Asciti (edema abdominale): Shkaqet dhe terapia

Vështrim i shkurtër

 • Prognoza: Shumë e varur nga shkaku themelor. Nëse kjo është e trajtueshme, prognoza është e mirë. Nëse gjendja precipituese nuk është e trajtueshme, prognoza është zakonisht e keqe dhe jetëgjatësia mund të reduktohet.
 • Shkaqet: Për shembull, sëmundjet e organeve (të tilla si mëlçia ose zemra), inflamacioni i barkut (për shembull, peritoniti), infeksione të tilla si tuberkulozi ose klamidia, kanceri (përfshirë kancerin e stomakut ose zorrës së trashë), dëmtimin e organeve të barkut, proteinat mangësi (si nga kequshqyerja, sëmundja e veshkave ose kanceri)
 • Terapia: trajtimi i sëmundjes themelore. Në rastet e ascitit të rëndë, heqja e lëngut nga barku me paracentezë. Vendosja e një kateteri të përhershëm në rast të ascitit të përsëritur.
 • Kur të shihni një mjek? Në çdo dyshim për ascit! Nëse nuk trajtohet, mund të zhvillohet në një gjendje kërcënuese për jetën në rastin më të keq.

Ascitet: Përkufizim

Termi ascit nënkupton pikëllimin abdominal. Ky është një akumulim patologjik i lëngjeve në zgavrën e lirë të barkut.

Trupi i njeriut përbëhet kryesisht nga lëngje. Ai shpërndahet midis qelizave, mjedisit midis qelizave (interstitium) dhe enëve të gjakut. Pak më pak se dy të tretat (rreth 30 litra) e lëngut është në vetë qelizat, pak më pak se një e treta (rreth dhjetë litra) është midis qelizave dhe rreth tre litra lëng i pastër ndodhet në enët e gjakut.

Enët e gjakut mbyllen nga qelizat dhe janë pjesërisht të përshkueshme nga lëngjet. Ky është veçanërisht rasti në enët më të vogla, kapilarët. Kur zemra pompon gjakun nëpër trup, presioni në enët e gjakut rritet.

Kjo gjithashtu bën që disa lëngje të hyjnë në indet përreth – e ngjashme me një zorrë kopshti me vrima të vogla: Sa më i lartë presioni, aq më shumë ujë humbet përmes vrimave.

Prej andej, lëngu normalisht transportohet përmes kanaleve limfatike përsëri në vena dhe kështu në qarkullimin e gjakut - dalja e lëngut nga enët dhe transporti i kthimit janë normalisht në ekuilibër.

Për sa kohë që ky ekuilibër është i paprekur, ka gjithmonë një sasi afërsisht konstante, minimale të lëngjeve në zgavrën e barkut tek njerëzit e shëndetshëm. Aty vepron si një lloj lubrifikuesi midis organeve.

Nëse ekuilibri është i shqetësuar, lëngu mund të rrjedhë nga enët ose të mos transferohet më në enët me shpejtësinë normale: Lëngu grumbullohet në inde (edemë). Nëse kjo ndodh në bark, quhet ascit.

Ascitet: Simptomat

Simptomat tipike të ascitit janë një rritje e madhe e perimetrit të barkut, e shoqëruar me një ndjenjë presioni dhe shtim në peshë. Nëse në zgavrën e barkut grumbullohet shumë lëngje, ai shtyp organet përreth.

Kjo ndonjëherë rezulton në dhimbje dhe fryrje. Në varësi të sasisë së lëngjeve, barku mund të jetë ende i butë në fazat e hershme. Në fazat e avancuara, megjithatë, zakonisht bëhet e vështirë.

Përveç kësaj, në disa raste zhvillohet një hernie e kërthizës. Në këtë rast, një pjesë e vogël e organeve të brendshme (kryesisht yndyra) shtyn përmes murit të dobësuar të barkut në nivelin e kërthizës. Mbi butonin e barkut formohet një përhapje e butë rrethore.

