në këtë rast, me anë të një artikulacioni artificial tentohet të ruhet lëvizshmëria e pacientit sa më gjatë të jetë e mundur.

Çfarë bëhet gjatë një artrodeze?

Dy procedura anestetike janë të disponueshme për kryerjen e një artrodeze: anestezi e përgjithshme dhe anestezi kurrizore.

Me anestezi të përgjithshme, anesteziologu e vendos pacientin në një gjumë të thellë dhe administron qetësues kundër dhimbjeve dhe relaksues të muskujve. Në anestezinë kurrizore, rrugët nervore që përcjellin dhimbjen në palcën kurrizore mbyllen me injeksione të synuara të anestezisë, por pacienti mbetet i vetëdijshëm gjatë procedurës dhe merr vetëm ilaçe qetësuese.

Për kirurgjinë e kyçit të këmbës, një bllok nervor lokal, së bashku me një anestezi të përgjithshme të butë, mund të jetë i mjaftueshëm. Blloku nervor zgjat më shumë se 20 orë, kështu që pacienti është praktikisht pa dhimbje për disa orë pas operacionit.

Nëse anestezia e zgjedhur është efektive, lëkura në vendin e procedurës dezinfektohet tërësisht. Përveç kësaj, zonat e trupit janë të mbuluara përreth me perde sterile. Atëherë procedura aktuale mund të fillojë.

Arthrodesis: Parimet themelore të procedurës kirurgjikale

Në artrodezë, kirurgu së pari fiton akses në nyje: për ta bërë këtë, ai pret lëkurën, indin dhjamor nënlëkuror dhe muskujt dhe hap nyjen duke e hapur kapsulën e kyçit.

Për ta bërë këtë, ai fut vida ose pllaka metalike, për shembull, dhe nganjëherë patate të skuqura kockore të vetë pacientit (nga kreshta iliake, për shembull). Pasi kockat të jenë të lidhura fort, kirurgu qep kapsulën e kyçit, si dhe yndyrën nënlëkurore dhe lëkurën me një qepje.

Shembull: Artrodeza e trefishtë

Në këtë operacion, nyja e poshtme e kyçit të këmbës në këmbë dhe dy nyjet ngjitur sipër dhe poshtë saj ngurtësohen.

Për ta bërë këtë, kirurgu fillimisht heq kërcin artikular të nyjës së poshtme të kyçit të këmbës dhe dy nyjeve ngjitur. Ai lidh sipërfaqet e nyjeve tani të ekspozuara me dy deri në katër vida të forta. Pozicioni i saktë i vidhave kontrollohet në imazhet me rreze x. Pas artrodezës së trefishtë, kirurgu mbyll plagën me qepje dhe vendos një fashë elastike.

Si rezultat i proceseve të shërimit në kockë dhe tensionit të krijuar nga vidhat, tre kocka që mund të lëvizin individualisht kundër njëra-tjetrës bëhen, në njëfarë kuptimi, "një kockë" me kalimin e kohës.

Cilat janë rreziqet e artrodezës?

Bashkimi kirurgjik i kyçeve përfshin rreziqe të veçanta:

 • formimi i një nyje false (pseudartroza)
 • dhimbje kronike
 • Kufizimi i lëvizjes
 • Çrregullime të ndjeshmërisë
 • papajtueshmëritë materiale
 • shkurtim i lehtë i krahut ose këmbës së operuar

Për më tepër, si me çdo operacion, ka rreziqe të përgjithshme kirurgjikale që lidhen me artrodezën:

 • Gjakderdhje gjatë ose pas operacionit
 • Formimi i një hematome, e cila mund të ketë nevojë të pastrohet në një operacion tjetër
 • infeksionet
 • plagët estetikisht të pakënaqshme
 • reaksione alergjike ndaj materialeve të përdorura (llaçe, latex, ilaçe)
 • incidentet e anestezisë

Çfarë duhet të kem parasysh pas një artrodeze?

Pas operacionit, një dhimbje e konsiderueshme është normale. Mjeku juaj do t'ju përshkruajë një ilaç analgjezik për ta marrë sipas nevojës pasi të dilni nga spitali.

Qepjet hiqen zakonisht në ditën e dhjetë deri në të dymbëdhjetë pas artrodezës. Deri atëherë, sigurohuni që plaga kirurgjikale të mos laget apo pis. Duhet të bëni dush vetëm duke e lënë zonën e plagës jashtë rrugës. Përndryshe, mund të përdorni edhe një suva të veçantë dushi.

Stresi pas artrodezës

Pas një artrodeze, fillimisht duhet ta trajtoni me lehtësi pjesën e prekur të trupit derisa kocka të jetë shëruar. Në varësi të cilit nyje është kryer artrodeza, kjo mund të zgjasë tre deri në katër muaj. Bisedoni me mjekun tuaj se sa peshë mund të vendosni në kyçin e operuar deri atëherë.

Cili mjet është i përshtatshëm për ju personalisht varet nga sëmundja themelore, gjendja e kockave dhe lokalizimi i artrodezës.