Efekti i aspirinës: Si funksionon ilaçi

Ky përbërës aktiv është në Aspirin Effect

Përbërësi kryesor i Aspirin Effect është acidi acetilsalicilik (ASA). Marrë nga goja, përthithet plotësisht nga trupi. Shpërbërja e ASA prodhon substancën aktive acid salicilik. I përket grupit të substancave aktive të njohura si analgjezikët dhe barnat anti-inflamatore (NSAIDs). Ilaçi ka një efekt anti-inflamator, antipiretik dhe hollues të gjakut. Efekti i Aspirinës frenon dy enzima (ciklooksigjenazat) që janë përgjegjëse për formimin e substancave të dërguara inflamatore dhe trombociteve të gjakut. Efekti i Aspirinës shpërndahet në të gjithë trupin nëpërmjet gjakut, më vonë shpërbëhet në mëlçi dhe ekskretohet nëpërmjet veshkave.

Kur përdoret Aspirin Effect?

Përdorimet tipike të Aspirin Effect janë:

 • Dhimbje koke
 • Ethe
 • Simptomat e ftohjes
 • dhimbje të përbashkët
 • Dhimbje dhëmbi (jo para vizitës tek dentisti)

Cilat janë efektet anësore të Aspirin Effect?

Herë pas here ndodhin reaksione të mbindjeshmërisë së lëkurës (skuqje e lëkurës, kruajtje).

Rrallë, efektet anësore mund të ndodhin në formën e ulçerës gastrike dhe gastritit. Gjithashtu, simptoma të tilla si hipotension, dispne, çrregullime të mëlçisë dhe biliare janë të mundshme.

Shumë rrallë mund të shfaqen gjakderdhje nga hunda ose mishrat e dhëmbëve, rritja e vlerave të mëlçisë, sëmundjet e veshkave dhe traktit urinar, si dhe mosfunksionimi i veshkave.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni Aspirin Effect

Doza e zakonshme për të rriturit dhe adoleshentët 14 vjeç e lart është një deri në dy qeska me granula (500 mg deri në 1000 mg) tri herë në ditë. Për të shmangur acarimin e mukozës së stomakut, Aspirin Effect nuk duhet të merret me stomakun bosh dhe duhet të ketë katër deri në tetë orë ndërmjet aplikimeve. Kohëzgjatja e përdorimit nuk duhet të kalojë katër ditë.

Gjithashtu, ka grupe pacientësh që nuk duhet të përdorin ilaçin ose vetëm pas konsultimit me mjekun që merr pjesë.

Efekti i Aspirinës: Kundërindikimet

Ilaçi nuk duhet të merret nëse dihet alergjia ndaj përbërësve përkatës.

Për më tepër, Aspirin Effect nuk duhet të merret në rastet e:

 • ulcerat akute të stomakut dhe zorrëve
 • tendenca e rritur e gjakderdhjes
 • dështimi akut i mëlçisë dhe veshkave
 • insuficiencë e rëndë kardiake
 • shtatzënia (tremujori i fundit)
 • sulmet e astmës në të kaluarën për shkak të gëlltitjes së salicilateve
 • Methotrexate
 • Warfarin (p.sh. për mpiksjen e gjakut)
 • Ciklosorina
 • Diuretikët, ACE frenuesit (p.sh. për presionin e lartë të gjakut)
 • Steroide dhe anti-inflamatorë (p.sh., për reumatizma)

Kujdes kur merrni Aspirin Effect vlen për:

 • ethe hay
 • presioni i lartë i gjakut i parregulluar
 • përdorimi i njëkohshëm i medikamenteve që gjithashtu kanë një efekt hollues të gjakut (p.sh. Marcumar)
 • përdorimi i njëkohshëm i medikamenteve të tilla si: digoksina, antidiabetikët, acidi valproik, medikamentet që ekskretojnë përdhesin e acidit urik.
 • ulcerat e kaluara të stomakut ose zorrëve
 • funksioni i dëmtuar i mëlçisë dhe veshkave

Kujdes i veçantë duhet treguar kur përdoret Aspirin Effect për të trajtuar sëmundjet febrile tek fëmijët. Ilaçi duhet të merret vetëm pas konsultimit me një mjek, pasi ekziston rreziku i kontraktimit të sindromës Reye kërcënuese për jetën.

Marrja e Aspirin Effect me alkool duhet të shmanget pasi shpesh ndodh dëmtimi i mukozës gastrike (gastriti).

Efekti i aspirinës: Shtatzënia dhe laktacioni

Aspirin Effect nuk duhet të përdoret gjatë shtatzënisë. Marrja e tij gjatë gjashtë muajve të parë të shtatzënisë mund të shkaktojë keqzhvillim të fëmijës së palindur. Në tremujorin e fundit të shtatzënisë, ilaçi nuk duhet të merret pasi mund të shkaktojë dëmtim të veshkave tek fetusi dhe të çojë në frenim të lindjes dhe gjakderdhje të zgjatur tek nëna.

Gjatë ushqyerjes me gji, deri më tani nuk janë raportuar efekte të dëmshme për fëmijën nëse nëna merr Aspirin Effect për një kohë të shkurtër dhe në sasi të vogla. Megjithatë, substanca aktive mund të ndikojë dhe të dëmtojë fëmijën edhe nëpërmjet qumështit të gjirit. Trajtimi me Aspirin Effect rekomandohet vetëm pas konsultimit me mjekun.

Si të merrni efektin e aspirinës

Informacion i plotë për këtë ilaç

Këtu mund të gjeni informacionin e plotë për ilaçin si shkarkim (PDF)