Nëse pjesë të zorrëve ose organeve të tjera të barkut shtyhen përmes vrimës në murin e barkut, furnizimi i tyre me gjak mund të kufizohet. Ky është një urgjencë që kërkon kujdes urgjent mjekësor. Në të vërtetë, nëse furnizimi me gjak është i dëmtuar për një periudhë të gjatë kohore, ekziston rreziku që pjesë të këtyre organeve të vdesin.

Jetëgjatësia me ascit

Akumulimi i lëngjeve në zgavrën e barkut nuk është në vetvete i rrezikshëm për jetën, për sa kohë që asnjë organ vital nuk dëmtohet në funksionin e tyre nga presioni shtesë.

Nëse shkaku i ascitit mund të eliminohet plotësisht (për shembull, në rastin e mungesës së albuminës ushqyese), jetëgjatësia zakonisht është kryesisht normale.

Nëse një kurë e plotë nuk është e mundur (për shembull, përmes një transplanti të suksesshëm të mëlçisë në rastin e cirrozës së mëlçisë), kjo shpesh ka një efekt negativ në jetëgjatësinë. Në rastin më të keq, ndërmjet diagnozës së ascitit dhe vdekjes kalojnë vetëm disa javë ose muaj, por zakonisht disa vite.

Ascitet: Shkaqet

Mekanizma të ndryshëm mund të prishin ekuilibrin e lëngjeve dhe kështu të shkaktojnë ascit:

 • Rritja e presionit brenda enëve të gjakut, duke detyruar më shumë lëngje të dalin (si për shembull në hipertensionin portal ose dobësi të zemrës së djathtë).
 • Rritja e përshkueshmërisë së mureve qelizore (si në rastin e inflamacionit)
 • Çrregullime në drenazhin limfatik (në rastin e pengesave të shkaktuara nga tumoret ose dhëmbëzat)
 • Mungesa e proteinave (për shembull si pasojë e urisë - shenja e dukshme është "barku i ujit")

Këta mekanizma ndonjëherë ndodhin vetëm, por ndonjëherë në kombinim.

Rreth 80 për qind e të gjitha rasteve të ascitit janë për shkak të dëmtimit të rëndë të mëlçisë si cirroza. Në raste të tjera, sëmundjet tumorale, inflamacionet ose çrregullimet e drenazhit limfatik janë shkaktarët e ascitit.

Veshkat më pas nxjerr më pak urinë, duke lënë më shumë lëngje në trup. Ai gjithashtu lëshon hormone që nxisin përsëri presionin e gjakut. Presioni i rritur dhe lëngu nga ana tjetër bëjnë që edhe më shumë lëngje të rrjedhë nga enët në indet përreth.

Më poshtë është një përmbledhje e formave dhe shkaqeve më të zakonshme të ascitit:

Asciti i portalit

Vena portale (vena portale) sjell gjak të pasur me lëndë ushqyese nga organet e barkut (si stomaku ose zorra e hollë) në mëlçi, e cila funksionon si një organ kyç metabolik dhe detoksifikues. Nëse qarkullimi i gjakut brenda ose rreth mëlçisë pengohet, presioni i gjakut në venë porta rritet, duke rezultuar në hipertension portal (i quajtur edhe hipertension portal ose hipertension portal).

Presioni i rritur bën që më shumë lëngje të rrjedhë nga enët në zonën përreth, duke rezultuar në atë që njihet si "asciti portal". Kjo është forma më e zakonshme e pikëllimit abdominal. Nga pikëpamja e qarkullimit të gjakut, shkaku qëndron para mëlçisë (prehepatike), në mëlçi (intrahepatike) ose pas mëlçisë (postepatike):

Prehepatike

Këto mpiksje gjaku shpesh vijnë nga inflamacioni i pankreasit ose një tumor.

intrahepatic

Shkaku më i zakonshëm i hipertensionit portal (70 deri në 80 përqind) është kongjestioni në venë për shkak të shkaqeve brenda mëlçisë (intrahepatike).

