Aspirina: Efektet, Zbatimi, Rreziqet

Si funksionon acidi acetilsalicilik

Acidi acetilsalicilik (ASA) pengon formimin e prostaglandinave – hormoneve të indeve që luajnë një rol të rëndësishëm në proceset inflamatore, ndërmjetësimin e dhimbjes dhe temperaturën. Kështu, acidi acetilsalicilik ka efekte analgjezike, antipiretike, anti-inflamatore dhe antireumatike.

Efekti frenues në çlirimin e prostaglandinave ka një efekt tjetër. Normalisht, prostaglandinat nxisin koagulimin e gjakut. Duke parandaluar lirimin e prostaglandinave, acidi acetilsalicilik ka gjithashtu një efekt antikoagulant.

Përveç kësaj, ka veti "holluese të gjakut". Si një frenues i trombociteve të gjakut (frenues i grumbullimit të trombociteve), ASA parandalon trombocitet e gjakut të grumbullohen së bashku - gjaku mbetet i hollë, kështu që mpiksjet e gjakut nuk mund të formohen aq lehtë dhe më pas mund të bllokojnë një enë në zemër ose tru.

Kjo e bën acidin acetilsalicilik të përshtatshëm për parandalimin e sulmeve në zemër dhe goditjeve te pacientët në rrezik. Për këtë fushë aplikimi, dozat e kërkuara janë dukshëm më të ulëta se kur jepet ASA për të ulur dhimbjen dhe temperaturën.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Acidi acetilsalicilik i gëlltitur nga goja absorbohet me shpejtësi dhe pothuajse plotësisht në gjak në stomak dhe zorrë të hollë. Kur përpunohet në trup, kryesisht prodhon substancën aktive acid salicilik.

Acidi salicilik ekskretohet kryesisht nga veshkat.

Kur përdoret acidi acetilsalicilik?

Indikacionet për përdorimin (indikacionet) e acidit acetilsalicilik me doza më të larta (500 deri në 3,000 miligramë në ditë) janë:

 • dhimbje të lehta deri në mesatare (të tilla si dhimbje koke, migrenë, dhimbje shpine)
 • @ ethe dhe dhimbje të shoqëruara me ftohje dhe infeksione të ngjashme me gripin

Indikacionet për doza të ulëta (100 deri në 300 miligramë në ditë) të acidit acetilsalicilik janë:

 • Akut dhe pas trajtimit të infarktit akut të miokardit.
 • Sëmundja e arterieve koronare me shtrëngim të paqëndrueshëm në gjoks (angina pectoris).
 • Parandalimi i mpiksjes së gjakut pas procedurave kirurgjikale arteriale
 • Parandalimi i sulmeve ishemike kalimtare (TIA) dhe goditjeve në tru

Si përdoret acidi acetilsalicilik

Acidi acetilsalicilik zakonisht përdoret nga goja, domethënë merret nga goja - zakonisht në formë tabletash. Efektet antikoagulante dhe holluese të gjakut zhvillohen në doza të ulëta, ndërsa doza më të larta të acidit acetilsalicilik nevojiten për lehtësimin e dhimbjes, uljen e temperaturës dhe anti-inflamacionin.

ASA nuk duhet të merret me stomakun bosh sepse irriton mukozën e stomakut dhe, në rastin më të keq, mund të çojë në ulçera gastrointestinale dhe gjakderdhje. Përveç kësaj, ilaçi duhet të merret gjithmonë me lëng të mjaftueshëm (për shembull, një gotë ujë).

Preparate të kombinuara me acid acetilsalicilik

Acidi acetilsalicilik është gjithashtu i disponueshëm në kombinim me përbërës të tjerë aktivë, duke rezultuar në një efekt të përgjithshëm të përmirësuar (për shembull, hollimin e gjakut ose lehtësimin e dhimbjes). Për shembull, ekzistojnë preparate të kombinuara për hollimin e gjakut të acidit acetilsalicilik dhe një antikoagulant tjetër (clopidogrel, dipiridamole). Gjithashtu në dispozicion janë kombinimi i ASA (për frenimin e trombociteve), atorvastatin (për uljen e kolesterolit) dhe ramipril (për presionin e lartë të gjakut dhe dështimin e zemrës).

Përveç kësaj, janë në dispozicion qetësues dhimbjesh që përmbajnë acid acetilsalicilik, acetaminophen dhe kafeinë (për të trajtuar dhimbjet e kokës nga tensioni dhe migrenën e lehtë).

Cilat janë efektet anësore të acidit acetilsalicilik?

Efektet anësore të acidit acetilsalicilik janë më të dukshme në traktin gastrointestinal, sepse përbërësi aktiv mund të dëmtojë membranën mukoze. Si rezultat, më shumë se dhjetë përqind e të gjithë pacientëve që marrin acid acetilsalicilik zhvillojnë dhimbje stomaku ose gjakderdhje të vogla (mikrogjakderdhje) në traktin tretës, për shembull.

Në doza më të larta, mund të shfaqen gjithashtu nauze, të vjella, diarre, ulçera gastrointestinale, anemi për shkak të mungesës së hekurit (anemi nga mungesa e hekurit) dhe marramendje.