Normalisht, gjaku i pasur me lëndë ushqyese nga organet e tretjes hyn në indin e mëlçisë nëpërmjet venës porta, ku shpërndahet dhe pastrohet nga substancat e dëmshme siç janë mbetjet toksike metabolike. Përveç kësaj, shumë lëndë ushqyese ruhen në mëlçi.

Kur inflamacioni i mëlçisë zgjatet, shkatërrimi dhe rigjenerimi i indit të mëlçisë rezulton në rimodelimin e indit lidhor të organit. Mëlçia bëhet e vogël dhe e fortë. Indi lidhës me perfuzion të dobët pengon rrjedhën e gjakut në venën porta dhe presioni rritet. Faza e fundit e një rimodelimi të tillë të indit lidhor quhet cirroza e mëlçisë.

Shkaqet e mundshme të një inflamacioni të tillë janë barnat (për shembull, ilaçet anti-inflamatore jo-steroide = NSAIDs), reaksionet autoimune, infeksionet virale (për shembull, hepatiti B ose C), ushqimi ose metabolizmi (siç shkaktohet nga sëmundja e Wilson).

Mëlçia dhjamore zakonisht rigjenerohet plotësisht në fazat e hershme (përpara se të fillojë rimodelimi i gjerë i indit lidhor) pasi shkaku të eliminohet.

Posthepatike

Nëse qarkullimi i gjakut nga mëlçia në zemër është i shqetësuar (postepatik), rritet edhe presioni në venën porta.

Një shkak i mundshëm janë çrregullimet e kullimit të venave hepatike (sindroma Budd-Chiari), për shembull për shkak të trombozës, tumoreve ose infeksioneve. Simptomat përfshijnë ascitin, mëlçinë e mbingarkuar, dhimbje në pjesën e sipërme të barkut, nauze dhe të vjella.

Nëse bllokimi i venave që rrjedhin gjakun nga mëlçia vazhdon (kronik), edhe kjo mund të çojë në cirrozë.

Në raste të rralla, sëmundja e zemrës dhe pengimi i rrjedhjes së jashtme janë shkaku i ascitit (asciti kardiak):

Normalisht, gjaku nga mëlçia hyn në barkushen e djathtë të zemrës dhe prej andej drejtohet nëpërmjet mushkërive në barkushen e majtë ("qarkullimi pulmonar" ose "qarkullimi i vogël"). Nga atje, gjaku acid dhe i pasur me lëndë ushqyese pompohet në organe ("qarkullimi sistemik" ose "qarkullimi i madh").

Gjaku kthehet në mëlçi. Atje presioni rritet dhe prish funksionin e tij. Në rrethana të caktuara, mund të zhvillohen verdhëza (ikterus), çrregullime të koagulimit të gjakut dhe asciti.

Dështimi i zemrës së djathtë shpesh lind nga dobësia e barkushes së majtë (shih artikullin Dështimi i zemrës). Shkak në disa raste janë edhe sëmundjet e mushkërive.

Një tjetër shkak i mundshëm i ascitit kardiak është e ashtuquajtura zemër e blinduar: në këtë rast, perikardi është trashur dhe ngurtësuar aq shumë për shkak të inflamacionit të përsëritur (perikarditi kronik) saqë muskuli i zemrës brenda tij nuk ka më hapësirë ​​të mjaftueshme për t'u zgjeruar në përputhje me rrethanat kur mbushet. me gjak.

Si rezultat, gjaku kthehet para zemrës. Si rezultat, grumbullimet e lëngjeve zhvillohen në kyçet e këmbëve dhe në pjesën e poshtme të këmbëve (edemë) dhe në bark (ascit).

Ascitet malinje

Asciti malinj i referohet rënies së barkut të shkaktuar nga kanceri: Tumoret malinje këtu ngushtojnë enët limfatike në bark. Këto pastaj marrin më pak lëngje nga barku dhe transportojnë përkatësisht më pak nga ai larg - zhvillohet asciti.

Më shpesh, njerëzit me kancer të peritoneumit (karcinomatoza peritoneale) zhvillojnë ascit malinj. Qelizat kancerogjene që vendosen në peritoneum zakonisht e kanë origjinën nga vendet e tumorit në organet fqinje të barkut, kryesisht stomakun, zorrët, vezoret ose pankreasin.

Në disa raste, kanceri i mëlçisë (karcinoma e mëlçisë) shkakton ascit malinj. Në disa raste, metastazat nga kanceret e organeve të tjera si zorrët, mushkëritë, gjiri, stomaku apo ezofagu gjithashtu shkaktojnë ascit malinj.

Asciti inflamator

Inflamacioni shkakton çlirimin e substancave të dërguara që rrisin përshkueshmërinë e mureve të enëve të gjakut.

Në këtë formë të ascitit, lëngu që grumbullohet në bark është i turbullt dhe në të mund të zbulohen baktere ose patogjenë të tjerë. Shkaqet e mundshme të ascitit inflamator përfshijnë:

 • Pankreatiti akut: Inflamacioni i pankreasit manifestohet me dhimbje të forta në pjesën e sipërme të barkut, të ngjashme me rripin, ethe, nauze dhe të vjella. Në disa raste, verdhëza (ikteri) dhe pika e barkut zhvillohen më vonë.
 • Tuberkulozi: Megjithëse tuberkulozi nuk është më veçanërisht i zakonshëm në Gjermani, ai është ende shumë i përhapur në shumë pjesë të botës. Nëse simptomat shfaqen kryesisht në bark (tuberkulozi abdominal), ato mund të çojnë në dhimbje barku, temperaturë, humbje peshe, diarre dhe në disa raste ascit.
 • Sëmundja inflamatore vaskulare (vaskuliti): inflamacioni i enëve të barkut mund të shkaktojë ascit.
 • Infeksionet seksualisht të transmetueshme (infeksionet gjenitale) mund të ngrihen nga organet seksuale në bark. Më pas ato çojnë në disa raste në peritonit dhe në këtë mënyrë mundësisht edhe në ascit. Shembujt përfshijnë infeksionet e shkaktuara nga klamidia ose gonokoku (gonorrea).

Asciti hemorragjik

Asciti kiloz

Asciti kiloz është lëngu limfatik i rrjedhur. Lëngu i akumuluar në zgavrën e barkut është qumështor. Pengimi i drenazhit limfatik shkaktohet kryesisht nga tumoret, metastazat e tyre dhe në disa raste nga cikatrat pas operacionit abdominal.

Shkaqe të tjera të ascitit

Ndër shkaqet e rralla të ascitit është mungesa e rëndë e albuminës (hipalbuminemia). Albumi është një proteinë e rëndësishme transportuese në gjak. Për shkak të përqendrimit të tij brenda enëve, rrit të ashtuquajturin presion koloidosmotik atje, i cili mban lëngun në enët.

Nëse ka shumë pak albuminë, ky presion bie. Si rezultat, më shumë lëngje del nga enët në indin përreth dhe nuk riabsorbohet më në të njëjtën masë nëpërmjet enëve limfatike. Kjo rezulton në mbajtjen e ujit në inde (edemë) dhe, në rrethana të caktuara, ascit.

Shkaqet e mungesës së albuminës janë të shumëfishta:

 • Uria, kequshqyerja, anoreksia nervore: Imazhet e fëmijëve të dobësuar me bark uji në rajone të varfra janë veçanërisht të njohura këtu.
 • Gastroenteropatia eksudative: Rritja e proteinave humbet përmes mukozës së stomakut dhe zorrëve ose enëve limfatike, duke rezultuar në një ulje të nivelit të proteinave në gjak. Simptomat tipike janë diarreja e rëndë, edema, asciti dhe humbja e peshës. Shkaktarët e gastroenteropatisë eksudative janë, për shembull, sëmundja e Crohn-it, koliti ulceroz ose sëmundja celiac.