Nga një deri në dhjetë përqind e përdoruesve reagojnë ndaj marrjes së acidit acetilsalicilik me nauze, të vjella dhe/ose diarre.

Për më tepër, ndryshimet në numërimin e gjakut (siç është reduktimi i qelizave të bardha të gjakut) dhe mbajtja e ujit në inde (edema) janë të mundshme. Kjo e fundit mund të ndodhë sepse më shumë ujë dhe jone natriumi mbahen në trup.

Përveç kësaj, acidi acetilsalicilik mund të shkaktojë sindromën Reye - një sëmundje e rrallë, kërcënuese për jetën e trurit dhe mëlçisë. Mund të ndodhë kryesisht tek fëmijët nga mosha katër deri në nëntë vjeç që vuajnë nga një infeksion viral dhe marrin ASA. Saktësisht se si kjo mund të çojë në zhvillimin e sindromës Reye nuk është ende e qartë. Nuk dihet gjithashtu se sa shpesh shfaqet sindroma Reye në lidhje me përdorimin e acidit acetilsalicilik.

Sindroma Reye është arsyeja pse acidi acetilsalicilik mund t'u jepet fëmijëve nën moshën dymbëdhjetë vjeç vetëm me recetë të mjekut!

Kur nuk duhet të merret acidi acetilsalicilik?

contraindications

Në raste të caktuara, acidi acetilsalicilik nuk duhet të përdoret në asnjë rrethanë. Këto kundërindikacione absolute përfshijnë:

 • ulçera gastrointestinale ose gjakderdhje
 • reaksione alergjike ndaj salicilateve
 • Astma bronkiale
 • humbje dëgjimi (hipakuzë)
 • Përdorimi i njëkohshëm me barna të tjera antikoagulante (përjashtim: terapi heparine me dozë të ulët)

ndërveprime të drogës

Duhet treguar kujdes gjatë përdorimit të acidit acetilsalicilik te pacientët me polipe nazale, inflamacion kronik të hundës dhe sinuseve me formim polip (rinosinuzit kronik hiperplastik) ose astmë. Ju mund të reagoni ndaj analgjezikëve si acidi acetilsalicilik me një sulm astme (astma analgjezike).

Kur përdoret në të njëjtën kohë, acidi acetilsalicilik mund të rrisë efektivitetin e barnave të mëposhtme:

 • Digoksina dhe dixhitoksina (ilaçe për zemrën).
 • Litium (për çrregullimet maniako-depresive, etj.)
 • Metotreksat (për reumatizëm, kancer)
 • Triiodothyronine (në hipotiroidizëm, etj.)

Përveç kësaj, acidi acetilsalicilik mund të zvogëlojë efektet e substancave të mëposhtme:

 • Spironolactone, canrenoate, diuretikë të lakut (agjentë diuretikë).
 • @ Antihipertensivë (barna për presionin e lartë të gjakut)

Kufizimi i moshës

Preparatet ASA për vetë-mjekim mund të përdoren vetëm nga mosha dymbëdhjetë vjeç. Nëse rekomandohet nga mjeku, përdorimi është i mundur edhe nën moshën 12 vjeç.

Shtatzënia dhe laktacioni

Kjo nuk përfshin përdorimin e udhëzuar nga mjekësia me doza të ulëta të ASA (100 deri në 300 miligramë në ditë). Kjo mund të kryhet gjatë gjithë shtatzënisë nëse tregohet.

Gjatë ushqyerjes me gji, lejohet përdorimi i herëpashershëm i acidit acetilsalicilik. Megjithatë, në përgjithësi, gratë duhet të konsultohen me mjekun përpara çdo përdorimi të drogës gjatë ushqyerjes me gji (ashtu si gjatë shtatzënisë).

Si të merrni ilaçe që përmbajnë acid acetilsalicilik

Përgatitjet që përmbajnë acid acetilsalicilik nuk kërkojnë recetë dhe janë të disponueshme në barnatore në Gjermani, Austri dhe Zvicër. Përjashtim nga kjo janë ilaçet që përmbajnë një ilaç me recetë përveç acidit acetilsalicilik.

Sa kohë është njohur acidi acetilsalicilik?

Acidi acetilsalicilik është një derivat i acidit salicilik. Ky përbërës aktiv analgjezik dhe antipiretik u izolua për herë të parë nga bima barishtore meadowsweet në 1835.

Mirëpo, emri i saj u mor nga një bimë tjetër, shelgu i argjendtë – Salix alba në latinisht. Që në vitin 1829, substanca salicin, nga e cila mund të prodhohet acid salicilik, u nxor nga ekstraktet e salix.

Çfarë duhet të dini gjithashtu për acidin acetilsalicilik

Efekti antikoagulant i acidit acetilsalicilik dhe rrjedhimisht rritja e tendencës së gjakderdhjes vazhdojnë për disa ditë pas ndërprerjes së ilaçit. Prandaj, acidi acetilsalicilik duhet të ndërpritet në kohën e duhur përpara një procedure kirurgjikale.