Një shkak tjetër, megjithëse i rrallë, i ascitit është në zonën e fshikëzës së tëmthit (asciti biliar). Për shembull, në disa raste të inflamacionit të fshikëzës së tëmthit, ndodh një perforim i murit të fshikëzës së tëmthit. Bile dhe qelb pastaj derdhen në zgavrën e barkut.

Shkaqe të tjera të rralla të ascitit përfshijnë hipotiroidizmin (hipotiroidizmi) dhe sëmundja e Whipple (sëmundja e rrallë infektive bakteriale).

Ascitet: Terapia

Trajtimi i ascitit synon të lehtësojë simptomat akute të shkaktuara nga grumbullimi i lëngjeve. Më e rëndësishmja, është e rëndësishme për të gjetur dhe trajtuar shkakun themelor.

Trajtimi nga mjeku

Nëse grumbullimi i lëngjeve në zgavrën e barkut shkakton simptoma serioze si dhimbje të forta ose gulçim, mjeku ka mundësinë të heqë lëngun në zgavrën e barkut me anë të një procedure të vogël kirurgjikale (paracentezë).

Në këtë procedurë, mjeku shpon murin e barkut me një gjilpërë të zbrazët nën drejtimin e ultrazërit dhe thith lëngun e tepërt. Kjo e ndihmon pacientin të heqë qafe shpejt barkun e përlotur. Megjithatë, procedura mbart një rrezik (të vogël) infeksioni dhe gjakderdhjeje.

Nëse asciti përsëritet, shpesh është e nevojshme të përsëritet trajtimi. Pastaj një kateter i qëndrueshëm mund të ndihmojë.

Megjithatë, trajtimi aktual varet nga sëmundja themelore:

Mëlçia

Nëse rritja e presionit në venën porta është shkaku i ascitit, mund të merren parasysh masat e mëposhtme, në varësi të shkakut:

Çrregullimet e qarkullimit të gjakut para ose pas mëlçisë, shpesh kanë si shkaktar mpiksjen e gjakut ose tumoret. Mpiksjet e gjakut, në varësi të madhësisë dhe vendndodhjes së tyre, trajtohen me medikamente të përshtatshme (për shembull, "hollues gjaku" për trombozë) ose kirurgji. Në rastin e tumoreve përdoret edhe kimioterapia ose terapia me rrezatim.

Inflamacioni i mëlçisë i shkaktuar nga viruset (për shembull, hepatiti B ose C) mund të trajtohet mirë në shumë raste me ilaçe antivirale.

Nëse inflamacioni shkaktohet nga marrja e medikamenteve (për shembull, barnat anti-inflamatore jo-steroide (NSAID) si ibuprofeni ose acidi acetilsalicilik (ASA)), ilaçi zëvendësohet, nëse është e mundur, me barna të tjera që janë më pak të dëmshme për. mëlçisë.

Në sëmundjet autoimune që çojnë në ascit, trajtimi zakonisht bëhet me barna që shtypin sistemin imunitar (imunosupresues), për shembull kortizon.

Çrregullimet metabolike si diabeti mellitus apo sëmundja e Wilsonit trajtohen me barna sipas pasqyrës së tyre klinike.

Mëlçia është një organ shumë rigjenerues që rikuperohet mirë nga shumë lloje dëmtimesh. Megjithatë, nëse rimodelimi i indit lidhor të mëlçisë është shumë i avancuar, ai përfundon në cirrozë të mëlçisë, e cila nuk është e shërueshme.

Normalisht, gjaku rrjedh nga vena portale përmes indit të mëlçisë, grumbullohet prapa mëlçisë në venat hepatike dhe drejtohet më tej drejt zemrës. Në rastin e cirrozës së mëlçisë, megjithatë, qarkullimi i gjakut nëpër indet e mëlçisë është i shqetësuar.

Në rrethana të caktuara, mund të kërkohet kirurgji për të krijuar një lidhje midis venës porta dhe venës hepatike, një i ashtuquajtur "shunt portosistemik intrahepatik transjugular" (TIPS).

Rrjedha e devijuar e gjakut anashkalon mëlçinë. Gjaku nuk rikthehet në të njëjtën masë në venën porta sepse rrjedh pa pengesa – presioni në venën porta dhe kështu rreziku i ascitit zvogëlohet. Ky operacion rekomandohet nëse asciti formohet në mënyrë të përsëritur.

Në këtë mënyrë mund të shmangen paracentezat e përsëritura dhe të përmirësohet cilësia e jetës.

Kurimi i cirrozës së mëlçisë dhe sigurimi i një jetëgjatësie normale është i mundur vetëm me transplantimin e një mëlçie donatore (transplantimi i mëlçisë).

Zemër

Në rastin e mbajtjes së lëngjeve për shkak të një problemi në zemër, mund të merren parasysh opsionet e mëposhtme:

Në rastin e dështimit të zemrës, bëhet një përpjekje për të ruajtur cilësinë e jetës dhe për të parandaluar përparimin e sëmundjes me medikamente (kryesisht grupe agjentësh për uljen e presionit të gjakut ose dehidratues (diuretikë). Në varësi të ashpërsisë dhe shkakut të sëmundjes, mund të merret parasysh edhe transplantimi i zemrës.

Shumë ilaçe për sëmundjet e zemrës kanë një efekt negativ në mëlçi. Nëse preken të dy organet, mjeku do të shqyrtojë me kujdes se cili mjekim është më i miri për pacientin.

Në rastin e një "zemre të blinduar", trajtimi varet nga shkaku. Për shembull, antibiotikët mund të ndihmojnë nëse infeksioni shkaktohet nga bakteret, dhe anti-inflamatorët, dializa ose imunosupresorët për sëmundjet autoimune mund të ndihmojnë gjithashtu nëse është e nevojshme. Në raste të rënda, lëngu nga perikardi ose i gjithë perikardi hiqet.

Shkaqe të tjera

Edhe sëmundjet inflamatore që çojnë në ascit trajtohen sipas shkakut të tyre. Mund të merren parasysh antibiotikët dhe ilaçet anti-inflamatore.

Gjakderdhja nga një dëmtim shpesh mund të ndalet me operacion.

Në shumë raste, një dietë e pasur me proteina kompenson mungesën e albuminës ushqyese.

Rritja e humbjes së proteinave për shkak të sëmundjeve kronike gastrointestinale gjithashtu shpesh mund të kompensohet nga rritja e marrjes së proteinave. Përveç kësaj, këto sëmundje inflamatore shpesh trajtohen me ilaçe. Si rezultat, më pak proteina humbet përmes mukozës gastrointestinale.

Nëse ekziston një sëmundje themelore e veshkave, fokusi është në trajtimin e shkakut (për shembull, mjekimi për presionin e lartë të gjakut). Nëse funksioni i plotë i veshkave humbet në mënyrë të pakthyeshme, vetëm transplantimi i një veshke të shëndetshme do të ndihmojë.

Në rastin e ascitit të shkaktuar nga mungesa e albuminës, në raste urgjente përdoren transfuzione gjaku ose solucione infuzioni që përmbajnë albuminë. Këto ndihmojnë në mbajtjen e lëngjeve në enët e gjakut dhe përmirësojnë rithithjen e tyre nëpërmjet sistemit limfatik.

Çfarë mund të bëni vetë kundër ascitit

 • Kripa e ulët e tryezës: Shmangni shumë kripën e tryezës nëse keni ascit, sepse natriumi që përmban nxit mbajtjen e ujit në trup. Pyesni mjekun tuaj për sasinë më të mirë për të kufizuar marrjen e përditshme të kripës.
 • Pa alkool: Sëmundjet e mëlçisë si cirroza janë shkaku më i zakonshëm i ascitit. Për të shmangur ngarkesën shtesë në organin e sëmurë, rekomandohet që të shmangni alkoolin me çdo kusht.
 • Ushqime të lehta të plota: Një dietë e lehtë me ushqime të plota rekomandohet përgjithësisht për sëmundjet e mëlçisë, p.sh. një dietë me ushqime të plota që shmang ushqimet që janë individualisht intolerante ose të vështira për t'u tretur (për shembull, ushqimet e skuqura ose me shumë yndyrë dhe bishtajore).
 • Pushimi në shtrat stimulon trupin të nxjerrë më shumë ujë. Kjo është për shkak se gjaku shpërndahet ndryshe kur pacienti është shtrirë sesa kur ai ose ajo është në këmbë, dhe enët në zgavrën e barkut janë gjithashtu më të fryrë - një sinjal për veshkat që të nxjerrin më shumë lëngje. Në rrethana të caktuara, kjo ndihmon në eliminimin e ascitit.

Asciti: Kur të shkoni te mjeku?

Një tjetër shpjegim i mundshëm për një bark të zmadhuar është shtimi i shpejtë dhe i padëshiruar i peshës për shkak të hipotiroidizmit.

Pra, te njerëzit ndryshe të shëndetshëm, një rritje në perimetrin e barkut nuk duhet të mendohet menjëherë si ascit. Asciti abdominal ka shumë më tepër gjasa të zhvillohet tek njerëzit që tashmë kanë kushte serioze para-ekzistuese, për shembull të zemrës ose mëlçisë.

Asciti është gjithashtu rrallë simptoma e parë në kancer, dhe zakonisht ankesa të tjera të shumta kanë ndodhur më parë.

Megjithatë, nëse dyshoni për akumulim të lëngjeve në bark, këshillohet gjithmonë të konsultoheni me një mjek! Pika e barkut është zakonisht simptomë e një sëmundjeje ose dëmtimi serioz. Përveç kësaj, nëse nuk trajtohet, mund të çojë në peritonit kërcënues për jetën ose shqetësim akut të frymëmarrjes.

Ekzaminimi i ascitit

Kur një sasi e caktuar lëngu është e pranishme në zgavrën e barkut, asciti zakonisht mund të njihet në shikim të parë nga perimetri i zmadhuar i barkut. Mjeku merr informacion të mëtejshëm të rëndësishëm nga historia mjekësore e pacientit (anamneza).

Gjatë ekzaminimit fizik të mëpasshëm, mjeku palpon dhe prek barkun. Nëse ka lëvizje të ngjashme me valët nën murin e barkut, kjo tregon një edemë më të madhe.

Me anë të ekografisë (sonografi abdominale), mjeku mund të zbulojë edhe grumbullimet më të vogla të lëngjeve prej 50 deri në 100 mililitra. Përveç kësaj, mëlçia, zemra dhe organet e tretjes gjithashtu mund të ekzaminohen për shkaqet e ascitit.

Një analizë gjaku është gjithashtu një nga ekzaminimet standarde për ascitin: Në disa raste, ndryshimet në numërimin e gjakut tregojnë mosfunksionim të mëlçisë ose zemrës, që mund të jetë një shkak i mundshëm i ascitit.

Forma e saktë e ascitit mund të përcaktohet me një punksion: Në këtë procedurë, mjeku shpon zgavrën e barkut me një gjilpërë të hollë të zbrazët përmes murit të barkut dhe merr një mostër të lëngut të grumbulluar. Vetëm ngjyra e lëngut jep informacion të rëndësishëm për shkakun e ascitit.

Pyetjet më të shpeshta

Ju mund të gjeni përgjigjet për pyetjet më të shpeshta në artikullin tonë Pyetjet e bëra më të shpeshta rreth Azites.